ponedeljak, 17.05.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
ponedeljak, 10.07.2017. u 21:42

Očekujem i molim rešenje za „Fijat” – ako može i večeras

Na evropskom smo putu, ali za razliku od drugih imamo stav.-Stranim investitorima dajemo helikoptere da obiđu lokacije.-Vučić: Od pada, do rasta... i uloga penzionera, Nikolića, Dačića...-Mi ni sada, 100 godina posle, ne bismo mogli da dignemo „Empajer”
Председник Србије Александар Вучић (Фото Танјуг/Д. Кујунџић)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da će rešenje za štrajk radnika Fijat Srbija biti nađeno ako je moguće već večeras.

Predsednik je u Ćirilici na „Hepi” televiziji rekao da može da se složi da su plate od 42.000 dinara nedovoljne, ali je ukazao da alternativa može biti da radnici u Kragujevcu ostanu i bez toga.

Istakao je da će premijerki Ani Brnabić u ovome pomoći koliko god je potrebno.

On je takođe podsetio štrajkače u „Fijat” Srbija da su odgovorni i prema državi i građanima Srbije, koji su kroz subvencije uložili u njihova radna mesta.

„Moram da priznam i mogu da shvatim da neko kaže da sa dodacima, i toplim obrokom plata od 42.000 nije dovoljna, ali alternativa je da možemo ostati i bez toga”, ukazao je on.

Vučić je kazao da se nada da neće doći do povlačenja Fijata iz Srbije, dodajući da veruje da će se problem rešiti večeras ili sutra, uz poštovanje prava radnika.

Podsetio je da nas ovaj štrajk već košta, a da bi nastavak mogao da nas „košta” možda i 0,1 odsto rasta BDP, jer je reč o 440 vozila dnevno.

Ukazao je da država ulaže u radna mesta, što neki mogu nazivati „kupovinom” radnih mesta, ali se sve to vraća kroz poreze i doprinose posle godinu ili dve. (Tanjug)

 

Ključni faktor razvoja zemlje - gasna mreža

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, po povratku sa 22. Međunarodnog naftnog kongresa u Istanbulu, da je za razvoj važnija gasna mreža, nego čak i mreža puteva, i najavio da će Srbija biti tranzitna zemlja za gas, gde ćemo moći stotine miliona evra da zarađujemo od taksi.

Spustićemo nezaposlenost ispod 10 odsto – garantujem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da ne obećava, već garantuje da će spustiti nivo nezaposlenosti na ispod 10 odsto.„Ne obećavam, garantujem”, podvukao je on u emisiji „Ćirilica” na „Hepi” televiziji.Vučić je kazao da smo prošli teške reforme i da je sada pitanje „tehnike” da održimo trend i da ne napravimo neke greške.

Vučić je važnost gasne konekcije ilustrovao time da investitori prvo pitaju da li možemo da dovedemo gas i dodao da je, na primer, jedan od investitora odustao u Vladičinom Hanu upravo zbog toga.

On je naveo da u Istanbulu nije bilo reči samo o Turskom toku, ali i izneo podatak da tamo smatraju da će taj tok biti završen u 2019. godini.

„Turski tok nije samo pitanje gasa, već pitanje energetske bezbednosti Srbije”, istakao je predsednik Vučić.

On je napomenuo da će Bugarska biti evropski hab, gde će stizati ruski gas i iz Turske i Grčke i sa drugih strana a da nam je stoga potrebna gasna interkonekcija sa tom zemljom, te ćemo na taj način postati i tranzitna zemlja i stotine miliona evra moći da zarađujemo.

Predsednik je rekao da mi preko Mađarske dobijamo gas iz Rusije, preko Ukrajine, upozorio da su mogući i neki problemi u odnosu Rusije i Ukrajine koji se mogu onda preneti i na nas i Mađarsku i da je stoga potrebno da imamo i druge izvore gasa.

On je dodao da ćemo biti otvoreni na taj način i za sve druge vrste gasa i da ga nabavljamo po nižoj ceni bilo gde i od bilo koga. (Tanjug)

 

Na evropskom smo putu, ali za razliku od drugih imamo stav

Prvi put imamo suficit u trgovini s Hrvatskom, jer smo uvek bili visoko uvozno zavisni, a danas imamo mnogo toga što izvozimo, i na to sam vrlo ponosan, izjavio je večeras predsednik države Aleksandar Vučić.

