Subota, 13.08.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Vučić: Evrointegracije neće poremetiti odnose sa Rusijom

U razgovoru sa potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa NR Kine Đijem Bingsjuenom Vučić se zahvalio kineskom rukovodstvu na iskrenom prijateljstvu prema Srbiji.- Bilateralni susreti počeli razgovorom sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom
Билатерални сусрети у вили Мир почели разговором председника Вућића и потпредседника руске владе Дмитрија Рогозина (Фото Танјуг)

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić podvukao je danas, u razgovoru sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dimitrijem Rogozinom, da su evrointegracije strateško opredeljenje Srbije, ali to ne sme i neće da poremeti dobre odnose sa Rusijom, što podrazumeva i neuvođenje sankcija.

On je zahvalio što je ruska delegacija na svečanom prijemu povodom inauguracije zastupljena na tako visokom nivou i što je ruski predsednik Vladimir Putin odredio Rogozina da prenese pozdrave i čestitke.

Vučić sa premijerom Gabona
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas i sa predsednikom Vlade Republike Gabon Emanuelom Isozeom Ngondeom.To je četvrti u nizu bilateralnih sastnaka koji predsednik Srbije danas ima sa brojnim predstavnicima iz inostranstva koji će prisustvovati svečanosti povodom Vučićeve inauguracije.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vili Mir i sa ministrom spoljnih poslova Gruzije Mihailom Džanelidze.

„To svedoči o uvažavanju Srbije kao nezavisne i suverene države od strane Ruske Federacije, kao i o spremnosti dveju zemalja da održavaju kontinuirani dijalog koji doprinosi razvoju političkih odnosa na obostranu dobrobit”, istakao je predsednik Vučić.

On je dodao da dobre političke odnose treba pretvoriti u još bolje ekonomske veze, s obzirom na to da postoje velike mogućnosti u različitim oblastima privrede.

Dvojica sagovornika su se saglasila da postojeća saradnja u energetici, poljoprivredi i drugim oblastima treba da bude osnažena.

Razgovor se, kako je navedeno u saopštenju, odnosio i na vojno-tehničku saradnju, a predsednik Vučić je izrazio zahvalnost na dobrom aranžmanu za nabavku vojne opreme koja Vojsci Srbije omogućuje neophodnu modernizaciju.

Prema poslednjim informacijama, potpredsednik ruske Vlade Rogozin očekuje da do isporuke dođe u veoma kratkom roku i predložio je saradnju u vazduhoplovnoj industriji.

Predsednik Vučić je zahvalio na kontiuiranoj i principijelnoj podršci Ruske Federacije kad je reč o Kosovu i Metohiji, posebno u međunarodnim organizacijama.

U razgovoru je predloženo i da Srbija i Rusija sledeće godine zajedno obeleže 75-godišnjicu Staljingradske bitke, prelomne bitke Drugog svetskog rata. 

 

Đi najavio nove kineske investicije u Srbiji

Potpredsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Đi Bingsjuen poručio je danas, na sastanku sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, da će rukovodstvo Narodne Republike Kine podsticati tamošnje kompanije da i dalje ulažu u Srbiju, ne samo u tradicionalnu industriju i infrastrukturu, već i u napredne visoke tehnologije.

Kako se navodi u saopštenju Generalnog sekretarijata predsednika Republike, Đi je istakao da Kina na taj način želi da pomogne ekonomski napredak Srbije.

Vučić je svom sagovorniku rekao da je za Srbiju neizmerna čast što je predsednik Si Đinping odredio da Narodnu Republiku Kinu na svečanom prijemu povodom inauguracije što je, kako je rekao, na višem nivou nego što je uobičajeno u takvim prilikama.

„To je potvrda čeličnog prijateljstva Srbije i Kine”, rekao je srpski predsednik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Dji Bingsjuen Foto Beta

Vučić je izrazio zadovoljstvo što su politički odnosi dveju zemalja, kako je rekao, na najvišoj tački razvoja u istoriji, o čemu svedoči intenzivan politički dijalog i razmena poseta na najvišem nivou.

