Nedelja, 23.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Vesna Kalabić: Moj deda je bio veliki čovek svetla obraza

Ве­сна Ка­ла­бић и адво­кат Го­ран Бран­ко­вић (Фо­то С. Ћи­рић)

Va­lje­vo – Ko­nač­no je isti­na iza­šla na vi­de­lo, iako je pro­šlo 70 go­di­na. Ova od­lu­ka je sa­mo do­kaz da je prav­da spo­ra, ali do­sti­žna. Tim re­či­ma je Va­ljev­ka Ve­sna Ka­la­bić za „Po­li­ti­ku” pro­ko­men­ta­ri­sa­la od­lu­ku Vi­šeg su­da u Va­lje­vu da pri­hva­ti zah­tev za re­ha­bi­li­ta­ci­ju nje­nog de­de Ni­ko­le Ka­la­bi­ća, ne­ka­da­šnjeg ko­man­dan­ta Gor­ske gar­de Ju­go­slo­ven­ske voj­ske u otadž­bi­ni.

Ve­sna je zah­tev pod­ne­la 2012. go­di­ne.

Pet go­di­na je tra­jao vr­lo slo­žen po­stu­pak u ko­jem je ana­li­zi­ra­na obim­na do­ku­men­ta­ci­ja i sa­slu­ša­ni broj­ni sve­do­ci, da bi ko­nač­no su­di­ja dr Dra­gan Ob­ra­do­vić do­neo od­lu­ku da re­ha­bi­li­tu­je Ni­ko­lu Ka­la­bi­ća.

Re­še­njem o re­ha­bi­li­ta­ci­ji sud je utvr­dio da se ni­šta­vim od tre­nut­ka do­no­še­nja sma­tra se­dam od­lu­ka Dr­žav­ne ko­mi­si­je za utvr­đi­va­nje rat­nih zlo­či­na oku­pa­to­ra i nji­ho­vih po­ma­ga­ča to­kom Dru­gog svet­skog ra­ta, do­ne­tih od mar­ta do sep­tem­bra 1945, kao i če­ti­ri od­lu­ke Ze­malj­ske ko­mi­si­je za utvr­đi­va­nje rat­nih zlo­či­na oku­pa­to­ra i nji­ho­vih po­ma­ga­ča to­kom Dru­gog svet­skog ra­ta, do­ne­te od apri­la do ok­to­bra 1945, ko­je se od­no­se na Ni­ko­lu Ka­la­bi­ća. Ni­šta­vim se sma­tra i re­še­nje Sre­skog su­da u Mi­o­ni­ci od 11. sep­tem­bra 1946, ko­jim je Ka­la­bi­ću kon­fi­sko­va­na ne­po­kret­na imo­vi­na. Ni­šta­ve su i sve prav­ne po­sle­di­ce ovih od­lu­ka, kon­sta­to­va­no je u re­še­nju Vi­šeg su­da u Va­lje­vu i na­ve­de­no da se re­ha­bi­li­to­va­ni Ni­ko­la Ka­la­bić sma­tra neo­su­đi­va­nim.

– Ni­ko­la Ka­la­bić, moj de­da, bio je ve­li­ki čo­vek sve­tla obra­za i sve dru­go što su pi­sa­li i pri­ča­li za nje­ga je ne­i­sti­na. Mo­ja po­ro­di­ca je pa­ti­la sve ove go­di­ne, a sa­da smo sreć­ni i po­no­sni jer zna­mo da je za­slu­žio da bu­de re­ha­bi­li­to­van. Sa­mo ja znam šta su pre­ži­ve­le mo­ja maj­ka i ba­ka, Ni­ko­li­na su­pru­ga, i ja sa nji­ma – iz­ja­vi­la je Ve­sna Ka­la­bić, uz za­hval­nost svi­ma ko­ji su svih ovih go­di­na bi­li uz nju i nje­nu po­ro­di­cu i ve­ro­va­li u prav­du i isti­nu. 

Va­ljev­ski advo­kat Go­ran Bran­ko­vić, Ve­snin pu­no­moć­nik u po­stup­ku po zah­te­vu za re­ha­bi­li­ta­ci­ju, sma­tra da je ovo ve­o­ma zna­ča­jan tre­nu­tak za po­ro­di­cu Ka­la­bić, jer je po­sle vi­še­de­ce­nij­skog ana­te­mi­sa­nja i bla­će­nja nje­nog ime­na ko­nač­no do­ka­za­na i utvr­đe­na isti­na ko­ja se ogle­da u od­lu­ci Vi­šeg su­da u Va­lje­vu. 

