Subota, 18.09.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Kraljica i kralj ajvara u Sokobanji

Završnim takmičenjem predstavnika 30 opština i gradova i proglašenjem pobednika posle 50 dana zatvorena ovogodišnja manifestacija „Izađi mi na teglu”
Надметање мајстора у спремању ајвара (Фото Т. Тодоровић)

Sokobanja – Poslednjim kvalifikacionim takmičenjem u petak i izborom poslednjeg učesnika završne priredbe i jučerašnjim finalnim nadmetanjem majstora u pripremi najvećeg srpskog brenda ajvara, u Sokobanji je pred izuzetno velikim brojem posetilaca zatvorena ovogodišnja manifestacija „Izađi mi na teglu”.

Od početka karavana 25. avgusta, do ovog vikenda i završnog dela festivala u banji pod Ozrenom, majstorijama svojih zlatnih ruku u pripremi ajvara ogledalo se preko 6.000 majstora kulinarstva iz svih krajeva naše zemlje, rekla je na završnoj svečanosti Ljiljana Vukotić, iz Nacionalnog udruženja „Bašta-mašta”, koje tradicionalno poslednje četiri godine organizuje ovu manifestaciju:

– U jakoj i velikoj konkurenciji 30 ekipa iz isto toliko gradova i opština, prema odluci žirija sastavljenog od najpoznatijih profesionalnih kuvara, profesora kulinarstva, tehnologa i inženjera razvoja u industriji hrane Srbije, za najbolje majstore u pripremi ajvara za 2017. godinu proglašeni su ekipa „Velebit” iz Kanjiže, i Biserka Čolić, kapiten te ekipe – rekla je na završnoj svečanosti proglašavajući pobednike Ljiljana Vukotić.

Pobednici su proglašeni „kraljicom” i „kraljem” ajvara.

Najbolji majstori u spremanju ajvara nagrađeni su vrednim nagradama – šporetima na drva „smederevac”, električnim štednjacima i drugim proizvodima smederevske fabrike „Milan Blagojević”, novačnim kreditnim karticama u iznosu od po 25.000 dinara Unikredit banke, ali su i stekli pravo da se po njihovim dobro čuvanim i tajnim receptima pripreme posebne serije ajvara pod brendom „Bakina tajna”, a koji će na teglama nositi imena pobedničkih ekipa proizvođača.

U predivnom ambijentu centralne pešačke zone Sokobanje i na prelepom sunčanom vremenu, pored posmatranja načina pečenja paprike i postupka spravljanja ajvara uz majstorluke rukovalaca varjačom, za posetioce kojih je u petak i juče bilo preko 10.000, bio je pripremljen veoma bogat celodnevni kulturno-umetnički program.

Kako su saopštili organizatori, ukupno je za poslednjih 50 dana, koliko je trajao festival „Izađi mi na teglu”, kvalifikaciona nadmetanja i finalno takmičenje pratilo oko 150.000 posetilaca u svim gradovima i opštinama Srbije.

Jednu od najvećih privredno-turističkih manifestacija u Srbiji, festival pripreme ajvara „Izađi mi na teglu”, rekli su organizatori iz udruženja „Bašta-mašta”, podržali su pored najviših državnih organa i sve lokalne samouprave i turističke organizacije gradova i opština od Bujanovca i Vranja na jugu do Subotice, Kikinde na severu, odnosno od Dimitrovgrada i Pirota na jugoistoku do Užica, Požege i Kraljeva na zapadu naše zemlje. 

Komentari5
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Зоран Витић
Бакина тајна је продата Хрватима па ћете сада ви да правите ајвар који ће се у свету продавати као хрватски. Свака вам част.
Paprikar
U Londonu se moze naci Podravkin ajvar koji je "kiseo". Moze se naci i ajvar i sa Kosova koji je "gorak" (slicno kao i Turski) a ima Bugarskih i Rumunskih varijanti (zakuske i pindzuri sto i nije ajvar). Najbolje sto se moze naci u Londonu je Makedonski ajvar koji je i najskuplji a imaju nekoliko varijanti zavisno od "prisustva" patlidzana u receptu. Onaj napravljen samo od paprike je najbolji i najskuplji. Srpskog ajvara nema ni od koriva - tj hocu da kazem pre nego sto se sekiramo da ce nas neko "orobiti" treba prvo da pocnemo proizvodimo tj izvozimo nesto za taj "svet" i da dodam da ono "ko pre devojci...vazi mnogo vise u trgovini nego bilo gde drugde.
Mirjana
Ajvar je turski a moze da se ide i dalje na istok i dodje do mesta gde je izmisljen -stvoren-napravljen prvi put ajvar. Arizona
Slavko Beli-Gevgelija
Ajvar je makedonski brend a ne srpski. Srpski brend je sljivovica i kiseli kupus, svakako i najbolja svinjetina (pecenica i sunka) u svetu.
Зоран Витић
Ако ви ваш пинџур зовете ајваром свака вам част. Лесковац је бре за вас појам.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.