Petak, 22.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Srpska crkva u Bin Ladenovom kompjuteru

Među dokumentima pronađenim u računaru ubijenog lidera Al Kaide, koje je objavila CIA, nalazi se fotografija Hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici i mapa grada
(Фо­то Иван Ми­љој­ко­вић)

Ubi­je­ni li­der te­ro­ri­stič­ke Al Ka­i­de Osa­ma bin La­den bio je ve­o­ma za­in­te­re­so­van za ju­žnu srp­sku po­kra­ji­nu, po­ka­zu­ju do­ku­men­ta ko­ja su pro­na­đe­na u nje­go­vom lič­nom kom­pju­te­ru, a či­je faj­lo­ve je ob­ja­vi­la ame­rič­ka Cen­tral­na oba­ve­štaj­na agen­ci­ja (CIA).

Pre­gle­dom 470.000 faj­lo­va obe­lo­da­nje­nih 1. no­vem­bra ove go­di­ne na saj­tu CIA, „Po­li­ti­ka” je pro­na­šla ma­pu Ko­sov­ske Mi­tro­vi­ce, kao i fo­to­gra­fi­ju Hra­ma Sve­tog Di­mi­tri­ja u Ko­sov­skoj Mi­tro­vi­ci. Pro­na­šli smo i ba­ner na ko­jem pi­še „Ko­so­vo dži­had – mu­sli­man­sko is­tre­blje­nje ko­sov­skih hri­šća­na”, kao i ma­pu Ko­so­va iz do­ba Oto­man­skog car­stva na ko­ji­ma su pri­ka­za­ni Pri­šti­na i Vu­či­trn. 

Pre­tra­gom in­ter­ne­ta, utvr­di­li smo da je ma­pa Ko­sov­ske Mi­tro­vi­ce i cr­kva u tom gra­du pr­vo­bit­no ob­ja­vlje­na na saj­tu Bi-Bi-Si­ja u tek­stu pod na­slo­vom „Ko­sov­ski Sr­bi se su­o­ča­va­ju sa te­škim od­lu­ka­ma”.

(Foto sajt CIA)

Tekst je re­por­ta­ža o ži­vo­tu u se­ver­nom i ju­žnom de­lu Mi­tro­vi­ce i ob­ja­vljen je 14. mar­ta 2007, ne­pu­nih me­sec da­na po­sle jed­no­stra­nog pro­gla­še­nja ne­za­vi­sno­sti Ko­so­va. Po sve­mu su­de­ći, Bin La­den je iz ovog tek­sta sa­ču­vao na svom kom­pju­te­ru ma­pu Mi­tro­vi­ce i sli­ku Hra­ma Sve­tog Di­mi­tri­ja. 

Ne mo­že se utvr­di­ti oda­kle po­ti­ču ba­ner sa nat­pi­som „Ko­so­vo dži­had – mu­sli­man­sko is­tre­blje­nje ko­sov­skih hri­šća­na” i ma­pa Pri­šti­ne i Vu­či­tr­na iz vre­me­na Oto­man­skog car­stva. 

Kom­pju­ter u ko­me se na­la­ze ovi faj­lo­vi ot­kri­ven je u ak­ci­ji ame­rič­kih spe­ci­ja­la­ca u ko­joj je 2011. ubi­jen vo­đa Al Ka­i­de Osa­ma bin La­den u Abo­ta­ba­du u Pa­ki­sta­nu. Kom­pju­ter sa­dr­ži vi­še sto­ti­na hi­lja­da faj­lo­va u ko­ji­ma se na­la­ze do­ku­men­ti, vi­deo-snim­ci i fo­to­gra­fi­je. 

CIA je, ob­ja­vlju­ju­ći faj­lo­ve, sa­op­šti­la da ma­te­ri­ja­li pru­ža­ju uvid u to ka­ko je do­šlo do raz­li­ka iz­me­đu Al Ka­i­de i Islam­ske dr­ža­ve, raz­mi­mo­i­la­že­nja iz­me­đu Al Ka­i­de i nje­nih sa­ve­zni­ka i pro­ble­ma s ko­ji­ma se Al Ka­i­da su­o­či­la u vre­me Bin La­de­no­ve smr­ti.

Šta bi mo­gao da bu­de mo­tiv da Bin La­den dr­ži u svom lič­nom kom­pju­te­ru ma­pe i sli­ke iz Mi­tro­vi­ce i šta bi to mo­glo da zna­či?

Pre­drag Pe­tro­vić, iz­vr­šni di­rek­tor Be­o­grad­skog cen­tra za bez­bed­no­snu po­li­ti­ku, sma­tra da se ne mo­že sa­mo na osno­vu fo­to­gra­fi­ja, od­no­sno bez ne­kog kon­tek­sta tvr­di­ti šta će Bin La­de­nu ta­kvi faj­lo­vi. 

