utorak, 15.06.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista

Rižoto po receptu kompjutera „Votsona”

Kulinarska aplikacija zasnovana na veštačkoj inteligenciji pokazuje samo deo onoga što ovaj moćan računarski sistem može da uradi sa ogromnom bazom podataka
Кувар Бојан Шундић не плаши се да ће му роботи преузети посао (Фото Ај-Би-Ем)

Otkako se pre šest godina proslavio pobedivši u kvizu „Džepardi”, moćni računar „Votson” kompanije Aj-Bi-Em prešao je dug razvojni put i danas pomaže lekarima, trgovcima i finansijskim ustanovama. Njegov glavni adut je sposobnost da iz obilja podataka izvuče ono što je potrebno, bilo da je to preporuka leka u terapiji raka ili recept.

„Votson” se ne programira, on uči i sam donosi zaključke. Kako bi testirali njegovu sposobnost da dođe do novih ideja, istraživači su se okrenuli kulinarstvu. Ispostavilo se da kada u bazi ima na hiljade analiziranih recepata, mašina brzo „ukapira” koji se sastojci najbolje slažu i koji su načini kuvanja adekvatni za koju namirnicu.

On ne može da zameni pravog majstora kuhinje, ali može da mu pomogne i to je pre nekoliko dana pokazano na prvom javnom kuvanju sa „Votsonom” u Srbiji. Gostima Aj-Bi-Emovog skupa, posvećenom kognitivnom računarstvu, poslužen je rižoto od arborio pirinča, spremljen po receptu aplikacije zasnovane na veštačkoj inteligenciji.

– Na osnovu ubačenih namirnica „Votson” daje predlog koji možete da uvažite, a i ne morate. Nasumično sam ubacio dve namirnice, on je izbacio ostatak. Kad sam prihvatio kombinaciju, ponudio je recept i prilagodio ga italijanskom stilu, za koji sam se opredelio, a mogao sam i po indijskom – rekao je kuvar Bojan Šundić.

Da li je do „Votsona” ili do kuvara, rižoto je bio odličan. Šundić

priznaje da je sa svim pohranjenim receptima kompjuter iskusniji od bilo kod majstora.

– Ne verujem da ume da kuva. Ne brinem se da će roboti da nam preotmu posao. Kad jednog dana mašine budu krčkale jela, tek onda će pravi kuvari predstavljati atrakciju i biće nam još bolje – našalio se.

Od prošlog juna, kada se „Votson” pojavio kao besplatna veb-aplikacija, hiljade ljudi su ga isprobale ne samo da bi impresionirali goste nego i da bi se lakše izborili sa ograničenjima u ishrani kao što su alergije ili osetljivost na gluten.

Njegove mogućnosti su neiscrpne i u drugim delatnostima. U jednoj njujorškoj bolnici za lečenje raka „Votson” pomaže onkolozima da brže pristupe relevantnim informacijama kako bi postavili dijagnozu i personalizovali terapiju.

– On može da na osnovu slike tkiva, zahvaljujući ogromnoj bazi koju je „pročitao”, sa velikom pouzdanošću otkrije tumor. Primer upotrebe bi bio u regijama u kojima se događa da postoji jedan lekar na 2.000 pacijenata, koji često mogu biti udaljeni. Zatim u obrazovanju može da dođe do optimalnih, prilagođenih nastavnih programa, a u naučnim istraživanjima može da povezuje koncepte iz naučnih radova i daje preporuke koje mogu znatno da ubrzaju put do novih otkrića – objasnio je Aleksandar Debelić, konsultant za kognitivne tehnologije u Aj-Bi-Emu.

Devedeset odsto podataka koji danas postoje nastalo je u poslednje dve godine, ali najveći deo, čak četiri petine, čine neorganizovani „mračni podaci”. Budućnost pripada onim organizacijama koje budu uspele da spoje digitalno poslovanje sa digitalnom inteligencijom, a to znači da u obilju podatka dođu do onih pravih koji će poboljšati poslovanje.

Na skupu je prikazano kako alat baziran na „Votsonu” pomaže marketinškim agencijama da začas napravi reklamnu kampanju namenjenu biciklistima zahvaljujući podacima iz raznih baza: od spiska starih kupaca do podataka sa društvenih mreža do vremenske prognoze. Postoji alat koji tumači ton komentara korisnika društvenih mreža. Na primer, da na „Tviteru” prepozna da li je reakcija na neki proizvod ili kompaniju pozitivna ili negativna.

Na aktuelno pitanje da li će mašine u budućnosti zameniti ljude, američka kompanija ima odričan odgovor.

– Prvi princip kognitivnog računarstva je svrha. Tehnologija ne može da bude zamena za ljude nego produžena ruka, da pomogne da lakše dođemo do informacija i zaključaka. Drugi princip je transparentnost, da bismo verovali sistemu, moramo da znamo odakle su informacije i to je strogo kontrolisano. Treće je iskustvo. Kada „Votson” uči, s njim rade najveći stručnjaci u svojim industrijama – naglasio je Debelić.

J. J. K.

 

 

 

 

Komеntari1
df9f7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Salvatore
Inace, italijansko jelo risotto se priprema od turskog sastojka koji se zove pirinac.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja