Subota, 01.10.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Ekskluzivni intervju: Bašar el Asad, predsednik Sirije

Podržali smo Srbiju i pored turskog pritiska

Turci želeli da iskoriste svoj uticaj u korist Kosova i Metohije pre našeg rata, pre sedam, ili osam godina, ali smo mi to odbili, uprkos dobrim odnosima sa Turskom u to vreme
Башар ел Асад и Мирослав Лазански разговарају у председничкој резиденцији у Дамаску (Фото Канцеларија председника Сирије)

Seli smo na stolice, semafor je pokazao 00.00 i krenuo sam sa prvim pitanjem.

Gospodine predsedniče zašto je propalo poslednje primirje u Siriji? Ko je krivac za to?

Zapad, prevashodno SAD, vršio je pritisak u vezi sa primirjem, a oni uvek traže primirje samo kada su teroristi u lošoj poziciji, a ne civili. Pokušavaju da koriste ta primirja kako bi pomogli teroristima, dostavili im logističku pomoć, oružje, novac, sve s ciljem da ojačaju i ponovo otpočnu napade. Kada to nije urodilo plodom, zatražili su od terorista da ne poštuju primirje ili da otpočnu napade iznova. I onda, ko je za to kriv? To su SAD i njene saveznice, zapadne zemlje, zato što za njih, teroristi i terorizam predstavljaju kartu kojom žele da igraju u sirijskoj areni, a ne vrednost. Zapravo, oni nisu protiv terorista, za njih je podržavanje terorista rat iznurivanjem protiv Sirije, protiv Irana, protiv Rusije. Tako oni gledaju na to. Zato, ne samo za ovo primirje, već za svaki pokušaj u vezi sa primirjem ili političkim naporima i incijativama, za svaki neuspeh, SAD su krive.

Koje zemlje podržavaju terorizam u Siriji? Saudijska Arabija, Katar?

Saudijska Arabija, Katar, Turska...

Turska?

Teroristi su došli preko Turske uz pomoć vlade, direktnu pomoć vlade.

Direktnu?

Naravno, direktnu pomoć vlade.

Pomoć u novcu ili naoružanju?

Da, davanjem zelenog svetla za oboje. Američka koalicija, koja je nazvana „međunarodnom koalicijom”, a u stvari je američka, mogla je da vidi, pomoću dronova, kako ID koristi naša naftna polja i odnosi naftu kamionima za Tursku...

To je sirijska nafta?

Sirijska, od Sirije do Turske išli su konvoji sa našom otetom naftom, pod supervizijom njihovih satelita i dronova, bez ometanja sve dok Rusi nisu intervenisali i počeli da napadaju te konvoje ID, njihove pozicije i uporišta. Tada je ID počeo da slabi. Zapad je dao zeleno svetlo zemljama poput Turske, Saudijske Arabije i Katara i ove zemlje i njihove vlade su u stvari igračke SAD, oni rade kao igračke i teroristi u Siriji su njihova produžena ruka, kao i produžena ruka Zapada i SAD.

Novac od prodaje ove nafte, kome on ide?

Iz partnerstva ID i Turske deo novca odlazi ID-u zato što tako regrutuju ljude i isplaćuju plate borcima. Zbog toga je ID jačao sve do ruske intervencije. Širio se u Siriji i Iraku. Deo novca je odlazio zvaničnicima turske vlade, prevashodno Erdoganu i njegovoj porodici.

Erdoganu lično?

Naravno, naravno. Oni su direktno bili umešani u trgovinu sa ID-om.

Gospodine predsedniče, da li verujete da Rusi i Amerikanci mogu ikada da se dogovore oko Sirije? Da li Rusija i Amerika mogu da budu partneri u ratu protiv terorista u Siriji.

