Sreda, 19.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Fejsbuk nije bauk

U Srbiji otprilike 22 odsto žena i 39 procenata muškaraca starosti od 55 do 74 godine ume da koristi računar
Радионица за рачунаре у клубу за пензионере у Београду (Фо­то М. Бра­ко­че­вић)

Uvek sam se­be te­ši­la: „Šta će ti kurs kom­pju­te­ra kad iona­ko ni­ka­da ne­ćeš ima­ti pri­li­ku da ra­diš na ra­ču­na­ru?” Sa­da sam čvr­sto od­lu­či­la da se ob­u­čim za rad na ovoj moć­noj ma­ši­ni, jer mi je do­ja­di­lo da mo­lim i ku­mim sve re­dom da mi po­ša­lju ne­ku sli­ku ili oka­če va­žno oba­ve­šte­nje na sajt pla­ni­nar­skog dru­štva či­ji sam ver­ni član. Ni­je mi ni­ma­lo la­ko, gra­di­vo je te­ško, ali sa­vla­da­ću ja i tu pre­pre­ku – uve­re­na je pen­zi­o­ner­ka Mi­li­ca Star­če­vić (69) iz Be­o­gra­da, dok se­di za kom­pju­ter­skim sto­lom u Cen­tru za tre­će do­ba u Sve­to­gor­skoj uli­ci.

Uz još pet-šest „ko­le­ga” i sa­bo­ra­ca, ovoj še­zde­set­de­ve­to­go­di­šnja­ki­nji ni­je te­ško da do­la­zi na kom­pju­ter­sku ra­di­o­ni­cu i pom­no slu­ša pre­da­va­nja uči­te­lji­ce Je­le­ne Cvet­ko­vić.

– Ma, od­lu­či­la sam da bu­dem mo­der­na, a ne za­o­sta­la, ali mi iskre­no go­vo­re­ći i ne idu baš ti kom­pju­te­ri od ru­ke. Po­što sam na ne­ki na­čin pri­nu­đe­na na sve ovo, on­da ra­ču­nam na sop­stve­nu upor­nost. Za sa­da sam na­u­či­la da fo­to­gra­fi­je pre­ba­cim sa vaj­be­ra na fej­sbuk. To je ve­li­ki po­mak za me­ne – do­da­je Mi­li­ca i pri­zna­je da, iako ima otvo­ren na­log na ovoj naj­po­pu­lar­ni­joj dru­štve­noj mre­ži na in­ter­ne­tu, ipak ne ume sa­ma da po­sta­vi svo­ju sli­ku. 

– Na­dam se da će nas Je­le­na i to­me ob­u­či­ti. Do sa­da smo na ra­di­o­ni­ci na­u­či­li ka­ko da uklju­či­mo i is­klju­či­mo kom­pju­ter, ra­di­li smo u pro­gra­mi­ma vord i eks­el, sa­zna­li smo ka­ko se pra­ve fol­de­ri, ka­ko se ku­ca ma­lim i ve­li­kim slo­vi­ma... – na­bra­ja Mi­li­ca i pri­zna­je da je sna­la­že­nje na ta­sta­tu­ri do­sad naj­bo­lje „ap­sol­vi­ra­la”. 

Ka­da je ne­ko u pen­zi­ji ili u go­di­na­ma za po­što­va­nje, to ipak ne zna­či da ne mo­že sa stra­šću da se okre­ne no­vim teh­no­lo­gi­ja­ma i dru­štve­nim me­di­ji­ma. Na to pod­se­ća­ju i naj­no­vi­ji po­da­ci: broj lju­di ko­ji me­seč­no ko­ri­ste fej­sbuk po­ras­tao je 17 od­sto. „Fej­sbu­ko­va­ca” je sa­da ukup­no 1,94 mi­li­jar­de, ali ge­ne­ral­no so­ci­jal­ne mre­že sva­ko­dnev­no ko­ri­sti 27,4 mi­li­o­na lju­di sta­ri­jih od 55 go­di­na, dok 19 mi­li­o­na oso­ba iz ove gru­pe ima pro­fil na fej­sbu­ku.

A ka­kvo je sta­nje u Sr­bi­ji?

Na­ža­lost, pen­zi­o­ne­ri­ma i sta­ri­jim oso­ba­ma ko­jih u na­šoj ze­mlji ima 1.700.000, dru­štvo se naj­če­šće ba­vi ka­da je reč o so­ci­jal­nim pro­ble­mi­ma. Kon­stant­no se za­bo­ra­vlja da su se­ni­o­ri u Sr­bi­ji i te ka­ko ak­tiv­ni i da se tru­de da idu uko­rak s vre­me­nom, kao gra­đa­ni 21. ve­ka.

Ne­zva­nič­ni po­da­ci po­ka­zu­ju da oko 22 od­sto že­na i 39 od­sto mu­ška­ra­ca od 55 do 74 go­di­ne u Sr­bi­ji ume da ko­ri­sti ra­ču­nar. Naj­ve­ći broj ško­la stra­nih je­zi­ka već go­di­na­ma u svom pro­gra­mu ima kur­se­ve stra­nih je­zi­ka na­me­nje­ne pen­zi­o­ne­ri­ma, jer je to pr­vi i nu­žan uslov da se uspe­šno slu­ži­mo no­vim teh­no­lo­gi­ja­ma. Ško­le ra­ču­na­ra ta­ko­đe nu­de te­ča­je­ve za se­ni­o­re u svim ve­ćim gra­do­vi­ma u Sr­bi­ji. Bes­plat­ne obu­ke or­ga­ni­zu­ju se u Be­o­gra­du u svim klu­bo­vi­ma i dnev­nim cen­tri­ma za pen­zi­o­ne­re, kao i u op­štin­skim udru­že­nji­ma i or­ga­ni­za­ci­ja­ma pen­zi­o­ne­ra. Istu prak­su ima­ju i udru­že­nja i klu­bo­vi za pen­zi­o­ne­re u svim de­lo­vi­ma ze­mlje, ma­hom u ve­ćim me­sti­ma. Obu­ku naj­če­šće dr­že sred­njo­škol­ci i stu­den­ti ili vo­lon­te­ri ko­ji su volj­ni da svo­je zna­nje pre­ne­su sta­ri­ji­ma. 

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Живко
Ма шта има фејсбук са обуком коришћења рачунара! Фејсбук је једно зло, које користе крупне рибе за доступност информацијама о свима нама, а ми као да смо скренули, на тим тзв.''друштвеним мрежама'', откривамо и кад идемо у wc!! Нису криви пензионери за усамљеност, већ њихова деца, која су и себе оставила на милост и немилост , а камоли своје родитеље. Породица и дружење старијих и млађих је обострано корисна за ментално здравље свих социјалних и старосних категорија. Рачунар може бити само алат, подређен оваквом начину живота, а не да нам он одређује како да живимо.Зато су нам деца, па и ми одрасли, инфицирана некаквим''игрицама и друштвеним мрежама'', па смо сви постали асоцијални и заглупљени и незнамо шта је нормалан живот!!!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.