Utorak, 25.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
VE­LI­KE ADVO­KAT­SKE OD­BRA­NE

Zla sud­bi­na dve čo­ba­ni­ce

Ka­ko je advo­kat iz Šu­ma­di­je us­peo da spa­se od smrt­ne ka­zne de­voj­ku iz oko­li­ne Do­bo­ja, op­tu­že­nu za svi­re­po ubi­stvo de­voj­či­ce
(Илустрација Срђан Печеничић)

Da­ni­ca je po­gle­da­la u bra­ni­o­ca. Bi­la je za­do­volj­na jer je oče­ki­va­la smrt­nu ka­znu.

Osu­đe­na je na 15 go­di­na stro­gog za­tvo­ra. Advo­kat je pod­neo žal­bu, a Vr­hov­ni sud BiH u Sa­ra­je­vu je 1963. go­di­ne po­tvr­dio pr­vo­ste­pe­nu od­lu­ku.

– Zar zbog ha­lji­ne da je ubi­ješ? – pi­tao je advo­kat Da­ni­cu ka­da su pr­vi put raz­go­va­ra­li u is­tra­žnom za­tvo­ru u Do­bo­ju.

– Pa to je bi­la je­di­na ha­lji­na za pri­red­be. Za­što da mi je kra­de? – re­če Da­ni­ca.

U se­lu Sta­no­vi kod Do­bo­ja, no­vem­bra 1962. go­di­ne, pro­na­đen je leš dva­na­e­sto­go­di­šnje de­voj­či­ce Ro­se. Ubi­stvo je iz­vr­še­no se­ki­rom.

– Da je Ro­sa osta­vi­la ha­lji­nu i po­če­la da be­ži, da li bi je ti ju­ri­la da je ubi­ješ? – pi­tao je advo­kat.

– Za­što da je ubi­jem? Da mi je ba­ci­la ha­lji­nu, ja je ne bih ni tu­kla. Po­zva­la bih je da pre­no­ći kod nas. Ona je do­bra i ne znam za­što je hte­la da nas po­kra­de – od­go­vo­ri­la je de­voj­ka.

Ro­sa je bi­la da­lja ro­đa­ka Ste­va­na, mom­ka s ko­jim je Da­ni­ca če­sto ču­va­la ov­ce, pa se iz­me­đu njih raz­vi­la lju­bav. Hteo je Ste­van da je že­ni, pa ju je do­veo u ku­ću, ali je ubr­zo oti­šao iz Bo­sne u Srem. Ta­mo se za­lju­bio u ne­ku Ma­đa­ri­cu.

Da­ni­ca je za­pla­ka­la. Žao joj je Ro­se. Po­če­le su da se tu­ku ka­da je de­voj­či­ca kob­ne no­ći ušla u nje­nu ku­ću i uze­la joj ha­lji­nu. Čak je uda­ri­la Da­ni­cu ka­me­nom i ne­kim dr­ve­tom, a ona je uz­vra­ti­la s dva udar­ca se­ki­rom.

Od­bra­ne na srp­skom je­zi­ku
Ova advo­kat­ska za­vr­šna reč ob­ja­vlje­na je u knji­zi „Ve­li­ke advo­kat­ske od­bra­ne”, či­ji je autor ni­ški advo­kat Oli­ver Injac, a pred­sta­vlje­na je u pro­ši­re­nom iz­da­nju na ok­to­bar­skom Saj­mu knji­ga u Be­o­gra­du. To je naj­o­bim­ni­ja zbir­ka sud­skih go­vo­ra na srp­skom je­zi­ku. Injac je iza­brao naj­zna­čaj­ni­je i naj­bo­lje od­bra­ne to­kom po­sled­njih 150 go­di­na. Tu su se na­šli i ve­li­ki pro­ce­si po­zna­tim lič­no­sti­ma, ali i sud­ske sud­bi­ne obič­nih lju­di.

Op­tu­že­na je za svi­re­po ubi­stvo, iz bez­ob­zir­ne osve­te. Ima­la je 22 go­di­ne i pre­ti­la joj je smrt­na ka­zna.

Sud­ni­ca i hod­nik Okru­žnog su­da u Do­bo­ju bi­li su pre­pu­ni sve­ta ka­da je u mar­tu 1963. go­di­ne po­če­lo su­đe­nje. Pu­bli­ka je uz­vi­ki­va­la tra­že­ći smrt za Da­ni­cu. Svi su zna­li da ju je Ste­van osta­vio i sma­tra­li su da mu se osve­ti­la ubi­stvom Ro­se.

Su­di­ja je s mu­kom odr­ža­vao mir u sud­ni­ci. Tu­ži­lac je u za­vr­šnoj re­či tra­žio smrt­nu ka­znu.

