Četvrtak, 05.08.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Susret lidera Srbije i RS na mostu „Bratoljub”

(Фото Танјуг/Д.Г.)

LjUBOVIJA – Dići most znači da nismo digli ruke od sebe i najbližih, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić, nakon obilaska radova na mostu „Bratoljub” u Ljuboviji, i poručio da je važno da spajamo obale, gradove, države, srpski narod, ali i Srbe i Bošnjake.

Važno je da spajamo obale, gradove, države, srpski narod, ali i Srbe i Bošnjake, rekao je na mostu koji spaja obale Drine.

On je okupljenim građanima rekao da su radovi završeni na vreme, kaže da su mu rekli i pre roka, poručivši da mostovi, a ovaj je 12. na Drini, obezbeđuju pristojan život, povezuju, spajaju...

„Preko njih počinjemo da se razumemo, oni nam omogućavaju da radimo, donose nove poslove, ali i prenose znanje. Dići most znači da nismo digli ruke od sebe i najbližih”, rekao je Vučić i pozvao narod i s jedne i s druge strane Drine da i dalje gradi.

Kako je rekao, odgovor na staro pitanje - zidovi ili mostovi - danas bi mogao da bude na mostu i na reci Drini, koja spaja Srbiju i RS i Srbiju i BiH, i to je dokaz da smo u stanju da položimo ispit, „onaj na kojem su generacije padale u sopstvenoj krvi”.

Pomenuo je Đorđa Versatovića, rekavši da je on jedan od onih koji su znali šta znači most i da će povezivati Srbe sa obe strane Drine, o čemu je pisao romane, i za koga nije postojalo „ništa lepše od mosta”.

„O ljubavi i potrebi da se srpski narod povezuje ne moram ni da govorim. Izgradili smo 300 mostova, više nego ikada, više tunela i železničke pruge...Balkan neće opstati bez mostova za različite ljude koji imaju jedan cilj - mir, stabilnost i bolji život. Toliko smo različiti i isti, ogromno je tržište pred nama, hiljade radnika, znanja, investicija, prilika... ne povezati sve to nije samo greh već i glupost, najveća koju možemo da napravimo sami sebi”, rekao je Vučić.

Pamet nam je, poručio je, potrebna više nego ikad, i to i Ljuboviji i Bratuncu, ali i Srbiji i Srpskoj i BiH.

„Potreban je i rad, zajednički i težak, ali onaj koji generiše i stvara novi rad. Ovde ne smemo da stanemo, ovde je 12. most, a treba nam 120 još. Hiljade u Srbiji, BiH, na Balkanu, oni će umnožiti naš kapital. Mostovi preko naših razlika uslov svih naših baza i nada”, rekao je Vučić i pozvao da i dalje zajedno gradimo.

Na mostovima poput ovog možemo sve višedecenijske težnje i želje da pronađemo, rekao je Vučić, a odlazećem predsedniku Tomislavu Nikoliću, koji se danas obratio poslednji put u toj ulozi, poručio: Hvala za sve što je uradio za sve ovo vreme i ove godine, nastavićemo da radimo i imaćemo hrabrosti da se upustimo u svaki problem i da ga rešimo.

„Postoje oni koji su gledali da naprave problem i oni koji su ih rešavali. Srećan sam što smo među onima koji gledaju da ih olakšaju ili reše. Ništa lepše nego kada stupite nogom na neki put, prugu ili most u čijoj ste izgradnji učestvovali”, rekao je Vučić, te zaključio da takvi ljudi i narodi imaju budućnost.

Dodik: Ne ispravljamo „krivu Drinu”, spajamo je

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na mostu „Bratoljub” kod Ljubovije da su rukovodstva Srbije i RS rešila da spajaju, umesto da ispravljaju krivu Drinu.

Dodik je rekao da je most dokaz želje za spajanjem, bržim dolaskom, ali i odlaskom, što je zahtev savremenog života, ali je i dokaz Sporazuma o specijalnim vezama Srbije i RS.

Kako je rekao, ovo je bio višedecenijski zahtev građana koji žive sa obe strane Drine, ali i podvukao da toga ne bi bilo da nije bilo premijera Aleksandra Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića i njihovog „pogleda na ovu stranu i ka građanima koji ovde žive”.

„Da nije bilo te energije i odlučnosti, pre svih premijera Vučića, ne bi mogli da se pohvalimo ovim rezultatom” dodao je Dodik i podvukao da Drina za srpski narod ima posebna značaj i da stoga treba da gradimo mostove da budemo sve bliže i jedinstveniji i da budemo tu.

Od novog predsednika Srbije, istakao je, u Banjaluci očekuju još intenzivniju saradnju, a Nikoliću zahvaljuju na dosadašnjoj, veoma uspešnoj.

