Nedelja, 27.11.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Uoči Nikoljdana

Jagma za svežom ribom

Najtraženije vrste pastrmka, som, oslić... – Ovih dana promet veći i do 50 odsto. – Na pijacama, prema jučerašnjim rezultatima, zdravstveno i higijenski ispravna
(Фото ЈКП "Градске пијаце")

Samo dan deli nas od Svetog Nikole – slave koju obeležava pola Srbije.

Nikoljdan je uvek posna slava jer pada u vreme božićnog posta, tako da bi na slavskoj trpezi trebalo da se nađu nemasni specijaliteti i umesto prasetine – riba.

Ali, da bi domaćini valjano obeležili ovaj dan često im je potrebno i više novca nego što im kućni budžet dozvoljava.

Cene ribe nisu baš povoljne i pored toga što se trgovinski lanci, pijace i ribarnice ovih dana utrkuju ko će imati bolju akcijsku ponudu. Promet se, uveravaju trgovci, povećava i do 50 odsto, a najviše se traži sveža riba.

Bezbedna za upotrebu
Najnovije analize Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije pokazale su da riblje meso kontrolisano na pijacama ne sadrži biotoksin histamin, teške metale, kao ni parazite i da je potpuno bezbedna za upotrebu. Stručnjaci su ispitivali boju, miris, ukus i izgled ribe, a među uzorcima bili su šaran, som, pastrmka, smuđ, bela riba, oslić, brancin, skuša, papaline i girice.

Kada je reč o kvalitetu, riba koja se prodaje na zelenim tržnicama zdravstveno je i higijenski ispravna, potvrdio je Naučni institut za veterinarstvo Srbije.

– Kada bi neko posmatrao sa strane, rekao bi da posla uvek ima. Ljudi zastaju, zapitkuju, uvek neko uđe u lokal... Ali, ljudi izlaze i praznih ruku. Jedino za vreme posta i slava koje iziskuju na trpezi ribu kao glavno jelo promet je veći. Ponuda je bogata, ali ljudi nemaju novca pa se odlučuju za jeftinije vrste. Najviše se kupuje pastrmka, som, oslić... Šaran je tražen, ali u poslednje vreme ga nema u nabavci – kaže Milan Vukajlović, prodavac sa Bajloni pijace.

Na našem tržištu riba je dobrog kvaliteta. Zamrznuta, koja se ovde prodaje, poreklom je iz uvoza i tradicionalno stiže iz Češke, Mađarske i Hrvatske.

Milan Baltić, profesor Fakulteta za veterinarsku medicinu, podseća da kod nas ima više ribe iz uvoza, zamrznute i one iz konzerve, nego domaće.

– Prosečan stanovnik Srbije godišnje pojede osam kilograma ribe, što je upola manje od svetskog proseka. Razlozi za manju potrošnju su brojni, a najvažniji su nedostatak navike, neadekvatna ponuda (domaća riba je neočišćena), slab izbor i neraznovrsna ponuda, naročito sveže ribe... – nabraja profesor Baltić i podseća da bi riba trebalo da bude očišćena i upakovana ili vakuumirana, marinirana pa upakovana, kako bi bila lakša za pripremu. Od domaćih, on savetuje da se jedu sveži šaran i pastrmka, a od uvoznih zamrznuta skuša, tunjevina i sardina.

U Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine podsećaju da je iz objekata registrovanih za promet ribe, a to su samoposluge, prodavnice delikatesa i ribe, ugostiteljski objekti i pijace, u toku redovne i akcijske kontrole u ovoj godini uklonjeno oko 6.386 kilograma ribe i proizvoda od ribe. 

 

Riblje meso ne sme da bude lepljivo

Zbog slabije platežne moći ima i onih građana koji zaobilaze prodavnice ili proverene pijačne tezge kod ovlašćenih prodavaca, i dimljenu ili svežu ribu pazare na ulici ili kod nepoznatih alasa. To je, upozoravaju lekari, rizično jer sveža riba treba da se nabavlja isključivo na mestima gde postoje pravilni uslovi za njeno čuvanje. Doktorka Vesna Pantić-Palibrk, iz jedinice za unapređenje ishrane u Zavodu za javno zdravlje, podseća da sveža riba mora da ima crvenkaste škrge, krljušti koje su svetle, čvrste i ne otpadaju, bistre oči...

– Riblje meso mora da bude nelepljivo na pritisak prsta, čvrsto i elastično. Nikako ne sme da ima neprijatan miris. Ribu treba čuvati u ledu i ne treba je izlagati toploti – objašnjava dr Pantić-Palibrk.

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.