– Ama ja ću je ise­ći na ko­ma­di­će, a ne sud da joj su­di! – ču­lo se iz pu­bli­ke.

Da­ni­ca je pla­ka­la. Dva po­li­caj­ca ču­va­la su je na op­tu­že­nič­koj klu­pi. Bra­ni­lac joj je pri­šao i re­kao da se ne pla­ši pret­nji.

– Ni ti ni sto­ti­nu advo­ka­ta ne­će joj spa­sti gla­vu. Ti si pot­pla­ćen da je bra­niš. Ko bra­ni ubi­cu, on je go­ri od ubi­ce! – po­vi­ka na­rod iz pu­bli­ke.

Sa­mo je ma­e­stral­na za­vr­šna reč mo­gla da spa­se Da­ni­cu od smrt­ne ka­zne.

I upra­vo je ta­kva bi­la od­bra­na advo­ka­ta Bo­ri­sa­va M. Ig­nja­to­vi­ća, vr­snog be­sed­ni­ka i pu­bli­ci­ste.

Da je Da­ni­ca hte­la da ubi­je Ro­su, mo­gla je to da uči­ni ne­gde u šu­mi, dok su ču­va­le ov­ce, ne­gde kraj po­to­ka, gde se la­ko mo­gu sa­kri­ti tra­go­vi zlo­či­na. Ni­je mo­tiv osve­ta Ste­va­nu, jer se Da­ni­ca na­da­la da će se on vra­ti­ti i ože­ni­ti je, go­vo­rio je advo­kat. Uve­rio je sud­sko ve­će da mo­tiv osve­te ot­pa­da. Ona je re­kla da ju je Ste­van „pre­va­rio i osra­mo­tio”, ali nje­no pri­zna­nje kod is­tra­žnog su­di­je ni­je pot­kre­plje­no do­ka­zi­ma.

„Ni­ko se ni­kom ni­je osve­tio ubi­ja­ju­ći mu uda­lje­nog srod­ni­ka, a to po­seb­no još i ako su mu bli­ski ro­đa­ci pri ru­ci”, re­kao je Ig­nja­to­vić pred su­dom i pu­bli­kom u Do­bo­ju. Tra­žio je dru­gi mo­tiv, a to ni­je bi­la mr­žnja, jer su Da­ni­ca i Ro­sa bi­le do­bre dru­ga­ri­ce. Mo­tiv je nu­žna od­bra­na, a zlo­čin je uči­njen u pre­ko­ra­če­nju gra­ni­ca nu­žne od­bra­ne jer po­koj­na Ro­sa je bi­la sklo­na kra­đa­ma, što je po­zna­to i mi­li­ci­ji ko­ja je de­voj­či­cu do­vo­di­la ro­di­te­lji­ma. Ona je fi­zič­ki na­pa­la Da­ni­cu ka­ko bi za­dr­ža­la ukra­de­ne stva­ri, a Da­ni­ca je u mra­ku ni­je pre­po­zna­la i za­to je dva pu­ta uda­ri­la se­ki­rom. Ka­da je shva­ti­la da je ubi­la dru­ga­ri­cu, Da­ni­ca je po­ku­ša­la da iz­vr­ši sa­mo­u­bi­stvo, ta­ko što je po­pi­la sir­ćet­nu ki­se­li­nu.

Advo­kat dr Bo­ri­sav M. Ig­nja­to­vić, po­re­klom iz se­la Ko­ma­ra­ne kod Kra­gu­jev­ca, bio je u ži­vo­tu i pe­kar, i po­sla­sti­čar, i bo­rac za oslo­bo­đe­nje Be­o­gra­da. Dva pu­ta je di­plo­mi­rao na Prav­nom fa­kul­te­tu, jer mu po­sle­rat­ne vla­sti ni­su pri­zna­le di­plo­mu ste­če­nu to­kom ne­mač­ke oku­pa­ci­je.

Ig­nja­to­vić je neo­bi­čan i zbog to­ga što je dok­to­ri­rao u de­ve­toj de­ce­ni­ji ži­vo­ta, s 83 go­di­ne, na Prav­nom fa­kul­te­tu u Be­o­gra­du.

Komentari3
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Aleksandar
@Aleksandra, Rekovac pripada Pomoravskom okrugu čiji je centar Jagodina. Što će reći, Komarane je kod Jagodine :).
Aleksandar
Ne postoji selo kod Kragujevca koje se zove Komarani/e. Selo se zove Korman ili Komarice , ispravite. Pozdrav
Aleksandra Petrovic
Postoji, kod Rekovca, pogledajte na Gugl mapi. Pozdrav

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.