Nikolić je, primetio je Dodik, uvek bio tu da održi sinergiju Vlade Srbije i institucija, a njima u RS da uputi reči ohrabrenja, da bude tu kada je trebalo da dođu u Beograd i stoga mu upućuje zahvalnost i građana RS i svoju ličnu.

„Zahvaljujući njemu i Vučiću naši odnosi su najbolji do sada”, rekao je Dodik i naveo da je to i obaveza da se i dalje gradi i nastavi istim putem. 

Nikolić: „Bratoljub” nas spaja zauvek

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je mostu „Bratoljub” koj spaja Ljuboviju i Bratunac rekao da je to ćuprija podignuta da ujedinjuje i spoji srpski narod i države.

„Bratoljub je infrastruktura naše duše, simbol spajanja srpskog bića, ali i simbol zajedništva sa svim drugim narodima koji vekuju na ovim prostorima, deleći sa nama sudbinu i živote”, rekao je Nikolić tokom obilaska radova na mostu.

To je, dodao je, most koji spaja Ljuboviju i Bratunac i „našu stalnu težnju da se uvek prepoznajemo, volimo i uvažavamo, jer mi smo deca iste majke”.

Mostovi na Drini, dodao je, nisu samo strateški važni za ekonomski razvoj, trgovinu, turizam, saobraćajno povezivanje ovih krajeva i Evrope, već spajaju Srbe sa obe strane Drine.

„Kažu da ovaj most skraćuje put transporta robe za više od 50 kilometara i najkraća je veza sa koridorom 11 i lukom Bar. Meni je isto važno što idu po dve trake sa obe strane namenjene biciklistima i pešacima i da se po njemu šetnjom stiže iz Srbije u Republiku Srpsku i iz Srpske u Srbiju i da jednog dana ne bude važno odakle si pošao i gde ideš pošto će sve da bude jedno”, poručio je Nikolić.

Podsetio je da su srpskim majkama „nekažnjeno otimali decu, a one su uplakano ostajale na levoj obali Drine”, zato što nije bilo mosta kojim bi nastavile da idu kroz svoju zemlju.

„Tuđinci su koristili Drinu da nas razdvoje mi smo im u tome pomagali i doveli do toga da ih proklinjemo u pesmama. Bratoljub nas spaja zauvek. Korak preko ovog mosta je korak u susret bratu, u susret zajedničkoj budućnosti”, naglasio je on.

Kako je rekao, most pokazuje kako je moguće okupiti i Srbiju i BiH i RS oko zajednickog projekta važnog za sve strane, „važnog za nasu zajedničku budućnost”.

„Ova ćuprija na Drini podignuta je da ujedinjuje i spoji naš narod i države”, zaključio je Nikolić.

(Foto Tanjug/D.G.)

Hiljade građana Podrinja kod mosta „Bratoljub"

Više hiljada građana Podrinja sa obe strane Drine okupilo se danas na spajanju obala reke na mostu „Bratoljub” u Ljuboviji, a kojem su prisutvovali predsednik Srbije Tomsilav Nikolić i predsednik RS Milorad Dodik, premijer Aleksandar Vučić i premijerka RS Željka Cvijanović i ministri vlada Srbije, Republike Srpske i BiH.

Na bini na mostu „Bratoljub” nalaze se zastave Srbije, Republike Srpske i BiH, a građani u Ljuboviji u kolonama su pristizali ka mostu te je saobraćaj bio blokiran.

Radovi na mostu nazvanom „Bratoljub”, koji je dug 227 metara, počeli su 20. oktobra 2015. godine.

Projekat izgradnje mosta Ljubovija-Bratunac obuhvata izgradnju mosta, pristupnih saobraćajnica i zajedničkog prelaza, a vrednost je 13 miliona evra.

Srbija je projekat finansirala sa 5,5 miliona  Federcaija sa 7, 4 i RS sa 335.000 evra.

Srbija gradi ceo most i pristupnu saobraćajnicu u Ljuboviji, a Republika Srpska pristupnu saobraćajnicu i zajednički granični prelaz.

Kako je najavljeno, završetak radova na celom projektu izgradnje mosta i pristupnih saobraćajnica se očekuje u septembru 2017. godine.

Taj most će za privrednike iz Republike Srpske biti najkraća veza sa Koridorom 11 i Lukom Bar.

Most ima sedam raspona i ukupno osam stubova, od čega četiri u reci i po dva na svakoj obali.

Batonski most je širok 13,9 metara i imaće biciklističku i pešačku stazu.

Izvođač radova je konzorcijum četiri domaća preduzeća koje predvodi MBA-Ratko Mitrović niskogradnja, a projekat je uradio Saobaćajni institute CIP.

