Utorak, 26.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
VELIKE ADVOKATSKE ODBRANE

Kamenčić oslobodio Pavla Vuisića

Razlupano vetrobransko staklo srušilo je klimavu optužnicu za tešku nesreću u kojoj je poznati glumac vozio „fiću”
Павле Вуисић као Паја у серији „Камионџије” (Принтскрин/„Камионџије”)

Pa­vle je kru­pan i sna­žan čo­vek, pa bi i tim pu­tem mo­glo da se do­ka­zu­je da tri ča­še špri­ce­ra ne pred­sta­vlja­ju ni­šta ka­da se ras­po­re­de na pre­ko sto ki­lo­gra­ma te­la, re­kao je advo­kat Ve­li­mir Cve­tić.

Pred sud­skim ve­ćem u Srem­skoj Mi­tro­vi­ci se­deo je na op­tu­že­nič­koj klu­pi ve­li­ki čo­vek. Ne sa­mo po­ja­vom, ne­go i po glu­mač­kom ume­ću. Sni­mio je ne­ko­li­ko de­se­ti­na fil­mo­va i tek su ga če­ka­le ulo­ge Pa­je u „Ka­mi­on­dži­ja­ma”, Jo­ce u „Ot­pi­sa­ni­ma” i mno­ge dru­ge.

Pred su­di­ja­ma je se­deo Pa­vle Vu­i­sić.

Ni­je to bi­la film­ska klap­na za sce­nu u sud­ni­ci. Ni­je bi­lo ka­ska­de­ra na auto-pu­tu. Sce­na je bi­la su­ro­vo stvar­na.

Glu­mac je 21. de­cem­bra 1961. go­di­ne vo­zio svog „fi­ću” auto-pu­tem ka In­đi­ji. Kod Sta­re Pa­zo­ve iz­ne­na­da je pre­šao na le­vu stra­nu ko­lo­vo­za i su­da­rio se s auto­bu­som „La­ste”.

U ne­sre­ći je po­gi­nuo nje­gov pri­ja­telj, ko­ji je se­deo na me­stu su­vo­za­ča, a put­nik sa zad­njeg se­di­šta te­ško je po­vre­đen.

Su­đe­nje je iza­zva­lo ve­li­ko in­te­re­so­va­nje jav­no­sti i iz­gle­da­lo je da će Vu­i­sić mo­ra­ti da ode na iz­dr­ža­va­nje ka­zne ka­da je Okru­žni sud u Srem­skoj Mi­tro­vi­ci, ok­to­bra 1963. go­di­ne, do­neo pre­su­du – če­ti­ri go­di­ne stro­gog za­tvo­ra. 

U obra­zlo­že­nju je pi­sa­lo da je op­tu­že­ni bio pri­pit i da je br­zo vo­zio. Sud ni­je po­ve­ro­vao Vu­i­si­ću da je iz­gu­bio kon­tro­lu nad vo­la­nom zbog iz­ne­nad­nog pu­ca­nja ve­tro­bran­skog sta­kla.

Ve­šta­ci su utvr­di­li da je ka­mi­on is­pred „fi­će” zad­njim toč­ko­vi­ma si­lo­vi­to od­ba­cio je­dan ma­li ka­men, ko­ji je ve­li­kom br­zi­nom uda­rio u Vu­i­si­ćev ve­tro­bran.

Baš taj ka­men­čić bio je adut od­bra­ne pred Vr­hov­nim su­dom, ko­ji je uki­nuo pre­su­du i vra­tio su­đe­nje na po­če­tak. 

– Za­što ko­man­dir sa­o­bra­ćaj­ne mi­li­ci­je ni­je utvr­dio pi­jan­stvo okri­vlje­nog du­va­njem u fil­ter? Za­što le­kar ni­je u svo­joj am­bu­lan­ti u Sta­roj Pa­zo­vi uzeo krv na al­ko­hol? Za­što to ni­je uči­nje­no bar ka­da je Vu­i­sić pre­ba­čen u Ze­mun­sku bol­ni­cu? – re­đa­la su se pi­ta­nja bra­ni­la­ca na po­no­vlje­nom su­đe­nju u ja­nu­a­ru 1965. go­di­ne.  

– Ni­je mi pa­lo na pa­met da od po­lu­mr­tvih lju­di va­dim krv na al­ko­hol. Spa­sa­vao sam ži­vo­te – re­kao je dok­tor.

Jav­ni tu­ži­lac je tvr­dio da su Vu­i­sić i nje­go­va dva pri­ja­te­lja po­pi­li li­tar i po vi­na u re­sto­ra­nu „No­vi Be­o­grad”.

