Subota, 03.12.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
PRVOSTEPENA PRESUDA HAŠKOG TRIBUNALA

Ratku Mladiću doživotna robija

Sudsko veće utvrdilo postojanje namere za vršenje genocid u Srebrenici. - Bivši komandant Vojske Republike Srpske kriv po 10 od 11 tačaka optužnice
(Фото Ројтерс)

Sudsko veće utvrdilo postojanje namere za vršenje genocida u Srebrenici, a bivši komandant Vojske Republike Srpske kriv za 10 od 11 tačaka optužniceBivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora, odlukom prvostepenog veća Haškog tribunala kojim je predsedavao sudija Alfons Ori. Mladić je zapravo proglašen krivim za genocid i seriju zločina tokom rata devedesetih godina prošlog veka u Bosni i Hercegovini.

Osuđen je za ukupno 10 od 11 tačaka optužnice: genocid u Srebrenici, kao najteži zločin, zatim za progon, istrebljenje, ubistva, zločine protiv čovečnosti, deportaciju, nehumano delo premeštanja, terorisanje, napade na civile i uzimanje talaca u periodu od maja 1992. do novembra 1995. godine. Sudsko veće, većinom glasova, sa izuzetim mišljenjem sudije Orija, nije pronašlo njegovu odgovornost za genocid u šest opština u BiH – Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča.

Konačna presuda tek za nekoliko godina
Haški tribunal osudio je Ratka Mladića na doživotnu robiju, ali ovo je prvostepena presuda na koju postoji pravo žalbe. Darko Mladić, sin Ratka Mladića, najavio je da će se odbrana žaliti na presudu kojom je njegov otac osuđen na doživotni zatvor. Mada je potpuna nepoznanica kada bi mogla da bude izrečena i konačna (drugostepena) presuda u ovom postupku, izvesno je da će o tome odlučivati Rezidencijalni mehanizam, odnosno institucija čiji je zadatak da formalno okonča rad Haškog tribunala. Ukoliko je suditi po dosadašnjoj praksi, ta drugostepena presuda neće biti izrečena u sledećih nekoliko godina.Advokat Branislav Tapušković kaže za „Politiku” da je u prethodnim postupcima prolazilo i po nekoliko godina dodrugostepene presude. „Teško se to može ubrzati. Od momenta kada primi presudu, odbrana ima pravo na nekoliko meseci da uloži žalbu, onda na to tužilac može da odgovori i to će sigurno trajati dve godine”, kaže Tapušković koji je bio „prijatelj suda” u postupku protiv Miloševića.Sa ovim je saglasan i beogradski advokat Toma Fila. „Može proći i dve godine do donošenja pravosnažne presude”, kaže Fila za naš list. On je dodaje da rokovi u postupcima nisu vremenski oročeni i zato će pred sudom sve ići relativno sporo.A. B.

Izricanje presude Mladiću trajalo je dva sata, tokom kojih je general udaljen iz sudnice. Tome je prethodila pauza da Mladić ode u toalet, tokom koje mu je pozlilo, te mu je tri puta meren pritisak. Advokati su tvrdili da je pritisak njihovom branjeniku bio 180 sa 80, dok je Ori pročitao izveštaj lekara koji su rekli da mu je pritisak 170. Mladić je na to bacio slušalice i počeo da viče: „Laž, laž”, nakon čega ga je Ori izmestio iz sudnice u posebnu prostoriju opremljenu televizorom, na kojem je pratio dalje izricanje presude.

U najtežoj tački optužnice koja se tiče genocida u Srebrenici, sud je pronašao Mladićevu nameru da počini ovaj zločin. Upravo je postojanje namere pravno najteže dokazivo kod genocida, a u slučaju ovog haškog optuženika ta namera je prepoznata u više njegovih postupaka. Iz obrazloženja se stiče utisak da je ključna bila Mladićeva izjava od 12. jula 1995, koju je izrekao međunarodnim predstavnicima na sastanku u hotelu „Fontana” u Bratuncu. Tada se razgovaralo o situaciji u Srebrenici, a Mladić je za lokalno stanovništvo rekao: „Mogu ostati ili nestati”, Sudija Ori je dva puta ponovio ovu rečenicu tokom obrazlaganja presude.

Osim ovog, sud je nameru da se počini genocid prepoznao i u Mladićevom naređenju o razdvajanju muškaraca od žena i dece i obmanjujućim obećanjima da će biti odvedeni u Bratunac na razmenu. Sud je uzeo u obzir i Mladićevo sprečavanje medija da saznaju šta se tih dana desilo u Srebrenici.

