Utorak, 30.11.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ODLUKA APELACIONOG SUDA PO ŽALBAMA U SLUČAJU VLASNIKA „DELTE”

Piše se nova presuda Miškoviću

(Фото Танјуг/М. Јелесијевић)

Ape­la­ci­o­ni sud do­neo je od­lu­ku po­vo­dom žal­bi na pre­su­du ko­jom je Mi­ro­slav Mi­ško­vić, vla­snik „Del­te” osu­đen na pet go­di­na za­tvo­ra i nov­ča­nu ka­znu od osam mi­li­o­na di­na­ra, sa­zna­je „Po­li­ti­ka” u Ape­la­ci­o­nom su­du. Ka­ko od­lu­ka gla­si, od­no­sno da li je pre­su­da po­tvr­đe­na, uki­nu­ta ili pre­i­na­če­na, za sa­da je stro­go ču­va­na taj­na, do­da­ju u su­du, jer je u to­ku iz­ra­da pi­sa­nog obra­zlo­že­nja pre­su­de. 

Tek ka­da pre­su­da bu­de na­pi­sa­na, Ape­la­ci­o­ni sud sa­op­šti­će šta je od­lu­čio. Ta­da će se zna­ti da li će se Mi­ško­vi­ću su­di­ti po­no­vo ili je do­ne­ta ko­nač­na od­lu­ka, ko­ja mo­že da zna­či oslo­ba­đa­nje od kri­vi­ce ili za­tvor­sku ka­znu. 

Pod­se­ća­mo, jav­ni deo dru­go­ste­pe­nog, žal­be­nog, po­stup­ka okon­čan je još u ma­ju. Od ta­da do da­nas, slu­čaj „Mi­ško­vić” bio je pod naj­stro­žim em­bar­gom za jav­nost. Nad­le­žni na­gla­ša­va­ju da je reč o ve­o­ma obim­nom pred­me­tu i da ni­je ne­u­o­bi­ča­je­no da je za od­lu­ku o žal­ba­ma po­treb­no mno­go vre­me­na. Pro­ce­du­ra na­la­že da ve­će od pe­to­ro su­di­ja, ko­jem pred­se­da­va su­di­ja Ve­ro­ljub Cvet­ko­vić, za­se­da na ne­jav­noj sed­ni­ci i da za­tim gla­sa­ju. Po­što je od­lu­ka gla­sa­njem do­ne­ta, sa­da se pi­še pre­su­da, što će ve­ro­vat­no po­tra­ja­ti. 

U su­du na­vo­de da je reč o pred­me­tu za ko­ji vla­da ve­li­ko in­te­re­so­va­nje jav­no­sti i na­ja­vlju­ju da će pre­su­da, čim to bu­de bi­lo mo­gu­će, bi­ti sa­op­šte­na jav­no­sti. 

Pre­ma pr­vo­ste­pe­noj od­lu­ci su­da, iz ju­na pro­šle go­di­ne, na ko­ju su žal­be ulo­ži­le i tu­žba i od­bra­na, Mi­ško­vić je osu­đen na pet go­di­na za­tvo­ra i na nov­ča­nu ka­znu od osam mi­li­o­na di­na­ra zbog po­ma­ga­nja si­nu Mar­ku Mi­ško­vi­ću u uta­ji po­re­za od oko tri mi­li­o­na evra. 

Mi­ško­vić je oslo­bo­đen za zlo­u­po­tre­bu po­lo­ža­ja od­go­vor­nog li­ca, od­no­sno za iz­vla­če­nje nov­ca iz pu­tar­skih pred­u­ze­ća. 

Vla­snik „Del­te” je u oba po­stup­ka ospo­rio da je po­či­nio kri­vič­na de­la, na­vo­de­ći da je sud­ski pro­ces usme­ren pro­tiv nje­go­vog lič­nog kre­di­bi­li­te­ta i ra­di uru­ša­va­nja kom­pa­ni­je ko­ja za­po­šlja­va 7.700 lju­di. Ob­ja­snio je šta zna­či uče­šće fi­nan­sij­skog in­ve­sti­to­ra i ne­gi­rao iz­vla­če­nje nov­ca iz pu­tar­skih pred­u­ze­ća ko­je je, pre­ma op­tu­žni­ci, do­ve­lo do blo­ka­da ra­da tih fir­mi. 

Mi­ško­vić je na­gla­sio da ne­pla­ća­nje po­re­za na do­ka­pi­ta­li­za­ci­ju, ko­je se nje­mu i si­nu pri­pi­su­je, ni­je bi­lo pred­vi­đe­no ni­jed­nim za­ko­nom i da ta­kav po­rez ni­je ni­kad na­pla­ćen u isto­ri­ji Sr­bi­je. 

Ta­ma­ra Ri­stić, za­me­ni­ca tu­ži­o­ca za or­ga­ni­zo­va­ni kri­mi­nal tra­ži­la je da Ape­la­ci­o­ni sud uki­ne oslo­ba­đa­ju­ći deo pre­su­de za zlo­u­po­tre­be u pu­tar­skim pred­u­ze­ći­ma i na­lo­ži no­vo su­đe­nje, dok je za deo op­tu­žbe ko­ji se od­no­si na uta­ju po­re­za tra­ži­la stro­že ka­zne – i za­tvor­sku i nov­ča­nu. 

Ona je de­talj­no ana­li­zi­ra­la sve po­slo­ve oba­vlje­ne u pri­va­ti­za­ci­ji pu­tar­skih pred­u­ze­ća, oce­niv­ši da je sve do tr­go­vi­ne 37 od ukup­no 500.000 ak­ci­ja PZP „Niš” bi­lo za­ko­ni­to. Na­gla­si­la je da je ce­na tih ak­ci­ja za 12 da­na uve­ća­na sa 3.300 na 9.800 di­na­ra, či­me je na­bav­na ce­na ukup­nog bro­ja ak­ci­ja sa de­vet uve­ća­na na 25 mi­li­o­na evra. Ona je za­klju­či­la da je ta­da tre­ba­lo da se pla­ti po­rez, što ni­je uči­nje­no. 

– Či­tav tok po­stup­ka po­ka­zu­je neo­bjek­tiv­nost. Naj­pre spa­ja­nje ovog pred­me­ta sa pro­ce­som „Fam” pro­tiv Mi­la Đu­ra­ško­vi­ća, sa­mo da bi se pred­met od­u­zeo od su­di­je Vla­di­mi­ra Vu­či­ni­ća, ko­me je pre­će­no da će iz­gu­bi­ti po­sao za­to što je Mi­ško­vi­ću vra­tio pa­soš ra­di od­la­ska na slu­žbe­ni put. Za go­di­nu da­na odr­ža­no je 60 pre­tre­sa, a vi­še od 20 advo­ka­ta na­pu­sti­lo je su­đe­nje zbog kr­še­nja pra­va na pra­vič­no su­đe­nje. Pre­su­da je na­pi­sa­na na 1.000 stra­ni­ca, a u njoj ni­je obra­zlo­že­no naj­va­žni­je – ka­ko je niz za­ko­ni­tih po­slo­va do­veo do ne­za­ko­ni­te imo­vin­ske ko­ri­sti – re­kao je, po­red osta­log, Mi­ško­vi­ćev advo­kat Zden­ko To­ma­no­vić u svom iz­la­ga­nju pred Ape­la­ci­o­nim su­dom.

Komentari14
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zoran
Ko je iole normalan ocekivao da ce g. Miskovic (i njemu slicni) biti osudjen. Jednostavno, covek je radio sve po zakonu. Druga je prica sto su zakoni napravljeni po meri tajkuna. Postoji bezbroj primera da su unistavali firme, izvlacili novac, odvodili ih u stecaj, radnike ostavljali bez posla a u stecajnom postupku ih "iznajmljivali" i kasnije kroz bankrot, ociscene od dugova i radnika kupovali za male pare. I sve je po zakonu. Inace Srbija je poznata po vladavini prava. U to se uveravamo svaki dan, svaki sat. Danas izvrsitelji iseljavaju neku porodicu u Golubincima, u isto vreme ministar odbrane koji ne moze da dokaze poreklo tricavih 200.000 evra se segaci sa javnoscu. Kada bi osteceni radnici i obespravljeni gradjani zbog ovakvog bahatog ponasanja vlasti prestali sa placanjem svojih obaveza ka drzavi i jasno rekli da ista ta drzava svoja potrazivanja naplati od tajkuna i ministara poput Vulina & CO, druga bi se pesma orila Srbijom. Valjda cemo se opametiti. Nekada.
Dusan
Ma, 'radi on po zakonu' jos od Kipra i devedesetih! Ali dok glasamo za one koji nas istovremeno 'uvode u Evropu' i stite jednog Miskovica, ostajemo u devedesetim, zauvek!
Драган
Тресла се гора и опет се родио Миш(ковић).
Velizar
Karic je nazad u Srbiji, Dacic Ministar, seseljev 'Pitomac; Predsednik, Mirin Vulin, Ministar Odbrane, ... devedesete u Srbiji u svojoj punoj lepoti, .... I sada ce neko da posalje bivseg 'slobinog Rotsilda" u zatvor ?!?!? :))))) :))))) :)))))
Saša Šćepanović
Na robiju pod hitno ili nek uplati meni 2.000€ da mu sredim odlaganje izvršenja kazne..
Milos miokovic
Moli se hitri sastanak sindikata i gosn.Atanackovica,da se dogovori koliko da se uplati Zdenku Tomanovicu,za sve do sada uradjeno za srpstvo a u ovom procesu pride jer se radi o najvecem i najdrazem poslodavcu i blago receno velikoj manipulaciji vlasti sa javnoscu,kada je u pitanju ovaj nevini covek,......radnici srbije do konacnih skidanja optuzbi!!!
Nenad
... i najveci ratni profiter u istoriji Srbije, najvazniji milosevicev finansijer rata i rezima devedesetih, slavni 'izvoznik' stare devizne stednje na Kipar, 'otac i majka' naseg 'tajkunizma' koji je nasledila tzv. 'demokratska vlast 2000te, i uz vucicevu pomoc rasturio srpsku privredu. Simbol bede, parazitske korupcije, bezvlasca i devedesetih koje se nikada nisu zavrsile!

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.