Subota, 28.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Tramp zemljama Tri mora: Kupujte američko oružje i gas

Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je danas u Varšavi ispred Spomenika Varšavskom ustanku Rusiju da prestane da destabilizuje Ukrajinu i prekine da podržava neprijateljske režime kao što je iranski ili sirijski
Доналд Трамп говори на тргу у Варшави заштићен непробојним стаклом (Фото Ројтерс)
Било је и протвника Трампове посете Пољској (Фото Ројтерс)
Трамп са хрватском председницом Грабар Китаровић (Фото Ројтерс)

VARŠAVA – Predsednik SAD Donald Tramp pozdravio je danas na samitu inicijative Tri mora u Varšavi taj hrvatsko-poljski pokušaj regionalnog privrednog povezivanja 12 zemalja Srednje Evrope i pozvao da kupuju američki tečni gas, a kada nabavljaju oružje, da razmišljaju isključivo o američkom.

„SAD neće nikada koristiti energije da tera na bilo što i nećemo dozvoliti da to rade drugi. Vi ne želite kod sebe monopole. SAD su u otvorenoj, poštenoj, konkurentnoj globalnoj trgovini energentima. Amerika će biti partner veran i dostojan poverenja u izvozu i prodaji naše energije visokog kvaliteta, a jeftine”, rekao je Tramp na susretu s predsednicima tri baltičke države, Višegradske četvorke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Rumunije i Bugarske.

Tramp i Duda žalili se jedan drugom na medije i lažne vesti
VARŠAVA – Predsednici SAD i Poljske, Donald Tramp i Andžej Duda požalili su se danas na konferenciji za novinare u Varšavi  na medije koji ih ne vole, Tramp na televiziju Si-En-En (CNN) kao fabriku lažnih vesti a Duda na medije koji nisu ni pomenuli da je bio u poseti Hrvatskoj.„CNN je fabrika lažnih vesti. Da li je i kod vas tako predsedniče? Želimo da u našoj zemlji imamo poštene slobodne medije. Ne želimo lažne vesti. To je fatalno za našu zemlju”, izavio je Tramp.Poljski predsednik izjavio je da su sada mediji u Poljskoj bezbedni i slobodni, dok su navodno bili ugroženi u vreme prethodnih liberalnih vlada dugogodišnjeg poljskog premijera, sadašnjeg predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska.On se požalio kako su sada mediji tako slobodni da čak neki od njih nisu uopšte našli za shodno da zabeleže njegovu posetu Hrvatskoj.Pretvaranje javnog tv i radio servisa i nacionalne agencije PAP prvo u državne a zatim narodne medije potčinjene vladi i nekritične prema vladajućoj poljskoj partiji Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog i ekonomsko gušenje kritičnih privatnih medija jedna je od glavnih optužbi zbog kojih je Evropska komisija protiv Poljske pokrenula kazneni postupak.To je prvi put da se ;protiv jedne članice pokreće postupak zbog sistemskog ugrožavanja pravne države i demokratskih vrednosti.

Kao što je hvalio američki tečni gas koji bi posle ulaganja u infrastrukturu, između ostalog izgradnju terminala na Krku u Hrvatskoj, trebalo da oslobodi prostor od Baltika preko Jadrana do Crnog mora zavisnosti od ruskog gasa, Tramp je hvalio na sva usta i američko oružje.

„Niko se ni približava našem nivou. To je činjenica. Kada budete kupovali vojnu opremu, nadam se da ćete misliti isključivo na SAD”, rekao je Tramp.

Američki predsednik podržao je na ovom drugom samitu inicijativu Tri mora kao istorijsku inicijativu i izrazio nadu da će projekti poboljšati životni standard ogromnog broja ljudi ne samo u regionu nego u celom svetu.

