Nedelja, 26.06.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Proglašeni najbolji elektronski uređaji

Nagrade za najbolje u 66 kategorija elektronske potrošačke i profesionalne opreme biće uručene u Berlinu na jednom do najvećih sajmova početkom septembra – IFA 2017
За по­је­ди­не ка­те­го­ри­је је ла­ко до­не­ти од­лу­ку али у не­ки­ма од­лу­чу­ју фи­не­се (Фото Ројтерс)

Evrop­ska aso­ci­ja­ci­ja za zvuk i sli­ku (EISA) ob­ja­vi­la je ime­na po­bed­ni­ka u 66 ka­te­go­ri­ja – pro­iz­vo­da iz do­me­na audio, vi­deo, gej­mer­ske, ko­mu­ni­ka­ci­o­ne, in­for­ma­ci­o­ne, teh­no­lo­gi­je sni­ma­nja, one za ugrad­nju u auto­mo­bi­le, ko­ji će obe­le­ži­ti tr­ži­šte do kra­ja ove i na­red­ne go­di­ne. Iz­bor naj­bo­ljih ob­u­hva­ta ka­ko po­tro­šač­ko ta­ko i pro­fe­si­o­nal­no tr­ži­šte. Pri­zna­nja će bi­ti uru­če­na po­čet­kom sep­tem­bra u Ber­li­nu na jed­nom do naj­ve­ćih saj­mo­va elek­tro­ni­ke i kuć­nih apa­ra­ta na sve­tu (IFA 2017). 

Na­gra­de se do­de­lju­ju već 35 go­di­na, ko­li­ko po­sto­ji i aso­ci­ja­ci­ja. Iako je for­mi­ra­na na Sta­rom kon­ti­nen­tu, od ove go­di­ne za čla­no­ve su pri­hva­će­ni i Austra­li­ja i Sje­di­nje­ne Dr­ža­ve. 

Od­lu­ku o naj­bo­lji­ma ure­đa­ji­ma do­no­si eks­pert­ski ži­ri. U ra­du ak­tu­el­nog iz­bo­ra uče­stvo­va­lo je 53 ured­ni­ka struč­nih ča­so­pi­sa iz 25 dr­ža­va sve­ta. In­te­re­sant­no je da je Sr­bi­ja čla­ni­ca od 2008, a iz de­la is­toč­ne Evro­pe svo­je me­sto ka­sni­je su ste­kli i spe­ci­ja­li­sti iz Hr­vat­ske, Bu­gar­ske, Slo­vač­ke.

Me­to­do­lo­gi­ja iz­bo­ra, šam­pi­on­skih pro­iz­vo­da, pre­ma re­či­ma Lju­bi­še Mi­o­dra­go­vi­ća, pot­pred­sed­ni­ka aso­ci­ja­ci­je, ta­kva je da se na go­di­šnjem sa­stan­ku, ove go­di­ne odr­ža­nim u Spli­tu, oku­pe čla­no­vi ži­ri­ja ko­ji su pret­hod­no te­sti­ra­li i na­pi­sa­li re­cen­zi­je o od­re­đe­nom elek­tron­skom ure­đa­ju.

Po­sto­ji šest ve­li­kih ka­te­go­ri­ja: fo­to-ure­đa­ji, haj-faj, kuć­ni bi­o­skop, te­le­vi­zo­ri, mu­zič­ka opre­ma za auto­mo­bi­le i mo­bil­ni ure­đa­ji (u ovoj ka­te­go­ri­ji su pro­iz­vo­di od mo­bil­nih te­le­fo­na do zvuč­ni­ka, slu­ša­li­ca i dru­gog sit­nog elek­tron­skog mo­bi­li­ja­ra). Kako ka­že naš sa­go­vor­nik, ko­li­ki je to po­sao ilu­stru­je po­da­tak da se to­kom 12 me­se­ci u spe­ci­ja­li­zo­va­nim ča­so­pi­si­ma, čla­no­vi­ma EISA, ob­ja­vi vi­še od 5.000 re­cen­zi­ja. Na pi­ta­nje da li po­sto­ji bi­lo ka­kva mo­guć­nost fa­vo­ri­zo­va­nja od­re­đe­nog pro­iz­vo­da ka­že da je is­klju­če­na jer se ko­nač­na od­lu­ka do­no­si jav­nim gla­sa­njem, a u sva­koj ko­mi­si­ji je naj­ma­nje 15 čla­no­va. „ Te­ško bi ne­ko mo­gao da lo­bi­ra ili pot­ku­pi sve čla­no­ve”, ob­ja­šnja­va Mi­o­dra­go­vić. 

Za po­je­di­ne ka­te­go­ri­je je la­ko do­ne­ti od­lu­ku ali u ne­ki­ma od­lu­ču­ju fi­ne­se. Na­ro­či­to je te­ško na pri­mer za „sit­ni­je” ure­đa­je ko­ji oba­vlja­ju ne­ko­li­ko ope­ra­ci­ja po­put slu­ša­li­ca a po­sto­ji vi­še de­se­ti­na mo­de­la. Ve­li­ka kon­ku­ren­ci­ja ove go­di­ne za­be­le­že­na je u ka­te­go­ri­ji pa­met­nih sa­to­va. 

In­te­re­sant­no je da se za­sa­da ne bi­ra­ju naj­bo­lji dro­no­vi, ure­đa­ji za vir­tu­el­nu re­al­nost, fit­nes na­ru­kvi­ce. Ka­ko su to de­lo­vi elek­tron­ske in­du­stri­je ko­ja se po­sled­njih se­zo­na sve vi­še oma­so­vlja­va, naš sa­go­vor­nik oče­ku­je u što sko­ri­joj bu­duć­no­sti da će se i oni na­ći ma­sov­ni­je na te­sti­ra­nju.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.