Subota, 29.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
DIGITALNI SVET

Onlajn kompanije plaćaju mali porez u Evropi

EU izgubila 5,4 milijarde poreskih prihoda samo od dva internet giganta „Gugla” i „Fejsbuka”
„Гугл” плаћа ван ЕУ порезе у висини девет одсто остварених прихода, а у унији само 0,82 процента (Фото Ројтерс)

Ze­mlje Evrop­ske uni­je su mo­žda iz­gu­bi­le 5,4 mi­li­jar­de evra po­re­skih pri­ho­da iz­me­đu 2013. i 2015. go­di­ne od „Gu­gla” i „Fej­sbu­ka”, po­ka­zu­je iz­ve­štaj po­sla­ni­ka Evrop­skog par­la­men­ta Po­la Tan­ga, nad­le­žnog za iz­ra­du pred­lo­ga re­for­me kor­po­ra­tiv­nih po­re­za.

Iz­ve­štaj je ob­ja­vljen pre tri da­na, uoči po­čet­ka sa­stan­ka mi­ni­sta­ra fi­nan­si­ja EU u eston­skoj pre­sto­ni­ci Ta­lin, na ko­jem će raz­go­va­ra­ti o to­me ka­ko da se po­ve­ća­ju po­re­zi ve­li­kim on­lajn kom­pa­ni­ja­ma op­tu­že­nim da pre­ma­lo pla­ća­ju u Evro­pi, iz­ve­šta­va agen­ci­ja Roj­ters, a kod nas Tan­jug.

Di­gi­tal­ne mul­ti­na­ci­o­nal­ne kom­pa­ni­je „mi­ni­mi­zi­ra­ju ukup­ne po­re­ske oba­ve­ze u EU usme­ra­va­ju­ći sve pri­ho­de u ze­mlje čla­ni­ce s ni­skim po­re­skim sto­pa­ma, kao što su Ir­ska i Luk­sem­burg”, na­vo­di se u iz­ve­šta­ju ovog po­sla­ni­ka u Evrop­skom par­la­men­tu. Do­ku­ment se pr­ven­stve­no od­no­si na dru­štve­nu mre­žu „Fej­sbuk” i pre­tra­ži­vač „Gugl”, ko­ji je sad deo „Al­fa­be­ta”, jer te dve ame­rič­ke kom­pa­ni­je naj­ve­ći deo pri­ho­da ostva­re­nih u EU knji­že u Ir­skoj ko­ja ima ni­sku sto­pu po­re­za na do­bit, što im omo­gu­ća­va da u pla­ća­ju da­le­ko ni­že po­re­ze od onih ko­je da­ju u dru­gim de­lo­vi­ma sve­ta.

„Gugl” pla­ća van EU po­re­ze u vi­si­ni de­vet od­sto ostva­re­nih pri­ho­da, a u uni­ji sa­mo 0,82 pro­cen­ta. „’Fej­sbu­ko­vi’ po­re­zi, iz­ra­že­ni kao udeo u pri­ho­di­ma ostva­re­nim van EU, iz­no­se iz­me­đu 28 i 34 pro­cen­ta, dok je u EU taj ra­spon ni­zak i kre­će se iz­me­đu 0,03 pro­cen­ta i 0,1 po­sto”, do­da­je se u do­ku­men­tu.

Na osno­vu to­ga, pro­ce­nje­no je da su ze­mlje čla­ni­ce EU, iz­u­zev Ir­ske, iz­gu­bi­le iz­me­đu 5,1 i 5,4 mi­li­jar­de evra po­re­skih pri­ho­da iz­me­đu 2013. i 2015. Po­sla­nik Tang je za­du­žen da u Evrop­skom par­la­men­tu „pro­gu­ra” pred­log po­re­ske re­for­me, po­znat kao za­jed­nič­ka po­re­ska osno­vi­ca za pred­u­ze­ća, či­ji je cilj uskla­đi­va­nje na­ci­o­nal­nih po­re­skih olak­ši­ca na do­bit kom­pa­ni­ja. On pla­ni­ra da uve­de amand­man ko­ji bi na­lo­žio on­lajn mul­ti­na­ci­o­nal­nim kom­pa­ni­ja­ma da pla­ća­ju po­rez u ze­mlja­ma EU u ko­ji­ma su pri­sut­ne sa „di­gi­tal­nom plat­for­mom” ko­ja ge­ne­ri­še naj­ma­nje pet mi­li­o­na evra go­di­šnjeg pri­ho­da.

Po­sto­je­ći pro­pi­si pred­vi­đa­ju da in­ter­net kom­pa­ni­je pla­ća­ju po­re­ze sa­mo u onim ze­mlja­ma u ko­ji­ma su fi­zič­ki pri­sut­ne i re­gi­stro­va­ne, bez ob­zi­ra gde ostva­ru­ju do­bit.

Tan­gov amand­man je sli­čan pred­lo­gu ko­ji je sa­či­ni­lo eston­sko pred­sed­ni­štvo EU, a o ko­jem će mi­ni­stri fi­nan­si­ja EU raz­go­va­ra­ti.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.