Hrvatski eksperti pripremili su preliminarno spisak 157 projekata u vrednosti od 45 milijardi evra koji bi postepeno, koristeći sredstva iz kohezionog fonda Evropske unije i nadajući se američkim ulaganjima, trebalo da pomognu da se infrastrukturno poveže i modernizuje region, uglavnom postkomunistički, kako bi lakše smanjio privredno zaostajanje za Zapadom.

I Tramp je, kao i predsednik Andžej Duda i poljski zvaničnici pred samit nastojao da razveje bojazni zbog kojih su prema projektu Tri mora rezervisane neke članice, poput Austrije, Češke, Slovačke i Bugarske, a to je da Poljska zajedno s Hrvatskom pravi neki svoj blok protiv glavne ose u EU Berlin-Pariz, a pod pokroviteljstvom Trampa.

„Kada vaše zemlje budu jake, sve zemlje slobodne Evrope su jače, Zapad je istovremeno jači. Naše i vaše zemlje mogu zajedno da donesu više bezbednosti, mira i blagostanja svim našim ljudima”, rekao je Tramp.

Američki predsednik u Poljsku je stigao sinoć, kao počasni gost samita inicijative Tri mora, a popodne, odmah posle obraćanja Poljacima ispred Spomenika Varšavskom ustanku iz 1944. godine, nastaviće u Hambrug na samit G20 koji je glavni cilj njegove posete Evropi.

Domaćini samita Tri mora su hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović i predsednik Poljske Andžej Duda. 

Tramp u Varšavi pozvao Rusiju da ne destabilizuje svet

VARŠAVA – Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je danas u Varšavi ispred Spomenika Varšavskom ustanku Rusiju da prestane da destabilizuje Ukrajinu i prekine da podržava neprijateljske režime kao što je iranski ili sirijski, već da se pridruži zajednici odgovornih naroda koji se bore da očuvaju temelje svoje civilizacije.

„Borimo se istrajno protiv radikalnih islamskih terorista i na kraju ćemo pobediti. Ne možemo da prihvatimo one koji odbacuju naše vrednosti, koji se služe mržnjom da opravdaju nasilje nad drugima. Pozivamo Rusiju da prestane da destabilizuje Ukrajinu, da prekine podršku režimima kao što je u Siriji ili Iranu i da se umesto toga pridruži zajednici odgovornih naroda koji brane civilizaciju”, kazao je Tramp na prepunom Trgu Krašinjskih.

Tramp je kazao da je danas Zapadu i Evropi preti sukob s ideologijom koja želi da izveze ekstremizam i terorizam u ceo svet.

„Amerika i Evropa su izložene jednom napadu za drugim. Prekinućemo ih. U Saudijskoj Arabiji sam pozvao lidere 50 muslimanskih zemalja da se uključe. Moramo da ih (teroriste) lišimo fondova i bilo kakve ideološke podrške. Uvek ćemo pozdravljati nove građane koji prihvataju naše vrednosti, ali naše granica ostaće zatvorene za terorizam bilo kakve vrste”, kazao je američki predsednik.

Trampov govor prekidan je povremeno skandiranjem i burnim aplauzima pristalica poljskih vlasti koje je vladajuća stranka Pravo i Pravda besplatno autobusima dovezla iz cele Poljske da na trgu ne ostane prostor Trampovim protivnicima.

Najveći deo govora Tramp je posvetio pohvali borbe za slobodu i nezavisnost Poljaka i njihovom nesalomljivom duhu u odbrani nezavisnosti.

Nekoliko puta je istakao traumatična poglavlja u rusko-poljskim odnosima - prvo zaustavljanje sovjetske armije kod Varšave u Poljsko-ruskom ratu 1919. i 1920. godine koje je, po Trampovim rečima, zaustavila komuniste da ne zavladaju celom Evropom.