On je gostujući na „Hepi” televiziji, a govoreći o poziciji Srbije u Evropi i svetu, ponovio da ćemo nastaviti da vodimo politiku prijateljskih odnosa s Rusijom, ali da je naša budućnost u EU.

„Kao sto Rusima moram uvek da kažem 'hvala na svemu', moram da istaknem da mi i dalje gotovo 70 odsto izvozimo u zemlje EU i to nam je i dalje izuzetno važno”, rekao je Vučić.

Dodao je da 20 odsto izvozimo u zemlje regiona, te da sa svima imamo suficit u trgovinskoj razmeni, te naglasio da je, kad je reč o odnosu velikih sila, posebno nakon susreta Putina i Trampa, dobro kad su „veliki igrači u boljim odnosima, jer kad se slonovi gledaju popreko mi stradamo u svakom slučaju”.

Dobro je zato, primetio je, da imamo jasnu spoznaju gde smo i ko smo i kako treba da se ponašamo, a kako sada stvari stoji mislim da ćemo moći da se ponašamo kao i do sada i da vodimo svoju politiku.

Upitan da li je to politika neutralnosti, naglasio je da smo mi vojno neutralni, dok je pitanje političke neutralnosti nešto sasvim drugo.

Vojna neutralnost je naša suverena odluka, ponovio je, te naglasio da smo mi na evropskom putu, ali za razliku od nekih drugih zemalja imamo stav i iznosimo ga.

„Naša doktrina je čelično prijateljstvo sa Kinom i iskrena i otvorena saradnja sa Rusijom”, poručio je, a govoreći o Rusiji, podsetio da pri tome misli i na ekonomsku saradnju i svaku drugu.

Kako je rekao, nekada su nam prodavali trik da su „Rusi eto dobri za umetnost i to je to”.

To je ogromna zemlja i ogromno tržište, prijateljska zemlja koja nam pomaže u očuvanju teritorijalnog integriteta i to neretko zaboravljamo i ne poštujemo, primetio je Vučić.

Samo na jabukama imamo izvoz u tu zemlju od 200 miliona evra, dodao je i istakao da te odnose treba da razvijamo, dodajući da i nemačka kancelarka Angela Merkel razume tu našu poziciju. (Tanjug)

 

Stranim investitorima dajemo helikoptere da obiđu lokacije

Stranim investitorima dajemo i helikoptere da obiđu vise lokacija i izaberu gde žele da ulažu, rekao je večeras predsednik Aleksandar Vučić govoreći o posvećenosti i uslovima koje je Srbija spremna da ponudi onima koji će da izgrade fabrike i otvore nova radna mesta.

U svetu nas poštuju, ovde nam „sve po spisku” zbog rada
Zbog rezultata koje je Srbija ostvarila u poslednjih nekoliko godina poštuju nas svuda u svetu, rekao je predsednik Aleksandar Vučić, ali nas istovremeno, dodaje, ovde kritikuju za sve i svašta, pa i onda kad nema baš nikakvog razloga.U tom je smislu, Vučić naveo primer visokog funkcionera jednog novinarskog udruženja, koji je, kako je rekao, napisao „Vučiću, Zorana, Dačiću, ja vam.... sve po spisku” i to samo zato što je putovao nešto duže zbog radova na naplatnoj rampi kod Bubanj potoka.„Posle toga stanete i pitate se šta u stvari je potrebno da radite - da ne radite i ne gradite ništa, da se nikada ništa ne promeni, da nikada ništa novo ne postoji, da nemate ideje i hrabrosti da nešto radite da bi svi bili zadovoljni?”, zapitao je Vučić, primetivši da je to paradigma naše stvarnosti. (Tanjug)

Gostujući na „Hepi” televiziji Vučić je naveo i da postoje lokalne inicijative i da je na tome zahvalan, ali da isto tako postoje lokalne sredine koje su veliki problem, jer imaju ogromne dugove, te će vlada morati da se dodatno angažuje u dovođenju investitora kako bi se i te sredine izvukle iz krize.

U tom je smislu pohvalio rezultate koje je postigao Beograd, dok je kao problematične pomenuo Kragujevac, Kraljevo, Smederevsku Palanku. . .

„Palanka ima 20 miliona evra duga, a isplaćivali su plate preko fudbalskog kluba. Ako damo Palanci 20 miliona, onda će da traži Kragujevac 200 miliona...„ rekao je Vučić.

