Sreda, 25.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Vučić: Želja i mudrost sačuvala mir na severu KiM

Premijer je uveren da su svi, EU i NATO, znali šta će se dogoditi, ali da nisu regovali
Премијер Србије Александар Вучић (Фото Танјуг)

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je zahvaljujući želji i mudrosti izbegnut sukob i sačuvan mir na severu Kosova.

„I u tome smo uspeli”, rekao je premijer gostujući na TV Pink.

Premijer Vučić je ocenio da je bila dobra odluka da se voz iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici juče popodne zaustavi u Raškoj i vrati u Beograd.

Primetio je da je verovatno dobar broj Srba danas ljut što voz nije stigao do Kosovske Mitrovice i dodao da je to bilo moguće uraditi, ali da bi u tom slučaju bilo mrtvih na obe strane.

Ponosan sam i srećan što smo sačuvali mir i nemam problem sa tim

To, međutim, istakao je, nije interes Srbije.

Premijer Vučić je uveren da su svi, EU i NATO, znali šta će se dogoditi, ali da nisu regovali.

„Ponosan sam i srećan što smo sačuvali mir i nemam problem sa tim”, rekao je Vučić iako, kako kaže razni misle da su održali Srbima lekciju.

Premijer će u Davosu imati susret sa premijerom Kine Si Đipingom (Foto Fonet / AP)

Premijer je najavio da je o sinoćnjim događajima u Donjem Jarinju do sada razgovarao sa Federikom Mogerini i najavio da će u utorak u Davosu imati bilateralne susrete sa premijerom Kine Si Đipingom, potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i novom predsedicom Švajcarske Doris Leutard

Veruje će da će imati bilateralni susret i sa hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem, kao I sa drugim zvaničnicima.

Sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem nije imao zakazan sastanak i nije se susreo, rekao je on.

Nemam problem da se sastanem sa Hašimom Tačijem bilo gde, pa i u Rimu, ali sada, posle svega, ne znam šta bi nam bila tema

„Nemam problem da se sastanemo bilo gde, pa i u Rimu, ali sada, posle svega, ne znam šta bi nam bila tema”, rekao je Vučić.

Premijer smatra da neko mora da kaže „stanite, nemojte da provocirate sukobe”.

Vučić je rekao da nema problem sa izgledom voza, te da je to kako voz izgleda video na TV Pinku, kada ga je director Kancelarije za KiM Marko Đurić prikazivao.

Hašim Tači (Foto Tanjug)

Zbog toga, kazao je, nije zadovoljan, što je i rekao Đuriću.

Premijer je imao primedbu da nekim Srbima smeta izgled voza, a ne smeta im to što su Albanci izveli policije i Rosu jedinicu, koja je bila teško naoružana

On je ponovio da policija i Rosu jedinice ne mogu da se pojave na severu Kosova, te da je to dogovr postignut u Briselu, prenosi Tanjug.

 

Zadovoljan sam civilnim društvom

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je iz svakog ugla zadovoljan delovanjem civilnog društva u Srbiji, ali da ne želi da učestvuje u ničijoj kampanji protiv bilo kojih medija.

Ne pada mu napamet da se meša u rad medija: Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

Gostujući na TV Pink, Vučić je, u odgovoru na ocenu direktorke CEAS-a (Centra za evroatlantske studije) Jelene Milić da premijer daje legitimitet medijima kao što su Pink i Informer koji napadaju civilno društvo, jer gostuje kod njih i daje im intervjue, rekao da mu ne pada na pamet da se meša u rad medija ističući da su mediji u Srbiji slobodni i Srbija slobodarska zemlja.

Na njenu primedbu da ti mediji „broje krvna zrnca Jeremiću” Vučić je istakao da je protiv brojanja bilo čijih krvnih zrnaca.

Neću da se saglasim sa tim da neko prebrojava krvna zrnca, a drago mi je da vidim da NATO podržava Jeremića

„Neću da se saglasim sa tim da neko prebrojava krvna zrnca, a drago mi je da vidim da NATO podržava Jeremića” dodao je premijer.

