Subota, 03.12.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Borba protiv odumiranja plodnog Stiga

Младе је тешко задржати на селу (Фото Т. Јањић)

Po­ža­re­vac – Plod­na sti­ška rav­ni­ca od­vaj­ka­da ra­đa i hra­ni Bra­ni­če­vo, ali mla­di, iz ge­ne­ra­ci­je u ge­ne­ra­ci­ju, odav­de odav­no be­že u ino­stran­stvo „tr­bu­hom za kru­hom”. Dok se og­nji­šta ga­se, a rod­ne nji­ve i po­lja jed­nog od naj­plod­ni­jih de­lo­va Sr­bi­je osta­ju za­par­lo­že­ne, me­šta­ni Sti­ga u be­lom sve­tu tra­že „pre­ko hle­ba po­ga­ču”. 

Po­ža­re­vač­ko se­lo Bra­da­rac, gde hek­ta­re i hek­ta­re ze­mlje na­pa­ja re­ka Mla­va, jed­no je od se­la u Bra­ni­čev­skom okru­gu ko­ja po­la­ko iz­u­mi­ru. U ov­da­šnjoj osnov­noj ško­li pre ne­ko­li­ko go­di­na bi­lo je dvo­stru­ko vi­še đa­ka, iako nju po­ha­đa­ju de­ca iz čak dva­na­est okol­nih, ma­njih se­la.

Do sa­da ni­ko ni­je us­peo da spre­či od­liv lju­di iz ovih kra­je­va. Naj­no­vi­ji po­ku­šaj po­te­kao je upra­vo iz bra­da­rač­ke OŠ „Bo­ži­dar Di­mi­tri­je­vić Ko­zi­ca”, Po­ljo­pri­vred­ne ško­le sa do­mom uče­ni­ka „So­nja Ma­rin­ko­vić” iz Po­ža­rev­ca i ov­da­šnje Po­ljo­pri­vred­ne sa­ve­to­dav­ne i struč­ne slu­žbe. Oni su, pod bud­nim okom gra­da, pot­pi­sa­li pro­to­kol o sa­rad­nji, sa ide­jom da spre­če osi­pa­nje de­ce iz obra­zov­nog si­ste­ma i po­ljo­pri­vred­nih ga­zdin­sta­va, kao i ise­lja­va­nje u ino­stran­stvo. 

Pro­je­kat je je­din­stven u Sr­bi­ji. Po­ve­zu­je dva­na­est is­tu­re­nih ode­lje­nja ško­le u Bra­dar­cu iz to­li­ko okol­nih sti­ških se­la sa po­ljo­pri­vred­nim in­sti­tu­ci­ja­ma.  

Pr­vi čo­vek Po­ža­rev­ca Ba­ne Spa­so­vić pro­to­kol je sim­bo­lič­no na­zvao „fron­tom” na ko­me se ovaj kraj bra­ni i na­pa­da. Reč je, ka­zao je, o ma­lom ko­ra­ku, ali je va­žno što se kre­će od osnov­ne ško­le.

– Bra­ni­mo se od osi­pa­nja sta­nov­ni­štva sa na­še te­ri­to­ri­je ko­ji u po­tra­zi za bo­ljim ži­vo­tom od­la­ze u ne­ke dru­ge ze­mlje. Na ovaj na­čin že­li­mo da po­ša­lje­mo po­zi­tiv­ne sig­na­le ka­ko bi ipak od­lu­či­li da osta­nu, jer ov­de ima bu­duć­no­sti za njih i nji­ho­vu de­cu – ka­zao je gra­do­na­čel­nik Po­ža­rev­ca.

Plan pot­pi­sni­ka pro­to­ko­la je da, osim đa­ka, uklju­če i ro­di­te­lje i osta­lo lo­kal­no sta­nov­ni­štvo i pro­bu­de svest o po­ljo­pri­vred­nim i dru­gim po­ten­ci­ja­li­ma Sti­ga. Cilj je da osnov­ce i sred­njo­škol­ce upo­zna­ju sa sa­vre­me­nim na­či­ni­ma ob­ra­de ze­mlje, da ko­ri­ste po­sto­je­će re­sur­se, a kraj­nji do­met je za­u­sta­vlja­nje ma­sov­nih mi­gra­ci­ja iz ovog kra­ja.

– Je­dan od ci­lje­va je i raz­voj ži­vot­nog sti­la, stva­ra­nje rad­nih na­vi­ka, mo­ti­va­ci­ja za uče­nje i ospo­so­blja­va­nje za sa­mo­stal­ni rad i ži­vot, po­ve­ća­nje obra­zov­nog ni­voa sta­nov­ni­štva i po­di­za­nje ni­voa sve­sti o zna­ča­ju po­ljo­pri­vre­de u Sr­bi­ji – re­kao je To­mi­ca Sto­ja­no­vić, di­rek­tor ško­le u Bra­dar­cu. 

Za Mi­ni­star­stvo po­ljo­pri­vre­de i za­šti­te ži­vot­ne sre­di­ne, ko­je je po­dr­ža­lo pro­to­kol, ovo je pri­mer do­bre prak­se ko­ji bi osta­lim re­gi­o­ni­ma tre­ba­lo da po­slu­ži kao ma­tri­ca.

– Sr­bi­ja je ti­pič­no agrar­na ze­mlja i neo­p­hod­no je pod­mla­đi­va­nje ka­dra ko­ji ži­vi i pro­iz­vo­di na se­lu. Haj­de da edu­ku­je­mo de­cu iz ur­ba­nih sre­di­na, da vi­de ka­ko je ži­ve­ti na se­lu, a one sa se­la da upo­zna­mo sa sa­vre­me­nim teh­no­lo­gi­ja­ma ga­je­nja, sa sa­vre­me­nim tren­do­vi­ma u po­ljo­pri­vred­noj pro­iz­vod­nji – re­kao je Ve­li­mir Sta­no­je­vić, dr­žav­ni se­kre­tar u re­sor­nom mi­ni­star­stvu.

Komentari5
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dr.Sreten Bozic -Wongar
Sa bice koje je neplodno u Srpskom se upotrebljava rec " stirkinja ". Ako su nekome sejaku sve ovce u stadu stirkine onda njegovo stad izumire.
bice veselo
zaista aktuelna vest...od pre 30 ,i kusur godina...zadrzace mlade nova Srbija...Austrija ce izgubiti i ovu bitku...Samo da Krkobabic ozivi zadruge i poste,i gotovo...Dodju novinari,konstatuju napredak...I idemo dalje...!!!
Zoran Matejić
Beograd na vodi, Srbija ispod vode!
dzogi
ubise se sve mladi iduci u pozoriste. belu kugu ce premijerka sad da iskoreni.
milena milic
Zasto sela odumiru?Danasnja seoska omladina hoce kulturna dogadjanja koja se odrzavaju u gradovima a sela se zapostavljaju.Retko koje selo u vecernjim satima je povezano saobracajem sa gradom pa ako nemaju kola nista od pozorista,koncerta,sportskih dogadjanja pa zasto odlaze???Zsr se jos pitate.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.