„Ana­li­zom vi­še hi­lja­da tek­stu­al­nih faj­lo­va ko­ji su uglav­nom na arap­skom je­zi­ku mo­žda bi mo­gli da se iz­vu­ku pre­ci­zni­ji za­ključ­ci o to­me da li su po­sto­ja­li kon­kret­ni pla­no­vi za na­pa­de ili za de­sta­bi­li­za­ci­ju na Ko­so­vu. Kad se po­gle­da isto­ri­ja de­lo­va­nja te­ro­ri­stič­kih ak­ci­ja, ni­je bi­lo na­pa­da Al Ka­i­de ili Islam­ske dr­ža­ve na Ko­so­vu, dok su po­je­din­ci u Bo­sni uglav­nom na­pa­da­li po­li­ci­ju, a ne ci­vi­le”, na­vo­di Pe­tro­vić. 

Sa dru­ge stra­ne, pen­zi­o­ni­sa­ni pro­fe­sor Uni­ver­zi­te­ta u Be­o­gra­du i struč­njak za an­ti­te­ro­ri­zam Mi­lan Mi­jal­kov­ski ka­že da za nje­ga ni­je iz­ne­na­đe­nje što se po­ja­vlju­ju ba­ne­ri oko dži­ha­da na Ko­so­vu. 

„Odav­no je po­zna­to po­sto­ja­nje pla­na 2020. Al Ka­i­de u ko­jem se Bal­kan pro­jek­tu­je kao deo bu­du­ćeg Ka­li­fa­ta. Ve­ro­vat­no oda­tle in­te­re­so­va­nje Bin La­de­na za Ko­so­vo”, na­vo­di Mi­jal­kov­ski. 

On ka­že da se sa­mo mo­že pret­po­sta­vi­ti šta će Bin La­de­nu ma­pa Mi­tro­vi­ce i sli­ka pra­vo­slav­ne cr­kve, a da je vi­še­go­di­šnje is­tra­ži­va­nje de­lo­va­nja te­ro­ri­stič­ke Al Ka­i­de po­ka­za­lo da su nji­ho­vi ope­ra­tiv­ci uglav­nom pri­ku­plja­li in­for­ma­ci­je o me­sti­ma na ko­je pre­ten­du­ju i na ko­ji­ma mo­gu da po­stig­nu efe­kat te­ro­ri­zma. 

Dži­ha­di­sti su pri­sut­ni na Ko­so­vu još iz vre­me­na bor­bi iz­me­đu srp­skih i al­ban­skih sna­ga, a ra­di­kal­na isla­mi­stič­ka ide­o­lo­gi­ja je in­ten­ziv­no po­če­la da se ši­ri po­sle do­la­ska me­đu­na­rod­nih sna­ga. 

Po­da­ci ko­je su ob­ja­vlji­va­li stra­ni me­di­ji po­ka­zu­ju da je na Ko­so­vu oform­lje­na sna­žna mre­ža ra­di­kal­nog isla­ma ko­ja ima re­gi­o­nal­ni ka­rak­ter i ko­ja je ve­o­ma do­bro po­ve­za­na sa slič­nim in­ter­na­ci­o­nal­nim dži­ha­di­stič­kim i te­ro­ri­stič­kim gru­pa­ma i u Evro­pi. 

Ni­je taj­na da je i ve­li­ki broj bo­ra­ca sa Ko­so­va oti­šao da se bo­ri na stra­ni Islam­ske dr­ža­ve u Si­ri­ji. Pro­ce­nju­je se da ta­mo tre­nut­no bo­ra­vi oko 300 do 350 bo­ra­ca.

Komentari12
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Nikola
Srpska crkva? Ma mora da je neka greska.Sta liberali kazu na ovo?
dragan
kod amera svi zapisi protiv srba,a oni kao voljena nacija
Sreten Bozic -Wongar
Na Engleskoj televiziji BBC je pre vise godina bio dokuentarni film o islamskom borcu iz Jemena koji je komandovao obezbedjenju Bin Laena tokom Bin Ladenove posete Bosni. Ono sto se dogodilo u Jugoslaviji bila je predigra za NATO-v mars na Sibir. Rusi su to izbegli ali su dali saglasnost za osnivanje Haskog Tribunala. Da se sudi Srbima koji su to sprecili. Rusi duguju Mladicu mnogo. Ali oni su ga i izdali. Nacice se hrabar istorica koji ce reci istinu
Зорица Аврамовић
"Срби, напуштајте своја огњишта и имања! Ево, иде бабарога!" То нама поручују подли Амери, верујући да смо ми деца, која се боје мрака! Као, нису они, "мајке ми" дали те податке Бин Ладену, као, нису хтели да отму Србији Космет, као, нису сејали смрт и болест по свакој српској стопи, као, нису разарали, нису насилно базу саградили... Клупко се мота, па се одмота до краја! А Србија моја, наша, шта чека? Што пре дипломатски статус људству хуманитарног центра у Нишу!
Mladen Mladenović
Za razliku od naših saplemenika i sunarodnika, koji su tokom turske okupacije masovno prelazili u Islam, a danas nas mrze zato što mi ostali nismo, možda je Bin Laden hteo da se preobrati i da predje u Pravoslavlje? Možda je spas video jedino u Pravoslavlju. Tamo je video nadu u izlečenje pa je hteo da se obred obavi u Crkvi u Kosovskoj Mitrovici.
Vlada
Nije bila turska, nego otomanska okupacija. Turci su bili tek jedan narod medju mnogim koji su cinili otomsku imperiju.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.