„U periodu od 11. jula do 11. oktobra 1995. snagama VRS izdao je više naređenja u vezi sa Srebrenicom i oko nje. U julu i avgustu 1995. davao je obmanjujuće informacije i nije uradio ništa da se to spreči. Glavni počinioci bili su pripadnici VRS i MUP-a. Radnje optuženog su u tolikoj meri doprinele ovim zločinima i on je tome znatno doprineo”, saopštio je sudija Ori.

Optužbe za genocid u šest opština u BiH 1992. nisu dokazane, dok je sudsko veće zaključilo da je tu bilo zločina i smatra Mladića odgovornim za njih. U presudi se navodi da je ove zločine počinio svojim učešćem i doprinosom u zajedničkom zločinačkom poduhvatu koji se odnosi na Sarajevo, Srebrenicu i uzimanje talaca.

„Zajednički zločinački poduhvat koji je postojao od 1991. do 1995. godine imao je za cilj trajno uklanjanje bosanskih muslimana i Hrvata sa teritorije pod kontrolom bosanskih Srba putem počinjenja zločina u opštinama širom BiH”, navodi se u odluci suda.

Sudije su utvrdile da su snage bosanskih Srba ubile veliki broj bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata, dok su mnogi drugi prisilno raseljeni iz svojih domova, tokom i nakon preuzimanja opština ili nakon napada na nesrpska sela. „Okolnosti su bile brutalne. Oni koji su pokušali da brane svoje domove sreli su se sa nemilosrdnom silom. Dogodila su se masovna pogubljenja, a neke žrtve su podlegle povredama nanetim tokom prebijanja. Mnogi počinioci koji su zarobili bosanske muslimane pokazali su malo ili nimalo poštovanja za ljudski život ili dostojanstvo”, rekao je sudija Ori.

Druge žrtve su uhapšene, pritvorene u zatočeničke objekte, često pod nehumanim uslovima života, podvrgnute mučenju, premlaćivanju, silovanju i drugim aktima seksualnog nasilja, a zatim su transportovane izvan opština.

Prema zaključku veća, „Mladić je bio instrument za izvršenje ovih zločina, bez njegovih dela oni ne bi bili počinjeni kao što su bili”.

Sudije su utvrdile da je znatno doprineo postizanju zajedničkog cilja trajnog uklanjanja Muslimana i Hrvata iz krajeva u BiH koji su obuhvaćeni optužnicom.

Kada je reč o opsadi Sarajeva, sudije su utvrdile da je u periodu od maja 1992. do novembra 1995. godine Mladić znatno doprineo udruženom zločinačkom poduhvatu da uspostavi i sprovede kampanju snajperskog delovanja i granatiranja u cilju širenja terora među civilnim stanovništvom u Sarajevu.

Tokom ovog perioda, Vojska Republike Srpske, piše u presudi, namerno je granatirala i zastrašivala civilno stanovništvo Sarajeva, često na lokacijama koje su imale malo ili nikakvog vojnog značaja, što je rezultiralo smrću i povredama hiljada građana.

Ljudi iz Sarajeva, kako je naveo sudija Ori, bili su prinuđeni da žive u stanju stalne uznemirenosti: „Svaki put kada bi oni ili njihovi najmiliji napuštali svoje domove, pitali su se da li će ih ciljati snajperista ili artiljerijska vatra.”

Sudije su zaključile da je Mladić nameravao da počini ove zločine kako bi postigao ciljeve udruženog zločinačkog poduhvata u Sarajevu i da su njegove akcije bile korisne za počinjenje zločina.

Zbog toga je sudsko veće utvrdilo da je Mladić kriv za zločine terora, nezakonite napade na civile i ubistva, navodi se u saopštenju.

Veće je utvrdilo i da je postojao udruženi zločinački poduhvat sa namerom da se pripadnici Ujedinjenih nacija uhapse kao taoci da bi se NATO naterao da se uzdrži od vršenja vazdušnih udara na ciljeve bosanskih Srba. U tom cilju, čulo se tokom izricanja presude, između otprilike 25. maja i 24. juna 1995, snage bosanskih Srba pritvorile su pripadnike UN i odvele ih na različite lokacije širom BiH. Držani su vezani lisicama, „ponekad na nišanu”, izvan lokacija od vojnog značaja. Mladić je nameravao da zatvaranjem osoblja UN i pretnjama koje im je upućivao tokom zatočeništva postigne cilj zaustavljanja vazdušnih udara NATO-a.

Stranke imaju pravo žalbe na ovu presudu, a žalbeni postupak, ukoliko ga bude, sprovešće Mehanizam za međunarodne krivične sudove. Presudu je izreklo sudsko veće holandskog pod predsedavanjem sudije Orija, čiji su članovi bili sudija Bakone Džastis Moloko iz Južne Afrike i sudija Kristof Fladž iz Nemačke.

