Četvrtak, 29.07.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Vučić: Kažite bar - ogrešili smo se o vas

Председник Вучић са премијерима Бугарске Борисовим и Грчке Ципрасом у Варни (Фото Танјуг)

VARNA, Bugarska – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne očekuje da će Brisel reagovati na najavljeni zvanični dopis Srbije zbog stava EU da je katalonski referendum nelegalan jer je Španija članica EU, ali da je naša dužnost da branimo interese svoje zemlje.

Vučić je, posle sastanka u Varni s premijerima Bugarske, Rumunije i Grčke, rekao za Prvu televiziju da su i na tom skupu svi govorili o stavu Evropske komisije, koji se, kaže, ne može objasniti.

On je, osvrćući se na obrazloženje EK, ponovio da „nije čuo” da se međunarodno pravo „primenjuje na članice EU i na 'nečlanice', niti postoji bilo koja rezolucija UN koja spominje makar i mogućnost secesije Kosova i Metohije”.

Vučić: Do petka šest najboljih aviona mig 29 u Beogradu
Šest aviona mig 29 do petka će stići u Beograd i imaćemo ozbiljnu eskadrilu, ubedljivo najsnažniju u našem regionu, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.„Ponosan sam na to i uveren da će naši tehničari umeti da rade i naši vojnici da lete na tim moćnim mašinama”, rekao je Vučić komentarišući za Prvu TV današnji dolazak još dva aviona iz Rusije, nakon što su juče stigla prva dva.Prema njegovim rečima, i dalje ne postoji mašina koja je bolja od miga 29.„Da bi ljudi znali, postoje neke tehničke mogućnosti takozvane 'pete generacije', ali ovo je četiri plus generacija i mi smo problem rešili u narednih 20 godina”, precizirao je Vučić.On je najavio da ćemo i dalje da jačamo našu eskadrilu i da će Srbija imati još više aviona, ali, kaže, ne želi dalje da obećava, primetivši da je za kratko vreme u Sbiju stiglo mnogo više aviona nego u prethdnih 40 godina.

Ne očekuje, međutim, odgovor na naš stav:

„Nikakve reakcije ne očekujem , mi to radimo da bismo dali sve što možemo da zaštitimo svoju zemlju”, rekao je Vučić.

Za njega je, dodao je, bila bitna reakcija danas u Varni, gde su svi govorili o Srbiji, jer, kako je primetio, svi osećaju da je Srbiji naneta velika nepravda.

„A, da li će se neko drznuti da to i kaže, ne znam, ali mi smemo, hoćemo i moramo to da kažemo, jer imamo samo jednu Srbiju i zato moramo da pošaljemo to pismo”, poručio je Vučić.

Vidi, kako kaže, da se neki u Srbiji s tim „sprdaju”, ali dodaje da je uveren da je pošteno da se kaže, ako je portparol Komisije pogrešio, šta je onda objašnjenje.

„Nisam čuo da može objašnjenje da bude - to je zbog rezolucije o Kosovu, priznajemo...ali ni u jednoj rezoluciji ne postoji tako nešto, čak ni poziv za secesiju. U dve rečenice su dve stvari promašili”, ocenio je Vučić.

Naveo je da su u Komisiji rekli i da je Kosovo specifičan, poseban slučaj, te odgovara na to: „Pa, sve je specifičan slučaj...„.

Onda je, zaključuje, jednostavnije da su rekli - „to smo uradili protiv vas, pa da se zna da smo imali zlu sreću, ili možda loše rukovodstvo”.

„Ali, bar kažite - ogrešili smo se o vas”, poručio je.

Vučić: Mnogo je važnijih tema od lokalnih izbora za Beograd
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je rekao da se uopšte nije bavio beogradskim izborima pa ni pričom da se može desiti da uz njih budu raspisani i parlamentarni.Ne vidim razlog za paralamentarne izbore, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara TV Prva u Varni, ali i dodao da na to da li će ih biti može da utiče mnogo faktora te da je uvek moguće da se desi da bude izbora.Smatra, međutim, da se to neće dogoditi, a kad će izbori u Beogradu, kaže da „nema pojma”.Time se, dodaje, nije ni bavio, jer je ono što je EK juče saopštila u vezi s referendumom u Kataloniji i poređenjem s Kosovom, toliko važno da ne može da se bavi pitanjem lokalnih izbora.U tom je smislu zapitao i da li neko misli da je važnije to kako neko zamišlja da bude gradonačelnik ili zamenik gradonačelnika kao što je bio ranije, „pa da mogu da kradu kao što su ranije”, ili su bitnije najvažnije državne teme.Nemojte ni da me pitate, poručio je, te dodao: „Da sad pričam o onima koji su do juče tražili šarenu fontanu, a danas im se ne sviđa što svira devet a ne sedam melodija. Ti su već pobedili i sve je to u redu, ali samo postoji jedna sitnica, da se izbroje glasački listići, pa da se vidi da li su pobedili ili ne”.

