Sreda, 10.08.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Vučić: Srbija je spremna da se menja

Više od 6.000 gostiju iz regiona i sveta prisustvovalo prijemu povodom inauguracije predsednika Republike Srbije
(Фото Бета/Eмил Ваш)
Председник Србије Александар Вучић са супругом Тамаром дочекују председника САНУ Владимира Костића на свечаности у Палати Србија. ( Фото Танјуг/Тања Валич)
(Фото Танјуг/Тања Валич)
(Фото Танјуг/Тања Валич)
У разговору са Герхардом Шредером (Фото Танјуг/Тања Валич)
Свечаности је присуствовала и председница Хрватске Колинда Китаровић (Фото Танјуг/Тања Валич)
Председник Србије Александар Вучић са званицама током заједничког фотографисања на свечаности поводом преузимања дужности председника Србије. (Фото Танјуг/Раде Прелић)
(Фото Танјуг/Тања Валич)

Promenili smo se i spremni smo da se menjamo, iznova svakoga dana, Srbija u koju ste danas došli, u kojoj ste dočekani raširenih ruku i otvorenog srca, ne sanja više o neprijateljima, nego stvara, na javi, prijateljstva, a mi, koje su stvorili ratovi, želimo jednu stvar više od svega – mir, ovako je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, pozdravio više od šest hiljada domaćih i stranih gostiju u Palati „Srbija” na svečanom prijemu povodom inauguracije za predsednika države. Gosti su u Palatu „Srbija” počeli da stižu oko 18 časova, a oko 18.30 časova stigao je i predsednik Vučić sa 

Rogozin: Rusija u svakom slučaju podržava Srbiju
Potpredsednik Ruske Federacije Dmitrij Rogozin izjavio je večeras, tokom svečanosti povodom inauguracije srpskog predsednika Aleksandra Vučića, da Rusija u svakom slučaju podržava Srbiju.„Mi smo tradicionalni prijatelji, odnosi naših zemalja su prijateljski”, rekao je Rogozin za RTS.Rogozin je, upitan da li je sa predsednikom Vučićem razgovarao i o sankcijama koje je EU produžila Rusiji, rekao da zvanična Moskva zna da bi srpski narod trebalo da napravi dobar izbor u svojoj politici u, kako je rekao, vrlo komplikovanoj političkoj situaciji na Balkanu u ovom trenutku.„U svakom slučaju Rusija podržava Srbiju”, poručio je Rogozin.Inače, potpredsednik Ruske Federacije bio je jutros prvi sagovornik sa kojim se Vučić sastao bilateralno. (Tanjug)

suprugom Tamarom. Njih dvoje su ispred sale „Podgorica” sat i po primali čestitke, a među prvim čestitarima bili su patrijarh srpski Irinej i vladike SPC. Predsednik Vučić se oko 20 časova obratio gostima, poželevši dobrodošlicu „prijateljima iz inostranstva, ali, pre svega, građanima Srbije”. Vučić je kazao da kao dobar domaćin mora da kaže nešto o Srbiji, koja je „zemlja dobrih, hrabrih, nekada preterano hrabrih ljudi”. Dodao je: „Ljudi sa ovih balkanskih prostora znaju da je Srbija nastala bukvalno iz vekovne borbe, teške borbe, i da to nije mit, nego puka činjenica.”

On je kazao da se na ovom prostoru nove generacije „stvaraju iz krvi i iz kostiju” i da je balkanskim narodima te istorije i previše. Kako je ocenio, preterano smo glasni kada pričamo, ali i zastrašujuće tihi kada ćutimo, volimo se i mrzimo istim intenzitetom, često, kako je rekao, ne praveći nikakvu razliku i ne znajući šta, u tom trenutku, tačno radimo. Predsednik je rekao da bismo svima dali sve, čak i kada nemamo ništa, ali i da smo otvoreni prema svetu, a zatvoreni, prema sebi.

„Srbija, u koju ste danas došli, prestala je da se nada smrti i počela je da želi život”, ocenio je Vučić poručivši: „Mi smo ta generacija koja je shvatila da ne postoji problem, već da moramo da pronađemo rešenje, generacija smo kojoj nije preostalo ništa drugo, nego da prestane da ratuje i kada ne mora, i da počne da uči da radi. Mitovi su nam stvarnost, i to u tolikoj meri da nam budućnost izgle da kao nešto sasvim nepotrebno, a „sutra” nam je najstrašnija reč, jer bismo, kako je rekao, zauvek živeli u onom juče, „pošto sa onim danas ne znamo šta da radimo”.