Suđenje Mladiću počelo je 16. maja 2012, a saslušanje dokaza trajalo je tri i po godine, tokom kojih je veće zasedalo 530 dana. Saslušano je 592 svedoka i izvedeno skoro 10.000 dokaznih predloga.

(Foto Rojters)

Darko Mladić najavio žalbu na presudu Tribunala

HAG – Sin Ratka Mladića, Darko Mladić, najavio je da će se odbrana žaliti na presudu kojom je njegov otac osuđen na doživotni zatvor.

On je novinarima u Hagu rekao da smatra da je ta presuda rezultat ratne propagande, te da nije zasnovana na činjenicama.

„Ne slažemo se sa ovakvom presudom koja je u suprotnosti sa činjenicama i uložićemo žalbu. Ona ima za cilj širenje propagande i da onemogući budući miran život u regionu”, rekao je Mladićev sin novinarima u Hagu, uz opasku da sud nijednom nije pomenuo, kako je rekao, 40.000 srpskih žrtava.

Darko Mladić, je rekao da Srbi imaju drugačiji tretman u Haškom tribunalu.

„Ovo nije pravda, kao što je i sam general rekao, ovo je NATO sud, ništa novo nismo videli. Ovo je ratna propaganda koja je verifikovana i to predstavlja izazov sa kojim će se suočiti celi region”, istakao je Mladić mlađi za RTRS.

Poručio je da je glavni prioritet da se sada generalu Mladiću spasi život i da mu se obezbedi lečenje u Srbiji. (Tanjug)

Bramerc: Nije presuda čitavom srpskom narodu

Mladić udaljen iz sudnice
Nekadašnji komadant VRS udaljen je iz sudnice Haškog tribunala, na polovini saopštavanja presude jer je negodovao zbog odluke sudskog veća da nastavi sa čitanjem presude.Udaljen je uz pomoć straže, po nalogu predsednika sudskog veća Alfonsa Orija.Ori je prethodno saopštio da je pauza u saopštavanju sažetka presude, koja je trebalo da traje pet minuta, potrajala duže, jer je veće dobilo savet lekara da tako postupi.Mladićev branilac Dragan Ivetić rekao je da je tokom pauze Mladiću tri puta izmeren pritisak i da je prvi put bio 175/76, drugi put i 180/80 i trehci put 180/80.„To se zove krizom hipertenzije i tražimo ili da prekinete zasedanje ili da odustanete od čitanja rezimea i pročitate presudu, kako bi se saminji rizik za zdravlje Maldića s obirzom na visinu krvnog pritiska, jer može da dođe do životne ugroženosti”, rekao je Ivetić. Sudija mu je odgovorio da je veće dobilo informaciju da je Mladiću 3. put pritisak bio 170.Nakon odluke da nastavi sa čitanjem presude, Mladić je negodovao, a mediji prenose da je tom prilikom vikao „laž, laž”, nakon čega je udaljen iz sudnice.

HAG– Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas, nakon što je sud izrekao doživotnu zatvorsku kaznu Ratku Mladiću, da to nije presuda čitavom srpskom narodu.

Kako je rekao novinarima u Hagu, „Mladićeva krivica je njegova i samo njegova”, prenosi AP.

Bramerc je rekao da će proučiti presudu pre nego što se odluči da li da podnese žalbu povodom jedne tačke po kojoj je Mladić oslobođen.

Ivanić: Presuda Mladiću donosi nepoverenje umesto poverenja

BANjALUKA – Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da je  presuda Haškog tribunala Ratku Mladiću bila očekivana i da je njome taj sud umesto poverenje doneo nepoverenje, a umesto pomirenja dovešće, kako je kazao, do novih političkih sukoba.

Ivanić je podsetio da je Haški tribunal tokom mandata pre presude Mladiću, izrekao pet doživotnih kazni i ukupno 758 godina zatvora, Hrvatima 166 godina, a Bošnjacima svega 41,5 godinu.

„Kada pogledate sve ove stotine godina koje su dobili Srbi i tome dodate podatak da je Haški sud ukupno za sve zločine nad Srbima do sada izrekao svega 50 godina zatvora - to o ovom sudu dovoljno govori”, rekao je Ivanić za Fenu.

Smatra da presuda Mladiću „pokazuje da se nastavlja s negativnim odnosom prema Srbima i da će Haški tribunal ostati upamćen po tome da nije delio pravdu, već politiku”.