„Za Srbiju je od najvećeg značaja što je pozvana da postane deo kineske međunarodne inicijative 'Pojas i put', kao i to što učestvuje u mehanizmu saradnje Kina - CIEZ”, istakao je predsednik Srbije.

On je naglasio da je Srbija ponosna na projekte koje realizuje zahvaljujući kineskim ulaganjima, poput modernizacije pruge Beograd - Budimpešta i oživljavanja proizvodnje u Železari Smederevo.

Vučić je visokom kineskom zvaničniku zahvalio na kontinuiranoj i principijelnoj podršci kad je reč o Kosovu i Metohiji i ponovio podršku Srbije politici „jedne Kine”.

Dvojica sagovornika su naglasila značaj parlamentarne saradnje za razvoj odnosa Srbije i Kine i izrazila očekivanja da će uvođenje redovne avionske linije između Beograda i Pekinga doprineti još većem zbližavanju dveju zemalja i naroda.

Uz ukidanje viza kineskim državljanima, to će najviše doprineti razvoju saradnje u turizmu, navodi se u saopštenju.

Potpredsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Đi poželeo je mnogo uspeha predsedniku Vučiću na novoj dužnosti i istakao da sa Srbijom imaju najviše razmena poseta na visokom nivou od svih zemalja u Evropi.

Predsednik Srbije izrazio je nadu da će tokom mandata imati čast da bar još jednom ugosti predsednika Sija.

 

Vučić i Pahor saglasni da probleme treba rešavati mirnim putem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov slovenački kolega Borut Pahor ocenili su danas u Beogradu da svi problemi treba da se rešavaju mirnim putem, uz međusobno razumevanje i saradnju različitih strana.

Vučić je, u zajedničkom obraćanju nakon razgovora sa Pahorom, kazao da su perspektive u regionu takve da jedan problem sustiže drugi i da , kada nemamo političke probleme, imamo ekonomske, poput Agrokora i da, kako je dodao, ako imamo ekonomske, kao da nisu dovoljni, stižu i politički.

„Međutim Srbija i Slovenija imaju snage da zajednički rade. Nikada nismo imali uspešniju saradnju, nemamo nikakve probleme i nastavićemo da se konsultujemo, te kroz sve procese nastavimo saradnju u regionu”, poručio je on.

Vučić se zahvalio slovenačkom kolegi što je nekoliko dana pred državni praznik te zemlje došao u Beograd da uveliča današnji dan i inauguraciju, te pokaže poštovanje prema Srbiji, poštovanje koje pokazujemo premo Sloveniji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Slovenije Borut Pahor (Foto Beta)

Rekao je da su odnosi dve zemlje dobri i da je sa Pahorom razgovarao o bilateralnim odnosima, unapređenju ekonomske saradnje, evropskom putu i da je zahvalio na podršci koju Pahor pruža Srbiji.

On je izrazio želju Srbije da ugosti još veći broj slovenačkih investitora.

Takođe je ukazao da Srbija i Slovenija sarađuju i po regionalnim pitanjima, temi koju su na ovom sastanku posvetili najveću pažnju.

Srbija, prema njegovim rečima, doživljava Sloveniju kao iskrenu prijateljsku zemlju i uveren je da ti donosi mogući biti još uspešniji i bolji, iako su već danas na visokom nivou.

„Poseta Pahora je veliki znak, simbol poštovanja prema zemlji i građanima Srbije”, podvukao je Vučić.

Pahor je čestitao Vučiću na pobedi na uspešnim predsedničkim izborima i poželeo mu sve najbolje i mnogo uspeha kako njemu tako i Srbiji, dodajući da su njegovi i srpski uspesi uspesi Evrope.

„Slovenija, koja se nalazi na severu ovog regiona, želi mirno i uspešno sarađivati sa svima, a naročito sa Srbijom. Naša zalaganja dala su toj saradnji novih zamah, želimo imati bezbedno miran život u blagostanju u regionu”, naglasio je on.

Pahor je istakao da Slovenija i Srbija imaju veoma dobru trgovinsku razmenu koja je dostigla više od milijardu evra.