„Bilo bi u redu da kažu „u redu Srbijo, ogrešili smo se o vas, i 1999. i 2004. i 2008.„, primetio je Vučić ali i dodao da se to neće dogoditi.

Mi smo, kaže, zbog njihove nečiste savesti prinuđeni da slušamo koješta, dok Albanci mogu da rade i poričaju šta im padne na pamet, jer imaju moćne zaštitnike.

„Srbiju niko ne štiti”, rekao je Vučić i dodao da je naš posao da štitimo svoju zemlju.

On je ukazao da je večerašnji sastanak u Varni - važan sastanak, to su tri važne zemlje, ali, kako je naveo, najviše se danas razgovaralo o Srbiji.

„Pričali smo o zajedničkim temama, a ja o onome što je naša muka, posebno od juče i stava EK koja je pokazala dvostruke aršine poredeći Kosovo i Kataloniju”, rekao je Vučić.

 

Vučić: Ne znam šta će Albanci s juga Srbije s kosovskim pasošima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne zna šta bi Albanci koji žive u Preševu, Bujanovcu i Medveđi radili sa kosovskim pasošima, koje im obećava Ramuš Haradinaj.

„Sa tim pasošem daleko će da doguraju”, rekao je i dodao da nema potrebe za lažima, i da u Srbiji tačno znaju koliko Albanaca ima u centralnoj Srbiji, kao i da ima mnogo više Srba na centralnom Kosovu.

„Oni mogu sve to da pričaju dokle god imaju velike zaštitnike u inostranstvu, ali međunarodno pravo treba da postoji i mora da se poštuje”, rekao je Vučić.

Ističe, da Srbija nema takve zaštitnike i da je izložena pritiscima sa svih strana zbog nečiste savesti Albanije.

„Zbog njihove nečiste savesti prema našoj otadžbini mi smo dužni da trpimo, da slušamo pritiske, da im se ponekad povinujemo, nekada ne, a kada to ne uradimo da budemo označeni kao 'unijati Evropejci' ili ne znam šta već drugo, samo zato što smo čuvali svoju rodnu grudu”, rekao je Vučić.

Dodaje da će Srbija svoj posao da nastavi, da štiti nezavisnost Srbije, teritorijalni integritet i suverenitet, dok oni „rade svoje”.

Vučić: Nama su najvažniji mir i stabilnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Varni, posle sastanka sa premijerima Grčke, Rumunije i Bugarske, da su mir i stabilnost na Balkanu najvažniji, a da su razgovarali i o zajedničkim infrastrukturnim projektima i energetici i teškom pitanju za Srbiju - različitom odnosu Brisela prema Kosovu i Kataloniji.

Vučić se danas u Varni sastao sa premijerima Bugarske Bojkom Borisovom, Grčke Aleksisom Ciprasom i Rumunije Mihaijem Tudoseom.

Vučić je zahvalio „svojim prijateljima - Borisovu, Ciprasu i Mihaju što su ga saslušali - mada oni o tome ne mogu da govore - u vezi sa tim teškim pitanjem”.

„Mi podržavamo integritet Španije, to je nama izrazito prijateljska zemlja, Španija nije priznala nezavisnost Kosova, ali interesantno je da je EK različito reagovala ili da je to bilo upereno protiv mog naroda i države - da je Kosovo dobilo nezavinost čak iako nisu održali nikakav referendum, a da Katalonija, koja je ispunila makar nekakvu formu, ništa slično ne može da dobije”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Pa se mi Srbi ponekad pitamo, kazao je on, zašto smo morali da budemo žrtva dvostrukih aršina i dvostrukih principa.