Milić koja je rekla da obično neće da gostuje na Pinku ali je večeras došla da pita zašto je uopšte pozvana, upitala je premijera i zašto je pristao da učestvuje u emisiji i razgovara sa njom, na šta je Vučić rekao da želi i time da pokaže da je Srbija slobodna i slobodarska uzemlja.

Jelena Milić (Foto Rade Krstinić)

Kako je rekao, njega interesuje samo da civilne organizavcije rade po zakonu i ponašaju se u skladu sa zakonom a ukoliko imaju problema sa nekim medijima neka ih tuže i neka se obrate sudovima ali da od njega ne očkuju da se meša u rad sudstva.

Neću da se mešam u rad sudstva ali neće ni NATO da se meša u naše pravosuđe i to kažem i njima i vama i Jeremiću i Jankoviću i Šešelju i svima

„Ne pada mi na pamet da se mešam u to šta će mediji da rade jer su slobodni” rekao je Vučić i dodao da mediji imaju pravo da ih pitaju odakle im novac kao što to pitaju i njega.

Strašni dokazi protiv Haradinaja
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će Srbija goniti bivšeg komandanta OVK i lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja navodeći da za njegove zločine postoje „strašni dokazi”.
Srbija će kao država goniti sve ratne zločince, rekao je Vučić gostujući na TV Pink. „Ono što je važno je da Srbija postoji kao država, a ako neće da goni za ratne zločine i zločince onda i ne postoji” rekao je Vučić.
On je gostujući u emisiji zajedno sa direktorkom Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelenom Milić, koja je iznela niz zamerki na rad sudstva posebno pomenuvši to što nisu izručena tri člana Srpske radiklane stranke na zahtev Haškog tribunala, rekao da poštuje odluku našeg suda i da u tu odluku neće da se meša.
„Da je bila drugačija i da je sudija doneo odluku da se oni izruče i tu odluku bi poštovao”, rekao je premijer.
Kako je rekao nikada ne komentariše sudske odluke, ni one Kariću, ni za Dinkića, ni u procesu protiv Miškovića, ali je dodao da lično misli da je sudija u slučaju tri radikala ispravno postupio kada je rekao da nisu ispunjeni uslovi za izručenje.

„Neću da se mešam u rad sudstva ali neće ni NATO da se meša u naše pravosuđe i to kažem i njima i vama i Jeremiću i Jankoviću i Šešelju i svima” kazao je premijer.

On je dodao da su kada se već govori o medijima i hajci i linču to on najbolje zna na svom primeru.

Milić je pomenula i Savamalu i da se pominje novac koji su nevladine organizacije dobile zbog toga a i da je sam premijer pominjao tri miliona evra i upitala zašto Mekalisteru tako nešto ne kaže kada pominje Savamalu u izveštaju Vučić je rekao da će njemu tek da kaže šta ima po tom pitanju.

On je rekao da mu je drago zbog novca koji NVO dobijaju jer taj novac ostaje u Srbiji.

Nismo nijednu nevladinu organizaciju zabranili - ja vama pružam legitimit zato što poštujem civilno društvo. Ja poštujem vaše ideje, iako se s njima ne slažem, imate pravo na nih i mislim da NVO doprinose demokratičnosti društva, a sa druge strane kao predsedniku vlade mi je drago kada dobijete pare - iz svakog ugla ja sam zadovoljan vašim delovanjem

„Nismo nijednu nevladinu organizaciju zabranili - ja vama pružam legitimit zato što poštujem civilno društvo. Ja poštujem vaše ideje, iako se s njima ne slažem, imate pravo na nih i mislim da NVO doprinose demokratičnosti društva, a sa druge strane kao predsedniku vlade mi je drago kada dobijete pare - iz svakog ugla ja sam zadovoljan vašim delovanjem”, podvukao je Vučić.

