Utorak, 18.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Popović: Nemam nijednu ofšor kompaniju

Ненад Поповић (Фото А. Васиљевић)

Me­đu 13 mi­li­o­na do­ku­me­na­ta ko­ji su pro­cu­re­li iz dve agen­ci­je za pru­ža­nje of­šor uslu­ga na­la­zi se i ime Ne­na­da Po­po­vi­ća, mi­ni­stra bez port­fe­lja u Vla­di Sr­bi­je. Za­ni­mlji­vo je da se ime Po­po­vi­ća, ko­ji ima po­slov­ne ve­ze sa Ru­si­jom i va­ži za ru­skog čo­ve­ka u Vla­di Sr­bi­je, po­ja­vi­lo još u pr­voj ba­zi of­šor po­slo­va­nja, ko­ja je ob­ja­vlje­na u apri­lu 2013. go­di­ne. Ka­ko je „Po­li­ti­ka” već iz­ve­šta­va­la, on se u ovom re­gi­stru spo­mi­nje uz če­ti­ri kom­pa­ni­je („Azi­ja onor ser­vi­siz”, „Ist Ju­rop in­vest­ment”, „Haj­po­int in­ter­ne­še­nel teh­no­li­džis” i „Faj­nen­šel ne­tvork li­mi­ted”). 

Ne­nad Po­po­vić je za naš list tvr­dio da ne­ma ni­jed­nu of­šor kom­pa­ni­ju na de­sti­na­ci­ja­ma ko­je se u ovoj ba­zi spo­mi­nju još od 2013. Nje­go­vo po­slo­va­nje fo­ku­si­ra­no je is­klju­či­vo na Evro­pu i Ru­si­ju. Ka­že da mu je 2012. re­vi­zor­ska ku­ća „Prajs Vo­ter­ha­us Ku­pers” pred­lo­ži­la da pre­ne­se ju­ris­dik­ci­ju nad svo­jim kom­pa­ni­ja­ma. 

– Ta­da se ova re­vi­zor­ska ku­ća obra­ti­la advo­kat­skoj kan­ce­la­ri­ji „Eplbaj” i oni su za­jed­no na­pra­vi­li pred­log za pro­me­nu ju­ris­dik­ci­je i pre­nos mo­jih kom­pa­ni­ja u of­šor zo­ne. Ni­kad ni­sam pri­hva­tio taj pred­log i ni­sam bio u kon­tak­tu sa advo­kat­skom kan­ce­la­ri­jom „Eplbaj” – ob­ja­šnja­va Nenad Po­po­vić za „Po­li­ti­ku” ka­ko se nje­go­vo ime na­šlo me­đu do­ku­men­ti­ma ove advo­kat­ske kan­ce­la­ri­je.

 

 

Mediji su juče ob­ja­vili da Po­po­vi­će­vi po­slo­vi i imo­vi­na vre­de naj­ma­nje 75 mi­li­o­na do­la­ra, a da je nji­ho­va tr­ži­šna vred­nost ve­ća od 100 mi­li­o­na – što ga či­ni ube­dlji­vo naj­bo­ga­ti­jim po­li­ti­ča­rem u ze­mlji. Mi­ni­star je de­man­to­vao na­vo­de. 

– Ako po­sto­ji ma­kar je­dan do­kaz da ovo što go­vo­rim ni­je tač­no, po­zi­vam is­tra­ži­va­če da ga od­mah iz­ne­su – po­ru­čio je Po­po­vić. Tvr­di da je sve svo­je kom­pa­ni­je pri­ja­vio Agen­ci­ji za bor­bu pro­tiv ko­rup­ci­je. 

U re­gi­stru dr­žav­nih funk­ci­o­ne­ra, ko­ji je jav­no do­stu­pan na saj­tu Agen­ci­je, vi­di se da je Po­po­vić pri­ja­vio vla­snič­ki udeo u čak 23 kom­pa­ni­je. „Azi­ja onor ser­vi­siz”, „Ist Ju­rop in­vest­ment”, „Haj­po­int in­ter­ne­še­nel teh­no­lo­džis” i „Faj­nen­šel ne­tvork li­mi­ted” – ni­su me­đu nji­ma. Ali je činjenica da na ovom spi­sku ima kom­pa­ni­ja sa Ki­pra, po­zna­te of­šor zo­ne. Ta­kve su, na pri­mer, fir­me „Kal­men” i „Si­mo­li­no”. Isti­na, ni Ki­par ni­še ni­je ta­kav po­re­ski raj kao što je bio. 

Pi­ta­nje je da li po­sto­ji imo­vi­na ko­ju ak­tu­el­ni mi­ni­star bez port­fe­lja ni­je pri­ja­vio Agen­ci­ji za bor­bu pro­tiv ko­rup­ci­je, kao i da li je ne­što u po­slo­va­nju tih fir­mi ne­za­ko­ni­to. Su­de­ći pre­ma sa­op­šte­nju Agen­ci­je, Po­po­vić je imo­vi­nu pri­ja­vio po za­ko­nu.