(Foto Tanjug/ Tanja Valič)

Danas je vreme za mostove preko dubokih provalija naše prošlosti. Balkan je pun provalija, koje smo zatrpavali sopstvenim kostima, gradeći na njima puste, klimave snove. I pun je provalija koje smo punili sopstvenom krvlju, utapajući u njoj svaku nadu

Mir sa sobom i mir sa svima drugima. I razgovor sa sobom, baš kao i razgovor sa svima drugima, rekao je presednik dodajući da više nema tema o kojima ne želimo da pričamo. I nema provalije, prema drugima, koju nismo spremni da premostimo. „A ta reč, provalija, zapamtite, to jeste ključna reč istorije ovih prostora, zato što je Balkan pun provalija, koje smo zatrpavali sopstvenim kostima, gradeći na njima puste, klimave snove. I pun je provalija, koje smo punili sopstvenom krvlju, utapajući u njoj svaku nadu”, podsetio je Vučić. I nismo mi zidali zidove između kuća koje smo stvorili, nego između rupa, koje smo iskopali, koliko za druge, toliko i za sebe, primetio je, ali je poručio da je danas vreme, i mi to u Srbiji znamo, kada zidovi moraju da padnu, a rupe i jame da postanu temelji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa bivšim predsednicima Tomislavom Nikolićem, Zoranom Lilićem i Milanom Milutinovićem. (Foto Tanjug/B.K.)

Kitarović: Želim da ovaj dan bude prekretnica u odnosima
Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je večeras na svečanosti, povodom inauguracije srpskog predsednika Aleksandra Vučića, da je u Beograd došla sa velikom radošću i nadom, kao i da želi da ovaj dan bude prekretnica i novi korak u odnosima Hrvatske i Srbije.Upitana da li i ona, kao i predsednik Srbije Vučić, očekuje da će odnosi dve države biti normalizovani do kraja ove godine, Kitarović je kazala:„Smatram da je gospodin Vučić veoma preduzimljiv čovek, a sama sam takođe osoba koja voli da u svom radu ostvaruje rezultate. Iskrenim i otvorenim dijalogom možemo postići puno”.Kitarović je istakla da se ne treba zavaravati, da će na tom putu biti puno prepreka, a možda čak, kako je rekla, i spoticanja, ali da ono što je veoma bitno je da kod Vučića postoji dobra volja, što je i slučaj, kako je rekla, s njene strane.„Čestitala sam mu i iskreno poželela ostvarivanje napretka u odnosima dve države i dva naroda”, navela je Kitarović. (Tanjug)

„Danas je vreme za mostove preko dubokih provalija naše prošlosti”, poručio je, te dodao: „Vreme za puteve, one puteve kojima se napušta, zauvek, nesrećno i rasparčano juče, i kojima se ide u zajedničko sutra.” Zato, danas, kako je primetio, ova Srbija, naša Srbija, nema preči zadatak nego da podeli, sa komšijama, susedima, to ubeđenje, tu veru, da nikome od nas ne može da bude dobro ako je onom drugome loše.

„Da ne možemo ništa da imamo ako svi drugi nemaju, i da nema sreće ni u čijoj nesreći.”

Predsednik Srbije primetio je da nema sreće ni u čijoj nesreći. „Zato želim da kažem svim našim komšijama na zapadnom Balkanu, iz kojeg iz meni nepoznatog razloga svi pokušavamo da pobegnemo, stideći se, neretko, i sebe i drugih, da će Srbija pokušavati sa vama da gradi mostove prijateljstva i novu snagu i Evrope i sveta”, naglasio je Vučić. Kako je rekao, sami, ma koliko jaki, tu snagu nemamo, a zajedno možemo i više i jače.

„Da, mi Srbi i vi Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci, Albanci i Makedonci, zajedno možemo planine da pomeramo, ne praveći nikakve nove Jugoslavije, ali radeći zajedno i boreći se zajedno za bolje sutra naših siromašnih građana. Da, uspeli smo sa našim mađarskim prijateljima da napravimo najbolje odnose, da granicu obezbeđujemo zajedno sa austrijskim policajcima. I nije to dovoljno”, dodao je. U tom smislu Vučić je rekao i da nije dovoljno to što nam je rast ekonomski prosečno veći od zemalja EU, jer nam je zaostajanje veće od toga. On je upozorio i da smo naslonjeni jedni na druge, toliko da ko god da izgubi tlo pod nogama, svi ćemo pasti. Prema njegovim rečima, ta provalija, u koju bi nas taj pad odveo, nema više kraja. Vučić je rekao da smo toga svesni mi u Srbiji i da znamo da moramo da delimo, sa okruženjem, stubove kojima se podupire zajednička budućnost, kao i da nemamo više oko čega da se otimamo, a da, opet svi, sve i ne izgubimo i da pri tome ne izgubimo i budućnost.

„Pošto ona uopšte nema nameru da čeka na naše rasprave. Od onih manje važnih, poput onih čiji je Tesla, do onih gorkih, višedecenijskih i viševekovnih prebacivanja odgovornosti za sukobe iz prošlosti. I pri tome ne bežimo od istine, istina je lekovita za svakoga, ali i Tesla, naš Srbin, ne pripada samo nama”, podvukao je.

Kako je rekao, on pripada i Americi čije je državljanstvo uzeo, ali i svima drugima na Balkanu koji njegovim delom mogu da se ponose. Iz istog razloga i sa istim pravom kao što mi to činimo.

Nećemo provalije u odnosima sa velikim silama, poručio je Vučić i naglasio: „Oni neka igraju svoje igre, mi prostora za igre nemamo. Nalazimo se, našom odlukom, na evropskom putu, jer želimo da pripadamo društvu uređenih zemalja, gradimo dobre odnose sa zapadnim svetom posle decenija problema, uključujući i dobre odnose sa SAD.” Kako je rekao, istovremeno se ponosimo činjenicom da nam je Rusija ne samo tradicionalni prijatelj već i zemlja sa kojom jačamo bilateralne odnose i prema kojoj pokazujemo iskreno prijateljstvo i kada drugi u svetu imaju drugačije stavove. Otvorili smo za Srbiju i nove mogućnosti u stvaranju odličnih odnosa sa Kinom, ali i mnogim drugim zemljama sveta koje smo u prethodnih tridesetak godina gotovo zaboravili. „I ni to nije dovoljno, ako nas, zbog situacije u regionu, svi vozovi budu zaobilazili”, upozorio je.

Izetbegović: Vučić i ja nastavljamo i dalje isto – otvoreno

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas da s predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem nastavlja istu, otvorenu politiku koju su vodili dok je on bio premijer i dodao da su se već dogovrili da u tom stilu prvo rade na rešavanju pitanja granice.

„Saradnja s Vučićem biće ista takva kakav je gospodin Vučić - otvorena, a takav sam i ja. Obećali smo jedan drugome da ćemo raditi na popravljanju odnosa dve zemlje i dva naroda, srpskog i bošnjačkog”, rekao je Izetbegović za RTS.

On je u Palati Srbija na svečanosti koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio povodom preuzimanja funkcije šefa države rekao da je sa Vučićem dogovoreno da se prvo reše otvorena pitanja, od kojih je najvažnije pitanje granice. (Beta)

 

Hojt Ji: Dosta prostora za još bolju saradnju

Zvaničnik američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji izjavio je večeras u Beogradu da postoji dosta prostora za unapređenje odnosa Srbije i SAD i da dve zemlje postanu još bolji partneri.

„Drago mi je što sam ovde”, na srpskom jeziku je rekao Ji za RTS na pitanje kakvi su mu utisci sa inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Ovo je važan događaj i velika mi je čast što sam ovde. Predstavljam predsednika Donalda Trampa. Drago mi je što mogu da čestitam Vučiću i što imam priliku da se upoznam sa njim i njegovim kabinetom”, rekao je Ji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom dočekao je i zamenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Hojta Brajana Jia. (Foto Tanjug/Tanja Valič) 

On je dodao da je u Beogradu razgovarao o tome kako da dve zemlje postanu još bolji partneri , kako da sarađuju i kako da SAD pomognu Srbiji i regionu da budu još stabilniji i prosperitetniji.

„Veoma su dobre perspektive za još bolju saradnju, kako ekonomsku i trgovinsku.

Želimo da pomognemo Srbiji kako bi se poboljšalo poslovno okruženje, da bude još više stranih investicija, kapitala, što će doneti nova radna mesta”, dodao je on.

Orban: Vučiću ne trebaju saveti
Mađarski premijer Viktor Orban, koji prisustvuje svečanosti povodom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izjavio je večeras da Vučiću nisu potrebni saveti.„Danas nećemo pričati o poslu, došao sam da čestitam, ovde nisam da radim, već da izrazim poštovanje mađarskog naroda i moje lično poštovanje predsedniku”, istakao je premijer Mađarske.Odgovarajući na pitanje koji bi savet dao Vučiću za dalji rad, Orban je za RTS rekao da „Vučiću ne trebaju saveti”.Orban je naveo da je sa Vučićem ranije danas razgovarao neformalno i da ga je upoznao sa onim o čemu se razgovaralo na samitu evropskih lidera u Briselu.Prema njegovim rečima, na samitu je bilo reči o migrantskim pitanjima što je, važno i za Srbija i za Mađarsku. (Tanjug)

Ji je podsetio da već postoji veliko interesovanje američkih kompanija, da ima i američkih investicija.

„Ima prostora za jačanje odnosa u oblasti bezbednosti i odbrane”, rekao je on, podsetivši da Garda Ohaja već niz godina sarađuje sa srpskom vojskom, kao i da se održavaju zajedničke vojne vežbe sa još devet zemalja. (Tanjug)

 

Han: Pod vođstvom Vučića Srbija nastavlja uspešni put

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izrazio je večeras uverenje da će pod vođstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića Srbija nastaviti da se kreće uspešnim putem na polju evropskih integracija.

Han, koji prisustvuje svečanosti povodom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, naglasio je i da Srbija ima odlučujući uticaj na razvoj čitavog regiona.

„Očekujem da Srbija nastavi uspešnim putem, kojim je išla poslednjih godina, poboljšanja u oblasti ekonomije, ali i da poboljša sve što je vezano za osnove, da se još više prilagodi evropskim standardima i to je najbolji način da se ide napred što se tiče evropske perspektive Srbije. Očekujem i uveren sam da će pod vođstvom predsednika Vučića, to biti glavni fokus ove zemlje”, rekao je Han za RTS .

Upitan na koji način Vučić može da „ubrza stvari”, Han je rekao da Vučić sada kao predsednik „sve nadgleda”.

„U međuvremenu je napravio izvrsne odnose širom Evrope i šire. To je važno za dobre odnose između političkih lidera, ali i u domenu privrede kako bi se iskoristilo za privlačenje investicija u Srbiji, što je važno za perspektivu ne samo zemlje, već i regiona. Srbija je odlučujuća za razvoj čitavog regiona”, zaključio je Han. (Tanjug)

 

Kern: Želimo da Srbija što pre uđe u EU

Austrijski kancelar Kristijan Kern ocenio je večeras da je Srbija ostvarila fantastičan uspeh, a da je Austrija motivisana i želi da Srbija uđe u EU što pre.

On je u izjavi za RTS za vreme inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića posebno istakao njegovo liderstvo i to što je započeo čitav niz reformi.

„Mi se divimo Srbiji , motivisani smo i želimo da Srbija uđe u EU što je pre moguće. Aleksandar Vučić je započeo čitav niz reformi, a region je znatno mirniji nego pre nekoliko decenija. Srbija je na dobrom putu.

Upitan šta je rekao Vučiću kada je izabaran za predsednika Srbije, on kaže da je to bio dobar dan Srbiju, za ceo region, za Austriju. (Tanjug)

Komentari51
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mirko Rajkovic
Daj Boze da se menjamo i modernizujemo, ipak ima mnogo nesposobnih na vaznim mestima.
Mirjana
Cestitam! Presrecna iz Arizone - Mirjana sa Dorcola
Predrag
Pa da....Srbija da se menja...ali njeni političari da ostanu isti i da se ne menjaju....Vladari naših života!
Milosav Radović
У свом временски одмереном и садржајно конфуцијанском говору, Председник Вучић наговестио нам је свој преседнички мандат. Дакле, човек је увек савршено свестан онога што јесте, и онога што чини. Овај низ принципа савесности и узајамности, изговорених у једном даху, припадају политичком дискурсу са уобичајеном релативношћу крајњих исхода. Ми ћемо их прихватити као наш политички став и стати из њих. За разлику од многих сматрам да је прослава била наменска: да се прикаже туристички садржај Србије. Ни у једном се тренутку не може приговорити председнику да је лоше обавио посао. Он воли Србију, можда неспретно, инџијски - ипак искрено. Верујем да ће то и доказати у наредно мандату. Не могу а да се не осврнем на духовну беду српске опозиције исказану пред гостима и српском народу на јучерашњем слављу.
Aleksandar Mihailovic
Ovako organizovana i sa ovakvom koreografijom inauguracija inaugurisnaog, gde je Srbija na pojedinim RT prikazana na jedan poseban način, kao i brojni njeni proizvodi, je na neki način sajam turizma i ekonomije, pa i najokoreliji protivnici inauguracije već inaugurisanog moraju da priznaju da je sa kompletnim programom sve bilo na nivou. Govor je atipičan i upravo zbog toga jako dobro prihvaćen od svih gostiju a i svetske javnosti. Neko zamera što nije spomenuo KiM, pa će reći, "eto, već ga se odrekao", drugi će reći, "neće onima koji nam ga otimaju da gura prste u oči", a mislim da bi sam Vučić rekao, "zašto bih spominjao jedan deo Srbije a ne i druge, ako spomenem jedan morao nih i sve druge, KiM je neraskidivi deo Srbije i to svima mora biti jasno". U svakom slučaju, ostavljen je prostor za sve varijante, u zavisnosti od toga kakve poteze vuku svetski velemajstori i koga će da žrtvuju a koga matiraju. U svim varijantama Srbiju će matirati OU, plutonijum, hemija iz aviona i GMO.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.