Sreda, 25.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
NA VMA OBAVLjENA JEDINSTVENA INTERVENCIJA

Operacija zaliska bez otvaranja grudnog koša

Tim lekara obavio zahvat koji podrazumeva da se na mestu starog zaliska postavi novi, posebno dizajniran od biološkog materijala, pa bolesnici ne moraju da piju lekove protiv zgrušavanja krvi
(Фото ВМА)

Na Voj­no­me­di­cin­skoj aka­de­mi­ji pr­vi put je ura­đe­na in­ter­ven­ci­ja za­me­ne aort­nog za­li­ska bez otva­ra­nja grud­nog ko­ša kod dvo­je pa­ci­je­na­ta od 82 i 77 go­di­na, ko­ji se uspe­šno opo­ra­vlja­ju.

Za­hva­te je iz­veo kar­di­o­hi­rur­ški tim VMA ko­ji či­ne le­ka­ri kli­ni­ka za ur­gent­nu in­ter­nu me­di­ci­nu, kar­di­o­lo­gi­ju, kar­di­o­hi­rur­gi­ju, va­sku­lar­nu i en­do­va­sku­lar­nu hi­rur­gi­ju, ane­ste­zi­o­lo­gi­ju i In­sti­tu­ta za ra­di­o­lo­gi­ju uz asi­sten­ci­ju pro­fe­sor dr Ma­tja­ža Bun­ca iz Kli­nič­kog cen­tra Lju­blja­na.

Asi­stent dr Ne­ma­nja Đe­nić, kar­di­o­log Kli­ni­ke za ur­gent­nu in­ter­nu me­di­ci­nu VMA, ob­ja­šnja­va da je za­hvat ura­đen ta­ko što se do bo­le­snog za­li­ska „sti­glo” kroz pre­pon­sku ar­te­ri­ju. Teh­ni­ka je po­zna­ta i pod na­zi­vom TA­VI (Tran­scat­he­ter aor­tic val­ve in­serc­tion).

– Reč je o in­ter­ven­ci­ji ko­ja omo­gu­ća­va za­me­nu za­li­ska na sr­ča­nom mi­ši­ću, ta­ko što se kroz ar­te­ri­ju u pre­po­ni, po­seb­nom teh­ni­kom po­zi­ci­o­ni­ra za­li­stak na me­stu sta­rog. Ova me­to­da je u mno­go če­mu re­vo­lu­ci­o­nar­na, iz­me­đu osta­log i jer omo­gu­ća­va le­če­nje i gru­pi pa­ci­je­na­ta ko­ji se ina­če zbog pri­dru­že­nih bo­le­sti i ne mo­gu ope­ri­sa­ti. Za sa­da je re­zer­vi­sa­na za ne­što sta­ri­ju po­pu­la­ci­ju i kod pa­ci­je­na­ta ko­ji ima­ju su­že­nje za­li­ska. Sreć­ni smo što su na­ši pa­ci­jen­ti sta­bil­ni i pla­ni­ra­mo da ih usko­ro pu­sti­mo na kuć­no le­če­nje. Pro­ce­du­ru smo kod dva pa­ci­jen­ta u pot­pu­no­sti sa­mo­stal­no iz­ve­li do­cent dr Ra­do­slav Ro­ma­no­vić i ja, u skla­du sa stro­gim nor­ma­ma i pre­po­ru­ka­ma ko­je va­že bi­lo gde u sve­tu. Po­no­san sam na tim­ski rad le­ka­ra sa vi­še kli­ni­ka – po­ja­šnja­va dr Đe­nić.

Aor­ta je naj­ve­ći i naj­va­žni­ji krv­ni sud u or­ga­ni­zmu pre­ko ko­ga se sva tki­va i or­ga­ni is­hra­nju­ju kr­vlju. Na sa­mom po­čet­ku aor­te na­la­zi se za­li­stak kroz ko­ji sr­ce upum­pa­va krv u ceo or­ga­ni­zam. Naj­ve­ći raz­log su­že­nja aor­te su go­di­ne pa­ci­jen­ta jer se pro­blem ja­vlja uglav­nom kod lju­di ko­ji ima­ju vi­še od 65 go­di­na, stva­ra­nje na­sla­ga kal­ci­ju­ma na sa­mom za­li­sku i po­ja­va de­ge­ne­ra­tiv­nih pro­me­na, što do­vo­di do ote­ža­va­nja is­pum­pa­va­nja kr­vi iz sr­ca u sa­mu aor­tu. 

