Sreda, 07.12.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
PREKO PUNE LINIJE

Skupa briga o gradu i građanima

U vreme kada se na svakom koraku u Nišu štedi, jer grad jedino tako može da reši problem velikih i nagomilanih dugova iz prošlosti, odbornici u gradskom parlamentu povećali sebi naknade od 127 do 175 odsto
Нишки одборници ће месечно добијати по 14.200 динара (Фото Т. То­до­ро­вић)

Na ne­dav­no odr­ža­noj sed­ni­ci Skup­šti­ne Ni­ša, po­sle ne­ko­li­ko me­se­ci iš­če­ki­va­nja, ko­nač­no su iza­bra­ni di­rek­to­ri i vr­ši­o­ci du­žno­sti ru­ko­vo­di­la­ca u de­set jav­nih ko­mu­nal­nih fir­mi. Pre i po­sle tog iz­bo­ra bi­lo je do­sta bu­re, po­le­mi­ka i ospo­ra­va­nja pred­lo­že­nih kan­di­da­ta i nji­ho­vog iz­bo­ra i zbog to­ga se do­go­di­lo da jed­na dru­ga od­lu­ka od­bor­ni­ka ni­ške skup­šti­ne na toj is­toj sed­ni­ci pro­đe sko­ro ne­za­pa­že­no.

A, mo­ra se pri­zna­ti, da ni­ma­lo ni­je be­zna­čaj­na.

Tom od­lu­kom, za ko­ju se ko­men­ta­ri­še da je „la­ko pro­šla” na gla­sa­nju sa­mo iz raz­lo­ga što se ni­ko ni­je udu­bio u sa­dr­žaj pred­lo­ga skup­šti­ni i još vi­še što je i taj pred­log, kao i sve osta­lo, bio u sen­ci iz­bo­ra di­rek­to­ra pred­u­ze­ća ni­škog ko­mu­nal­nog si­ste­ma, od­bor­ni­ci Skup­šti­ne gra­da Ni­ša ubu­du­će će pri­ma­ti pa­u­šal za rad u lo­kal­nom par­la­men­tu uve­ćan 127 od­sto! Ti isti od­bor­ni­ci, ko­ji su naj­pre iz­gla­sa­li se­bi po­ve­ća­nje, po­di­gli su ru­ke i gla­sa­li za po­ve­ća­ne pa­u­ša­le i za še­fo­ve od­bor­nič­kih gru­pa, ko­ji će u na­red­nom pe­ri­o­du bi­ti ve­ći 152 pro­cen­ta, pa i za za­me­ni­ke še­fo­va ko­ji će pri­ma­ti na­dok­na­du vi­še ne­go do sa­da za ne­ve­ro­vat­nih 175 od­sto?! 

Pred­lo­že­no je i iz­gla­sa­no da ubu­du­će od­bor­ni­ci pri­ma­ju 30 pro­ce­na­ta od pro­seč­nog lič­nog do­hot­ka na ni­vou Re­pu­bli­ke Sr­bi­je, a še­fo­vi od­bor­nič­kih gru­pa i nji­ho­vi za­me­ni­ci 40 od­sto od na­ci­o­nal­nog pro­se­ka.

Ko­li­ko su od­bor­ni­ci ni­ške skup­šti­ne vo­di­li ra­ču­na o se­bi i na­dok­na­da­ma ko­je tre­ba da pri­ma­ju, naj­bo­lje go­vo­re broj­ke. Pre­ma po­da­ci­ma Re­pu­blič­kog za­vo­da za sta­ti­sti­ku Sr­bi­je, pro­seč­na ne­to za­ra­da u na­šoj ze­mlji bi­la je u av­gu­stu ove go­di­ne 47.220 di­na­ra. A to zna­či da će ubu­du­će sva­ki od ni­ških od­bor­ni­ka me­seč­no do­bi­ja­ti po 14.200, a še­fo­vi i za­me­ni­ci od­bor­nič­kih gru­pa po 18.900 di­na­ra. Do sa­da su od­bor­ni­ci ima­li me­seč­ne na­dok­na­de od 6.250, za­me­ni­ci še­fo­va 6.875, a še­fo­vi od­bor­nič­kih gru­pa po 7.500 di­na­ra.

Ka­ko je ob­ja­šnje­no, do ovog po­ve­ća­nja pa­u­ša­la od­bor­ni­ci­ma i osta­li­ma mo­ra­lo je da do­đe jer su do sa­da bi­li ma­lo pla­će­ni za bri­gu o gra­du i gra­đa­ni­ma. I na­ve­de­ni su pri­me­ri dru­gih gra­do­va i me­sta – re­če­no je, na pri­mer, da od­bor­ni­ci Skup­šti­ne gra­da No­vog Sa­da pri­ma­ju pa­u­šal u iz­no­su od 50 od­sto od re­pu­blič­kog pro­se­ka, kao i da od­bor­ni­ci SO Me­ro­ši­na ima­ju fik­snu na­dok­na­du od po 20.000 di­na­ra me­seč­no.

Do­sta je bi­lo za­ni­mlji­vo u skup­štin­skoj sa­li ni­škog grad­skog par­la­men­ta pred sa­mo gla­sa­nje o pred­lo­gu za uve­ća­nje na­dok­na­da – je­dan deo od­bor­ni­ka je ko­men­ta­ri­sao da je do­sa­da­šnji pa­u­šal od sa­mo 6.250 di­na­ra „be­dan” i da je pred­log za po­ve­ća­nje oprav­dan, dru­gi su se za­la­ga­li da me­ri­lo za vi­si­nu pa­u­ša­la bu­de ak­tiv­nost od­bor­ni­ka, jer ne da­ju svi isti do­pri­nos ra­du skup­šti­ne, što na­rav­no ni­je usvo­je­no, a do­go­di­lo se i da od­bor­ni­ci  ne­kih opo­zi­ci­o­nih stra­na­ka, ka­ko su re­kli „zbog sra­mo­te” ni­su hte­li da pri­su­stvu­ju gla­sa­nju. Re­kli „da je li­ce­mer­no gla­sa­ti pro­tiv, a po­sle uzi­ma­ti no­vac”. I iza­šli su iz sa­le... 

A baš ni­ko ni­je ni hteo da ču­je upo­zo­re­nja da je grad u ve­li­kim du­go­vi­ma i da se već go­di­nu da­na šte­di na sva­kom ko­ra­ku ka­ko bi se grad­ski bu­džet ko­nač­no oslo­bo­dio ve­li­kog te­re­ta! 

Na kra­ju je po­sta­vlje­no sa­mo jed­no pi­ta­nje: Da li će i bri­ga od­bor­ni­ka o gra­du i gra­đa­ni­ma bi­ti ve­ća od 127 do 175 od­sto?

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.