– Ova od­lu­ka sa­dr­ži neo­bo­ri­ve do­ka­ze da Ni­ko­la Ka­la­bić ni­je na­rod­ni ne­pri­ja­telj i rat­ni zlo­či­nac. On je ne­ret­ko eti­ke­ti­ran kao iz­daj­nik i de­nun­ci­jant, a ova od­lu­ka je sa­mo usta­no­vi­la ono na šta ar­hiv­ski spi­si uka­zu­ju: da je bio ča­stan ofi­cir, uz­o­ran ko­man­dant, uvek odan i ve­ran kra­lju i otadž­bi­ni – kon­sta­to­vao je advo­kat Go­ran Bran­ko­vić i do­dao oce­nu da je ovo bi­tan mo­me­nat i za isto­ri­ju rav­no­gor­skog po­kre­ta, či­ja je ide­ja če­sto sta­vlja­na na stub sra­ma.

Komentari21
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Горан
Прогутали сте удицу изједњачавања усташа и четника,коју су нам комунисти бацали од 1945. Кад нађете четнички логор сличан Јасеновцу у коме су четници убили 600.000 Јевреја и Хрвата,можда ће то и моћи. Зар се започињање грађанског рата, убијање припадника свог народа који се боре за краља и отаџбину ,у већ окупираној земљи,а све ради увођења комунизма ,не сматра тероризмом у свакој нормалној земљи?
милутин
@Леон Давидович: "За Вас је очигледно антифашизам једнако комунистичка идеологија." - Када је 1945. решавано национално питање у Југославији, право на самоопредељење је добило и 1.400.000 Словенаца, 900.000 Бошњака, 800.000 Македонаца, па чак и 400.000 Црногораца. Скоро 2.000.000 Срба преко Дрине, преосталих после геноцида, остало је без икаквих права, огромне српске територије расподељене између хрватске и бошњачке републике, а становништво предвиђено за елиминацију. То је тај ваш "антифашизам".
Леон Давидович
Једна ствар је говорити о грешкама самих комуниста у рату и после рата, подржаћу увек да треба говорити и о томе да је више невиних људи погубљено, али наравно увек са доказима. Али не може се измишљати лажна историја. Не може се рећи да се НОП није борио против Осовине и НДХ, а то управо многи потенцирају. Не може се говорити лаж и то сматрати историјом. Не сматрам да су паметно решили унутрашње уређење Југославије али није истина да су само други народи добили право на самоопредељење али не и Срби. Републике Хрватска и БиХ биле су једнако и републике Срба као и Хрвата, а БиХ и муслимана (кад су их прогласили нацијом). Ствар је у томе што деведесетих нико није поштовао Устав и све што су урадили сецесијом поготово Хрватске и БиХ, а наравно и других, урадили су противуставно и противзаконито. А што Срби тада нису били јединствени и нису бранили своје територије то је друго питање?Зашто и краљ Александар није решио паметније унутрашње уређење имао је већа овлаштења него ови 1945
Slavisa Petrovic,1936
Госпођо, Својим очима сам видео.Крај фебруара1944.Наишла је преко мог села Лозња Горска гарда команданта Николе Калабића .Непрегледна колон. Из колоне се издвоји човек са кожним торбаком,звани Цановац, одредски егзекутор-кољаш.Пред оца и мог старијег брата на снег је простро свилену мараму,просуо је садржину из кожне торбе.Била су то увете покланих људи.Та боја и тај човек не излази из сећања.Јесте ли чули за тог вампира Цановца страх је сејао ,да. Он је увек био у пратњи Николе Калабића. Можда ви за Цановца не знате. Никола је знао. Ваљевске судије биле су дужне да знају.
Zoran
Sto se tice istorije jasno je ko je dobio orden od Trumana i DeGola to nije Pavelic, ovo ne znaci da neki cetnici nisu cinili zlocine. Sto se tice ove teme to je imovinsko pitanje i tako ga treba i zvati.
Novosađanin
U komentarima se mogu pročitati samo otrcane komunističke mantre. Jedino još u Srbiji postoji žal za komunističkim vremenima i jedino se još u Srbiji ćuti o žrtvama komunističkog terora.
Леон Давидович
За Вас је очигледно антифашизам једнако комунистичка идеологија. Па што се онда Русија не одрекне Црвене армије и њене победе? Стално се говори о жртвама комунистичког терора. Реално нећемо рећи да тога није било. Али ја у коментарима нигде не могу прочитати да се помињу они који су погинули у борбама против партизана. А у свим ратним извештајима писало је погинуло у борби толико и толико тих и тих.Да ли су и њих сврстали под ставку стрељани? А где су они што су помрли по планинама Босне 1945. од болести и глади. Где су они изгинули у Лијевче Пољу (истиа ти су били из Црбе Горе и Херцеговине, нешто из Санџака), где су они што нису положили оружје 9. маја па су их после тога сматрали људима ван закона и правила и закона ратовања и ликвидирани су негде у завршним борбама итд.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.