Novo Selo miriše na banatski hleb
Pančevo – Prvog dana oktobra u Banatskom Novom Selu kod Pančeva, biće održano treće izdanje manifestacije „Banatski hleb”, u organizaciji Udruženja žena „Novoseljanke”, a budući da okupljanje ima i takmičarski karakter, organizatorke najavljuju predstavljanje tridesetak vekni domaćeg, ručno izrađenog hleba iz kuhinja domaćica Alibunara, Vladimirovca, Omoljice, Starčeva, Pančeva, te Dolova, Glogonja, Jabuke, Kačareva, Uzdina, Kovačice, Crepaje, Ilandže i Banatskog Karađorđeva.
Žene iz sela se već nekoliko godina okupljaju oko Udruženje „Novoseljanka”, pa su u okviru svojih aktivnosti osmislile i ovu svetkovinu posvećenu hlebu tokom koje njihovi gosti mogu da vide i nauče kako se hleb mesi u ovom delu Vojvodine – sa dve kore, narastao a unutra mek „ko duša”, za gledanje, izložbu, ali i za probu, a Novoseljanke dodaju i sa mnogo volje, ljubavi i još uvek ponegde u starim šerpama i zidanim kućnim furunama.
„U selu je najzastupljenija poljoprivreda, pa smo odlučile da naša manifestacija bude u tom duhu a centralno mesto pripadne hlebu, namirnici koja je neizostavni deo svakog obroka i života od pamtiveka, a posebna pogodnost je što će posetioci moći da se upoznaju sa recepturama mešenja hleba. Tako mešamo i kulture, nacionalnosti, mnogo različitih običaja, ukusa – boja našeg Banata”, kaže Snežana Baba, predsednica Udruženja žena „Novoseljanka”.
O pobedničkom hlebu odlučivaće žiri koji predvodi kulinarski majstor Saša Mišić, dok propozicije nalažu i primerenu dekoraciju etno-motivima, uz dobro čuvane ručne radove – ćilime, vezove, peškire i upotrebne predmete iz starih škrinja.
Manifestaciju neizostavno prati čitavo selo, pa meštani pozivaju i na kulturno-umetnički program u izvedbi preko 150 članova lokalnih društava, na izložbu rukotvorina… sve što imaju da pokažu, a predstavlja kulturu, tradiciju i običaje ovog kraja, koji se vešto spajaju sa mnogo različitih ukusa i metoda spremanja hleba – „prve namirnice za obed i obred”.
Подели ову вест



Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.