Ponedeljak, 27.06.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Stručnjaci protiv svakodnevnog tuširanja

(Фото Пиксабеј)

Ve­li­ki broj lju­di ima na­vi­ku da se tu­ši­ra uju­tru i uve­če, a ku­pa­nje je­di­no pre­ska­ču u slu­ča­ju ve­o­ma hlad­nog vre­me­na. Ose­ćaj sve­ži­ne i či­sto­će ko­ji ima­ju po­sle tu­ši­ra­nja mno­gi sma­tra­ju ve­o­ma va­žnim za ju­tar­nje raz­bu­đi­va­nje, a ne­ki is­ti­ču da ne mo­gu uve­če da odu na po­či­nak uko­li­ko se ni­su opu­sti­li u mi­ri­snoj kup­ki. 

Ove na­vi­ke struč­nja­ci sma­tra­ju po­gre­šnim jer is­ti­ču da ni­su do­bre za zdra­vlje ko­že i da se kom­plet­no tre­ba is­tu­ši­ra­ti sa­mo jed­nom do dva pu­ta ne­delj­no.

Jed­no is­tra­ži­va­nje na Ko­lum­bij­skom uni­ver­zi­te­tu po­ka­za­lo je da iako lju­di mi­sle da će če­stim tu­ši­ra­njem bi­ti či­sti­ji, – to ni­je slu­čaj u bak­te­ri­o­lo­škom smi­slu jer ne šti­ti od bo­le­sti. Če­sto tu­ši­ra­nje isu­šu­je ko­žu, u ko­joj za­tim na­sta­ju mi­kro­pu­ko­ti­ne, po­god­ne za pro­di­ra­nje mi­kro­ba. Ukla­nja­nje pri­rod­nih za­štit­nih ulja sa ko­že mo­že da po­spe­ši rast štet­nih bak­te­ri­ja i na taj na­čin na­ru­ši imu­no­lo­ški si­stem or­ga­ni­zma. 

Sa ovim sta­vom struč­nja­ka sa­gla­sna je i pri­ma­ri­jus dr Go­ra­na Isa­i­lo­vić, der­ma­to­log Vi­so­ke zdrav­stve­ne ško­le stru­kov­nih stu­di­ja, ko­ja na­gla­ša­va da se če­stim tu­ši­ra­njem i ko­ri­šće­njem sa­pu­na i kup­ki uni­šta­va od­bram­be­na sna­ga ko­že. 

– Sa­mo dva pu­ta ne­delj­no pre­po­ruč­lji­vo je da se lju­di tu­ši­ra­ju kup­ka­ma i sa­pu­ni­ma. Ako ne­ko ho­će da se tu­ši­ra sva­kog da­na, on­da to tre­ba da či­ni sa­mo vo­dom. Po­seb­no tre­ba iz­be­ga­va­ti kup­ke i sa­pu­ne ko­ji pe­ne. Sma­tra se da če­sto tu­ši­ra­nje uti­če da ko­ža po­sta­ne su­va i da je sklo­ni­ja in­fek­ci­ja­ma za­to što joj se uni­šta­va po­vr­šin­ski sloj ko­ji šti­ti ko­žu od pa­to­ge­nih mi­kro­or­ga­ni­za­ma – na­gla­ša­va dr Isa­i­lo­vić i do­da­je da ovo ne va­ži za pra­nje ru­ku ko­je tre­ba da bu­de če­sto.

Ka­da je reč o tu­ši­ra­nju na­ših gra­đa­na, po­da­ci iz 2009. go­di­ne su po­ka­za­li da na­vi­ku sva­ko­dnev­nog tu­ši­ra­nja ima po­lo­vi­na od­ra­slih sta­nov­ni­ka pre­sto­ni­ce, a oko 17,6 od­sto lju­di je pri­zna­lo da to či­ni sva­kog dru­gog da­na. Is­tra­ži­va­nje zdra­vlja sta­nov­ni­štva Sr­bi­je iz 2013. go­di­ne ko­je je ra­dio In­sti­tut za jav­no zdra­vlje „Dr Mi­lan Jo­va­no­vić Ba­tut” po­ka­za­lo je da se dve tre­ći­ne de­ce tu­ši­ra vi­še od tri pu­ta ne­delj­no (66,2 od­sto), što je zna­čaj­no ve­ći pro­ce­nat ne­go 2006. go­di­ne (ka­da je to či­ni­lo 54 od­sto). Na­vi­ku re­dov­nog tu­ši­ra­nja če­šće ima­ju de­ca iz Voj­vo­di­ne (87,6 od­sto), grad­skih na­se­lja (72 od­sto) i iz ma­te­ri­jal­no do­bro­sto­je­ćih do­ma­ćin­sta­va (85,5 od­sto). 

Komentari11
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BORO
Ja se ne tuširam, ja se kupam, a nedeljom banjam. Kako brinete o čistoći tela, brinite i o čistoći jezika. Najmanje isto.
Milos Pokrajac
Nisu mi jasni ovi što se pirkaju po 2 puta dnevno? Kupanjac uveče i do sledeće večeri si miran i to ako se znojiš ( posao, prevoz, leto, trening). Ako ne, može to i duže da potraje :)
Nataša NS
Sigurno da nije dobro utrljavati svaki dan u kozu sapune i gelove za tusiranje koji pene i sacinjeni su od sumnjivih sintetickih sastojaka. Svaki dan se istusirati toplom vodom i samo odredjene delove tela oprati najobicnijim, ako je moguce, prirodnim sapunom i nece biti problema. Ukoliko nismo radili teske fizicke poslove ili bavili se ozbiljnim treningom, nismo ni prljavi i topla voda je dovoljna uz minimalnu kolicinu sapuna. Neprijatni mirisi se cesce osecaju od neredovnog pranja odece. Tema je interesantna, smatram da treba opsirnije pisati o ovome.
Mihailo
Predlažem autoru/autorki da nas pobliže informiše o samom istraživanju. Recimo: šta to znači "jedno istraživanje", šta je to često tuširanje, na koliko uzoraka je vršeno ispitivanje, ko je finansirao isto itd. Dalje bh zamolio za komentar istraživanja od više stručnih ljudi iz oblasti medicine, jer smatram da je tekst poprilično interesantan, te da zaslužuje malo više informacija.
Petar .Stanimirovic
Lepo.A šta ako mi opet uvedemo higijenske navike iz doba Kralja Sunca-Luja XIV? To bi bilo nešto.I ko bi onda s nama ?U ono vreme se skoro uopšte nisu kupali /Jedino kad bi dobro pokisli /.Vodu je zamenjivao puder,a sapun-parfem.Zato im se ,u Francuskoj i razvila toliko industrija parfema.Flašicu,pa na glavu.Samo prvo skineš periku,naravno.Muzika im je bila lepa.I tancovanje.Samo što su igrali nekako na daljinu,na odstojanje.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.