 

Iskreno želim mir

Premijer Aleksandar Vučić poručio je danas da iskreno želi mir i da mu je veoma važno da ljudi u Srbiji znaju da je ono što su on i vlada pokušali da urade na KiM jeste da budu uz svoj narod i da pomognu svom narodu i obezbede njihov fizički opstanak na tom području.

„Lično sam učestvovao u pregovorima u Briselu o tome da jedinice Rosu ne mogu da dođu na sever. O tome sam pregovarao sa Ketrin Ešton i Federikom Mogerini i predstavnicima NATO. Naš zahtev je bio da nikada Rosu ne mogu da dođu na sever Kosova”, rekao je premijer.

Lično sam učestvovao u pregovorima u Briselu o tome da jedinice Rosu ne mogu da dođu na sever. O tome sam pregovarao sa Ketrin Ešton i Federikom Mogerini i predstavnicima NATO. Naš zahtev je bio da nikada Rosu ne mogu da dođu na sever Kosova

Obraćajući se direktorki Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jeleni Milić, premijer je rekao da mu ona zamera to što je voz išao na KiM 14. Januara.

„Ne mislim da je to naročito važno”, rekao je premijer Vučić i dodao da je time samo linija od Kraljeva do severne Mitrovice produžena od Beograda od severne Mitrovice.

Protest u Kosovskoj Mitrovici (Foto Tanjug)

Po Ustavu, istako je Kosovo i Metohija je teritorija Republike Srbije, iako veći deo stanovništva tamo, što je realnost, ne želi to da prihvati.

„Mi vodimo politiku i pokušavamo da je napravimo najboljom za naš narod. Rosu nije smeo da dođe, dšao je. I da je smeo, nije smeo da dođe. Ne možete vojne formacije da šaljete na nenaoružan narod. Ja želim da što više albanskih autobusa prođe kroz Srbiju”, rekao je premijer.

Mi vodimo politiku i pokušavamo da je napravimo najboljom za naš narod. Rosu nije smeo da dođe, dšao je. I da je smeo, nije smeo da dođe. Ne možete vojne formacije da šaljete na nenaoružan narod. Ja želim da što više albanskih autobusa prođe kroz Srbiju

Vučić je ocenio da je sve krenulo od trenutka kada su Albanci odlučili da sruše sve što je do sada dogovoreno u Briselu.

To je, podsetio je, krenulo kada su počeli da potplaćuju deo srpskih predstavnika, a kada su ih, kako je rekao, u tome sprečili i kada su se Srbi na KiM ponov ujedinili, onda su krenule provokacije na dnevnom niovu.

„Zajednica srpskih opština je jedini deo briselskog sporazuma u kojem se nismo pokrenuli ni za jotu jer Albanci to nisu učinili, a EU ih u tome podržava”, rekao je premijer Vučih i prizna da je Beograd napravio je jednu grešku, a to je o visini zida u severnoj Mitrovici.

I kada je voz u pitanju neću da prihvatim krivicu zato što je voz, voz… Neću da prhvatim da mi neko kaže da smo mi izazvali sukob zato sto je tamo otišao neki voz

Premijer je istakao da se veoma striktno drži slova i srpske reči u međunarodnoj zajednici i zato mu, kaže, svi drugi veruju. „Mi ćemo da nastavimo tako da se ponašamo. Nastaviću da se sastajem sa Albancima iako mi je teško da se sa njima dogovoram”, rekao je premijer.

On je istakao da ga ne plaši ekonomski napredak zemlje, ali da ga plaše regionalna nestabilnost i mogući sukobi.

Vučić: I kada je voz u pitanju neću da prihvatim krivicu zato što je voz, voz (Foto Fonet)

Brine, kazao je, za sever KiM, ali pre svega brine za Srbe na centralnom Kosovu.

„Krenuli su na nas blindiranim trupama”, istakao je dodao da je do sada bezbroj puta sprečvao sukobe jer želi da sačuva mir.

Marko Đurić je veoma inteligentan. Problem je u tme što je Marko uzavrela strast i još je mlad. Ja ga ponekad zamolim i kažem mu: stani malo. Jeste u srpskom interesu, ali ne na ovakav način

„I kada je voz u pitanju neću da prihvatim krivicu zato što je voz, voz… Neću da prhvatim da mi neko kaže da smo mi izazvali sukob zato sto je tamo otišao neki voz. Marko Đurić je veoma inteligentan. Problem je u tme što je Marko uzavrela strast i još je mlad. Ja ga ponekad zamolim i kažem mu: stani malo. Jeste u srpskom interesu, ali ne na ovakav način”, naveo je premijer.

Dodao je dalje da neće dozvoliti nikome da sa teškim mitraljezima ide na Srbe samo zato što su hteli da sa svojom decom, vozom sa srpskim freskama i ikonama, žele da putuje do severne Mitrovice.

Marko Đurić (Foto Tanjug)

Upitan da li vidi neku vezu u tome što se sve ovo događa posle hapšenja Ramuša Haradinaja u Francuskoj, premijer Vučić kaže:

„Uzvratili su zato što smo hteli da gonimo odgovorne za ratni zločin. Tu nema veze politika nego tužilaštvo, koje je našlo brojne dokaze protiv Haradinaja, a neko tamo je nekada skupljao dokaze, koji su nestali”, podsetio je premijer.

Uzvratili su zato što smo hteli da gonimo odgovorne za ratni zločin. Tu nema veze politika nego tužilaštvo, koje je našlo brojne dokaze protiv Haradinaja, a neko tamo je nekada skupljao dokaze, koji su nestali

Ukazao je da ako Srbi hapse Srbe za ratne zločine, to će isto važiti i za Albance,

Predsednički izbori nisu izbori za lidera opozicije
Predsednički izbori nisu izbori za lidera opozicije već za nekoga ko vodi zemlju i donosi političke odluke, izjavio je večeras premijer Aleksandar Vučić.Za izbore imamo vremana, imaćemo 30 do 35 dana, rekao je Vučić gostujići na TV Pink.Na pitanje da li već ima kandidata, on je rekao da je održana sednica Predsedništva stranke i da je slušao šta oni imaju da kažu.Upitan da li su rekli da se on kandiduje, lider SNS je rekao da je bilo i takvih, da su neki imali drugog, a neki i trećeg kandidata, a da je bilo i onih koji su rekli „kako ti kažeš”.On je dodao da će konačnu odluku doneti Predsedništvo i najviši organi stranke.Dodao je i da misli da lično ima ime koga će predložiti ali da to još nije konačno.Na kraju gostovanja na TV Pink Vučić je poručio da je vlada prethodnu godinu završila na odličan način a da su pred Srbijom dobra budućnost i dobre godine, prenosi Tanjug.

„Šta je trebalo da kažem da puste Haradinaja? E, neće Srbija tako da reaguje”, rekao je premijer i dodao da nije bitno da li nam neko odgovara ili ne odgovara, već da li je počinio ili nije počinio zločin”, rekao je premijer, prenosi Tanjug.

 

Srbiji potrebna politika srednjeg puta

Srbiji je potreba politika srednjeg puta, ni protiv SAD, ni protiv Rusije, a svako skretanje sa evropskog puta bi nas bacilo u provaliju, poručio je večeras premijer Aleksandar Vučic i dodao da građani Srbije to treba da znaju.

„To ne bi bila ozbiljna politika koja Srbiji može da donese 3 ili 3,5 posto rasta. To je rast koji nas približava Evropi i ljudima donosi bolji život”, rekao je premijer gostujući na Pink TV.

Prvi put posle 72 godine imali smo suficit u vladinom budžetu a da nismo imali neku veliku privatizaciju. To su činjenice. To ne može ni niko da demantuje, pa ni Jelena Milić

Upitan da li postoji opasnost da vanredni parlamentarni izbori zaustave taj rast, premijer je kazao da ne zna zašto bi ga zaustavili i dodao da rast nije bio zaustavljen ni prošle godine. Mada, dodao je, ne kaže da će vanrednih parlamentarnih izbora i biti.

„Prvi put posle 72 godine imali smo suficit u vladinom budžetu a da nismo imali neku veliku privatizaciju. To su činjenice. To ne može ni niko da demantuje, pa ni Jelena Milić”, rekao je on.

Dodao je da su dramatično uvećavana izdvajanja za kapitalne investicije da će tako biti i ubuduće, prenosi Tanjug.

 

Jelena Milić napustila studio Pinka, Vučić: Komedija

Direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milića napustila je večeras studio TV Pink , nakon što je više puta upadicama prekidala premijera Aleksandara Vučića u njegovom izlaganju i nastojala u nekoliko navrata da govori o temama koje nisu bile planirane.

Desetak minuta pre kraja emisije, ona je upitala premijera da li on stvarno misli da njena politika ne donosi dobro Srbiji, na šta je on odgovorio potvrdno.

„Moje mišljenje da vaša politika ne donosi dobro Srbiji. Sve što ste rekli je protiv interesa Srbije”, rekao je Vučić nakon čega je Milićeva izašla iz studija.

Na poziva voditeljke Jovane Joksimović da se vrati kako bi emisija bila nastavljena, premijer je kazao:

Jelena Milić napustila emisiju (Printskrin TV Pink)

„Nemojte da se vraćate da bih nešto mogao da kažem što je važno za ekonomiju zemlje. Ćao, prijatno i sve vam najbolje želim,„ rekao je on i mahnuo Milićevoj.

Premijer Vučić je objasnio da mu je vlasnik Pinka Željko Mitrović najavio da će Milićeva napustiti studio, ali da je on ipak dosao u emisiju kako bi, kako je rekao, prisustvovao tom performansu.

„Komedija i tragikomedija”, prokomentarisao je premijer novonastalu situaciju.

To je, zaključujući emisiju, potvrdila i Jovana Joksimović rekavši da je „živa istina” da je Milićeva pre početka emisije najavila da će izaći.

„Dobila je više nego dovoljno vremena za teme koje nisu bile planirane”, rekla je voditeljka, prenosi Tanjug.

Komentari135
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Matija Soskic
Mislim da je slanje voza sa parolom "Kosovo je Srbija" lose planirana provokacija koja narusava ionako lose stanje na Kosovu. Da ne govorim o pretnji predsednika Nikolica o slanju vojske tamo.
Глас разума
@Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да је захваљујући жељи и мудрости избегнут сукоб... на северу Косова[email protected] Као грађанин ове земље имам право да питам ПВ г. А.В. која је то мудрост организовала операцију са искићеним возом са бесмисленим олињалим паролама Косово је Србија на 20-ак језика. Коме су те пароле намњене - ко зна и ко не зна да је Косово Србија? Све то се ради после хашђења Харадинааја и свако са коефицијентом интелигенције већим од ципела знао је каква ће бити реакција Приштине. Пресдедник Србије се јуначи са Теразија, а зна веома добро да снаге безбедности тзв. Републике Косово имају око 50.000 наоружаних припадника - што је два пута више од Војске Србије. Зато се не чудим млађаном политичару и његовом "саветнику" Марку који није био ни председник месне заједнице пре него је дошао на ту високу функцију. Докле ће млади, неискусни и недорасли политички кадрови одлучивати о судбини народа а да нас ништа не питају. Ако им се ратује нека пођу сами и поведу своје!
Goran
Premijer kao da vodi Zombilend. Nije potreban neki intelektualni napor, dovoljno je da znate da sabirate brojeve do deset, da bi shvatili da je ovo sramota sto radi nasa vlast.
Anzujska
Potpises sve sto ti gazde stave pod nos, das pozivni broj,napravis granicu i onda se cudis sto nece da ti propuste voz !!! P. [email protected] bravo za komentar.
Kaziprst
Ovo je kao da ja pritisnem gas do daske u autu, pa kad se brzinom od 100km/h priblizim krivini naglo usporim i zakocim. I posle se hvalim da sam brzom reakcijom izbegao tragediju.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.