Četvrtak, 21.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
PRI­PRE­ME ZA ZIMU U BEO ZOO VR­TU

Jul­ka i Ža­re u to­plom sklo­ni­štu

Nil­ski ko­nji već u za­tvo­re­nom ba­ze­nu, a ži­ra­fe do pr­vog sne­ga trč­ka­ra­ju na­po­lju
Жи­во­ти­ње уно­се ви­ше хра­не и ства­ра­ју за­ли­хе ко­је их шти­те од хлад­но­ће (Фо­то Ж. Јо­ва­но­вић)

Dok se umo­ta­va­mo u vu­ne­ne ša­lo­ve, na­vla­či­mo ka­pe i ru­ka­vi­ce, po­je­di­ni ži­te­lji Dor­ćo­la ba­ška­re se pod si­vim ne­bom i brč­ka­ju u ba­ze­ni­ma. Ali to ne zna­či da šti­će­ni­ci pre­sto­nič­kog „Beo zoo vr­ta” ne ose­ća­ju hlad­no vre­me – sve su po­spa­ni­ji, tro­mi­ji i buc­ka­sti­ji.

I ta­ko du­že od osam de­ce­ni­ja ko­li­ko se iz­no­va u ovo do­ba go­di­ne pri­pre­ma­ju za zi­mu.

– Go­to­vo sve ži­vo­ti­nje ima­ju zi­mov­ni­ke ko­ji se gre­ju ili ku­ći­ce u ko­je mo­gu da se sklo­ne od ki­še i sne­ga iako to ne­ki­ma od njih ne sme­ta. Teh­nič­ka pri­pre­ma pod­ra­zu­me­va re­mont grej­nih te­la, pa ta­ko kod rep­ti­la uvek mo­ra bi­ti 25 ste­pe­ni – ob­ja­šnja­va dr Jo­žef Ezveđ, ve­te­ri­nar Zoo vr­ta. 

Pre ne­go što na­stu­pi naj­hlad­ni­je go­di­šnje do­ba, sta­nov­ni­ci­ma vr­ta po­ste­pe­no se po­ja­ča­va is­hra­na ka­ko bi sprem­ni do­če­ka­li le­de­ne da­ne. Bez ob­zi­ra na to oda­kle po­ti­ču, sve vr­ste mo­ra­ju ima­ti ma­lo re­zer­ve, od­no­sno sa­lo ko­je ih šti­ti.

– Bi­ljo­je­di­ma da­je­mo vi­še vlak­na­ste hra­ne, vi­ta­mi­na... Me­so­žde­ri­ma se po­ve­ća­va ko­li­či­na i hra­ne se sva­ki dru­gi dan ka­ko se ne bi pre­vi­še ugo­ji­li, ali i da ne bu­du ne­u­hra­nje­ni – ka­že Ezveđ i do­da­je da ge­par­di do­bi­ja­ju je­dan i po ki­lo­gram me­sa po gla­vi, a si­bir­ski i ben­gal­ski ti­gar po­je­du od pet do šest ki­lo­gra­ma ži­vog me­sa sva­kog dru­gog da­na.

Naj­ve­ći ne­pri­ja­telj ka­le­meg­dan­ske ži­vo­tinj­ske oaze su pa­da­vi­ne – ki­ša, sneg, grad, ali i ve­tro­vi. Ako se ove ne­po­go­de udru­že, ži­vo­ti­nje osta­ju u za­tvo­re­nom. Mač­ke ima­ju ku­ći­ce sa gre­ja­njem jer ve­ći­na njih hlad­no­ću ose­ća pre­ko ša­pa i za­to bi­ra­ju to­pli­je sklo­ni­šte. U nje­ga su se već po­vu­kli pa­pa­ga­ji. Na si­gur­nom su i nil­ski ko­nji Ni­ko­la i nje­go­va lep­ša po­lo­vi­na Jul­ka ko­ji ima­ju pri­no­vu od šest me­se­ci. Nji­ho­va be­ba sa­da bo­ra­vi sa ma­mom u po­seb­nom ba­ze­nu. Za ame­rič­kog ali­ga­to­ra Mu­ju, naj­sta­ri­jeg sta­nov­ni­ka Vr­ta do­bre na­de, pri­vi­le­gi­ja – ter­mal­ni ba­zen, a na me­ni­ju spe­ci­ja­li­te­ti: ri­ba, pa­co­vi, ku­ni­ći, ži­vi­na i cr­ve­no me­so. Maj­mu­ni će i ovu zi­mu pro­ve­sti u za­tvo­re­nom pro­sto­ru na tem­pe­ra­tu­ri iz­nad 20 ste­pe­ni.

