Ponedeljak, 25.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Prevremena penzija trajno umanjuje ček

Mesečni iznos se smanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre propisanih navršenih godina
Засад је потребно најмање 15 година стажа осигурања за одлазак у пензију (Фото Д. Јевремовић)

Da li ne­do­sta­tak pen­zij­skog sta­ža do­no­si uma­nje­nje pen­zi­o­nog če­ka? Ko­ji su sve uslo­vi za od­la­zak u pre­vre­me­nu sta­ro­snu pen­zi­ju? Ka­da će se kon­kret­no iz­jed­na­či­ti uslo­vi za pen­zi­o­ni­sa­nje že­na i mu­ška­ra­ca osi­gu­ra­ni­ka? 

To su naj­če­šća pi­ta­nja ko­ja ovih da­na re­dak­ci­ji Tre­ćeg do­ba na­šeg li­sta upu­ću­ju broj­ni či­ta­o­ci. Za sve njih, iz Fon­da za pen­zij­sko i in­va­lid­sko osi­gu­ra­nje, sti­že si­ja­set od­go­vo­ra, a me­đu nji­ma pr­vi pred­sta­vlja pod­se­ća­nje da su od 1. ja­nu­a­ra 2017. go­di­ne za že­ne osi­gu­ra­ni­ke uslo­vi za sta­ro­snu pen­zi­ju 61 go­di­na i šest me­se­ci ži­vo­ta, i naj­ma­nje 15 go­di­na sta­ža osi­gu­ra­nja.

Za mu­škar­ce su pra­vi­la ma­lo dru­ga­či­ja – 65 go­di­na ži­vo­ta i naj­ma­nje 15 go­di­na sta­ža osi­gu­ra­nja im je po­treb­no da bi ste­kli uslov za sta­ro­sno pen­zi­o­ni­sa­nje.

Nad­le­žni iz Fon­da PIO is­ti­ču i da je je­dan od uslo­va za ostva­ri­va­nje sta­ža na sta­ro­snu pen­zi­ju 45 go­di­na sta­ža osi­gu­ra­nja za ko­ji su pla­će­ni do­pri­no­si, bez ob­zi­ra na go­di­ne ži­vo­ta, za oba po­la.

– Uslov za pre­vre­me­nu sta­ro­snu pen­zi­ju za da­me u 2017. su 55 go­di­na i osam me­se­ci ži­vo­ta i 37 go­di­na i šest me­se­ci sta­ža osi­gu­ra­nja, a za osi­gu­ra­ni­ke mu­škar­ce 56 go­di­na i če­ti­ri me­se­ca ži­vo­ta i 40 go­di­na sta­ža osi­gu­ra­nja. U slu­ča­ju pre­vre­me­nog sta­ro­snog pen­zi­o­ni­sa­nja, pen­zi­ja se traj­no uma­nju­je za 0,34 od­sto za sva­ki me­sec pre na­vr­še­nih go­di­na ži­vo­ta pro­pi­sa­nih za sti­ca­nje pra­va na sta­ro­snu pen­zi­ju – pod­se­ća­ju u Fon­du PIO i do­da­ju da ovo uma­nje­nje mo­že naj­vi­še da iz­no­si 20,4 pro­ce­na­ta, ka­da se u pre­vre­me­nu sta­ro­snu pen­zi­ju od­la­zi pet go­di­na pre sti­ca­nja uslo­va za sta­ro­snu pen­zi­ju.

Nad­le­žni ob­ja­šnja­va­ju i da bi osi­gu­ra­nik, uko­li­ko že­li da ostva­ri pra­vo na pen­zi­ju po uslo­vi­ma iz 2017. go­di­ne, tre­ba­lo naj­pre da ras­ki­ne rad­ni od­nos s da­tu­mom u ovoj go­di­ni, a po­tom i pod­ne­se zah­tev u 2017. Ti­me će za­si­gur­no ostva­ri­ti pra­vo na pen­zi­ju po uslo­vi­ma ko­ji va­že u ovoj go­di­ni. 

– Pod­no­še­nje zah­te­va 1. ja­nu­a­ra 2018. i ka­sni­je pod­ra­zu­me­va pri­me­nu uslo­va ko­ji va­že u toj go­di­ni. A pr­vog da­na na­red­ne go­di­ne za že­ne osi­gu­ra­ni­ce uslov za sta­ro­snu pen­zi­ju bi­će 62 go­di­ne ži­vo­ta i naj­ma­nje 15 go­di­na sta­ža osi­gu­ra­nja. Uslov za pre­vre­me­nu sta­ro­snu pen­zi­ju za že­ne u 2018. po­di­že se na 56 go­di­na i če­ti­ri me­se­ca ži­vo­ta i 38 go­di­na sta­ža osi­gu­ra­nja – po­ru­ču­ju u Fon­du PIO. 