„Haški tribunal je umesto poverenja doneo nepoverenje. A umesto pomirenja dovešće do novih političkih sukoba”, rekao je član Predsedništva BiH.

Naglasio je da RS nastavlja da funkcioniše i da ostaje garant opstanka srpskog naroda u BiH.

„Svi koji u Sarajevu pokušavaju da RS dovedu u pitanje u tome neće uspeti. Srpski narod ima dovoljno instrumenata da odbrani svoju poziciju i svoje institucije”, poručio je Ivanić.

Rekao je i „da nikako ne treba da odustane od podrške generalu Mladiću i da mu treba pružiti maksimalnu pomoć u žalbenom postupku”.

Kitarović: Presuda Mladiću delimična satisfakcija

RIJEKA– Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović ocenila je da će presuda haškog tribunala Ratku Mladiću bar delimično biti satisfakcija porodicama poginulih, ubijenih, mučenih i nestalih i izrazila žaljenje što, kako je rekla, nije odgovarao i za zločine počinjene u Hrvatskoj.

„Znam da ne može vratiti izgubljene živote, hiljade ljudi koji su na tako brutalan način ubijeni u Srebrenici i drugde u BiH, ali i u Republici Hrvatskoj. Žao mi je da nije odgovarao za zločine počinjene u Hrvatskoj, posebno Škabrnju i druge”, rekla je hrvatska predsednica u izjavi novinarima u Rijeci.

Kitarovićeva je izrazila nadu da će ova presuda doživotnog zatvora biti barem delomično satisfakcija porodicama svih koji su poginuli, ubijeni, mučeni i nestali u to vreme kad je Mladić, kako je kazala, bio „jedan od simbola rata, brutalnosti i genocidnosti”, prenela je HINA. (Tanjug)

Zvizdić: Presuda Mladiću dugoročno važna za budućnost regiona

SARAJEVO – Presuda Haškog tribunala ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću još je jedna potvrda da se ratni zločin nikada i nikome ne može isplatiti, ma koliko se zločinci skrivali i bežali od svoje odgovornosti, saopštio je predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

„Kazna koju je Haški tribunal izrekao ratnom komandantu Vojske RS neće vratiti na hiljade stradalih nedužnih civila, neće, zasigurno, ni njihovim porodicama doneti konačni smiraj, ali je važnost te sudske presude dalekosežna za budućnost celog regiona”, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, ratna istorija bivše Jugoslavije pisaće se na osnovu dokaza i činjenica koje su nedvosmisleno utvrđene u haškim sudnicama, a sve ostalo su dnevno-političke reakcije, s ciljem da se povesni značaj današnjeg događaja umanji ili relativizuje.

„Ratko Mladić je u ratu komandovao vojnim jedinicama koje su počinile neke od najgorih zločina u novijoj istoriji, njegova odgovornost je utvrđena izvan svake razumne sumnje i on će ostati upamćen samo po svojim zlodelima”, ocenio je Zvizdić.

On je izrazio nadu da će presudu Mladiću „pažljivo pročitati svi oni koji još prizivaju nove podele i sukobe, ako već nisu spremni da se suoče sa svojom prošlošću”.(Beta)

Mladić imao kravatu sa slovima KPRF i značku - cvet feniks

Hag - Ratko Mladić se na izricanju presude u Haškom tribunalu pojavio se u odelu sa crvenom kravatom u dve nijanse, na kojoj je bila ćirilična skraćenica KPRF, a na reveru sakoa nosio je značku sa cvetom Natalijine ramonde.

Na kravati, koju je Mladić nosio u sudnici, pisalo je ćirilicom KPRF, što su neki mediji protumačili kao skraćenicu za Komunistička partija Ruske Federacije, uz koju se nalazio i komunistički simbol - srp i čekić.

Natalijina ramonda je poznata kao „cvet feniks”, kojim se u Srbiji obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Ova biljka je dobila ime po kraljici Nataliji Obrenović i u javnosti je poznata kao „cvet feniks” koji, čak i kada se potpuno osuši, može da oživi ako se zalije vodom. (Tanjug)

Incident uoči početka izricanja presude u Hagu

 Uoči početka izricanja presude ratnom komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, ispred Haškog tribunala danas je došlo do incidenta kada je nepoznati muškarac sa zastavom Srbije prošao ; pored članova udruženja žrtava iz BiH, prenosi regionalna televizija N1.Došlo je do gurkanja, presednica Udruženja žena - žrtava rata Bakira Hasečić pokušala je da otme ; zastavu od mladića, ubrzo je intervenisao jedan holandski policajac koji je mladića udaljio od skupa.