Ni po­pu­lar­na slo­ni­ca Tvi­gi, go­spo­đa od 50 le­ta, ni­je lju­bi­telj hlad­no­će.

– Ka­da joj otvo­ri­mo vra­ta, ona pro­vi­ri, iz­ba­ci sur­lu, po­ku­pi in­for­ma­ci­je, na­pra­vi na­le­vo krug i vra­ti se u svo­je oda­je – ka­že ve­te­ri­nar i do­da­je da ima i onih ko­ji­ma i te ka­ko od­go­va­ra pad tem­pe­ra­tu­re.

Ze­bre, na pri­mer, obo­ža­va­ju sneg, a pri­rod­no sta­ni­šte im je Afri­ka.

– One uži­va­ju čak i na mi­nu­su. Trč­ka­ra­ju, va­lja­ju se, sa­mo što se ne gru­dva­ju. Na­po­lje iz­ju­re na sat ili dva i on­da se vra­ća­ju u zi­mov­ni­ke – do­ča­ra­va zim­sku idi­lu u vr­tu dr Ezveđ.

Za nju su uvek sprem­ni ir­va­si i ark­tič­ki vu­ko­vi, luč­ka fo­ka Jo­van i mor­ski lav Bert. Ži­ra­fe Kr­sti­vo­je i Ža­re uži­va­ju na­po­lju sve do pr­vog sne­ga. Nji­ho­vo to­plo sklo­ni­šte je već sprem­no.    

Pa­hu­lje ne­će ome­sti ne­i­ma­re da po­di­žu do­mo­ve za no­ve sta­na­re vr­ta. Me­dve­di će usko­ro do­bi­ti mo­de­ran za­sta­kljen ba­zen, a sle­de­će go­di­ne bi­će za­vr­šen i ptič­ji grad, pin­gvi­na­ri­jum za Hum­bol­to­ve pin­gvi­ne.  

Be­o­grad­ski dr Du­litl

„’Aj­de, le­po­to, do­đi, ima­mo go­ste”, ova­ko do­zi­va šti­će­ni­cu ve­te­ri­nar Jo­žef Ezveđ ko­ga su ko­le­ge pro­zva­le dr Du­litl, po li­ku iz isto­i­me­nog fil­ma ko­ji je imao moć ko­mu­ni­ci­ra­nja sa ži­vo­ti­nja­ma. Ku­ki­ca, va­la­bi ken­gur, omi­lje­na je Jo­ški­na de­voj­či­ca sa ko­jom je pro­veo šest me­se­ci u sta­nu, a po­seb­no su mu dra­ge Živ­ka i Mir­ka, ra­ku­ni ko­je je maj­ka od­ba­ci­la.

Osim le­pih stra­na po­sla, ovaj ve­te­ri­nar su­sre­će se i sa po­vre­da­ma, gu­bi­ci­ma, ope­ra­ci­ja­ma... Sa­ni­rao je otvo­re­ni pre­lom no­ge kod vu­ka, gnoj­ne ap­sce­se kod kro­ko­di­la i zmi­ja, tu­mor na vra­tu kod ve­tru­ške... Po­sle to­li­ko go­di­na is­ku­stva, opre­zan je u kon­tak­tu sa opa­snim zver­ka­ma.

– Pre ne­ko­li­ko go­di­na uspa­va­li smo si­bir­skog ti­gra ka­ko bi­smo mu iz­le­či­li ra­ne oko kan­dži. Ura­sle su mu u ja­stu­či­će na ša­pa­ma i po­ja­vi­le su se gnoj­ne ra­ne i či­re­vi – pri­ča Ezveđ i pri­se­ća se ose­ća­ja ka­da je oba­vljao in­ter­ven­ci­ju na tem­pe­ra­tu­ri is­pod nu­le i zno­ja ko­ji je pro­lio ka­da je shva­tio da je uspe­šno oba­vio ope­ra­ci­ju.

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Вера
Изузетан пример посвећености своме послу који је вома напоран и ризичан. Овакав пример треба величати и поштовати.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.