„Ali, to je naš odnos. Mi ćemo se boriti za svoju zemlju, narod”, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je naceo da su razgovarali o infrastrukturnim projektima, razvoju železnice u sve četiri zemlje, o energetskom povezivanju.

„Za Srbiju je veoma važna interkonekcijska veza sa Bugarskom, tu smo najveći deo priprema već završili i očekujemo realizaciju u najskorijem mogućem roku”, rekao je Vučić.

Kako je dodao, razgovaralo se i o politici.

Podsetio je da se Srbija nalazi na evropskom putu i zahvalio Bugarskoj, Rumuniji i Grčkoj na velikoj podršci koju nam pružaju na tom evropskom putu.

„Jedini sam ovde koji predstavljam zemlju koja nije članica EU. Mislim da zajedno možemo da uradimo mnogo toga boljeg za naše građane, za životni standard, pa i da EU bide rasterećenija i ima manje problema nego što ih ima danas”, kaže predsednik Srbije.

Kako je naveo, Srbija će nastaviti teške reforme, a radiće i na tome da istočnim i južnim susedima, kao i zemljama koje nam nisu direktni susedi, ima najbolje moguće odnose.

„Uveren sam da ćemo moći da donesemo mnogo toga dobrog našim građanima, pre svega bolji životni standardi i ono što je istakao Borisov - mir i stabilnost na celom Balkanu”, rekao je predsednik Srbije.

Izrazio je nadu da će Srbija biti dobar domaćin susretu sa trojicom premijera u decembru u Beogradu.

Vučić se danas u Varni sastao sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovom, Grčke Aleksisom Ciprasom i Rumunije Mihaijem Tudoseom.

Bugarska će u prvoj polovini naredne godine predsedavati EU.

Ekonomski razvoj regiona i saradnja biće jedan od prioriteta bugarskog predsedavanja Evropskoj uniji.

Vučić: Na pritiske se neću obazirati

Predsednik Srbije Aleksandar Vucičh rekao je danas da, posle stavova Evropske unije o Kataloniji i Kosovu, od EU ne očekuje ništa, a da se na pritiske neće obazirati.

„Očekujem da nastave da vrše pritisak da ne šaljem pismo (zvanični dopis Srbije zbog stava EU da je katalonski referendum nelegalan, jer je Španija članica EU), da nastave pritisak da ne tražim odgovor na pismo, a onda da vrše pritisak za ne znam ni ja šta, to očekujem”, rekao je Vučić novinarima posle sastanka u Varni sa premijerima Bugarske, Rumunije i Grčke.

On je naveo da se na pritiske neće obazirati, jer kao predsednik Srbije ima dužnost da štiti otadžbinu, svoju zemlju.

„Zbog toga sam izabran, a ne da me neko hvali i voli. Ako neko misli posle ovoga da je to sve u redu, da treba da se pravimo ludi i da gledamo u nebo i da kažemo 'baš lepo što ste nam to uradili’ - onda nađite nekog drugog da to radi, izaberite drugog predsednika koji će to da radi, jer ja neću”, naglasio je Vučić.

On smatra da nema pravo da se igra sa hiljadama kvadratnih kilometara naše teritorije, niti sa životima stotina hiljada ljudi.

„Teško je očuvati nezavisnost Srbije u odlučivanju i kao što vidite ja smem da gledam u lice i u kameru i da sve to kažem svakome, kažite još koga vidite da to sme tako u celoj Evropi. Možete na prste jedne ruke da nabrojite lidere koji smeju to da urade”, naglasio je predsednik Srbije.

U ovom trenutku, prema njegovim rečima, teško je pričati o poglavlju 12 ili 14 ili vladavini prava, kada je upravo EU pravo bacila pod noge.

„O kom poglavlju ili vladavini prava da pričam - danas kada je pokazano da je pravo stavljeno pod noge”, rekao je Vučić.

Kad se sa tim suočite i budete žrtva takve politike, koja nije zasnovana na principima, postavlja se pitanje šta da radite, rekao je Vučić i zaključio:

„Da kukamo ne možemo - da plačemo ne vredi. Ostaje nam da obavimo svoj posao i da upoznamo ceo svet sa tim šta se dogodilo Srbiji da se nikada više nikome ne bi dogodilo i da se borimo za svoju zemlju i svoj narod”.

