Nedelja, 03.07.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Fiš paprikaš od šarana

Vreme je posta. Zato evo nekoliko recepata za pripremanje ribljeg obroka, a koji će zadovoljiti i sve one gurmane koji tvrde da ne mogu bez mesa. Šaran je riba koju ćete pripremiti na više načina, pa ćete tako zadovoljiti vaše ukućane ukusnom, a posnom trpezom. Za fiš paprikaš je potrebno: dva srednje velika šarana (oko dva kg), kilogram i po crnog luka, čen belog luka, decilitar ulja, 100 g slatke mlevene paprike, 30 g ljute tucane paprike, so, biber u zrnu, lovorov list, šaka peršuna, ljuti feferon, sok od limuna,kečap, voda, dva decilitra belog vina. Priprema: jelo pripremamo u kotliću od pet litara. Ribu očistimo, operemo i isečemo na kotlete. Zatim je posolimo, polijemo sokom od limuna i ostavimo da stoji sat vremena. Crni i beli lukiseckamo što sitnije. Propržimo ga na ulju da porumeni, dodamo vode tek toliko da ga pokrije i dinstamo dok ne omekša. Kad luk postane mekan, napunimo kotlić vodom i kuvamo dok se ne raskuva. Zatim dodamo slatku mlevenu papriku, so, biber u zrnu i kečap. Još malo kuvamo i dodamo ribu (glave takođe). Kuvamo i dalje na laganoj vatri da se riba ne bi raskuvala. Jelo se meša tako što se kotlić zavrti povremeno. Dodamo ljutu tucanu papriku, ljuti feferon i lovorov list. Sve zajedno kuvamo oko pola sata na tihoj vatri. Jelo je gotovo kad je luk potpuno raskuvan i kad ga skoro ne vidimo. Malo pre kraja kuvanja, dodamo belo vino (neka nam ne bude žao dobrog vina, jer ako nije dobro za piće, ne valja ni za kuvanje) i sitno naseckan peršun. Kao prilog poslužuju se široki rezanci.

Pripremite šarana sa krompirom. Potrebno je: veći šaran, pola kilograma krompira, 300 g luka, dva decilitra belog vina, peršunovo lišće, kašičica crvene paprike, so, ulje. Priprema: očišćenog i opranog šarana stavite u namaščenu posudu. Oko ribe stavite tanko isečen krompir i sitno iseckan luk. Uspite ulje i pospite crvenom paprikom, zatim dodajte vino i pecite u rerni. Na kraju dodajte sitno seckani peršunov list.

Za šarana na krompiru je potrebno: šaran (1 kg), pola kilograma krompira, tri crna luka, mlevena crvena paprika, dva decilitra belog vina, so, peršun. Priprema: očistite šarana, posolite ga i stavite u nauljenu vatrostalnu posudu. Krompir oljuštite, operite i nasecite na tanke kolutove. Luk očistite i naseckajte. Stavite ga s krompirom oko ribe. Sve zalijte uljem, pa pospite crvenom paprikom. Zalijte vinom i pecite u rerni 40 minuta. Pre posluživanja obilato pospite naseckanim peršunovim listom.

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.