Nedelja, 24.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
SARADNjA „POLITIKE” I DOMA ZDRAVLjA „SAVSKI VENAC”

Veliko interesovanje naših čitateljki za preglede dojki

Ženama koje su se prijavile putem našeg lista lekari su radili ultrazvučne i mamografske preglede dojki, a kod nekih je postavljena sumnja na karcinom
(Фото Д. Д. К.)

Za­hva­lju­ju­ći ak­ci­ji „Po­li­ti­ke” i Do­ma zdra­vlja „Sav­ski ve­nac”, bes­plat­ne ul­tra­zvuč­ne i ma­mo­graf­ske pre­gle­de u ovoj zdrav­stve­noj usta­no­vi u su­bo­tu je is­ko­ri­sti­lo 57 že­na. Le­ka­ri su že­na­ma ko­je su se pri­ja­vi­le pu­tem na­šeg li­sta ra­di­li ul­tra­zvuč­ne i ma­mo­graf­ske pre­gle­de doj­ki, a osim to­ga na­še či­ta­telj­ke su do­bi­ja­le i edu­ka­tiv­ne sa­ve­te o sa­mo­pre­gle­du doj­ki i zna­ča­ju pre­ven­tiv­nih pre­gle­da. Či­ta­telj­ke su bi­le odu­še­vlje­ne zbog ove ak­ci­je pre­gle­da bez upu­ta, za­ka­zi­va­nja i zdrav­stve­ne knji­ži­ce, jer mno­ge, ka­ko su re­kle, ni­su ni­ka­da bi­le na ova­kvim pre­gle­di­ma.

Mir­ja­na Dra­go­sa­vlje­vić (82) pr­vi put je do­šla na ul­tra­zvuk doj­ki. Ka­že da do­sad ni­je ima­la pro­ble­ma ali kon­tro­la ni­je na od­met.

– Sa­ma re­dov­no opi­pa­vam gru­di i ni­sam pri­me­ti­la pro­me­ne. Čim sam sa­zna­la za ak­ci­ju „Po­li­ti­ke” po­zva­la sam i do­bi­la bes­pla­tan pre­gled. Po­mi­sli­la sam da će, ka­da ču­ju ko­li­ko go­di­na imam, re­ći da mi ne tre­ba pre­gled. Div­no je što na­ša „Po­li­ti­ka” na ovaj na­čin mi­sli na svo­je či­ta­telj­ke – do­da­je Dra­go­sa­vlje­vi­će­va.

Dva­de­se­to­smo­go­di­šnja Ana Po­po­vić pr­vi put je bi­la na ul­tra­zvuč­nom pre­gle­du doj­ki. Za­do­volj­na je iza­šla iz or­di­na­ci­je, jer su joj le­ka­ri re­kli da ne­ma ni­ka­kvih sum­nji­vih pro­me­na.

– Pre­gled ni­je bo­lan ni ne­pri­ja­tan. Dok­tor­ka me je pi­ta­la da li znam sa­ma da pre­gle­dam doj­ke i da­la mi je in­struk­ci­je ka­da i ka­ko to tre­ba či­ni­ti. Uko­li­ko na­pi­pam bi­lo ka­kvu kvr­ži­cu, mo­ram od­mah da se ja­vim le­ka­ru. Hva­la „Po­li­ti­ci” na ova­ko div­noj ak­ci­ji – is­ta­kla je Po­po­vi­će­va.

Ne­ke či­ta­telj­ke su i ra­ni­jih go­di­na, za­hva­lju­ju­ći na­šim ak­ci­ja­ma, od­la­zi­le na pre­ven­tiv­ne pre­gle­de. To po­tvr­đu­je i Ta­tja­na Jo­va­no­vić (38) ko­ja je ob­ja­sni­la da je upra­vo za­hva­lju­ju­ći na­šem li­stu pre ne­ko­li­ko go­di­na pr­vi put bi­la na ul­tra­zvu­ku doj­ki. 

