Ponedeljak, 29.11.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
U BEOGRADU ODRŽAN PRVI SAJAM ZADRUGARSTVA

Srbiji potrebne jake i moderne zadruge

КУД "Ђока Павловић" ЈП "Пошта Србије" (Фото М. Величковић)

Mi­lan Kr­ko­ba­bić, mi­ni­star bez port­fe­lja u Vla­di Sr­bi­je za­du­žen za re­gi­o­nal­ni raz­voj, otvo­rio je na be­o­grad­skom Tr­gu re­pu­bli­ke pr­vi Sa­jam za­dru­gar­stva. 

– Ovo je po­če­tak bit­ke za spas srp­skog se­la. Ho­će­mo da ob­je­di­ni­mo i una­pre­di­mo za­dru­ga­re, ka­ko bi po­sta­li rob­ni pro­iz­vo­đa­či. Haj­de da dr­žav­nu ze­mlju, ko­ju ima­mo, po­de­li­mo mla­dim ze­mljo­rad­ni­ci­ma, da im ustu­pi­mo po 20 hek­ta­ra, ka­ko bi bi­li svo­ji na svo­me. Da srp­ska ze­mlja osta­ne gra­đa­ni­ma Sr­bi­je – iz­ja­vio je mi­ni­star Kr­ko­ba­bić i is­ta­kao da je vre­me za „no­vu agrar­nu po­li­ti­ku i no­vu agrar­nu re­for­mu”. 

On je is­ta­kao da ako ne vas­kr­sne­mo za­dru­gar­stvo, ne ofor­mi­mo no­ve i ne ob­no­vi­mo po­sto­je­će za­dru­ge, mo­že­mo da za­bo­ra­vi­mo na srp­sko se­lo. 

– Od 4.700 se­la u Sr­bi­ji, 1.200 je pra­znih. Ova ze­mlja ne sme da osta­ne pra­zna! – po­ru­čio je Kr­ko­ba­bić, do­da­ju­ći da se­lo mo­ra da ima am­bu­lan­tu, ško­lu, cr­kvu, po­štu i za­dru­gu. 

Da­ne Ani­čić, pred­sed­nik za­dru­ge „Pri­li­ke” iz Iva­nji­ce, ko­ja je bi­la me­đu iz­la­ga­či­ma, po­ru­čio je da „ka­da bi u Sr­bi­ji za­dru­ge bi­le ja­ke, sa­da ne bi bi­lo pro­ble­ma sa ot­ku­pom ma­li­na”.

– Ma­li­na­ri bi skla­di­šti­li vo­će u ma­ga­ci­ni­ma i hlad­nja­ča­ma, če­ka­ju­ći po­vo­ljan tre­nu­tak za pro­da­ju i do­bru ce­nu. Za­ra­du ko­ju sa­da na nji­ho­vom ra­du ubi­ra­ju hlad­nja­ča­ri, ima­li bi za­dru­ga­ri – re­kao je Ani­čić. Udru­ži­va­nje bi do­ve­lo i do una­pre­đe­nja kva­li­te­ta pro­iz­vod­nje, do­dao je, jer bi­smo ima­li vi­še mo­guć­no­sti da ozbilj­ni­je ra­di­mo i na za­šti­ti ma­li­na, pro­tiv­grad­noj za­šti­ti i si­ste­mi­ma za na­vod­nja­va­nje. Da je po­treb­no da Sr­bi­ja bu­de or­ga­ni­zo­va­na u za­dru­ge na svim ni­vo­i­ma – op­štin­skom, re­gi­o­nal­nom i dr­žav­nom, sma­tra i aka­de­mik Dra­gan Ško­rić, pred­sed­nik od­bo­ra SA­NU za se­lo, ko­ji ka­že da je to va­žno za na­pre­dak i kon­ku­rent­nost na­ših pro­iz­vo­đa­ča.

Isto sma­tra­ju i pred­stav­ni­ci Za­dru­žnog sa­ve­za Pi­ro­ta ko­ji su pred­sta­vi­li pro­iz­vo­de za­šti­će­nog po­re­kla – pi­rot­ski ći­lim i sta­ro­pla­nin­ski kač­ka­valj.

Alek­san­dar Igov, pred­sed­nik tog sa­ve­za re­kao je da je po­sled­njih dva­de­se­tak go­di­na za­dru­gar­stvo za­po­sta­vlje­no što je na­ne­lo ve­li­ku šte­tu po­ljo­pri­vred­ni­ci­ma.

– Za­dru­ge bi tre­ba­lo da bu­du ob­no­vlje­ne u du­hu no­vog vre­me­na, a ne da bu­du gra­đe­ne po ugle­du na mo­del iz do­ba so­ci­ja­li­zma – sma­tra on.  

Na saj­mu ko­ji je or­ga­ni­zo­va­lo Udru­že­nje „Je­lek”  pred­sta­vlje­ni su po­ljo­pri­vred­ni, za­nat­ski i umet­nič­ki pro­iz­vo­di iz raz­li­či­tih kra­je­va Sr­bi­je, a oku­plje­ne za­dru­ga­re i po­se­ti­o­ce po­zdra­vi­li su i Ni­ko­la Mi­ha­i­lo­vić, pred­sed­nik Za­dru­žnog sa­ve­za Sr­bi­je i Ra­di­slav Jo­va­nov, pr­vi čo­vek Za­dru­žnog sa­ve­za Voj­vo­di­ne. 

Na­stu­pio je KUD „Đo­ka Pa­vlo­vić” JP „Po­šta Sr­bi­je”.

Vla­da Sr­bi­je po­dr­ža­će, u na­red­ne tri go­di­ne, osni­va­nje 500 za­dru­ga u 500 naj­ve­ćih se­la. Za to će bi­ti iz­dvo­je­no 25 mi­li­o­na evra.

 Za ovaj no­vac za­dru­ga­ri će mo­ći da kon­ku­ri­šu na jav­nom kon­kur­su ko­ji je ne­dav­no ras­pi­san.

Komentari4
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Gustav
Sve smo mi to imali, a i ZDK, sve.
pukovnik Dragoljub
...Krkobabic pronasao rupu na saksiji, kao da u Srbiji nikad nisu postojale zadruge, a nasi proizvodjaci juce evoluirali iz kamenog doba...dosta demagogije vec dajte neke vidne rezultate bez preterivanja u statistici...
nikola andric
Srbija treba da kopira holandski model razvoja agrara koji je uveden pre IIgog svetskog rata. Program je nazvan ''zemljisna politika'' koji je poceo sa osnivanjem zemljoradnicke banke (sadasnji RABO) , medjusobnom razmenom zemljisnih parcela kako bi se uvecale povezane parcele shodne za modernu obradu zemlje te posebnog suda za ''zemljisna pitanja'' kao i posebne (nize) cene za zemljisnji zakup. Zalozno pravo je promenjeno sudskom prkasom tako da su i pokretne stvari mogle da posluze kao ''zaloga'' kod banke kako bi agrari dobili nizu kamatu. Mala Holandija je tako postala najveci izvoznik agrarnih proizvoda u svetu posle Amerike.
Rajkovic Nenad
Pa gde bi drugde sajam zadrugarstva neg' u glavnoj zadruzi, Beogradu. Jel postojao pogled na bgdnavodi sa lokacije. Mislim, krajnje licemerno sa strane vlasti! Ne vidim kako će ovo pomoći zadrugama.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.