Nadamo se, ali u realnosti to nije moguće jer Rusi svoju politiku baziraju, pored interesa, i na vrednostima. Te vrednosti su poštovanje međunarodnih zakona, Rusi se bore protiv terorizma, ukoliko bi teroristi pobedili u ovom regionu, to bi uticalo ne samo na region već i na Evropu, Rusiju i ostatak sveta. Zato su Rusi veoma odlučni da nastave borbu protiv terorista, dok Amerikanci imaju politiku na potpuno drugačijim vrednostima. Njihova vrednost je „mi možemo iskoristiti teroriste”. Mislim da Amerikanci žele da koriste teroriste kao kartu u političkoj igri kako bi zadovoljili sopstvene interese na uštrb interesa ostalih zemalja na svetu.

Kako je došlo do američkog bombardovanja iz vazduha sirijske armije blizu aerodroma u Deir ez Zoru? Da li je reč o slučajnosti ili ne?

Bio je to planirani napad američkih snaga, zato što je ID gubio teritoriju usled sirijsko-rusko-iranske saradnje protiv ID i zato što je Nusra front, grupa povezana sa Al Kaidom, poražena u mnogim delovima Sirije, te su Amerikanci želeli da ugroze položaj sirijske armije napadom na našu vojsku u Deir ez Zoru. Nije se radilo ni o kakvoj slučajnosti budući da je napad trajao više od jednog sata i sa više naleta aviona.

Jedan sat?

Više od jednog sata. Bilo je mnogo napada Amerikanaca i njihovih saveznika na sirijske pozicije. Istovremeno su napali veliko područje. Nisu napali zgradu da bi onda rekli „napravili smo grešku”. Napali su tri velika brda, oko kojih nije bilo drugih grupa budući da samo ID postoji u Deir ez Zoru. Nije bilo, kako oni to zovu „umerene opozicije”. Bio je to planirani napad s ciljem da dozvole ID-u da zauzme tu poziciju, što se i dogodilo manje od sata nakon što se napad desio.

ID je napao sirijske pozicije nakon američkih udara?

Manje od jednog sata, ID je napao ta brda, što znači da je grupisao snage radi napada na brda. Kako je ID znao da će Amerikanci napasti upravo te sirijske pozicije? To govori da su bili spremni. Ovo predstavlja jasan i očigledan dokaz da Amerikanci podržavaju ID i koriste ih kao kartu da promene odnos snaga u skladu sa svojom političkom agendom.

Nakon ovoga, SAD su uputile izvinjenje?

Izrazili su žaljenje, nisu rekli da se izvinjavaju.

Ko je odgovoran za napad na konvoj Crvenog krsta u blizini Alepa i koja su oružja korišćena za ovaj napad?

Terorističke grupe u Alepu, bez sumnje, budući da su samo one imale interes. Kada smo objavili primirje u Alepu, oni su odbili. Rekli su „ne, mi ne želimo primirje”. Oni odbijaju ulazak bilo kakvog konvoja u istočni Alep i to je javno objavljeno, nije reč o našoj propagandi, mi to nismo objavili, oni jesu. Bile su i demonstracije tih militanata kako bi odbili ulazak konvoja. Stoga su oni imali interes za napad na taj konvoj, ne mi. Incident se nije desio u oblasti u kojoj mi imamo trupe, a uostalom u to vreme nije bilo sirijskih niti ruskih aviona na nebu iznad mesta napada. Incident je iskorišćen kao deo propagande, kao deo naracije protiv Sirije na Zapadu, da smo mi napali humanitarni konvoj, budući da sada rat u Siriji, po zapadnoj propagandi, poprima oblik humanitarnog rata. Ovo je sada zapadna maska, oni su želeli da iskoriste tu humanitarnu masku kako bi imali opravdanje da još više intervenišu u Siriji. Kad kažem intervenišu, mislim vojnim putem ili pomaganjem terorista.

Ovo je kao situacija u bivšoj Jugoslaviji, humanitarni problemi?