 

U Beogradu u decembru lideri Bugarske, Grčke i Rumunije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će za dva meseca premijeri Bugarske, Grčke i Rumunije doći u Beograd i ocenio da je to što će lideri tri zemalja članica EU doći za Srbiju veoma važno.

Vučić je nakon sastanka sa premijerima te tri zemlje u Varni, Bojkom Borisovim, Aleksisom Ciprasom i Mihaijem Tudoseom, rekao da to nije stvaranje neke nove „Višegradske grupe” ali jeste način da budemo jedinstveniji i snažniji.

On je rekao da je današnji sastanak u Varni bio veoma važan, da se razgovaralo o više tema koje su bitne za sve četiri zemlje i da će nastavak slediti u Beogradu u decembru.

 

(Tanjug)

Komentari11
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Matija Soskic
Prosto je neshvatljivo da predednik Vucic trazi izvinjenje EU za kaznu koju je Srbija dobila zbog ratne politike S.M., ukljucujuci bombardovanje i gubitak Kosova. On se ponasa kao da se tada nije apsolutno nista dogodilo; da je Srbija bila po strani svih dogadjaja.
Petar Ilic
Matija, ja mislim da vi pogresno citate clanak. Nije Vucic nista "porucio" onima na Zapadu, kako njegove novine kazu, niti on trazi neko izvinjenje od Zapada. Njegove izjave koje prenosi Politika su namenjene samo Srbima. To je njegov stil vladanja Srbima i tako ih Zapad razume. Kad ode tamo kod njih i sa njima prica, on im prica sasvim drugacije price i salje im samo "poruke" koje oni ocekuju od njega. Njih jedino zanima da Srbi ne prave neke nove probleme u Srbiji i u regionu, a kako to Vucic uspeva da postigne, sta radi i sta prica Srbima, njih uopste ne zanima. Za nas i, nadam se, mnoge druge Srbe, je vazno da u Srbiji ne postoje nijedne slobodne novine koje bi smele da se usude i ismeju ovakve Vuciceve izjave. To mnogo kaze i o Srbima i o danasnjoj Srbiji i o slobodi stampe u Srbiji.
Slaviša Milošević
Vučićeva retorika sa "povećanom dozom patriotizma i brige za KiM" ukazuje da će pored lokalnih izbora uBeogradu biti raspisani i vanredni republički,jer Beograd gube. Zato se sete patriotizma iKosova i Metohije,a juče su Srpsku listu(pitanje koliko je srpska) naterali da omogući izbor zločinca Haradinaja i da uđu u njegovu"vladu". Dakle još jedno bacanje prašine u oči Srbima pre izbora,a posle nastavljamo dalje na putu urušavanja Srbije i njenih interesa.Pitanje je samo dokle će te prodavati EUrupsku maglu , vreme se razvedrava a laži sve vidljivije i očitije.
Slobodan Tešić
Samo vracanje KiM u pravni poredak RSrbije, odlazak stranih trupa koje su tamo bez poziva i saglasnosti RSrbije dolazi u obzir! Potom naknada stete nanete bombardovanjem bez saglasnosi Saveta bezbednosti UN dolazi u obzir. Sve manje od toga je izdaja nacionalnih interesa! Dok se navedeno ne postigne ostati u zoni zamrznutog konflikta i cekati da se za ostvarenje tih ciljeva stvore pretpostavke! Jevreji su cekali 2000 godina da se vrate u svoju postojbinu a mi trebamo cekati i vise ako treba a verujem da nece trebati! Oni, Jevreji, su se tokom tih 2000 godina cekanja pozdravljali sa " Dogodine u Jerusalimu" a mi se trebamo pozdravljati sa " Dogodine na Kosmetu"! Ovom prilikom javno pozivam sve gradjane RSrbije kojima je Srbija na srcu i jedina otadzbina da pocnemo tako da se pozdravljamo kada se ljubimo tri puta bilo kojim povodom!!!
una
svoje greske je lepo priznati ako su pogresili neka nam kazu objasne svoje postupke
Sanja
Sta ti vredi sve sto pricas kada te cuje samo 7 miliona Srba od 7 milijardi ljudi na planeti. Kada ce nasi politicari da nauce da mediji vode rat, a ne Migovi I pravda. Na ni jednoj stranoj novinskoj agenciji nema vest da se Srbija za nesto buni, a ovde ne mogu program da nadjem na kome nije Vucic. Smesno.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.