Vlada će zato, dodao je, nastaviti da dovodi strane investitore: „dajemo im i helikoptere da obiđu više lokacija...„.

„Hoćemo da u Kraljevo dođu investitori, jer hoćemo da imamo više beba... da imaju generaciju više radno sposobnih”, poručio je. (Tanjug)

 

Vučić: Od pada, do rasta... i uloga penzionera, Nikolića, Dačića...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da su najveći teret dosadašnjih reformi podneli građani, a najviše penzioneri, primetivši da je i on mogao da obećava „kule i gradove” kao što su činili neki neodgovorni političari ranije, ali da je bilo najvažnije da se obezbedi fiskalna stabilnost, a zatim i rast.

Vučić je istakao da je imao podršku prethodnika Tomislava Nikolića i koalicionog partnera Ivice Dačića, kad je reč o sprovođenju teških mera fiskalne konsolidacije i smanjenja plata i penzija.

On je rekao da je „Srbijagas” imao dug od 800 miliona evra, te da je skoro sve dugove vratio, te da je ostalo 150 miliona duga tog preduzeća, dok EPS koji je imao velike dugove, danas ima 450 miliona na računu.

Takođe, dodao je, smanjen je i dug Beograda sa 1,12 milijardi na 650 miliona evra.

„Kako su sprovedene reforme? Noćima nisam spavao, razmišljao sam o tome kako da provedemo reforme i znao sam da mogu da se oslonim na penzionere i radnike, da su oni najodgovorniji za državu, dok bi me mladi slabo razumeli”, rekao je Vučić.

Kako kaže, plašio se reakcije koalicionih partnera i nije bio siguran kakva će da bude reakcija Tomislava Nikolića.

„Nikolićeva uloga je velika, da on nije podržao mere i da se ponašao drugačije veliko je pitanje da li bismo uspeli mere da sprovedemo”, podvukao je Vučić.

Takođe, kaže, dugo je razgovarao sa Dačićem, koji je, iako levičar, to racionalno prihvatio i podržao te mere, kao put ka ozdravljenju.;

„Ušli smo u to i danas imamo drugačiju situaciju, koja ide na bolje”, rekao je Vučić.

Na konstataciju da su drugi pred izbore obećavali po 1.000 evra, rekao je da to ne želi ni da komentariše, te dodao da on to nije radio, a ipak je ostvario tri najveće pobede na izborima u novijoj istoriji.

„Govorio sam samo o radu i da će videti rezultate”, rekao je Vučić i ponovio da do kraja godine sledi povećanje plata i penzija, a sledeće godine još veće.

Takođe, rekao je da će uslediti i povećanje minimalne cene rada u septembru.

„Mislim da će i najsiromašniji imati značajnije povećanje i to su dobre stvari, to je zasnovano na dobrim temeljima, da više nikad nemamo problem sa javnim finansijama”, rekao je Vučić. (Tanjug)

 

Mi ni sada, 100 godina posle, ne bismo mogli da dignemo „Empajer”

„Empajer stejt bilding” je podignut 1931. godine, a mi ni danas, 100 godina kasnije, nismo u stanju da podignemo takvu zgradu, rekao je predsednik Aleksandar Vučić, objašnjavajući da mi više nemamo ozbiljne, moćne građevinske i druge kompanije, eventualno sa izuzetkom niskogradnje.

„100 godina kasnimo za Amerikom”, rekao je Vučić.

On je to naveo kao primer, ne želeći da detaljnije ulazi u slučaj „Energoprojekta”, osim što je naveo da se nedavno preuzimanje akcija te kompanije ne bi dogodilo da neka javna preduzeća nisu, bez konsultovanja vlade, prodala svoje akcije vlasniku Napreda.

On je ukazao da isto tako u visokogradnji kasnimo za Rusijom, u kojoj je pre 70 godina podignuto sedam zdanja, poput nekadašnjeg hotela Ukrajina, zgrade Univerziteta Lomonosov. (Tanjug)

 

Za lečenje u inostranstvu od države 14 mil evra, od SMS-a 1 milion

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je za lečenje građana u inostranstvu država izdvojila skoro 14 miliona evra, a da je preko svih SMS poruka prikupljeno svega miliona evra.

„Od kada je formiran državni fond potrošili smo 13. 615. 000 eva. Naravno nikada nije dovoljno kada trošite na decu, ali je država potrošila skoro 14 miliona evra, a iz svih SMS je prikupljeno svega milion evra”, objasnio je on.

