Sreda, 29.06.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Valjevskim malinarima presela otkupna cena

Ni­su nam na­klo­nje­ni ni ne­be­ski ni ze­malj­ski bo­go­vi, sma­tra Mla­den Ma­rić iz Su­ši­ce, je­dan od naj­po­zna­ti­jih pro­iz­vo­đa­ča u va­ljev­skom kra­ju
„Дан малине” у Бранковини (Фото С. Ћирић)

Bran­ko­vi­na – De­li­mič­no za­do­volj­ni ro­dom, pot­pu­no ne­za­do­volj­ni ot­kup­nom ce­nom, oku­pi­li su se i ove go­di­ne u ne­de­lju 25. ju­na u ne baš ve­li­kom bro­ju pro­iz­vo­đa­či „cr­ve­nog bla­ga” iz va­ljev­skog kra­ja na 55. „Da­nu ma­li­ne” u Bran­ko­vi­ni. Ne­što ma­nje od tri­de­se­tak pro­iz­vo­đa­ča iz de­se­tak se­la pred­sta­vi­lo je re­zul­ta­te svog tru­da ko­ji ove go­di­ne te­ško da će se is­pla­ti­ti.

Bi­lo je do­sta ne­da­ća, od ka­snih pro­leć­nih mra­ze­va i sne­ga, do ak­tu­el­nih su­ša i pro­ce­na je da će ovo­go­di­šnji rod bi­ti 30 do 40 od­sto ma­nji, ka­že za „Po­li­ti­ku” Jo­van Mi­lin­ko­vić, struč­ni sa­rad­nik za vo­ćar­stvo i vi­no­gra­dar­stvo u Po­ljo­pri­vred­noj sa­ve­to­dav­noj i struč­noj slu­žbi Va­lje­vo.

– Ma­li­nja­ci su do­sta ra­no kre­nu­li s ve­ge­ta­ci­jom, oni na ko­ji­ma je naj­vi­še ra­đe­no, gde je pri­me­nje­na pu­na agro­teh­ni­ka, naj­vi­še su i stra­da­li jer im je rod­na gran­či­ca bi­la naj­du­ža... Na sve to sti­gla je i su­ša ko­ju je ma­li­no­gor­je na ni­žim nad­mor­skim vi­si­na­ma pri­lič­no ose­ti­lo i bo­jim se da će tu ber­ba vr­lo br­zo bi­ti za­vr­še­na – na­vo­di Mi­lin­ko­vić. I do­da­je da u pri­pla­nin­skim kra­je­vi­ma, na 400–500 me­ta­ra nad­mor­ske vi­si­ne, ber­ba tek po­či­nje, ali i tu ima pro­ble­ma s ras­po­re­dom pa­da­vi­na i vi­so­kim tem­pe­ra­tu­ra­ma. Sve u sve­mu, oce­nju­je on, bi­će ovo go­di­na za za­bo­rav.

Pri­zna­nja
Pr­vu na­gra­du za kva­li­tet plo­do­va na ovo­go­di­šnjem „Da­nu ma­li­ne” osvo­jio je Ra­do­van La­za­re­vić iz Bran­ko­vi­ne, dru­gu Pre­drag Avra­mo­vić, a tre­ću Ne­nad Ilić, obo­ji­ca iz Ko­zli­či­ća. Pri­zna­nje kao naj­ve­ći rob­ni pro­iz­vo­đač do­bio je Mi­lo­rad Ran­ko­vić iz Do­njih Le­sko­vi­ca, dok je na­gra­da za ino­va­ci­je u pre­ra­di ma­li­ne pri­pa­la Bi­lja­ni Mak­si­mo­vić iz Bli­zo­nja.

– Le­po je bi­la po­ne­la... Su­ša je ma­lo pre­se­ca, ali pa­de ne­što ki­še, na­da­mo se da će se iz­vu­ći pre­ko 80 od­sto do­bre ro­be. Da je bar još ne­ki ki­šni dan... – ni­je što se ro­da ti­če to­tal­ni pe­si­mi­sta Mla­den Ni­ko­lić iz Do­nje Bu­ko­vi­ce. Za­po­čeo je ber­bu pre pet­na­e­stak da­na, za „vi­la­met” je u to­ku sed­mo, za „mi­ker” tre­će bra­nje. Ako bu­du do­bri uslo­vi, ka­že, bi­će ber­be još dva­de­se­tak da­na. Ro­dom tre­nut­no za­do­vo­ljan, ali za ot­kup­nu ce­nu ka­že da je ža­lo­sna.

– Po­če­lo je sa 130–140 di­na­ra po ki­lo­gra­mu, pa vra­će­no na 120. Sve is­pod 200 je ka­ta­stro­fa! Pa, pre 30 go­di­na ka­da je bi­la „ži­va” va­ljev­ska „Sr­bi­jan­ka” ce­na je bi­la ta­da­šnje dve-tri mar­ke. Ovo sa­da je pro­past! – kra­tak je i ja­san ovaj pro­iz­vo­đač.

– Ni­su nam ovog pu­ta na­klo­nje­ni ni ne­be­ski ni „ze­malj­ski bo­go­vi”. „Ze­malj­ski” sad uzi­ma­ju ono ma­lo što nam je Sve­vi­šnji osta­vio, sve u sve­mu ne cve­ta­ju nam ru­že – sli­ko­vi­to alu­di­ra na ot­kup­nu ce­nu ma­li­ne Mla­den Ma­rić iz se­la Su­ši­ca, je­dan od naj­ve­ćih i naj­po­zna­ti­jih pro­iz­vo­đa­ča ovog vo­ća u va­ljev­skom kra­ju. 

– Ce­na je ni­ska, bi­la je 140, pa 120 di­na­ra, sad su je vra­ti­li na 130, ali to je sve ba­ca­nje pra­ši­ne u oči. Sve is­pod 200 di­na­ra za ki­lo­gram je ne­is­pla­ti­vo – sma­tra Ma­rić. On u ce­loj toj gu­žvi vi­di igru ko­jom ne­ko po­ku­ša­va da or­gan­sku i po­lu­or­gan­sku ma­li­nu iz­ba­ci u pr­vi plan. Ce­na ko­mer­ci­jal­ne ma­li­ne ko­ju ga­ji naj­vi­še pro­iz­vo­đa­ča na­mer­no je sro­za­na da bi na taj ni­vo do­šla or­gan­ska, uve­ren je ma­li­nar iz Su­ši­ce. Ona se sad pla­ća oko 200 di­na­ra, ko­li­ko bi tre­ba­lo da bu­de ce­na ko­mer­ci­jal­ne. A or­gan­sku je te­že pro­iz­ve­sti, ma­nji su pri­no­si...

– I tu će opet ne­ko da ski­ne kaj­mak – hlad­nja­ča­ri, iz­vo­zni­ci ili ne­ko tre­ći, sa­mo ne pro­iz­vo­đač. On uvek na­gra­bu­si. Ne znam ko­li­ko je po­ljo­pri­vred­nih pro­iz­vo­đa­ča bi­lo me­đu onih pet hi­lja­da zva­ni­ca u Be­o­gra­du... – za­klju­ču­je Mla­den Ma­rić.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.