Zatim je govorio o upadu Sovjetskog Saveza na osnovu pakta Molotov-Ribentrop u istočne delove Poljske, 17 dana pošto su zemlju pregazili fašistički tenkovi septembra 1939, masakr poljskih vojnih zarobljenika iz sovjetskih logora 1940. godine u Katinjskoj šumi, a zatim i Varšavski ustanak 1944. kada su se sovjetske trupe zaustavile pred Varšavom i posmatrale kako Vermaht u krvi guši ustanak u kome je poginulo preko 150.000 ljudi.

Tramp je takođe neočekivano potvrdio privrženost SAD kolektivnoj odbrani u NATO kada je izražavao zadovoljstvo što je urodila plodom njegova oštra kritika da neki saveznici ne izvršavaju obaveze da ulože dva odsto BDP-a u svoju odbranu.

„Obraćam se onima koji su kritikovali naš stav i želim samo da kažem da su SAD pokazale ne samo na rečima već i delima da stojimo rame uz rame branći Član 5 o zajedničkoj obavezi kolektivne odbrane. Lako je pričati, ali računaju se dela. To vi najbolje znate. Evropa mora da čini više. Evropa mora da pokaže da veruje u svoju budućnost tako što će investirati novac da garantuje sebi tu budućnost”, kazao je Tramp.

Kao takav čin ulaganja novca u vlastitu budućnost, Tramp je pohvalio noćašnji dogovor da SAD isporuče Poljskoj najsavremeniji antiraketni sistem Patriot.

Posle obraćanja Poljacima Tramp je završio 16-časovnu posetu Poljskoj i nastavio u Hamburg na samit G20.

SAD spremne da garantuje bezbednost Srednje i Istočne Evrope

VARŠAVA – Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas u Varšavi da su NATO i jako savezništvo SAD i Poljske ključni element prevencije sukoba i da moraju da garantuju da ratni sukob velikih sila više nikada neće doneti razaranja Evropi, kao u prošlom stoleću.

Tramp je dodao da će Vašington i Varšava zajedno razraditi reakciju na destabilizirajuće i agresivne poteze Rusije. ;"Amerika je spremna da garantuje bezbednost u Srednjoj i Istočnoj Evropi”, kazao je Tramp na konferenciji za novinare sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom.

Kada su ga novinari upitali da li garantuje ubuduće stalno prisustvo američkih vojnika u Poljskoj, sve dok Varšava smatra da je Rusija ugrožava, Tramp je odgovorio da o garancijama nisu razgovarali.

Tramp je, takođe, rekao povodom samita inicijative Tri mora čiji je danas počasni gost, da su SAD preko izvoza tečnog gasa spremne da regionu od Baltika preko Jadrana do Crnog mora garantuju i energetsku bezbednost.

„Podržavam incijativu inicijative Tri mora da više nikada ne budete taoci jedinog isporučioca koji je istovremeno monopolista”, kazao je Tramp o razvoju energetske infrastrukture i povezivanju 12 zemalja inicijative kako bi se oslobodila, preko terminala za tečni gas u Švinoujšću u Poljskoj i budućeg - na Krku u Hrvatskoj, sadašnje zavisnosti od ruskog gasa”, rekao je.

Tramp je takođe pohvalio Poljsku kao vojnog saveznika koji uvek blagovremeno ispunjava preuzete obaveze - dva odsto BDP-a za odbranu i izneo je kao primer za ostale članice zapadnog vojnog saveza.

Tramp pitao Grabar-Kitarović da li zna za projekat na Krku

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas u Varšavi da Inicijativa Tri mora može pomoći u izgradnji energetske infrastrukture u srednjoj i istočnoj Evropi, spomenuvši i plutajući terminal tečnog prirodnog gasa (LNG) na ostrvu Krk u Hrvatskoj.

„Čestitam vašim državama što su već počele s ključnim projektima koji će otkloniti prepreke i omogućiti bolji pristup energetskim tržištima i bolju energetsku povezanost. Jedan od tih projekata je i plutajući LNG terminal na hrvatskom ostrvu Krku”, rekao je Tramp na otvaranju samita u Varšavi, na kojem su se ;okupili čelnici iz 12 zemalja srednje i istočne Evrope.Kako je prenela agencija Hina, Tramp se pritom okrenuo prema hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar-Kitarović i zapitao je da li je ikad čula za taj projekt, i da li zna sve o tome.