Prema njegovim rečima, Srbija je prva država izvan EU sa kojom Slovenija ima tako obimnu ekonomsku saradnju.

Kazao je da Slovenija podržava zalaganja Srbije za članstvo u EU i rekao da trenuto, zbog unutrašnjih dešavanja u Uniji, širenje nije prioritet, ali da treba Srbiju, koja je iskreni kandidat, podržati čim ponovo EU bude bila okrenuta procesu širenja.

Takođe je rekao da Slovenija poštuje odluku Srbije da ne bude članica NATO, dodajući da je to odluka jedne suverene države.

Istovremeno je poručio da na jugoistoku Evrope svi problemi treba da se rešavaju mirnim putem.

„Politička, ekonomska i bezbednosna saradnja su nemoguće ako se ne rešavaju postojeći problemi. Jugoistiočnoj Evropi najviše treba pomirenje. Pre nekoliko decenija dešavalo se na ovim prostorima mnogo toga strašnog. Ako želimo živeti u miru i napredovati onda prioritet predstavlja pomirenje”, zaključio je Pahor.

Koliko su prijateljski odnosi dva predsednika svedoči i pozdrav Pahora prilikom dolaska kao i odlaska koji je Vučića oslovio sa „predsedniče prijatelju moj”.

Vučić sa zamenicom generalnog sekretara NATO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u razgovoru sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler da veoma cenimo odluku da taj vojni savez na visokom nivou bude predstavljen na svečanom prijemu povodom inauguracije, saopšteno je iz Predsedništva.

„To je još jedan pokazatelj međusobnog uvažavanja i dobre saradnje koja se razvija uprkos vojnoj neutralnosti Srbije”, istakao je predsednik Vučić.

(Foto Beta /E.V.)

On je zamolio zvaničnicu NATO da prenese pozdrave generalnom sekretaru Alijanse Jensu Stoltenbergu, koji svojim odmerenim izjavama pokazuje razumevanje za poziciju Srbije i njene vitalne interese.

Predsednik Srbije zahvalio je na ulozi KFOR kao garanta bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji.

Zamenica generalnog sekretara NATO Gotemeler podržala je napore koje Srbija ulaže u očuvanje stabilnosti i širenje saradnje u regionu.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je u proteklom periodu između Srbije i NATO intenziviran dijalog na najvišem nivou, uz poštovanje pozicije Srbije o vojnoj neutralnosti.

Gotemeler je ponovila poziv generalnog sekretara Stoltenberga da predsednik Vučić poseti sedište NATO u Briselu.

Visok nivo političkih i ekonomskih odnosa Srbije i Italije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka odbrane Italije Roberta Pinoti saglasili su se tokom današnjeg susreta u Beogradu da Srbija i Italija imaju izuzetno visok nivo političkih i ekonomskih odnosa.

Kako se navodi u saopštenju Generalnog sekretarijata predsednika Republike, Vučić je istakao da Italija daje veliku podršku evropskim integracijama Srbije.

On je zahvalio predsedniku i premijeru Italije Serđu Matareli i Paolu Đentiloniju na značaju koji pridaju saradnji sa Srbijom, o čemu svedoči, kako je rekao, i prisustvo italijanske delegacije na visokom nivou na današnjoj svečanosti.

Podrška se, dodao je Vučić, ogleda i kroz ambiciozan pristup Italije Berlinskom procesu i razumevanjem potreba regiona, što se vidi kroz pripremu Samita u Trstu i teme i projekte koji će tamo biti na dnevnom redu.

Vučić je ponovio potrebu čvršćeg ekonomskog i infrastrukturnog povezivanja zapadnog Balkana radi napretka celog regiona.

Ministarka Pinoti je istakla značaj opredeljenja predsednika Vučića da doprinese regionalnoj stabilnosti i saradnji, što je i glavni cilj Berlinskog procesa i Samita u Trstu, kome Italija pridaje izuzetan značaj kao mogućnosti da se napravi korak ka ubrzanju evrointegracija celog zapadnog Balkana.