– Do sa­da su za­li­sci me­nja­ni me­ha­nič­kim pu­tem, sa otva­ra­njem grud­nog ko­ša. Ali po­ja­vi­le su se u Evro­pi no­ve me­to­de i teh­ni­ke ko­je se u dru­gim ze­mlja­ma uspe­šno pri­me­nju­ju, pa smo i mi od­lu­či­li da oba­vi­mo za­hvat ko­ji pod­ra­zu­me­va da se na me­stu sta­rog za­li­ska po­sta­vi no­vi, po­seb­no di­zaj­ni­ran od bi­o­lo­škog ma­te­ri­ja­la. In­ter­ven­ci­ja tra­je oko sat vre­me­na, a pa­ci­jent već na­red­nog da­na mo­že da usta­je iz kre­ve­ta. Iz bol­ni­ce se ot­pu­šta­ju po­sle ne­ko­li­ko da­na. Pa­ci­jen­ti kod ko­jih je on ura­đen ne mo­ra­ju da pi­ju le­ko­ve pro­tiv zgru­ša­va­nja kr­vi kao oni kod ko­jih su ugra­đe­ni me­ha­nič­ki za­li­sci. No­va me­to­da je po­seb­no zna­čaj­na za pa­ci­jen­te ko­ji ne mo­gu da bu­du ope­ri­sa­ni na kla­si­čan na­čin zbog pri­dru­že­nih bo­le­sti po­put op­struk­tiv­ne bo­le­sti plu­ća, sr­ča­ne sla­bo­sti... Kod njih je ona na­čin za pro­du­ža­va­nje ži­vo­ta – is­ti­če dr Đe­nić i do­da­je da je plan ti­ma le­ka­ra i VMA da se odr­ži kon­ti­nu­i­tet sa ova­kvim in­ter­ven­ci­ja­ma, jer se me­to­da na­la­zi u zva­nič­nim pre­po­ru­ka­ma Evrop­skog udru­že­nja kar­di­o­lo­ga.

Pro­pa­da­nju aort­nog za­li­ska do­pri­no­se od­re­đe­ni fak­to­ri ri­zi­ka kao što su vi­sok krv­ni pri­ti­sak, po­vi­še­ne ma­sno­će u kr­vi, raz­li­či­ta re­u­ma­to­lo­ška sta­nja u ko­ji­ma do­la­zi do po­ve­ća­nja kal­ci­ju­ma u kr­vi... Za­to je va­žno da oso­ba po­ku­ša da re­du­ku­je fak­to­re ri­zi­ka da bi od­lo­ži­la po­ja­vu pro­me­na na za­li­sci­ma. 

Komentari5
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tijana
Koliko kosta ovaj hirurski zahvat?
Radulović Ružica
Kako doći do ovih lekara i kako zakazati operaciju. Imam muža kome su u KCB - kardiohirurgija više puta zakazivali klasičnu operaciju, izvršili prijem na jedan dan a onda ga otpustali jer niko nije smei ili nije hteo da ga operiše navidno zbog lošeg stanja pluća ali mi onda nije jasno zašto su ga primali a to je na njega i celu porodicu jako loše uticalo. Poslednji prijem je bio 07.09.2016.god.a onda su mu rekli da ima male šanse da se probudi pa ga isprovocirali da potpiše da je izašao na lični zahtev i sada imamo problem jer nam to svi lekari na pregledima brebacuju a ja ih pitam da li bi oni prihvatili ako im bi neko rekao da neće da se probude. Ne znam šta je u pitanju ? Znam da je pacijent i mi sa njim to jako teško psihički podneo. Zato me i zanima da li u ovoj zemlji u zdravstvu postoji nešto normalno.
Slavica Nikolic
Jis uvek se radi klasucna operacija,sa rezom preko grudnog kosa.hirurzima tako lakse...pacijentu mnogo teze.a to sto pricaju je lep govor.rade coveku od 80 godina operaciju bez reza kao da ce na trke.a ljudima od 50 klasican rez .kao da ce odmah u penziju.citam i smejem se ,hvale se velikim dostignucima u medicini !! Za mene je ovo jos 1969 .tako je tada redjeno mojoj baki.tako rade i sada.o cemu pricamo.vas suprug neka pozove hitnu kada mu je lose.mozda ga neko i spase.samo nemoj vise da pricaju u vetar.
Darko
Da li znate ko je to 2014.godine uradio i da li se to i dalje radi u KCS i ko to radi? Unapred hvala
Srdjan
Gospodo to je prvi put uradjeno u martu 2014.godine u KCS-u....

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.