Hasečićeva je za N1 kazala da je tužno da se na današnji dan „veličaju osobe koje su počinile najstrašnije zločine”. Muškarac koji je nosio zastavu Srbije kratko je reporteru N1 rekao da ima pravo da „podrži generala Mladića”.

„Ništa nisam pogrešno uradio, ovde sam da podržim generala Mladića. Ako mogu oni da podrže, mogu i ja”, rekao je. Incident se dogodio jutro oko 8.30. (Beta)

Džonson: Oni koji počine zločine ne mogu izbeći pravdu

London - Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson izjavio je da presuda Haškog tribunala Ratku Mladiću pokazuje da oni koji počine zločine ne mogu izbeći pravdu. Džonson je rekao da presuda Mladiću neći vratiti na hiljade izgubljenih života, ali pokazuje da će arhitetekte njihovih patnji biti pozvane na odgovornost, preneo je AP.

Šef britanske diplomatije je naveo da su zločini počinjeni tokom ratova na Balkanu 1990-ih godina obeležili jedan od najmračnijih perioda u Evropi. „Moramo se udružiti kako bismo obezbedili da se to nikada više ne dogodi”, rekao je Džonson. (Tanjug)

Kurc: Presuda Mladiću važna za pomirenje

BEČ - Lider Narodne partije Austrije i mandatar za formiranje nove vlade Sebastijan Kurc, ocenio je da je presuda Ratku Mladiću dalji važan korak u pravcu savladavanja prošlosti i stravičnih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

Kurc je, u saopštenju, poručio da ovu presudu zbog toga moraju poštovati sve strane.

Odlučno pravno procesuiranje svih zločinaca je preduslov za pravdu i savladavanje prošlosti, a time i za praštanje i pomirenje, naglasio je aktuelni šef austrijske diplomatije.

„Jedna od pouka ratnih sukoba mora biti da države na Zapadnom Balkanu u budućnosti moraju još tešnje, prekogranično sarađivati”, podvukao je Kurc. (Tanjug)

Komentari134
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Petar Ilic
Ako postoji kolektivno negiranje krivice onda sigurno postoji i kolektivna krivica.
milorad draskovic
Mismo ga izdali kao i Karadzica i Milosevica.Nasa sramota
Јован К.
@Petar Ilic ... Како су они то издали Вас? Да се, можда, не јављате из Шевенингена? Узгред, Ваш следећи коментар (да колективно негирање кривице значи да постоји и колективна кривица) је произвољан и прилично нелогичан. Наиме, ако велика већина тврди да неко није крив, то се односи на ту особу и лажну оптужницу, а не на питање одговорности те већине која се изјашњава.
Petar Ilic
Ne ubrajaj mene u "vas". On je mene izdao, kao i Karadzic i Milosevic. Nije vasa sramota jer je nikad niste ni imali.
Драган Пик-лoн
Жртве у Сребреници није убио Младић нити Караџић него оних три ипо хиљаде српских сужања ,које је поубијао Насер Орић!!!
Драган Пик-лoн
@Игор Г., генерал Младић није убио ни једног цивила,нити је наредио нешто слично.Он је положио заклетву Отаџбини.За њега су сви цивили света истог рода и националитета.Јер је школован официр.Не припада муџахединима,усташама нити хирурзима из Жуте Куће.Он је југословенски патриота.Ослободио је БиХ-ну!Немојте молим вас да стављате у моја уста ваше первезне оптужбе.Без датума имена и ДНК анализе.Престаните да се бавите мојим коментарима,читајте мало и друге људе шта кажу.Да вечно живи,народни херој-Ратко Младић!!!
Акакије Акакијевич
Само да додам: не припада ни једној варијанти НАТО + ЕУ зликоваца и убица жена, деце, стараца и немоћних лица широм планете.
Sasa Tref
O haskom tribunalu ne vredi trositu reci...sto se njega tice dobices najstrasniju kaznu i za nevezan pojas samo ako si Srbin.Vece zlo koje je nas zadesilo je medju nama a to je odsustvo podrske drzave ovim nasim suznjima u tribunalu.Predsednik koji je nekad lepio ime Ratka Mladica na jednom od bulevara sada memlja sebi u bradu....jedan ministar umalo se nije pridruzio lincu svog nekadasnjeg idola(Jedan je Milosevic a drugog pogodite...)Tuzilac Vukcevic radio je i vise nego sto treba da skupi dokaze protiv Srba.Za one koji su pocinili zlocin protiv Srba nije prikupio nista.Zatim milioni naseg obicnog sveta koji su naseli na pricu da ce nam biti bolje kad sve nase ljude izrucimo.....Sramota je na nama samima.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.