Subota, 28.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
INTERVJU: TO­MA FI­LA, advokat

Patim od nedostatka vremena

Фо­то Лич­на ар­хи­ва

Već pet i po de­ce­ni­ja tra­je rad­ni vek To­me Fi­le. Ovaj pri­zna­ti advo­kat u pen­zi­ju je oti­šao pre se­dam go­di­na, ali ni da­nas ne pre­sta­je da ra­di. I da­lje se ba­vi advo­ka­tu­rom, a ima 75 go­di­na. To ipak ni­je sve – sa­vet­nik je pa­tri­jar­ha Iri­ne­ja i pr­vog pot­pred­sed­ni­ka Vla­de Sr­bi­je Ivi­ce Da­či­ća, a i pred­sed­nik je Cr­kve­ne op­šti­ne Be­o­grad. Osam­de­se­tih go­di­na pro­šlog ve­ka pro­sla­vio se kao bra­ni­lac op­tu­že­nih za naj­te­ža kri­vič­na de­la ka­da je od 14 op­tu­že­nih na smrt­nu ka­znu, oslo­bo­dio njih je­da­ne­sto­ro. Ka­sni­je je stao i u prav­nu za­šti­tu Jo­van­ke Broz, Žar­ka La­u­še­vi­ća, Bor­ke Vu­čić, Slo­bo­da­na Mi­lo­še­vi­ća, Ni­ko­le Ša­i­no­vi­ća... Iako uve­li­ko ga­zi kroz tre­će do­ba, To­ma iz­gle­da ne­ma na­me­ru da po­su­sta­ne.

– Slo­bod­no vre­me naj­vi­še vo­lim da pro­vo­dim u svo­joj vi­ken­di­ci na Du­na­vu, na­do­mak Be­o­gra­da. I ka­fa­na je sa­stav­ni deo mog ži­vo­ta – ot­kri­va advo­kat.  

Ko­li­ko vam je od­la­zak u pen­zi­ju pro­me­nio ži­vot?

To se do­go­di­lo 2010. go­di­ne, ali sam na­sta­vio da se ba­vim advo­ka­tu­rom. Ži­vot mi se otad ni­je mno­go pro­me­nio. Na­pu­šta­nje su­da za­me­nio sam ve­ćim radom u cr­kvi i kroz sa­ve­to­va­nje Ivi­ce Da­či­ća.

Ose­ća­te li se kat­kad kao kla­si­čan pen­zi­o­ner?

Ni­ma­lo. I da­lje pa­tim od ne­do­stat­ka vre­me­na.

Ima­te li pre­vi­še oba­ve­za i pri­ja li vam rad?

Ka­da ne bih ni­šta ra­dio, ve­ro­vat­no bih ubr­zao smrt ili kao što je re­kao Mar­kes „Pro­vo­dio da­ne u če­ka­o­ni­ci smr­ti”. 

Gde pro­na­la­zi­te ener­gi­ju i ka­ko iz­gle­da vaš dan?

Ener­gi­ja je ne­što što mi je valj­da uro­đe­no. Moj dan po­či­nje či­ta­njem pe­to­rih no­vi­na, od­la­skom u kan­ce­la­ri­ju i u cr­kvu. Po­sle pod­ne je re­zer­vi­sa­no za  od­mor. 

Da li ži­vot u tre­ćem do­bu ima vi­še pred­no­sti ili ma­na?

Mla­dost je ne­na­dok­na­di­va, sto­ga i tre­će do­ba. Po­što sam na­pu­nio 75 go­di­na, već sam u če­tvr­tom do­bu. Po­ku­ša­vam da mi ti da­ni ne bu­du mo­no­to­ni. A i zna­te onu: „Do­kle tr­či zec u šu­mi? Do po­la, a od po­la tr­či iz šu­me”. E, ja sam sko­ro is­tr­čao. 

Šta je za vas ide­al­na sta­rost?

Naj­va­žni­je je ste­ći du­šev­ni mir, jer sam u svo­joj pro­fe­si­ji imao isu­vi­še stre­sa, kao i u ži­vo­tu. Taj mir na­la­zim u ra­du i cr­kvi.

Ka­ko ču­va­te po­zi­ti­van duh u pen­zi­o­ner­skim da­ni­ma?

Upra­vo ra­dom, a ne opu­šta­njem i pre­pu­šta­nju sud­bi­ni u če­ka­o­ni­ci. 

Mo­že­te li da ži­vi­te od svo­je pen­zi­je?

Ge­ne­ral­no, pen­zi­o­ne­ri bi mno­go lak­še mo­gli da ži­ve ka­da pen­zi­ju ne bi mo­ra­li da de­le sa dru­gi­ma. Ži­vim od ušte­đe­vi­ne, od pen­zi­je ne mo­gu.

Šta je re­še­nje?

Dr­ža­va tre­ba da omo­gu­ći pu­nu za­po­sle­nost. Ta­ko bi i na­ma pen­zi­o­ne­ri­ma bi­lo mno­go lak­še. 

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Gordana
Pa sto ne bi ziveli advokati od ustedjevine, kome su ikada izdali fiskalni racun i koliki su porez placali. Bolje neka cute ,postali su bruka svoje profesije

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.