Ponedeljak, 29.11.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Obnova prihvatilišta za odrasle i starije u Novom Sadu

Radovi startuju sredinom oktobra, za šta je izdvojeno 101,7 miliona dinara. – Umesto za 35, biće mesta za 65 ugroženih
Уста­но­ва од по­ве­ре­ња ко­ја ра­ди већ 53 го­ди­не (Фо­то Ге­рон­то­ло­шки цен­тар „Но­ви Сад”)

Do­bra vest sti­že iz Ge­ron­to­lo­škog cen­tra „No­vi Sad”. Već sre­di­nom ok­to­bra po­či­nje na­do­grad­nja i do­grad­nja Pri­hva­ti­li­šta za od­ra­sle i sta­ri­je ko­je se na­la­zi u okvi­ru kom­plek­sa Do­ma za sta­ri­je i pen­zi­o­ne­re u Fu­to­gu. U ovoj usta­no­vi so­ci­jal­ne za­šti­te tre­nut­no bo­ra­vi 26 ko­ri­sni­ka, iako ima me­sta za 35 oso­ba ko­je su vi­tal­no ugro­že­ne zbog te­škog zdrav­stve­nog sta­nja, lo­še ma­te­ri­jal­ne si­tu­a­ci­je, ne­re­še­nog stam­be­nog pro­ble­ma, al­ko­ho­li­zma...

Svi oni, ka­ko po­ru­ču­je Sla­vi­ca Škr­bić, di­rek­tor­ka Ge­ron­to­lo­škog cen­tra „No­vi Sad”, bi­će va­lja­no zbri­nu­ti dok bu­de tra­ja­la ob­no­va.

– Do po­lo­vi­ne ok­to­bra tre­ba da iz­me­sti­mo ko­ri­sni­ke, od ko­jih će je­dan deo oti­ći u dom na No­vom na­se­lju, a reč je o ne­po­kret­nim sta­na­ri­ma, dok će­mo deo po­kret­nih sme­sti­ti u ne­ki ade­kva­tan pro­stor, uko­li­ko nam „Po­slov­ni pro­stor” obez­be­di ku­tak za njih. Mo­že da se de­si i da iz­naj­mi­mo kon­tej­ne­re za sme­štaj ko­ri­sni­ka, ako ne na­đe­mo bo­lji pro­stor, a ta­kvi već po­sto­je is­pred Cen­tra za so­ci­jal­ni rad – na­ja­vlju­je Škr­bi­će­va. 

Za ob­no­vu pri­hva­ti­li­šta sa pri­hvat­nom sta­ni­com obez­be­đe­no je 101,7 mi­li­o­na di­na­ra, od ko­jih je po­kra­jin­ska vla­da obez­be­di­la 56,7 mi­li­o­na di­na­ra, a grad No­vi Sad 45 mi­li­o­na di­na­ra. 

Ka­da re­no­vi­ra­nje bu­de za­vr­še­no, a pro­ce­nju­je se da će za taj po­du­hvat bi­ti po­treb­no od šest do 12 me­se­ci, u objek­tu će bi­ti me­sta za još 30 ko­ri­sni­ka. 

Ge­ron­to­lo­ški cen­tar „No­vi Sad” osno­van je 1964. go­di­ne i u okvi­ru nje­ga po­sto­je i tri do­ma za sta­re i pen­zi­o­ne­re – u Fu­to­gu, na Li­ma­nu i u No­vom na­se­lju – u ko­ji­ma ima me­sta za 868 du­ša. 

Ove go­di­ne u do­mu na No­vom na­se­lju re­no­vi­ran je tre­ći sprat, na­me­njen za sta­ci­o­nar­ni sme­štaj ko­ri­sni­ka. Od pre pet me­se­ci 20 ko­ri­sni­ka na ras­po­la­ga­nju ima luk­su­zne, kom­for­ne, jed­no­kre­vet­ne gar­so­nje­re. Ukup­no ih je 14. U objek­tu su, do­da­je Škr­bi­će­va, za­me­nje­ni i krov­ni pro­zo­ri, ta­ko da je i pro­stor na pe­tom spra­tu ospo­so­bljen za bo­ra­vak ko­ri­sni­ka. Ge­ron­to­lo­ški cen­tar je ina­če do­bio i no­vo sa­ni­tet­sko vo­zi­lo mi­nu­le go­di­ne, ali i me­di­cin­sku opre­mu u vred­no­sti od 3,5 mi­li­o­na di­na­ra od po­kra­jin­ske vla­sti i Mi­ni­star­stva ra­da. 

Naj­ve­ći pro­blem su li­ste če­ka­nja za dom „Fu­tog”, ta­ko da nad­le­žni tre­nut­no ra­de na iz­ra­di pro­jek­ta za adap­ta­ci­ju ta­van­skog pro­sto­ra u ko­jem bi mo­glo da se obez­be­di me­sto za još 20 ko­ri­sni­ka. 

– „Fu­tog” je spe­ci­fi­čan. Dom je sme­šten u se­o­skoj sre­di­ni i po­sto­ji ve­li­ki pri­ti­sak gra­đa­na za ula­zak u nje­ga. Tre­nut­no 40 lju­di če­ka da bu­de sme­šte­no, a tu se na­la­zi i ode­lje­nje za de­ment­ne, u iz­dvo­je­noj zgra­di, pa je za­to to­li­ka na­va­la na nje­ga. Čim bu­de­mo iz­ra­di­li pro­je­kat ob­no­ve, oče­ku­je­mo i da će nam bi­ti obez­be­đe­na sred­stva za re­kon­struk­ci­ju „Fu­to­ga”, ali i osta­la dva do­ma – na­ja­vlju­je di­rek­tor­ka Ge­ron­to­lo­škog cen­tra „No­vi Sad” i ot­kri­va da je cen­tar još pro­šle go­di­ne sve pro­jek­te za kom­plet­nu ob­no­vu do­ma „Li­man” pre­dao Kan­ce­la­ri­ji za jav­na ula­ga­nja. Zva­nič­ni od­go­vor nad­le­žni ni­su još do­bi­li, is­ti­če Škr­bi­će­va, ali do­da­je da „po­sto­je uve­re­nja od voj­vo­đan­skog pre­mi­je­ra da će sred­stva za ’Li­man’ bi­ti obez­be­đe­na i da će u na­red­noj go­di­ni bi­ti re­kon­struk­ci­je tog objek­ta”. 

U cen­tru is­ti­ču i da su tre­nut­no u iz­ra­di i pro­jek­ti kom­plet­ne sa­na­ci­je do­mo­va „Fu­tog” i „Bistrica” na No­vom na­se­lju, s tim što su sla­be tač­ke onog u No­vom na­se­lju sto­la­ri­ja, fa­sa­da, krov, su­te­ren... 

– Ako bu­de bi­lo nov­ca, ta­mo će­mo re­no­vi­ra­ti i vo­do­vod­no-ka­na­li­za­ci­o­nu in­sta­la­ci­ju. Za ob­no­vu do­mo­va u Fu­to­gu i No­vom na­se­lju po­treb­no nam je oko mi­li­jar­du di­na­ra – is­ti­če Sla­vi­ca Škr­bić.

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Teofanija Mitić
Лепа вест, али би било добро да се коначно реновирају и постојећи домови, нарочито онај у Фрушкогорској у Новом Саду, у којем и даље стоје каде у купатилима и зелено обојени зидовиод пре скоро 50 година, а питам се како стари људи улазе у те каде, ако у својим кућама то нису могли. Свако опрема своју собу, кречи, купује електричне уређаје, пресвлачи намештај, све то за скоро педесет хиљада динара и непрекидна поскупљења.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.