– Uvi­dom u Re­gi­star imo­vi­ne i pri­ho­da utvr­đe­no je da je mi­ni­star Agen­ci­ji pri­ja­vio imo­vi­nu i pri­ho­de na na­čin ka­ko je to pro­pi­sa­no za­ko­nom, na dan stu­pa­nja na funk­ci­ju – sa­op­šte­no je. 

Po­slo­va­nje pre­ko of­šor zo­na ni­je ne­le­gal­no i ne pod­ra­zu­me­va nu­žno ne­za­ko­ni­te rad­nje. Ove kom­pa­ni­je, me­đu­tim, mo­gu da se ko­ri­ste za iz­be­ga­va­nje pla­ća­nja po­re­za, skri­va­nje vla­sni­štva, pra­nje nov­ca, kao i iz­be­ga­va­nje an­ti­mo­no­pol­skih za­ko­na. 

Ne­nad Po­po­vić ni­je je­di­ni dr­ža­vlja­nin Sr­bi­je či­je se ime spo­mi­nje u „Raj­skim pa­pi­ri­ma”. Do­ku­men­ta­ci­ja ot­kri­va da je „Me­ri­di­jan”, jed­na od naj­ve­ćih do­ma­ćih kla­di­o­ni­ca, po­kre­nu­la po­sao in­ter­net kla­đe­nja na Mal­ti 2007. go­di­ne, u vre­me ka­da je to bi­lo za­bra­nje­no u Sr­bi­ji.

U „Raj­skim pa­pi­ri­ma” na­la­zi se i ime bi­zni­sme­na Bog­da­na Ro­di­ća, kaoi ge­ne­rala Jo­vana Če­ko­vića, bivšeg di­rek­tora dr­žav­ne fir­me za tr­go­vi­nu oruž­jem „Ju­go­im­port SDPR”. Obojica imaju firme registrovane na Malti.

Komentari25
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

meda
za ovakve stručnjake nije problem stvoriti i veći kapital. kad bi videli njegove firme u rusiji, šta proizvode itd. drugo pitanje kako se dolazi do ovakvih firmi?
Игор Г.
Зар Вучић не рече пре неки дан да Он и СНС немају никакве везе са тајкунима? Онај који је експресно упропастио фабрику трансформатара "Минел" у Рипњу засигурно није пожељен за министра, али оно што траже руси мора се испунити.
milan Miličić
Ja sam tog tipa pročitao pre tih rajskih papira. Obavestio sam ga da sam pronalazač revolucionarne inovacije, a on mi brže bolje odbrusio sa neukusnom uvredom. Ja sam mu replicirao sa sumnjom u predanost Vladi i Srbiji i da njega ne interesuje šta treba Srbiji. Mooree! nije on pravi krivac već oni što mu dadoše da drpa po ranjenoj Srbiji. Kad toliko voli Srbiju i dobio vlast što ne donese bar nešto od plena i na mesto zločina, da okaje bar malo grehe. Šta će njemu domaće inovacije, toliko je bahat da nije ni saznao o kakvoj inovaciji je reč, već me je odmah pismeno uvredio, zbog čega sam odmah podneo pritužbu Vladi R. Srbije i Gospodinu Aleksandru Vučiću. Taj u Vladi i u Srbiji samo "ispod žita" radi, a ono "iznad žita" verno podržava Gospodju Brnabić i posebno Gospodina Vučića. Inovacijo naša ajde odgovori na moje pismo od pre 10 dana.
Mirko
Božje zaoovesti kažu . Ne laži. Ne kradi. Ja radim 30 god.u ivoj državi plaćam porez redovno i nikad nisam bio u prilici da kupim barem novog juga ili punta sve ode na decu i račune koga bre oni lažu. Al jednog dana doćemo svi Bogu na istinu.U prevodu ne vredi biti pošten samo što sam to video prekasno...
Vuk Vujović
Zašto se pravdate. Vidiš liče da te mrze. Oče da propadneš.Da te upropaste ,da radiš kod privatnika za minimalac il da uzmeš 150 000 dinara da otvoriš perionicu,ti privredžuješ 25 godina, od kako si ušao u politiku baviš se paralelno biznisom.Uspešno.Puna podrška. Ne daj se.Ako nastave sa napadima,pozovi se na tetku,nasledstvo, tuži ih , uredi koji sudija če voditi predmet, ako treba sazidaj i Crkvu ,da vidwe da si vernik ,pravi pravoslavni..Još jednom ,podrška.
svetlana
Šta čete Vukoje, ovde u Srbiji sudije vode svoje predmete, a Putinovi ljudi iz Rusije Nenadove ofšor firmice sa bogatim računima.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.