Ponedeljak, 25.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Do ogreva samo na rate

Stovarišta i udruženja penzionera nude plaćanje na šest rata ili 12 polumesečnih
(Фото Д. Јевремовић)

„Dr­va sam na­ba­vio pre dva i po me­se­ca. Pla­tio sam me­tar po ce­ni od 5.700 di­na­ra, a ču­jem da su sa­da sku­plja za 300 di­na­ra. Dra­go mi je da sam us­peo da ušte­dim 1.500 di­na­ra, jer mi je pen­zi­ja iona­ko ma­la, pa će mi sva­ki vi­šak zna­či­ti da pre­gr­mim me­sec”, ka­že pen­zi­o­ner Mi­lan Ko­pri­vi­ca iz Be­o­gra­da, ko­ji se već dve de­ce­ni­je gre­je na dr­va i ugalj.

Za na­bav­ku ogre­va za bu­du­ću grej­nu se­zo­nu ovaj ku­pac na vre­me se pri­pre­mio i ti­me iz­be­gao ne­dav­no po­ve­ća­nje ce­ne dr­va, či­ji je me­tar po­sku­peo 20 od­sto. 

U sto­va­ri­šti­ma ogrev­nog ma­te­ri­ja­la na­gla­ša­va­ju da ovih da­na naj­sta­ri­je gra­đa­ne naj­vi­še za­ni­ma­ju dve stva­ri – kva­li­tet­no dr­vo ili ugalj, po ce­na­ma pri­la­go­đe­nim pen­zi­o­ner­skom dže­pu, ali i mo­guć­no­sti ot­pla­te ogre­va na ra­te. Pro­dav­ci im ra­do iz­la­ze u su­sret, ali ve­ći­na njih ot­kri­va da im ne nu­de po­pust na pen­zi­o­ner­ski ček. Uglav­nom mo­gu da pla­ća­ju ro­bu na ra­te, a mno­gi ogrev na­ba­vlja­ju i pre­ko pen­zi­o­ner­skih udru­že­nja. I po­red to­ga što ve­ćih po­pu­sta ne­ma, po­tra­žnja za ogre­vom po­če­la je još pre ne­ko­li­ko ne­de­lja. 

Po­treb­no pet ku­bi­ka dr­va za zi­mu
Za stan od oko 50 kva­dra­ta po­treb­no je tri to­ne kva­li­tet­ni­jeg uglja i bar me­tar dr­va za pot­pa­lu. U za­gre­va­nju do­ma­ćin­stva va­žna je i izo­la­ci­ja ko­ja, uko­li­ko ni­je do­bra, mo­že da ote­ža ceo pro­ces gre­ja­nja za ko­ji će bi­ti po­treb­no mno­go vi­še ogre­va. Pro­seč­na ko­li­či­na dr­va po­treb­na za za­gre­va­nje pro­sto­ra od 60 kva­dra­ta je od pet ku­bi­ka, pa na­vi­še.

U pre­sto­nič­kom sto­va­ri­štu „Kre­ka” ovih da­na me­đu sta­ri­jim kup­ci­ma naj­tra­že­ni­ji je do­ma­ći su­še­ni ugalj „vre­o­ci”.

– Naj­vi­še se tra­ži, jer do­bro go­ri i gre­je, dok su vi­so­ko­ka­lo­rič­ni ugalj „ba­no­vi­ći” ili ru­ski ugalj znat­no sku­plji. Ima ku­pa­ca ko­ji ih na­ba­vlja­ju jer ove vr­ste emi­tu­ju to­plo­tu če­ti­ri, od­no­sno šest sa­ti du­že po­što iz­go­re. Je­di­na nji­ho­va ma­na je vi­ša ce­na – ka­že Smi­lja Ču­bro­vić, vla­sni­ca sto­va­ri­šta „Kre­ka”.

U pen­zi­o­ner­skim do­ma­ćin­stva ko­ri­sti se i ugalj „ba­no­vi­ći” ko­jeg u po­nu­di ima do­volj­no, a tu su i ru­ski ugalj i su­še­ni.

I u sto­va­ri­štu „Ive­rak” po­tvr­đu­ju da se sta­ri­ji gra­đa­ni ras­pi­tu­ju da li u po­nu­di ima uglja, a ra­do ku­pu­ju i dr­va. Kub­ni me­tar ovog ogre­va kod njih u pro­se­ku ko­šta oko 6.000 di­na­ra, a me­đu osta­lim sto­va­ri­šti­ma ce­na se u od­no­su na la­ne po­ve­ća­la i to u pro­se­ku za 20 od­sto. U ce­nu je uglav­nom ura­ču­na­ta se­ča, ali ne i pre­voz za ko­ji naj­če­šće tre­ba odvo­ji­ti od 500 do 800 di­na­ra. 

