Nedelja, 28.11.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Novi direktor u GAK „Narodni front”

Na čelo ove ustanove i zvanično stao profesor dr Željko Miković, a profesor dr Snežana Rakić imenovana je za načelnika porodilišta
Није било масовног одласка лекара из највећег породилишта на Балкану (Фото Д. Јевремовић)

Naj­ve­će po­ro­di­li­šte na Bal­ka­nu, GAK „Na­rod­ni front”, do­bi­lo je no­vog di­rek­to­ra. Kao što je ne­zva­nič­no na­ja­vlji­va­no, no­vi ru­ko­vo­di­lac ove bol­ni­ce je pro­fe­sor dr Želj­ko Mi­ko­vić, na­čel­nik Ode­lje­nja za vi­so­ko­ri­zič­ne trud­no­će. On je du­žnost pre­u­zeo od pro­fe­sor­ke dr Sne­ža­ne Ra­kić, ko­ja je ovu usta­no­vu vo­di­la u pret­hod­ne če­ti­ri go­di­ne i ko­ja je sa­da ime­no­va­na za na­čel­ni­ka po­ro­di­li­šta.

U to­ku da­na dok­tor Mi­ko­vić ni­je že­leo da ko­men­ta­ri­še pre­u­zi­ma­nje no­vih du­žno­sti jer je, ka­ko je re­kao, pri­mo­pre­da­ja u to­ku.

S dru­ge stra­ne, do­ju­če­ra­šnja di­rek­tor­ka ove usta­no­ve dr Sne­ža­na Ra­kić u pe­tak se opro­sti­la do oso­blja i za­hva­li­la ko­le­ga­ma na sa­rad­nji. U raz­go­vo­ru za naš list is­ti­če da je za­do­volj­na ostva­re­nji­ma to­kom svog man­da­ta. 

– U pro­te­kle če­ti­ri go­di­ne do­bi­li smo no­vu sa­lu za la­pa­ro­skop­sku hi­rur­gi­ju, ta­ko da sa­da ve­ći broj pa­ci­je­na­ta mo­že­mo da ope­ri­še­mo na ovaj na­čin. Osim to­ga, u to­ku je opre­ma­nje, re­no­vi­ra­nje i pro­ši­re­nje Ode­lje­nja za van­te­le­snu oplod­nju. To su dve naj­zna­čaj­ni­je no­vi­ne na na­šoj kli­ni­ci – ob­ja­šnja­va na­ša sa­go­vor­ni­ca, ko­ja je ru­ko­vo­di­la po­ro­di­li­štem „Na­rod­ni front” u dva na­vra­ta, od 1997. do 2001. go­di­ne, i od 2007. do 2013, ka­da je Vla­da Sr­bi­je ime­no­va­la za v. d. di­rek­to­ra ove usta­no­ve.

Ona sma­tra da ne po­sto­ji kon­kre­tan po­vod za nje­nu sme­nu, ali da se sva­ka­ko pri­bli­ži­lo vre­me za ras­pi­si­va­nje no­vog kon­kur­sa za di­rek­to­ra ove bol­ni­ce. 

– To­kom man­da­ta ni­sam ima­la ni­ka­kvih pro­ble­ma ili ne­su­gla­si­ca. Za če­ti­ri go­di­ne sva­ko mo­že da po­ka­že ko­li­ko zna i ima do­volj­no vre­me­na da ostva­ri pla­no­ve. Dr­ža­va je sa­da od­lu­či­la da una­pre­di pe­ri­na­tal­nu slu­žbu, za ovu oblast iz­u­ze­tan je struč­njak dr Mi­ko­vić, ko­me že­lim pu­no uspe­ha u ra­du – ka­že dok­tor­ka Ra­kić. 

Iako se iz Sr­bi­je u po­sled­njih ne­ko­li­ko go­di­na me­di­cin­sko oso­blje ma­sov­no se­li ka za­pa­du, u po­tra­zi za ve­ćim pri­ma­nji­ma i bo­ljim uslo­vi­ma ra­da, dr Ra­kić is­ti­če da je do sa­da iz „Fron­ta” oti­šao sa­mo je­dan ane­ste­zi­o­log. 