Nikolić: Nadam se da će jednog dana Srbija i RS biti jedno

LjUBOVIJA – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da se iskreno nada da će Srbija i Republika Srpske jednog dana biti - jedno.

''Na svu sreću, još uvek Srbe ne hapse za izrečene želje, pa tako da još uvek možemo da ih iznosimo. Da, ja se zaista iskreno nadam da ćemo jednoga dana biti jedno'', rekao je Nikolić novinarima na prilazu mostu na Drini koji je nazvan Bratoljub.

Nikolić je naveo da je ovaj dan, kada su spojene obale Drine novim mostom između Ljubovije i Bratunca, veliki dan jer mnogo toga simbolizuje.

Kako je naveo, Srbija i Republika Srpska teškom mukom i uz mnogo napora, protivljenja grade svoju zajedničku budućnost.

Primećuje, kaže, da se s druge strane Evropa ujedinjuje i da se mnoge države u svetu raduju ''nekakvim savezima, organizacijama u kojima mogu da zajednički ostvaruju ciljeve, a ovde je jedan narod podeljen Drinom i ima muka da dokaže da sve što rade u Srbiji ima uticaja na Srpsku i obrnuto''.

Naveo je da se pravi političari u Srbiji rukovode željama svog naroda i u Beogradu i u Pirotu, Kragujevcu ... „ne samo ovde, već da se povežemo potpuno”.

Nikolić je još jednom ponovio da će se Srbija i Srpska povezivati, a da je, što se tiče Srbije, RS jedan deo koji želi da se razvija zajedno sa svim ostalim u Srbiji.

''Ponosan sam što konačno i u Srbiji i u Srpskoj postoje rukovodstva koja misle na oba dela srpskog naroda istovremeno'', rekao je Nikolić .

Prema njegovim rečima, RS je u Bosni i Hercegovini i Srbija to poštuje, ali Srbija ima obavezu a ne samo pravo da sarađuje sa Srpskom kako bi se ostvarile želje svih građana Srpske i Srbije.

Predsednik RS Milorad Dodik je rekao da će most Bratoljub već krajem avgusta u potpunosti biti završen i stavljen u funkciju.

Kako je rekao, most je veoma važan za stanovništvo tog kraja Srbije i RS i da zato i ima naziv Bratoljub, u njega su uložena ogromna sredstva, Srbija je finansirala izgradnju kompletnog mosta, a Republika Srpska uradiće prilazne puteve sa druge strane, dok će direkcija za indirektne poslove odvojiti sredstva za izgradnju graničnog prelaza.

On je istakao da je dobro što će biti samo jedna procedura na prelazu na kome će moći da se odvija i robni saobraćaj, navodeći da na podrčiju od Zvornika do Višegrada više od 80 kilometara ne postoji nijedan granični prelaz tog tipa, što samo govori koliko će taj prelaz biti važan za građane i privredu u Srbiji i RS.

''Most spaja obale Drine koja je mitska reka za naš narod i mi na ovaj način pokazujemo i dokazujemo naše uporno opredeljenje za jedinstvo srpskog naroda i na jednoj i na drugoj obali Drine. RS je zagledana u Srbiju, RS se raduje snazi Srbije i njenom ekonomskom i svakom drugom jačanju'', naveo je Dodik.

On je naglasio da RS planira svoju budućnost dobrim odnosima i saradnjom sa Srbijom i da pokušavaju konkretnim koracima, kao što je most, to da urade.

Dodik je dodao da će taj most ostati iza nas da svedoči o teškom vremenu za naš narod , ali i odlučnom da pravi mostove kako bi se spajali.

(Tanjug)

Komentari18
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Biljana
Mostovi spajaju ljude, gradove, narode..treba ih graditi.
Зорица Аврамовић
Братољуб! Нисам чула да постоји лепше име моста игде у свету! И још спаја реком раздвојени народ истог имена, истог језика, исте вере, исте историје, истих циљева... Свака част РС и Србији, пројектантима, градитељима (и сви домаћи, која милина), народу који се све чвршће спаја и повезује... Дивне ли жеље председника Николића, испунила му се дабогда! Кад се братска срца сложе, и олово пливат, може!!!
Marijana
Pocele su nam se desavati i lepe stvari, konacno! Sve pohvale za ponasanje lidera, posle svega sto nas je pratilo u istoriji ovo je iznenadjenje! Gradjani bi se takodje trebali uglrdati na njih i usvojiti novi obrazac ponasanja. Bez mrznje. Sta je bilo bilo je!
Branko Kostic
Treba da gradimo mostove, materijalne ili simbolicne, potrebni su nam da nas spajaju.
Anka
Bravo Srbi! Lijepo vas je vidjeti zajedno. Neka vam je sa srecom!

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.