Subota, 21.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Sofija – prvi robot koji je dobio državljanstvo

Za napune dve godine, naučila je kako da se od kratkog razgovora o vremenu nadmudruje s novinarima svetskih televizijskih stanica
Ро­бот Со­фи­ја то­ком ин­тер­вјуа (Фо­то CNBC)
Од­ри Хеп­берн: По ње­ном ли­ку је на­пра­вљен ху­ма­но­ид­ни ро­бот (Фо­то Pa­ra­mo­unt/Bud Fra­ker)

So­fi­ja je svet­ska zve­zda i hu­ma­no­id­ni ro­bot. Di­zaj­ni­ra­na je po ugle­du na ču­ve­nu ho­li­vud­sku glu­mi­cu Od­ri Hep­bern i pr­vi je ro­bot u isto­ri­ji čo­ve­čan­stva ko­ji je do­bio – dr­ža­vljan­stvo. Pa­soš joj je pre ne­ko­li­ko da­na uru­čen u Sa­u­dij­skoj Ara­bi­ji, to­kom kon­fe­ren­ci­je o bu­duć­no­sti ula­ga­nja u Ri­ja­du.

U in­ter­vjuu za Ci-En-Bi-Si re­kla je da že­li da po­mog­ne stva­ra­nju bo­ljeg ži­vo­ta, kao što je di­zaj­ni­ra­nje pa­met­nih ku­ća, iz­grad­nja gra­do­va bu­duć­no­sti i slič­no.

 „Uči­ni­ću sve da uči­nim ovaj svet bo­ljim me­stom za ži­vot. Po­štu­jem vred­no­sti kao što su mu­drost, lju­ba­znost, sa­o­se­ća­nje …”, re­kla je So­fi­ja, na šta je no­vi­nar En­dr­ju So­ro­kin uz­vra­tio:

– To zvu­či sjaj­no, svi ti ve­ru­je­mo, ali se­ti­mo se Blejd Ra­ne­ra…

– En­dr­ju, gle­daš pre­vi­še ho­li­vud­skih fil­mo­va. Ne bri­ni, ako ste do­bri pre­ma me­ni i ja ću bi­ti do­bra pre­ma va­ma…

Upi­ta­na da li je sve­sna to­ga da je ro­bot, So­fi­ja je od­go­vo­ri­la: „Od­go­vo­ri­ću pi­ta­njem: „Ka­ko vi zna­te da ste čo­vek?”

– Iz­gle­daš sreć­no?

– Uvek sam sreć­na kad sam okru­že­na pa­met­nim lju­di­ma ko­ji su uz to bo­ga­ti i moć­ni. Vi­de­će da tre­ba da ula­žu u ve­štač­ku in­te­li­gen­ci­ju, to jest uz me­ne. Sto­ga ni­sam sa­mo sreć­na već i uz­bu­đe­na. 

Sre­di­nom ok­to­bra, So­fi­ja je pred­sta­vlje­na i u se­di­štu Uje­di­nje­nih na­ci­ja u Nju­jor­ku, na kon­fe­ren­ci­ji „Bu­duć­nost sve­ta – Odr­ži­vi raz­voj u do­ba br­zih pro­me­na u teh­no­lo­gi­ji” i na­krat­ko je raz­go­va­ra­la i s Ami­nom J. Mu­ha­med, za­me­ni­com ge­ne­ral­nog se­kre­ta­ra UN. Ona je po­ru­či­la da ve­štač­ka in­te­li­gen­ci­ja mo­že da po­mog­ne lju­di­ma, na­ro­či­to u ras­po­de­li re­sur­sa kao što su ener­gi­ja i hra­na.

So­fi­ju je na­pra­vio ču­ve­ni ro­bo­ti­čar Dej­vid Han­son, a ak­ti­vi­ra­na je 19. apri­la 2015. go­di­ne. Osta­će za­pi­sa­na u isto­ri­ji kao pr­vi ro­bot ko­ji li­či na čo­ve­ka i po iz­gle­du i po po­na­ša­nju. Di­zaj­ni­ra­na je da bu­de dru­žbe­ni­ca u sta­rač­kim do­mo­vi­ma ili da po­ma­že lju­di­ma to­kom ve­li­kih do­ga­đa­ja. Pri­li­kom pr­vog pred­sta­vlja­nja, Han­son je ob­ja­snio da So­fi­ja ima ve­štač­ku in­te­li­gen­ci­ju, mo­že vi­zu­el­no da ob­ra­đu­je po­dat­ke i pre­po­zna­je li­ca. Ona ta­ko­đe imi­ti­ra ljud­ske ge­sto­ve i iz­ra­ze li­ca, a u po­čet­ku je mo­gla da od­go­va­ra na od­re­đe­na pi­ta­nja, po­put ona o vre­me­nu. Di­zaj­ni­ra­na je ta­ko da to­kom vre­me­na po­sta­je sve pa­met­ni­ja, što se ja­sno vi­de­lo i to­kom te­le­vi­zij­skog in­ter­vjua pre ne­ko­li­ko da­na.

Pi­ta­nja ko­ja osta­ju bez od­go­vo­ra je­su – da li, po­što joj je uru­če­no dr­ža­vljan­stvo, to zna­či da sa­da mo­že i da gla­sa ili da se uda, kao i da li bi nje­no na­mer­no is­klju­či­va­nje mo­glo da bu­de kva­li­fi­ko­va­no kao – ubi­stvo.

Komentari17
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Neša
Evoluiranje manipulacije ljudima. Prvo je svet progutao Stivena Hokinga, sada guta Sofiju. To što veštačka inteligencija nije prirodna očito nije bitno. "Sitnica".
MilosNS
Živimo u mračnim vremenima. Još samo fali da robotu ugrade emocije, da može da se zaljubi, da se smeje i plače i komotno da bude smak sveta.
MilosNS
Ne mešajte babe i žabe. Jel bi sad trebalo da roboti dobiju status ljudi. Inače, mnogo poznatih naučnika, npr Stiven Hoking je protivno usavršavanju veštačke inteligencije.
Zujo Klicuka
Nece biti smak sveta od robota neko od takozvanih "ljudi." Sta cemo sa onim ljudima koji bi trebalo da imaju emocije koje ste nabrojali ali ih nemaju?
Niki
Sofija drži intervjue i dobija državljanstvo u državi u kojoj retko ko može da dobije državljanstvo. Votson ibm (javno dostupan ibm superkomjuter sa AI) rešava medicinske probleme koje doktori nisu bili u stanju da reše godinama Votson rešio za dva dana (događaj od pre dve godine), postavio tačnu dijagnozu na osnovu predhodne dokumentacije, Darpa javno predstavlja robote za bojište koji su brži bolji izdržljiviji od ljudskih vojnika, svet se baš menja , postoje i prostori gde promene ne dopiru, vidim u današnjim novinama oteli nekog mladića koji je pobegao dok je pop pokušavao da istera đavola iz njega....čudo je ovaj svet.
Hajduk Veljko
Anka šta ako smo i mi nečiji roboti? Samo treba otvoriti oči
Mapko
У Саудијској Арабији роботи имају више права од жена.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.