– Pen­zi­o­ne­ri, u do­go­vo­ru sa na­šim sto­va­ri­štem, mo­gu da uzmu kre­dit na go­di­nu da­na i ta­ko ot­pla­te ogrev, me­đu­tim za ovu gru­pu ku­pa­ca ne­ma­mo mo­guć­nost pro­

da­je na ra­te če­ko­vi­ma gra­đa­na. Za­in­te­re­so­va­ni su za dr­va, ali je na­bav­ka tog ogre­va ovih da­na ipak ote­ža­na. Pred­u­ze­će „Sr­bi­ja­šu­me” pred­nost da­je pro­iz­vo­đa­či­ma pe­le­ta i fa­bri­ka­ma za pre­ra­du dr­ve­ta, a mi u ve­le­pro­da­ji ni­smo na li­sti pri­o­ri­te­ta – na­vo­de u „Iver­ku”, i pod­se­ća­ju da su i kod njih dr­va po­sku­pe­la, pa sa­da me­tar sta­je 6.000 di­na­ra. 

Pen­zi­o­ne­ri ima­ju mo­guć­nost ku­po­vi­ne ogre­va na jed­na­ke me­seč­ne ra­te pre­ko udru­že­nja pen­zi­o­ne­ra, me­snih za­jed­ni­ca iz ko­jih do­la­ze, ali i pre­ko ad­mi­ni­stra­tiv­ne za­bra­ne u Fon­du za pen­zij­sko i in­va­lid­sko osi­gu­ra­nje. Po­god­no­sti ko­je nu­de udru­že­nja su sve po­pu­lar­ni­ja, a uglav­nom se sve svo­di na pla­ća­nje na ra­te. U kra­lje­vač­kom udru­že­nju pen­zi­o­ne­ra tre­nut­no vla­da pra­va jag­ma za ogre­vom, što po­tvr­đu­je i Ti­mo­ti­je Ni­ko­lić, pred­sed­nik Udru­že­nja pen­zi­o­ne­ra Kra­lje­vo. 

– Za po­tre­be na­ših pen­zi­o­ne­ra udru­že­nje je na­ba­vi­lo oko 7.000 me­ta­ra dr­va. U pr­va dva da­na pla­nu­lo je već 500 me­ta­ra ovog ogrev­nog ma­te­ri­ja­la, što uka­zu­je na to da je po­tra­žnja ogrom­na. Na­ši čla­no­vi ne pi­ta­ju ko­li­ko ko­šta dr­vo, sa­mo ku­pu­ju. Ipak, ogrev ni­je ni­šta jef­ti­ni­ji za pen­zi­o­ne­re, je­di­no to što mo­gu da ga pla­ća­ju na šest ra­ta, ili 12 po­lu­me­seč­nih ra­ta – ot­kri­va Ti­mo­ti­je Ni­ko­lić. 

Komentari3
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Срба
Застрашујућа је не цена дрва, угља- већ чињеница да се у 21. веку у Србији, која жели у ЕУ, огроман број људи и даље греје на неки праисторијски начин- на дрва или угаљ. Погушићемо сами себе сопственим примитивизмом и недостатком законског уређења по том питању. Поцркаћемо сви од рака плућа и/или астме. У градовима у току зиме и осталих хладних месеци не може да се дише због смога и чађи управо зато што се многи и даље греју на дрва и угаљ- а, при том сигурно бацају у своје каљаве пећи и све остало што им дође под руку. Ужас!
Jovanka Voždovčanka
Stvarno je užas.To što je 2/3 Srbije decenijama plaćalo da bi 1/3 dobila društvene stanove, i sa njima i centr. grejanje, opet, decenijama subvencionisano iz svih mogućih budžeta (državnih, lokalnih). A ovi drugi, gotovo isključivo iz porodičnih kuća, nikako da dobiju natrag svoja uplaćena sredstva, a i država nikako da se seti da bi i njima bilo bolje sa centr. grejanjem. Oni se greju kako znaju i umeju na opšti užas onih, koji su zahvaljujući i njihovim uplatama dobili i (zadžaba) otkupili društv. stan. Mislim da takvi ne bi smeli ni da se jave po pitanju muka i patnji ljudi koji MORAJU da se greju na čvrsta goriva.
Милош Јовановић
Стварно ужас.... Људи се боре да преживе, а некима смрди.....

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.