Drugo je vreme, možda i drugačiji oblik, ali je suština onoga šta se desilo u vašoj zemlji i šta se sada dešava u našoj, ista.

Zapadna propaganda govorila je o upotrebi hemijskog oružja kao i barel bombi.

Ista priča, pokazuju crno-belu sliku. Veoma loš čovek protiv veoma dobrog čoveka. To je isto kao naracija Džordža Buša mlađeg tokom ratova u Iraku i Avganistanu. Želeli su da iskoriste te naslove i te termine u njihovom izveštavanju kako bi izazvali emocije javnog mnjenja svojih zemalja. Javno mnjenje bi ih podržalo ako bi želeli da se umešaju, bilo direktno kroz vojne napade, ili kroz pomaganje svojih potčinjenih, što su u ovom slučaju teroristi u našem regionu.

Video sam pre nekoliko dana vest da je „Amnesti internešenel” osudio korišćenje hlora terorističke grupe u Alepu.

Tačno, to se desilo u Alepu pre nekoliko dana. Pored ovoga, objavili smo juče da su u protekla tri dana teroristi ubili više od 80 nevinih civila u Alepu, a ranili preko 300. O tome ne možete pročitati ništa u velikim zapadnim medijima. Ne vidite, ne čujete, ne postoji nikakav trag o tome. Izvuku pojedine slike i neke incidente u oblastima pod kontrolom terorista samo da bi ih iskoristili za svoju političku agendu kako bi osuđivali i optuživali sirijsku vladu, ne zato što brinu za našu decu, ili nevine ljude i civilizaciju i infrastrukturu. Njih nije briga, oni sve to uništavaju. U stvari, oni brinu samo kako da iskoriste bilo šta što bi odgovaralo njihovim interesima.

Vi ste vrhovni komandant sirijskih oružanih snaga. Da li vaša vojska ima hemijsko naoružanje?

Ne, nema. Predali smo sav naš arsenal 2013. godine. Sada nemamo ništa, ali mi ni pre toga nikada nismo koristili hemijsko oružje. Ako pričamo o upotrebi hemijskog naoružanja od strane vlade, značilo bi to hiljade žrtava na jednom mestu u kratkom vremenskom periodu. Nikada nismo imali sličan incident, samo optužbe zapadnih medija.

Kada mislite da će se rat završiti?

Kada? Uvek kažem da je manje od jedne godine potrebno da rešimo naše interne probleme, zato što na unutrašnjem planu nije previše komplikovano. Postaje složenije kada imate mešanje stranih sila. Kada te strane sile ostave Siriju na miru, mi kao Sirijci možemo da rešimo probleme za nekoliko meseci, manje od jedne godine. To je vrlo jednostavno, mi to možemo ukoliko nema mešanja sa strane. Naravno, to ne izgleda realno, budući da svi znaju da SAD žele da miniraju poziciju Rusije kao svetske sile, uključujući i u Siriji. Saudijska Arabija godinama traži način da uništi Iran i po njihovom razmišljanju Sirija može biti jedno od mesta gde će se to i desiti. Ukoliko je moguće postići da sve strane sile napuste Siriju, onda nemamo problem. Prvo, zaustavljanjem podrške teroristima od strane Turske, Saudijske Arabije i Katara i Zapada, uglavnom SAD. Kada zaustavimo podršku teroristima u Siriji, uopšte neće biti teško da rešimo naš problem.Da li je tačno da je Sirija poslednja socijalistička zemlja u arapskom svetu?

Danas, da. Ne znam kako će biti u budućnosti. Mi smo socijalistička zemlja, ali, naravno, ne zatvorenog tipa.

Neka vrsta humanog socijalizma, budući da vlada podržava obrazovanje subvencijama, nešto poput švedskog tipa socijalizma.

Ne znam mnogo o švedskom tipu socijalizma, možemo reći da u Siriji imamo otvorenu ekonomiju, ali u isto vreme imamo snažan javni sektor koji je odigrao važnu ulogu u otporu sirijskog društva i vlade tokom rata. Bez tog javnog sektora, situacija bi bila mnogo teža. Dakle, mi smo socijalisti i mislim da je rat dokazao da je socijalistički sistem vrlo važan za bilo koju državu, imajući u vidu da govorim o otvorenom socijalizmu koji dozvoljava slobodu javnom sektoru da igra važnu ulogu u izgradnji zemlje.

Vaše velike kompanije su u vlasništvu države, ili privatnih lica?

Imamo oba slučaja, ali javni sektor igra najvažniju ulogu. Kao što znate, privatni sektor može više osetiti opasnost i može više propatiti i u nekim slučajevima napustiti ekonomsku arenu usled nesigurnosti. Zbog toga morate u takvim slučajevima da se oslonite na javni sektor, ali privatni u Siriji i dalje igra važnu ulogu uporedo sa javnim.

U Siriji je vrlo tolerantna atmosfera različitih vera, hrišćani, muslimani...

To u stvari nije tolerancija, to je suština našeg društva, svi su deo društva: hrišćani, muslimani i ostale religijske i etničke grupe, bez svih njih ne biste imali Siriju. Svaki sirijski građanin treba da se oseća slobodnim kako bismo imali stabilnu državu. U suprotnom, Sirija neće biti stabilna. Ne bih to nazivao tolerancijom. Tolerancija znači da prihvatamo nešto protivno našoj volji. Ne, muslimani i hrišćani su živeli vekovima u Siriji i oni svakodnevno sarađuju, ne žive u zasebnim getima.

Ne postoje posebne škole za muslimane, za hrišćane?

Ne, ne. Imate neke škole koje pripadaju hrišćanskoj crkvi, ali su pune muslimana i obratno. Znači nemate posebne škole. Mi ne dozvoljavamo bilo kakvu segregaciju religioznih i etničkih grupa. To bi bilo vrlo opasno, ali prirodno, i bez intervencije vlade, ljudi bi želeli da žive jedni s drugima u svakoj školi, na svakom mestu, u svakom NVO, u vladi, to je prirodno... Zato je Sirija sekularna po prirodi, ne zbog vlade. Sirijsko društvo je kroz istoriju bilo sekularno.

Prošla je jedna godina od kako su ruske vazduhoplovne snage uzele učešće u sirijskom ratu, koliko vam je Rusija pomogla?

Hajde da razgovaramo o realnosti. Pre ruske intervencije, ID je, kao što sam rekao, jačao i širio se. Kada je Rusija počela da interveniše, ID, Nusra front i ostale grupe bliske Al Kaidi počele su da slabe. Ovo je realnost, zašto? Zato što je Rusija velika sila sa velikom armijom i velikom razornom moći koja je mogla da pomogne sirijskoj vojsci u ratu. Druga strana ove priče je da kada god velika zemlja, velika sila poput Rusije, interveniše protiv terorista, u koordinaciji sa trupama na zemlji, u našem slučaju sirijskom armijom, naravno da ćemo imati konkretne rezultate. Ukoliko pričamo o američkoj alijansi, koja ionako nije ozbiljna, ali u isto vreme nema saveznike na zemlji, oni ne mogu učiniti ništa. Ruska moć je bila vrlo važna, kao i njihova politička podrška u međunarodnoj areni, što je u oba slučaja promenilo situaciju i bilo jako bitno za uništavanje terorista.

Da li je sirijsko društvo podeljeno ratom?

