Subota, 10.12.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Sledeći počasni sajamski gost Kraljevina Maroko

Na Sajmu knjiga ove godine više izlagača nego lane
На овогодишњој манифестацији учествовало више од хиљаду излагача (Фото Бета)

Ovaj sa­jam knji­ga po­tvr­dio je još jed­nom da je knji­ga zla­to srp­ske kul­tu­re, da je na­ša kul­tu­ra ute­me­lje­na na knji­zi, re­kao je Zo­ran Avra­mo­vić, pred­sed­nik Od­bo­ra Me­đu­na­rod­nog be­o­grad­skog saj­ma knji­ga, pri­li­kom sve­ča­nog za­tva­ra­nja 62. po re­du ma­ni­fe­sta­ci­je knji­ge, a grad­ski se­kre­tar za kul­tu­ru Ivo­na Jev­tić oce­ni­la je da je Be­o­grad još jed­nom oprav­dao re­pu­ta­ci­ju kul­tur­ne pre­sto­ni­ce ovog de­la Evro­pe. Ta­ko­đe, Otvo­re­na knji­ga Be­o­grad­skog saj­ma je iz ru­ku ovo­go­di­šnjeg po­ča­snog go­sta če­ti­ri ze­mlje i jed­nog ne­mač­kog je­zi­ka, pre­šla u ru­ke sle­de­ćeg po­ča­snog go­sta Kra­lje­vi­ne Ma­ro­ka.

Zo­ran Avra­mo­vić po­no­vio je te­žnje sa­jam­skog od­bo­ra ko­ji pred­sta­vlja, a one se sa­sto­je u oču­va­nju tra­di­ci­je ove kul­tur­ne ma­ni­fe­sta­ci­je i u nje­nom una­pre­đe­nju, kao i u pro­gram­skim ino­va­ci­ja­ma. Ove go­di­ne No­vi Sad je bio po­zvan da do­pri­ne­se po­pu­la­ri­za­ci­ji knji­ge, a na dru­gom Fe­sti­va­lu stva­ra­la­štva mla­dih pred­sta­vlje­no je 19 pro­gra­ma. 

Po Avra­mo­vi­će­vim re­či­ma bi­lo je vi­še di­rekt­nih iz­la­ga­ča na saj­mu 519, dok ih je pro­šle go­di­ne bi­lo 480. Broj do­ma­ćih iz­la­ga­ča uve­ćan je od 403 do 412, a ino­stra­nih od 68 do 116. Iz­la­ga­ča, su­i­zla­ga­ča i za­stu­plje­nih fir­mi bi­lo je 1.033, a pro­šle go­di­ne bi­lo ih je 1.002. Iz­la­gač­ki pro­stor ras­pro­sti­rao se na ukup­no 30 hi­lja­da me­ta­ra kva­drat­nih. Otvo­re­no je de­set iz­lo­žbi, „Aka­dem­skoj knji­zi“ uru­če­no je pri­zna­nje za iz­da­va­ča go­di­ne, a za iz­da­vač­ki po­du­hvat go­di­ne pro­gla­še­ne su knji­ge „Sa­vre­me­na ne­mač­ka dra­ma“ (Zep­ter Bo­ok World) i „Sto pred­sta­va ba­le­ta i umet­nič­ke igre na­ših pro­sto­ra“ (Ci­ce­ro i Ori­on art). Na 62. Me­đu­nar­do­nom be­o­grad­skom saj­mu knji­ga uče­stvo­va­li su iz­la­ga­či iz An­go­le, Be­lo­ru­si­je, BiH, In­di­je, Ira­na, Ukra­ji­ne, Ja­pa­na, Ka­na­de, Tur­ske, Ru­si­je, Hr­vat­ske, Ma­ke­do­ni­je, Ru­mu­ni­je, Uje­di­nje­nih Arap­skih Emi­ra­ta... Sa­jam je pra­ti­lo vi­še od 1200 akre­di­to­va­nih no­vi­na­ra, sni­ma­te­lja i fo­to­re­por­te­ra iz ze­mlje i ino­stran­stva. 

Pri­li­kom pri­mo­pre­da­je Otvo­re­ne knji­ge Be­o­grad­skog saj­ma, za­me­nik ne­mač­kog am­ba­sa­do­ra u Sr­bi­ji Alek­san­dar Jung pod­se­tio je na tra­di­ci­o­nal­no do­bre od­no­se Sr­bi­je i Ne­mač­ke i iz­ra­zio za­hval­nost što su ove go­di­ne či­ta­lač­koj pu­bli­ci bi­le pred­sta­vlje­ne kul­tu­ra i knji­žev­nost ne­mač­kog je­zi­ka Austri­je, Švaj­car­ske, Lih­ten­štaj­na i Ne­mač­ke. Iz­ra­zio je za­do­volj­stvo zbog sa­rad­nje sa svim am­ba­sa­da­ma i kul­tur­nim cen­tri­ma ko­ji su ostva­ri­li pro­gra­me po­ča­snih go­sti­ju. Pri­miv­ši Otvo­re­nu knji­gu u ime Kra­lje­vi­ne Ma­ro­ka, kao pr­ve arap­ske ze­mlje po­ča­snog sa­jam­skog go­sta, am­ba­sa­dor ove ze­mlje u Sr­bi­ji Mu­ha­med Amin Bel­haž go­vo­rio je o nje­noj kul­tu­ri i tra­di­ci­o­nal­noj to­le­ran­ci­ji u po­ve­zi­va­nju Evro­pe i Afri­ke, Is­to­ka i Za­pa­da. 

I no­vi­na­ri su iz­da­va­či­ma uru­či­li svo­je na­gra­de: „Aka­dem­skoj knji­zi“ za onog naj­bo­ljeg, kao i „La­gu­ni“ za onog ko­ji je imao naj­pro­fe­si­o­nal­ni­ji od­nos sa me­di­ji­ma iz­me­đu dva saj­ma. Gla­sa­la su 32 no­vi­na­ra iz 15 re­dak­ci­ja. Vla­sni­ca i glav­na ured­ni­ca „Aka­dem­ske knji­ge“ Bo­ra Ba­bić pri­mi­la je po­ve­lju i umet­nič­ku sli­ku Dra­ga­na Stoj­ko­va iz ru­ku no­vi­na­ra Dra­ga­na Bo­gu­to­vi­ća. Ta­nja Nje­žić obra­zlo­ži­la je ova­kvu od­lu­ku re­či­ma da su 50 iz­da­nja „Aka­dem­ske knji­ge” pra­vi bi­se­ri. Ana Spa­so­je­vić, di­rek­tor mar­ke­tin­ga „La­gu­ne”, pri­mi­la je na­gra­du u ime svo­je ku­će.

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zoran
Zamlaživanje naroda to je taj sajam. Jer oni koji su čitali knjige u nas su sada puka sirotinja....a oni što nisu čitali knjige su sada ne samo srednja klasa nego i politička klasa.... To je odavno zapazio Aristotel: "kakva srednja klasa takva i država"! Ps. Uzgred, ako si puno čitao knjige i srtučan si u nečemu ti si 1990-2017 "izdajnik"! To je to....

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.