Petak, 22.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
IZGUBLjEN U SEĆANjIMA

Pogrešan datum

Дан младости, 25. мај 1983. године (Фотодокументација „Политике”)

Za­što je uki­nut Dan mla­do­sti?

Ono, i Dan po­be­de u Dru­gom svet­skom ra­tu je u me­đu­vre­me­nu pre­i­me­no­van u Dan Evro­pe jer da­nas po­ra­že­ni tu vo­de glav­nu reč (a i ra­to­va­li smo do pre ne­ki dan), ali pra­znik u sla­vu mla­do­sti tre­ba­lo je sa­ču­va­ti ka­ko bi nas pod­se­ćao da bes­po­vrat­no sta­ri­mo.

Da li je to uči­nje­no da bi ge­ne­ra­ci­ja ra­tom ome­te­nih za­bo­ra­vi­la Jo­si­pa Bro­za ili za­to što su ži­te­lji Sr­bi­je u pro­se­ku me­đu naj­sta­ri­ji­ma pod ka­pom ne­be­skom pa i ne­ma ko da sla­vi, ne zna se.

Što se dru­ga Ti­ta ti­če, nje­mu je da­nas sve­jed­no, a po­ve­zi­va­nje 25. ma­ja s nje­go­vim li­kom, de­lom i ro­đen­da­nom, iona­ko je bi­lo isto­rij­ska gre­ška. Još jed­na u ni­zu.

Na pri­mer, Pr­va pro­le­ter­ska bri­ga­da je osno­va­na 21. de­cem­bra 1941. go­di­ne, ali ka­ko se taj dan po­kla­pao s ne­kim Ha­zja­ni­no­vim ju­bi­le­jom to je da­tum po­me­ren, pa se Dan ar­mi­je obe­le­ža­vao dan ka­sni­je. Ne­ma ve­ze. Što se ka­že, i vuk sit, i ov­ce na bro­ju, a doc­ni­je, ka­da smo se sa­svim raz­i­šli, da se vra­ća­mo na ta­čan da­tum ni­je bi­lo zgod­no jer bi se po­mi­sli­lo da smo sklo­ni kri­vo­tvo­re­nju sop­stve­ne isto­ri­je. A ipak, o to­me je jav­nost upo­zna­ta tek kad je Vla­di­mir De­di­jer 1969. go­di­ne ob­ja­vio ono svo­je ču­ve­no de­lo „Iz­gu­blje­na bit­ka Jo­si­fa Vi­sa­ri­o­no­vi­ča”.

Da dan go­re-do­le ni­je ve­li­ka gre­ška po­ka­za­lo se ka­sni­je i na mno­go ozbilj­ni­jem slu­ča­ju.

Dan mla­do­sti smo sla­vi­li 25. ma­ja jer se po­kla­pao s ro­đen­da­nom dru­ga Ti­ta, a kao što se pam­ti, on je bio ve­či­ti omla­di­nac. Mla­di su mu to­ga da­na pri­re­đi­va­li tra­di­ci­o­nal­ne sle­to­ve na Sta­di­o­nu JNA i do­no­si­li šta­fe­te, a sta­ri­ji ne­što vred­ni­je po­klo­ne. Ali, ta­man kad smo se uigra­li i uobro­či­li, ne­ko je iš­če­pr­kao da je Jo­sip Broz ro­đen dan ra­ni­je. Ku­ku i le­le! I od­mah je „iz­na­đe­no re­še­nje”, pa je 24. maj pro­gla­šen za – Dan cve­ća! Tek ko­li­ko da ne pro­đe neo­be­le­žen, da se do­ži­vot­ni pred­sed­nik ne ose­ti od­ba­če­nim. Ta­ko su 24. i 25. maj po­sta­li ne­što kao so­ci­ja­li­stič­ki i sa­mo­u­prav­ni Bad­nji dan i Bo­žić. Ne­raz­dvoj­ni u mi­sli­ma i ose­ća­nji­ma.

Mo­gao bi se sa­mo za­mi­sli­ti očaj u ko­ji su za­pa­li or­ga­ni­za­to­ri sle­to­va i zmi­jo­li­kih šta­fet­nih tu­ra ka­da je ko­nač­no usta­no­vlje­no da je JBT za­pra­vo ro­đen 7. svib­nja, od­no­sno ma­ja! I šta bi, ne­sreć­ni­ci, da je ro­đen dan ra­ni­je, na Đur­đev­dan?!

Dan mla­do­sti je usta­no­vljen tek 1953, a šta­fe­te su mu se još od 1945. go­di­ne do­no­si­le na no­ge, pred Be­li dvor. A, da je reč o „vi­šim in­te­re­si­ma” mo­glo se za­klju­či­ti na osno­vu či­nje­ni­ce da je šta­fe­ta no­še­na uoko­lo osam go­di­na po­sle sla­vlje­ni­ko­ve smr­ti, s tim što je ta ma­ni­fe­sta­ci­ja mor­bid­no na­zva­na „I po­sle Ti­ta – Ti­to”. To ni­je bi­la ide­o­lo­ška za­sle­plje­nost ni­ti ne­kro­fi­li­ja, već ozbi­ljan bi­znis! I ta­ko sve do 1988. go­di­ne, ka­da je Sa­vez so­ci­ja­li­stič­ke omla­di­ne Ju­go­sla­vi­je ko­nač­no raz­ju­rio taj cir­kus.

Do­bro, bi­lo je su­lu­do no­si­ti po­klo­ne i po­zdra­ve po­koj­ni­ku, ali je u istom pa­ke­tu uki­nut i Dan mla­do­sti! A, ni­je tre­ba­lo. Mla­di ni­ka­da ne bi zah­te­va­li da to bu­de ne­ra­dan dan (po uzo­ru na Dan ra­da). Na­pro­tiv, va­pi­li bi za po­slom, kao što to i ina­če či­ne. Uvre­đe­ni i očaj­ni, mno­gi su oti­šli ko­je­ku­da, tr­bu­hom za kru­hom. Ili bar da smo ga po­me­ri­li na ta­čan da­tum, pa da ga ne­ki obe­le­ža­va­ju zbog uspo­me­ne na Jo­si­pa Bro­za Ti­ta, a ne­ki kao dru­gi dan Đur­đev­da­na, jed­ne od naj­če­šćih kr­snih sla­va u Sr­ba.

Zbog to­ga, ume­sto da pro­sla­vlja­mo Dan mla­do­sti, mi sva­kog 1. ok­to­bra obe­le­ža­va­mo Dan sta­ro­sti. Pa ko­li­ko po­ži­vi­mo...

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Леон Давидович
Зашто не пише да је у то доба као званичан датум рођења Стаљина био 21. децембар и да је због тога фалсификован дан стварања војске на 22 , девембар. Стаљин је заправо рођен 18. децембра.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.