Subota, 02.07.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Bakini recepti

(Срђан Печеничић)

U beležnicama starijih domaćica mogu se naći i recepti koji su se ponegde i izobičajili u pripremanju svakodnevnih obroka. Evo podsetnika na te recepte. Za uštipke (osam porcija) potrebno je: pola kilograma brašna, pola litre vode, tri jajeta. Kašičica soli.

Priprema: umutiti posebno tri žumanca, a posebno tri belanca. U žumanca lagano dolivati pola litra mlake vode sa kašičicom soli uz stalno mešanje. U dobijenu masu polako usipati brašno uz stalno mešanje varjačom. Na kraju dodati sneg od belanaca dok se ne sjedini, a testo počne da dobija mehuriće. U vrelu mast kašikom vaditi testo i pržiti dok uštipci ne porumene.
Sastojci za pitu od staroga hleba: stari hleb (količina da možete dva puta da prekrijete pleh u kojem će se pita peći), beli sir, tri-četiri jajeta, jedna-dve kašika pavlake (može i masni jogurt), mleko.

Priprema: hleb se iseče na kriške debljine ne više od santimetar. Znači ne u parčad nego u fine kriške, i pedantno ih uglaviti u podmazan pleh da celo dno bude prekriveno i zapravo kora za pitu. Izgnječiti beli sir i koju kašiku povlake, pomešati sa jednim-dva jajeta. Nadev staviti preko hleba, pa ponovo red hleba, dva reda su dosta, a ko želi može i treći. Potom na kraju zaliti sa dva-tri jajeta i mlekom toliko da cela pita ogrezne. Ubaciti u rernu na jedno 180/200 stepeni Celzijusa i peći dok fino ne poraste i porumeni. Serviranje: odmah vruće seći na parčad i stavljati na tanjire.

Za cicvaru je potrebno: litar vode, pola kilograma kukuruznog brašna
oko 250 grama kajmaka ili mladog sira, dve-tri kašike masti, dva-tri jajeta, so. Priprema: stavite vodu da proključa. Dodajte so i mast i uz brzo mešanje sipajte kukuruzno brašno da se ne bi stvarale grudvice. Dodajte kajmak, može i običan sir, čak i tvrđi izrendani, ako nemate bolji. Ili kombinacija svih njih (šta vam se nalazi u frižideru). Nastavite mešanje i kada mast počne da izlazi na površinu cicvare, a prepoznaćete tako što se stvara fini sjajni sloj na površini i cicvara se lagano kašikom odvaja od dna. Probajte i dosolite ako treba. Smaknite sa vatre, ubacite jaja i promešajte. Vratite na vatru mešajući dva-tri minuta. Ide odlično uz kiselo mleko.

Brze piroške – sastojci za više od deset porcija: pola kilograma brašna,
dve kafene kašičice soli, kesica praška za pecivo, čaša jogurta, tri jajeta, čaša ulja, dve kriške tvrdog sira. Priprema: sve sastojke izmešati i umesiti testo koje se ne lepi za ruke. Praviti štapiće ili razvući koru i seći rombove, pa pržiti u dobro zagrejanoj dubokoj masnoći. Služiti toplo, uz jogurt ili mleko.

N. T.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.