„Da, a mogu to i izgovoriti”, odgovorila je Grabar-Kitarović aludirajući na Trampov izgovor reči Krk.

Hrvatska predsednica bi na marginama samita trebalo i bilateralno da se sastane s predsednikom SAD sa kojim će ;razgovarati o ;bilateralnim odnosima, uključujući odbrambenu saradnju, ;o ugovorima o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, o izručenju, kao i o podsticanju trgovine i ulaganja, a važna tema biće i energetika i energetska sigurnost.

Inicijativa Tri mora zajednički je hrvatsko-poljski projekat pokrenut u leto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke saradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke podrške i delovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja - Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumuniju, Bugarsku, Letoniju, Litvaniju, Estoniju, Sloveniju i Austriju.

Inicijativu podržavaju SAD i Kina. (Beta)

Komentari14
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mica Bor
Zajednica odgovornih naroda na celu sa SAD-om , koja brani civilizaciju . Kako to "gorko' zvuci !
dragan
ako bi ikada zivio u americi pozeleo bi za svaki rodjendan da mi neko od najdrazih kupi pistolj,a od supruge da mi kupi pusku za ubijanje slonova,u americi opstati ziv je da imas pistolj u dzepu
Zivotije Broz
Amerikanci su divan svet, a Amerika (SAD) je prelepa zemlja. Ali, ovaj Tramp je prilicno naivan, primitivan i priprost, a uz to bogat!?
Mikana Jekic
Kakav demagog! Za medalju! Samo Kramp moze da reklamira prodaju oruzja. Ceg se pametan stidi, lud se ponosi. Oruzje nije nesto sto donosi dobro i sto treba popularizovati. Mir u svetu se sigurno oruzjem ne stvara. I kako to drugi treba da prestanu sa podrskom Siriji i Iranu a on moze da podrzava Saudijce??? Ko je Kramp da određuje koji sistem valja a koji ne? Jel on neka sveta krava ili aksioma? Mislila sam da samo UN mogu neki sistem da proglase nedemokratskim. Sramota kako smo svi dozvolili nekom ono sto je Hitler hteo pre 70. god. - da vlada svetom! Sramota! Ceo svet ćuti a nazivamo se civilizacijom i demokratijom? Grupa najobicnijih africkih bivola, eto sta smo.
slavko
Pa i Srbija se ponosi svojom namenskom industrijom koja izvozi gotovo sve. A kako tek Putin voli da prodaje svoje igračke. I mi se mu divimo.
Dusan T
Po demagogiji nije drugaciji od bilo kog Amerikanca. Oni ne traze ni od koga dozvolu da postoje, nego namecu svoje stavove. Na to bi i Srbija mogla da se ugleda i da koristi slicnu terminologiju za opis SAD i EU u medijima. Sto se tice oruzja, pa SAD nema vise nista drugo da izveze. Oni su potpuno deindustrijalizovani. Jedina visoka tehnologija, koja im je ostala, je oruzje, pa to i prodaju.
Dakic Zeljko
Nije problem za te zemlje zele MONOPOL Rusije,nego CENA gasa ,gdine Tramp!Kao dobar biznismen morali bi da znate,da od jeftinog GASA zavisi i cena finalnog prooizvoda,a da je RUSKO oruzje dovoljno kvalitetno,a neuporedivo jeftinije!Pa jedini put je da SAD ponude gas i oruzje mnogo jeftinije!A vi cak i trazite da se poveca doprinos za americku vojnu pomoc!I da se zaostali novac,za americku pomoc i americke vojne baze na teritoriji "suverenih drzava" ,plati SA KAMATAMA!

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.