Izraženo je i zadovoljstvo što Italija ostaje jedan od vodećih privrednih partnera Srbije, navodi se u saopštenju.

 

(Tanjug)

 

 

Komentari19
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Владимир Петковић
@Nikola - први који су у Еи-Ниш после 2000-те добили отказе и послати на биро су били управо они са дипломом. Разлог: "много коштају"!? И данас је резон 98% новопечених (робо)власника - "што мања школска спрема - тим боље"! "Мање коштају"! Колико примера има да људи са дипломама факултета раде по кафићима, пекарама, ТР-ама, СТР-ама, код Кинеза, на бувљацима? Баш ме интересује, могла би то Политика да провери шта је било са оном девојком, колико се сећам, из Новог Пазара што је као лекарка радила у пекари? Писано је о њој, газда прочитао и дао јој моментални отказ! "Много кошта" а ко зна како ју је "држао" као радницу, мислим на школску спрему! И на, крају, зашто млади са дипломама, скоро па масовно одлазе из Србије? Мора да је због меда и млека.
Milivoje Radaković
Ja sam, Petkoviću, čuo da u Nemačkoj traže medicinske stručnjake raznih kvalifikacija, i čuo sam da je naš drug predsednik nešto radio na tome i hvalio se nekakvim ugovorima o olakšanom zapošljavanju naših ljudi u Deutschlandu isto kao i drug Tito pre njega, pa ne vidim zašto bi ova prodavala kifle u P. na Mlavi, ako može da radi svoj posao u F. na Majni?! Je l' sad neko treba da "obezbedi posao", da bi ona mogla da bude doktorka na Mlavi? Kako? Da država proizvodi više bolesnika?!... Stvarno Vas ne razumem, Petkoviću. Haljdmo, ljudi, mobility... Mora da se trči 90 minuta, plus produžeci!... Nema odmora dok traje obnova! Kasirke za kase, doktorke u bolnice, svi na svoje radne zadatke!...
Владимир Петковић
@Milivoje Radaković - Појма немате о чему пишете. Прво, погледајте текст од @Nikola. Друго, ради се о продавачици а не о пекарици! Била је хваљена од стране муштерија, радила је марљиво и поштено, грчевито се држала тог посла јер где да се запосли са својом дипломом? Треће, не радио се само о њој него и о целој армији младих са факултетским дипломама? Страни "инвеститори" доводе своје са дипломама за шефове и управнике, овде им треба само "проста" радна снага јер ем' се мало плаћа ем' могу због тога да их шиканирају и на крају одбаце да би узели нове паре за новог запошљеног. На, крају, пре него што ставите прсте на тастатуру запитајте се зашто нам је од 2000-те на овамо уништена комплетна индустрија, чак и она профитабилна у којој су се запошљавали млади са дипломама? И где то они сада да раде? Пара да се плати радно место нема и онда је нормално да, и ако су "гулили" 6 г. факултет, него у пекари. А "стручњаци" са трогодишњом стручном школом нам воде привреду! И много нам је лепо!
Prikaži još odgovora
Petar Drinski
...samo da ne prekombinujemo kao i vise puta do sada. Sve sto se da videti cuti ukazuje na tu mogucnost. A posle toga ce biti kriv opet neko treci.
Aleksandar
Kakva je sirotinja bila Kina a pogledaj danas koliko su stabilni i moćni, prava sila, zato mislim da nam baš investitori iz Kine trebaju, najbolje znaju kroz šta sve treba proći do uspeha!
Milivoje Radaković
Imajte u vidu da je Kina počela da se izvlači iz sirotinje otkako je uspostavila strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Državama, Aleksandre.
Sara
Predsedniku želim uspešan dan.
Baki
Evrointegracija kao strateško opredeljenje je dobra stvar (tim pre što mi sami nikada nismo uspeli da organizujemo stabilno društvo). EU očito više nikada neće biti ono što je do sada bila (jedinstvena u regulativi) i otuda izgradnja dobrih odnosa sa Risijom i Kinom je više nego važan faktor za razvoj Srbije. Nadam se da Srbija više nikada neće biti naivna.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.