Preneo je da je na lečenje i kontrolne preglede u inostranstvo upućeno oko 1.600 građana, pretežno dece.

Vučić je kazao da neki njegovi politički neistomišljenici šta god da se desi - počnu da govore o bolesnoj deci.

Bolesne dece ima i, na žalost, biće, ne mogu da se izleče sva deca na svetu, primetio je i dodao da se u svim zemljama leči i preko SMS poruka, mnogo više nego u Srbiji, zato što tamo mora da se plaća privatno zdravstvo.

Vučić je kazao da smo do skoro bili poslednji u Evropi po zdravstvu, ali smo napredovali za sedam mesta.

„Morate da znate da prosečan osiguranik plaća 200 evra godišnje za zdravstvo, a potrošimo godišnje u proseku po 1.100 evra”, istakao je on.

Vučić je primetio da se u nekim novinama u članku pitalo na šta to država troši sedam milijardi dinara participacije, jer se, kaže, troši ne 60 miliona evra, već dve milijarde.

„Penzije i zdravstvo su najveće stavke u budžetu. Time se ranije branio socijalni mir. Mi tek danas možemo da pravimo normalne kliničke centre”, rekao je on. (Tanjug)

 

Vučić: Na kongresu SNS januara 2019. predložiću naslednika

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić izjavio je da će na kongresu stranke koji je planiran za januar 2019 godine predložiti naslednika na čelu naprednjaka.

Vučić je, govoreći i podršci koju ima ili ne u vreme hajke na njega, rekao da je i to dobro da je mogao da vidi kakav je ko.

On je rekao da je dogodine 10 godina od rada stranke, da je za januar 2019. godine planiran kongres i da će tada i predložiti naslednika.

Kako je rekao veruje da će većina izabrati toga koga je predložio i naveo da je pomogao stranci da ostvari najveće izborne pobede u modernoj srpskoj istoriji i da Srbija postane dobro uređena normalna zemlja.

Poručio je i da će to biti osoba koja iznad svega voli svoju zemlju, neće je sramotiti i koja će i nadalje pobeđivati na izborima. (Tanjug)

Komеntari32
39f53
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Zoran
"Danas zivim od sutra , sutra cu shvatiti da danas nisam ziveo" ... Vlada Bulatovic Vib !
Zoran
Neka mi Prédsednik Vucic objasni kako je Titova Zastava mogla redovno isplacivati 40 000 radnika ( znam jer sam radio) , a kapitalisticki FIJAT ne moze ni minimalac saci radnika ? Ja sam sa platom od 140 000 din. ( 1970) izgradio kucu , sta se moze sa 42 000 danas (u démokratiji) ? Prvu halu "Zastave" ( otvorena 1955) smo izgradili u radnoj akciji , kopali smo rupe za stubove krampovima , nije bilo bagera ...I sad su moju fabriku uzurpirali stranci i lopovi - zar to nije zalosno ?
DAKIC ZELJKO
@Natasa Gdjica BOT bi rado radila za tu platu!Rad u autoindustriji je jedan od najtezih i neka pogleda da su satnice u autoidustriji u SAD OKO 25 dolara za sat ,A I VISE!A za demokratiju u Srbiji i prava radnika u Kragujevcu,evo i dobrog resenja,da prebacimo botove direktno u proizvodnju,a "Politiku" ostavimo bez NAMETNUTIH od vlasti,ovih priglupih komentara!Zasto i decu politicara ne ponudimo zapadu kao jeftinu radnu snagu,nego idu u skupe privatne skole?
Dr.Sreten Bozic -Wongar
Srbija treba Fiat ko rupu u glavi. Proizvodnja kola po stranoj licenci, od uvoznog materijaala - za trziste koje nepostoji. U Kragujevcu je nekada bio institut za zito. U svetu je 8 milijaardi gladnih dusa. Plodna sela Sumadije su obrasla u korov. Ona su najvece bogastvo Srbije. Kad je neko rodjen proleter - ostaje proleter.
slobodan
Fijat,zasticen u Srbiji,pravi skupe aute,isplcuje ili ne isplcuje male plate i stalno sisa budzet Srbije i sredstva poreskih platisa.Radnici su obespravljeni,esploatisani i ponizeni?????To je bila dinkiceva politika i sad se nastavlja

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja