Subota, 27.11.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Prvi državni centar za palijativnu negu

Pri Gerontološkom centru „Kragujevac” 26. septembra biće otvoreno prvo takvo odeljenje za smeštaj obolelih u nekom državnom centru namenjenom starima
Тре­нут­но на смештај че­ка 46 љу­ди (Фо­то: ГЦ „Кра­гу­је­вац”)

Ge­ron­to­lo­ški cen­tar „Kra­gu­je­vac” po­stao je pr­vi cen­tar u Sr­bi­ji u ko­jem po­sto­ji pa­li­ja­tiv­ni ku­tak za zbri­nja­va­nje i ne­gu oso­ba ko­je bo­lu­ju od te­ških i ne­iz­le­či­vih bo­le­sti. No­vo ode­lje­nje na­me­nje­no ko­ri­sni­ci­ma u ter­mi­nal­noj fa­zi bo­le­sti sme­šte­no je u pot­kro­vlju Sta­ci­o­na­ra 2, a sve­ča­no otva­ra­nje za­ka­za­no je za uto­rak 26. sep­tem­bra. Ob­no­vu do­tra­ja­log ta­va­na ko­ji se pro­sti­re na 500 kva­drat­nih me­ta­ra fi­nan­si­ra­lo je Mi­ni­star­stvo za rad, za­po­šlja­va­nje, bo­rač­ka i so­ci­jal­na pi­ta­nja, i to sa 13,8 mi­li­o­na di­na­ra.

Za opre­ma­nje pro­sto­ra i uvo­đe­nje uslu­ge pa­li­ja­tiv­ne za­šti­te i ne­ge po­bri­nu­la se Evrop­ska uni­ja, ko­ja je kroz pro­je­kat „Po­dr­ška Evrop­ske uni­je in­klu­ziv­nom dru­štvu” za Ge­ron­to­lo­ški cen­tar „Kra­gu­je­vac” obez­be­di­la oko 253.000 evra.

Ka­ko je na­ja­vi­la Ve­sna Ran­đe­lo­vić, di­rek­tor­ka GC  „Kra­gu­je­vac”, u no­vom pa­li­ja­tiv­nom cen­tru bi­će me­sta za 26 ko­ri­sni­ka.

– Uvo­đe­njem ove uslu­ge po­sta­li smo pr­vi dr­žav­ni cen­tar za bri­gu o sta­ri­ma u Sr­bi­ji ko­ji pru­ža spe­ci­ja­li­zo­va­nu pa­li­ja­tiv­nu ne­gu. To zna­či da na­ši bu­du­ći ko­ri­sni­ci mo­gu da ra­ču­na­ju na so­ci­jal­nu, zdrav­stve­nu, psi­ho­lo­šku i du­hov­nu za­šti­tu. Sem to­ga, pa­li­ja­tiv­ni cen­tar bi­će okre­nut i po­ro­di­ca­ma obo­le­lih ko­ji su kod nas na sme­šta­ju – ot­kri­va di­rek­tor­ka GC „Kra­gu­je­vac”.

U pa­li­ja­tiv­nom cen­tru na­la­zi se osam bo­le­snič­kih so­ba, ser­vir­ni­ca, ku­pa­ti­la, to­a­let­ni čvo­ro­vi, po­sto­je i dve ve­li­ke dnev­ne so­be, ode­lje­nje in­ten­ziv­ne ne­ge, i sve je ure­đe­no po stan­dar­du za ovu vr­stu uslu­ge.

Već sa­da vla­da ve­li­ko in­te­re­so­va­nje za sme­štaj sta­rih i ne­moć­nih u ovaj no­vi ku­tak pa ta­ko, ot­kri­va Ran­đe­lo­vi­će­va, tre­nut­no na li­sti če­ka­nja ima 46 lju­di. 

– Bi­će me­sta za one naj­u­gro­že­ni­je, a kod nas u cen­tar ina­če mo­gu da do­đu iz svih kra­je­va Sr­bi­je i okru­že­nja. Naj­vi­še ko­ri­sni­ka ima­mo iz Kra­gu­jev­ca i Šu­ma­dij­skog okru­ga, ali no­vaj­li­je pri­ma­mo i iz Ko­sov­ske Mi­tro­vi­ce, Be­o­gra­da, Kru­šev­ca, Ba­nja­lu­ke, Cr­ne Go­re, Voj­vo­di­ne... – na­bra­ja Ran­đe­lo­vi­će­va. 

U pa­li­ja­tiv­ni cen­tar pa­ci­jen­ti će naj­če­šće sti­za­ti iz Kli­nič­kog cen­tra „Kra­gu­je­vac” i bol­ni­ca, ali će i eki­pe ge­ron­to­lo­škog cen­tra ko­ju či­ni le­kar, psi­ho­log i so­ci­jal­ni rad­nik, a ko­je su ob­u­če­ne za zbri­nja­va­nje, od­la­zi­ti u po­ro­di­cu bu­du­ćeg po­ten­ci­jal­nog ko­ri­sni­ka. 

– Oni će od­la­zi­ti u po­ro­di­cu pre­ko Slu­žbe kuć­ne ne­ge i le­če­nja pri do­mu zdra­vlja, od­no­sno po nji­ho­vom zah­te­vu. Sta­tus pa­ci­jen­ta pro­ce­nji­va­će se u cen­tru za so­ci­jal­ni rad po­sle če­ga će, prak­tič­no do kra­ja ži­vo­ta, ko­ri­snik mo­ći da bu­de sme­šten u naš pa­li­ja­tiv­ni cen­tar – ob­ja­šnja­va Ran­đe­lo­vi­će­va, i do­da­je da će se ce­na sme­šta­ja kre­ta­ti iz­me­đu 33.000 i 40.000 di­na­ra.

Ta­kvi ko­ri­sni­ci uglav­nom su zbri­nu­ti na kra­ći pe­ri­od, jer je reč o oso­ba­ma ko­je bo­lu­ju od te­ških i ne­iz­le­či­vih bo­le­sti u svom do­mu ili bol­ni­ci. Cilj je po­bolj­ša­nje kva­li­te­ta nji­ho­vog ži­vo­ta u ter­mi­nal­nom sta­nju. Po­sto­je pro­ce­ne da se na pa­li­ja­tiv­nom sme­šta­ju ina­če za­dr­ža­va­ju od ne­ko­li­ko ne­de­lja do se­dam me­se­ci.

Komentari4
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

dr
Lepa vest, sa jednom korekcijom: ovo nije prvi drzavni palijativni centar, u Beogradu odavno postoji centar za palijativnu negu u KBC Zvezdara.
Dragic
" u svim zemljama" nema palijativnih centara, ima domova za velike pare!
Dr Petar Z.Stanucevic
U bolnici Dr Voja Dulic u Pozarevcu godinama postoji odeljenje za palijativnu negu i uspesno funkcionise. Pozdavljam vrlo pozrtvovano osoblje i zahvaljujem na nezi clanova moje familije. S postovanjem, dr Pera
Lula
Neophodno je da svaki grad ima po jedan palijativni centar ,kao u svim zemljama

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.