– Ta­da mi je re­če­no da imam ci­ste i re­dov­no idem na kon­tro­le. I ovog pu­ta mi se po­sre­ći­lo da do­bi­jem po­klon od „Po­li­ti­ke” i pre­gle­dam se. Dok­to­ri, se­stre i di­rek­tor­ka DZ „Sav­ski ve­nac” bi­li su iz­u­zet­no lju­ba­zni i pro­fe­si­o­nal­ni i si­gur­no je da sva­ka že­na po­že­li da im po­ve­ri bri­gu o zdra­vlju – po­ja­sni­la je Jo­va­no­vi­će­va.

Ka­ko is­ti­če dr Du­brav­ka Mi­ljuš, di­rek­tor­ka DZ „Sav­ski ve­nac”, od ukup­nog bro­ja ura­đe­nih ul­tra­zvuč­nih i ma­mo­graf­skih pre­gle­da kod tri že­ne su utvr­đe­ne su­spekt­ne pro­me­ne. I na ma­mo­graf­skim pre­gle­di­ma bi­lo je ne­ko­li­ko sum­nji­vih slu­ča­je­va, a sve že­ne kod ko­jih su uoče­ne pro­me­ne upu­će­ne su hit­no na da­lje di­jag­no­stič­ke pro­ce­du­re i le­če­nje.

– Naj­za­stu­plje­ni­je su bi­le že­ne ko­je su ro­đe­ne 1989, 1953, 1960, 1972. i 1977. go­di­ne. Bi­lo je oko 20 že­na ko­je su bi­le pri­ja­vlje­ne ali se ni­su po­ja­vi­le na pre­gle­di­ma. Div­no je što je „Po­li­ti­ka” po­kre­nu­la ovu ak­ci­ju jer uko­li­ko se kar­ci­nom ot­kri­je u ra­noj fa­zi, pro­ce­nat 

iz­le­če­nja iz­no­si 97 od­sto – na­gla­si­la je dr Mi­ljuš.

U Sr­bi­ji se sva­ke go­di­ne re­gi­stru­je oko 4.000 no­vo­ot­kri­ve­nih slu­ča­je­va obo­le­lih od kar­ci­no­ma doj­ke, a čak 1.600 že­na umre. Pre­ven­tiv­ni pre­gle­di ima­ju ve­li­ki zna­čaj za ot­kri­va­nje ra­znih obo­lje­nja a zbog če­ga će „Po­li­ti­ka” i u na­red­nom pe­ri­o­du na­sta­vi­ti da or­ga­ni­zu­je raz­li­či­te vr­ste pre­gle­da.

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mirjana sa Dorcola
Pocinje tendenciozno "trazenje" raka na dojci kao na zapadu kako bi "instituti" za rak punili kesu zarade. Posle 55 god. zivota na zapadu /SAD/ imam dokaz da je 90% osoba zenskog pola koje sam upoznala - komsinice, poznanice, zemljakinje - imale nesto od svojih organa izvadjeno hirurski, akonto da je rak. Ukoliko su osobe vise uplasene utoliko je veca zarada ove vrste hirurga. Doci ce vam i pregledi prostate /zakrzljala materica/ kod muskaraca sa povikom da se odbrane od raka na njoj ako je izvade. I glumac Robert de Niro je dao da mu se izvadi prostata a izgubio je u meni nekog ko je mislio da on ima vise mudrosti i prepoznaje gangsteraj kancerske industrije za zaradom. Arizona PS: Papa nikolao test materice, kada ti kazu da imas "pri kanceriozne"/celije koje jos" nisu rak ali mogu da postanu"/ i to ce vam uvesti - taj pregled - sve znam napamet kako se vodi biznis - vrlo napredno financiski u SAD-u. Nisam im dala da mi izvade nista iz tela do sada a nap

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.