Sreda, 27.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ISHRANA

Rotkvice smanjuju holesterol i masnoće

Pomažu u borbi protiv bakterija i gljivica u želucu i crevima
Ротквице су одличан извор витамина Це (Пиксабеј)

Latinsko ime Raphanus sativus mnogima ne znači mnogo, ali malo ko nije čuo i probao rotkvice. Prolećno povrće crvenih plodova raste u vezicama zajedno s lišćem i tako se prodaje na pijacama i u supermarketima. Pretpostavlja se da potiče iz južne Azije i da mu je predak divlja vrsta Raphanus raphanistrum, sa obala Sredozemlja.

Rotkvica je jedna od retkih biljaka koja nakon samo 20 do 30 dana od sejanja daje jedar, ukusan, sočan i hrskav plod, tačnije – jestivi koren.

Dobre za salatu
Rotkvice je najbolje jesti sirove, u kombinaciji sa drugim salatama. Ukoliko se seku, ne bi trebalo dugo da stoje jer se tako gube vitamini i aroma. Ako su ljutkaste treba ih iseći, posoliti i politi maslinovim uljem.

Po biohemijskom sastavu slična je crnoj rotkvi, ali je ukusnija i lakše se vari. Energetska vrednost rotkvice je veoma skromna, samo 16 kalorija na 100 grama, od čega na vodu otpada 95,27 odsto, na ugljene hidrate 3,40 posto, dok belančevina i masti gotovo da nema.

Rotkvica je odličan izvor vitamina Ce, dok su drugi vitamini prisutni samo u tragovima. Njen sadržaj vitamina Ce zadovoljava 31,25 odsto preporučenih dnevnih potreba, a poznata je i njena značajna uloga u metabolizmu, uticaj u formiranju kolagena, održavanju desnih zdravima, apsorpciji gvožđa, celokupnom poboljšavanju imunološkog sistema…

Rotkvice sadrže razne minerale: kalcijum (25 miligrama), fosfor (20 mg), kalijum (233 mg), gvožđe (0,34 mg). Odnos kalcijuma i fosfora je takav da omogućava dobru apsorpciju kalcijuma. Povrće ima karakterističnu crvenu boju zbog pigmenta antocijana, a smatra se da on ima povoljan uticaj na zdravlje. Ispitivanjima je potvrđeno da je intenzitet boje u direktnoj vezi sa antioksidativnim dejstvom.

Rotkvica je dobra kao borac protiv bakterija i gljivica u želucu i crevima, kod nadutosti, proliva i zatvora, jer postiče peristaltiku creva i lučenje probavnih sokova. Smanjuje nivo holesterola i masnoća u krvi, rastvara sluz kod prehlade i kašlja, dobra je za nervni sistem. Opšta je preporuka svima koji se rekreativno ili profesionalno bave sportom da konzumiraju rotkvice, jer imaju blagotvorno dejstvo na ceo organizam.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.