– Na­ša usta­no­va je od­u­vek bi­la do­bra ško­la i pra­vi ra­sad­nik struč­nog ka­dra. Tru­di­mo da pri­vu­če­mo stu­den­te i mla­de lju­de, ko­je ob­u­ča­va­mo de­ce­ni­ja­ma una­zad i ko­ji ra­do osta­ju na na­šoj kli­ni­ci – na­po­mi­nje na­čel­ni­ca po­ro­di­li­šta.

Iako se u struč­noj jav­no­sti već odav­no šu­ška da je vi­đe­na za di­rek­to­ra KBC „Dr Dra­gi­ša Mi­šo­vić”, dr Ra­kić na­po­mi­nje da ne­ma in­for­ma­ci­je o svom even­tu­al­nom una­pre­đe­nju i da o to­me od­lu­ču­je is­klju­či­vo dr­ža­va.

Is­ti­če da to­kom di­rek­tor­skog man­da­ta sva­ki le­kar mo­ra pre sve­ga da se ba­vi me­na­džer­skim po­slo­vi­ma. 

– Sa­mo oso­ba iz stru­ke mo­že da sa­gle­da bol­ni­cu u pot­pu­no­sti. Ipak, da bi sva­ki le­kar ko­ji je iza­bran za di­rek­to­ra na­sta­vio ka­ri­je­ru, mo­ra da osta­ne u for­mi, da bu­de na kli­ni­ci, da se po­sve­ti pa­ci­jen­ti­ma i pra­ti tren­do­ve u stru­ci – ka­že na­ša sa­go­vor­ni­ca, ko­ja je u di­rek­tor­sku fo­te­lju se­la na­kon što je Vla­da Sr­bi­je raz­re­ši­la du­žno­sti du­go­go­di­šnjeg ru­ko­vo­di­o­ca ove usta­no­ve dr Du­ša­na Sta­no­je­vi­ća. Nje­nom ime­no­va­nju pret­ho­di­lo je ras­pi­si­va­nje kon­kur­sa za di­rek­to­ra „Na­rod­nog fron­ta”, ko­ji ni­ka­da ni­je spro­ve­den do kra­ja jer ga je vla­da pre­ki­nu­la. 

Kli­ni­ka „Na­rod­ni front” ras­po­la­že sa 143 aku­šer­ske i 187 gi­ne­ko­lo­ških po­ste­lja, kao i 120 kre­ve­ti­ća za be­be. Dnev­no pre­gle­da­ju vi­še sto­ti­na pa­ci­jent­ki­nja, a u de­či­jem bok­su ba­bi­ce vo­de ra­ču­na o sto­ti­nu be­ba. U am­bu­lan­ta­ma ove kli­ni­ke sva­ke go­di­ne se pre­gle­da oko 120.000 pa­ci­je­na­ta, 16.000 že­na se za­dr­ža­va na bol­nič­kom le­če­nju, a oko 7.000 pri­pad­ni­ca lep­šeg po­la ima in­ter­ven­ci­ju u dnev­noj bol­ni­ci. Na ovom me­stu pro­šle go­di­ne po­ro­di­lo se oko 7.200 že­na, ta­ko da su obo­ri­li sop­stve­ni re­kord. 

GAK „Na­rod­ni front” je ve­o­ma ce­njen u re­gi­o­nu, ta­ko da se ov­de sva­ko­dnev­no zbri­nja­va­ju i že­ne iz Re­pu­bli­ke Srp­ske, Cr­ne Go­re i Ma­ke­do­ni­je.

Komentari3
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

PETAR
Prof Mikovic je sjajan doktor svaka cast
Ljiljana Pesic
Dr Mikovic je genije. Cega god da se lati radi ga savrseno. Steta je sto ga nije moguce klonirati. Zelim mu puno uspeha.
Goran Milenković
Taj koga naziva genije zamalo nije ubio moju zeni i dete

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.