Ono je danas homogenije nego pre rata. Ovo može biti iznenađujuće za mnoge posmatrače budući da je rat veoma duboka i važna lekcija za svakog Sirijca. Mnogi Sirijci pre rata nisu znali razliku između fanatika i ekstremista, između ekstremista i terorista. Ove razlike nisu bile jasne mnogima, ali usled rata, usled razaranja, usled velike cene koju je svaki Sirijac platio, Sirijci su naučili lekciju i sada znaju da jedini način da zaštite i sačuvaju svoju zemlju, jeste da budu homogeni, da žive jedni s drugima, da se integrišu, da prihvataju da vole jedni druge.  Mislim da je efekat rata, pored svih negativnih aspekata bilo kog rata poput ovog, bio pozitivan po sirijsko društvo. I zato nisam zabrinut za strukturu sirijskog društva posle rata. Mislim da će biti zdravije.

Američki predsednički izbori – koga biste želeli kao pobednika na izborima: Trampa ili Hilari?

Debata oko ovih izbora u svetu jeste ko je bolji, Klintonova ili Tramp. U Siriji, diskusija je ko je gori, ne ko je bolji. Stoga, nijedan od njih dvoje, mislim, neće biti dobar po nas. Drugo, iz našeg iskustva sa američkim zvaničnicima i političarima uopšte, ne treba ih držati za reč, nisu pošteni. Šta god da kažu, ne veruj im. Ako kažu dobru reč ili lošu reč, ako su veoma agresivni ili veoma miroljubivi, ne veruj im. Zavisi od lobija, od uticaja različitih političkih pokreta u njihovoj zemlji i to će nakon izbora definisati njihovu politiku. Stoga, ne moramo da gubimo naše vreme slušajući njihovu retoriku sada. To je, jednostavno, đubre. Čekati njihovu politiku i onda videti, ali mi ne vidimo nikakve dobre znake da će SAD dramatično promeniti svoju politiku prema onome šta se događa u svetu, da budu pošteni ili da poštuju međunarodni zakon, ili da brinu o Povelji UN. Nema znaka da ćemo to videti u bliskoj budućnosti. Nije pitanje ko će biti predsednik, razlika je jako mala, svakom od njih će biti dozvoljeno da ostave sopstveni otisak, samo lični otisak, ali to ne znači menjanje politike. Zbog ovoga mi se ne nadamo, niti gubimo naše vreme na to.

Odnosi Srbije i Sirije, da li imate neku poruku za narod u Srbiji?

Mislim da na obe strane pre rata nismo uradili šta smo mogli kako bi naši odnosi bili u boljoj poziciji. Naravno, rat će ostaviti otisak na odnose bilo koje dve zemlje. Podržali smo Srbiju, to je razumljivo, ali mi moramo planirati za budućnost, budući da je vaša zemlja propatila usled spoljne agresije koja je dovela do raspada Jugoslavije i mislim da ljudi i dalje osećaju posledice tog rata. Drugo, rat u vašoj zemlji je bio prikazivan kao humanitarni rat gde je Zapad želeo da interveniše kako bi zaštitio određenu zajednicu protiv agresora iz druge zajednice. Stoga je mnogo ljudi u svetu poverovalo u tu priču. Isto je sa Sirijom, koriste istu masku, humanitarnu. U stvari, Zapad ne brine za vaše ljude, ne brine za naše ljude, ne brine ni za koga na svetu, osim za svoje interese. Mislim da imamo iste lekcije, možda je različita oblast, govorimo o dve decenije razlike, možda su naslovi drugačiji, ali je suština ista. Zato moramo izgraditi više odnosa u svakoj oblasti: kulturi, ekonomiji, politici, kako bi ojačali našu poziciju, svaka zemlja u svom regionu.

Sirijska vlada, vi i sirijska država podržavate Srbiju po pitanju Kosova i Metohije?

Podržali smo uprkos tome što su Turci želeli da iskoriste svoj uticaj u korist Kosova i Metohije, ali smo mi to odbili. Ovo je bilo pre našeg rata, pre sedam, ili osam godina i mi smo odbili, uprkos dobrim odnosima sa Turskom u to vreme. Podržali smo Srbiju.

NAPOMENA: Preuzimanje delova ili celog teksta samo uz posebnu dozvolu redakcije lista Politika.

Komentari122
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.