U slu­ča­ju mu­ška­ra­ca, uslov za sta­ro­snu pen­zi­ju osta­je isti, 65 go­di­na ži­vo­ta i naj­ma­nje 15 go­di­na sta­ža osi­gu­ra­nja, dok će za ostva­ri­va­nje pra­va na pre­vre­me­nu pen­zi­ju u 2018. go­di­ni bi­ti po­treb­no 57 go­di­na ži­vo­ta i 40 go­di­na sta­ža osi­gu­ra­nja.

Na pi­ta­nje ka­ko će se u na­red­nim go­di­na­ma me­nja­ti, od­no­sno uve­ća­va­ti uslo­vi za pen­zi­o­ni­sa­nje, u Fon­du PIO od­go­va­ra­ju da će se go­di­ne ži­vo­ta kao uslov za osi­gu­ra­ni­ce že­ne uve­ća­va­ti do 2032. go­di­ne ka­da će za že­ne i mu­škar­ce on bi­ti iz­jed­na­čen – 65 go­di­na ži­vo­ta i naj­ma­nje 15 go­di­na sta­ža osi­gu­ra­nja. Ka­da je reč o pre­vre­me­noj sta­ro­snoj pen­zi­ji, uslo­vi će se po­di­ći do 2024. go­di­ne, ka­da će ta­ko­đe bi­ti iz­jed­na­če­ni za že­ne i mu­škar­ce – 60 go­di­na ži­vo­ta i 40 go­di­na sta­ža osi­gu­ra­nja. Nad­le­žni upu­ću­ju ko­ri­sni­ke i osi­gu­ra­ni­ke da se o uslo­vi­ma za ostva­ri­va­nje pra­va na pen­zi­ju mo­gu de­talj­ni­je in­for­mi­sa­ti na saj­tu fon­da www.pio.rs, u odelj­ku pra­va/ostva­ri­va­nje pra­va.

Pro­sek – 23.815 di­na­ra

Pro­seč­na pen­zi­ja svih ka­te­go­ri­ja osi­gu­ra­ni­ka (za­po­sle­ni, sa­mo­stal­ne de­lat­no­sti, po­ljo­pri­vred­ni­ci) i svih vr­sta pen­zi­je (sta­ro­sna, in­va­lid­ska, po­ro­dič­na) iz­no­si 23.815 di­na­ra. Pre­ma va­že­ćem za­ko­nu, za ko­ri­sni­ke iz ka­te­go­ri­je za­po­sle­nih i sa­mo­stal­nih de­lat­no­sti naj­ni­ža pen­zi­ja iz­no­si 13.655 di­na­ra, a za ka­te­go­ri­ju po­ljo­pri­vred­nih pen­zi­o­ne­ra me­seč­ni ček je is­pi­san na 10.735 di­na­ra.

Komentari21
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Branko
Znaci trebali smo poceti raditi u 3. razredu srednje skole , bez u ono doba obaveznog sluzenja JNA i bez 4 meseca bombardovanja ...zasto ta sluzba ne ulazi u radni staz ? Baceno 16 meseci najboljih godina u nista ...? Nerealno i neizvodivo . Tako da sada imate pun biro za zaposljavanje starijih ljudi pa kada odu u penziju ili ako dozive, onda odmah vesti A.V. smanjio nezaposlenost ...
Primus
Više od 430 miliona evra je za ove tri godine uzeto od penzionera
pitanje
Kako moze 57 godina zivota i 40 godina staza? Jel to neka kvaka 22? Nemoguca misija? Najbolje je da nam se uplacuju bruto plate, a mi sami da resimo sta cemo kada napustimo radno mesto. Garantujem da bi svako mogao da kupi omanju fabriku i da se leci kako mu je volja.
Jeremija
Rudari, vojska, policija, baletani, zaslužni sportaši.
Сале Земунац
Уместо да се праве радна места за младе ми терамо маторе да раде до последњег даха. Да ли је то подстицај младом човеку да почне што касније да ради?
doc
Gde su ona zlatna vremena kad je gotovo pola naroda dobijao boracku penziju.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.