– Ko­no­bar je re­kao su­du da je op­tu­že­ni Pa­vle sa svo­jim sa­put­ni­ci­ma bio tre­zan, da ni­je pio vi­no tra­gič­nog da­na – go­vo­rio je advo­kat.

Do­sta­vio je na­laz In­sti­tu­ta za sud­sku me­di­ci­nu u ko­me pi­še da ka­fa ne mo­že ne­u­tra­li­sa­ti al­ko­hol. Ve­šta­ci su utvr­di­li da se „fi­ća” kre­tao br­zi­nom od sve­ga 30 ki­lo­me­ta­ra na sat.

Sve­do­čio je i Slo­bo­dan Đor­đe­vić, ko­ji je 11 da­na po­sle ne­sre­će bio u ko­mi i je­dva pre­ži­veo. Se­deo je na pred­njem se­di­štu od Be­o­gra­da do Sta­re Pa­zo­ve, gde su po­pi­li ka­fu za­jed­no s po­koj­nim Ili­ja­še­vi­ćem, ko­ji je ta­da seo na­pred.

– Po­što sta­nu­je­mo u is­toj zgra­di, ja sam ga iz­ju­tra ra­no pro­bu­dio da ide­mo na ser­vis ko­la. Svra­ti­li smo u ka­fa­nu da po­pi­je­mo ka­fu – re­kao je Đor­đe­vić pred su­dom.

– Pa­vle je be­žao zde­sna ule­vo on­da ka­da mu je raz­lu­pa­na šo­fer­šajb­na. Ošte­će­ni Đor­đe­vić je re­kao da je čuo ne­ki udar, za­tim zu­ja­nje, na­gli pro­dor ve­tra, a za­tim je do­šao sna­žan udar s ko­jim se nje­go­va svest iz­gu­bi­la. Od­mah po­sle ovo­ga do­šao je iz No­vog Sa­da ve­štak, in­že­njer Vu­ko­sa­vljev, ko­ji je re­kao: „Ma­li ka­mi­čak, ve­li­či­ne ma­log ora­ha, mo­že da raz­lu­pa šo­fer­šajb­nu” – na­veo je advo­kat.

Glu­mac je u ne­sre­ći pro­šao s pre­lo­mom ru­ke i no­ge.

– Ka­da bi za tre­nu­tak po­ve­ro­vao da će­te osu­di­ti Pa­vla Vu­i­si­ća, ja bih vam du­go go­vo­rio o umet­ni­ku evrop­skog ran­ga, o lič­no­sti ko­ja je skrom­nim ži­vo­tom i ve­li­kim de­li­ma ste­kla po­pu­lar­nost ko­ja se te­ško mo­že do­sti­ći. Ostao bih ov­de da­ni­ma da go­vo­rim sve dok vas ne uve­rim da je ne­vin. Ali osta­vljam sve to po stra­ni, jer sam ube­đen da će­te ga oslo­bo­di­ti – ka­zao je Cve­tić na kra­ju za­vr­šne re­či.

No­vo sud­sko ve­će u Srem­skoj Mi­tro­vi­ci do­ne­lo je oslo­ba­đa­ju­ću pre­su­du, ko­ju je Vr­hov­ni sud Sr­bi­je po­tvr­dio.

Po­no­sni Vi­king 

Advo­kat Ve­li­mir Cve­tić (1924. Je­zdi­na, Ča­čak – 2001. Be­o­grad) bio je u Dru­gom svet­skom ra­tu za­ro­bljen i spro­ve­den u lo­gor na Ba­nji­ci, oda­kle je in­ter­ni­ran u Nor­ve­šku. Na­kon bek­stva iz lo­go­ra pri­klju­čio se nor­ve­škim par­ti­za­ni­ma. Na nje­go­vom spo­me­ni­ku pi­še da je „Po­no­sni Vi­king”. Od­li­ko­van je zbog uče­šća u bor­bi pro­tiv oku­pa­to­ra, ali je 1999. go­di­ne vra­tio or­den dr­ža­vi Nor­ve­škoj, za­to što je nje­na vla­da po­dr­ža­la agre­si­ju NA­TO-a na SRJ, na­vo­di u knji­zi „Ve­li­ke advo­kat­ske od­bra­ne” ni­ški advo­kat Oli­ver Injac. Bra­nio je u oko 7.000 slu­ča­je­va sa­o­bra­ćaj­ki, ali i u mno­gim po­li­tič­kim pro­ce­si­ma.

Komentari3
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Nikola
I verujete u tu pricu o kamencicu ? Imam utisak da je sud presudu doneo na osnovu utiska, a ne cinjenica, a svakako je slava glumca imala veliku ulogu.
Jovan
I tad nam je krenulo naopako, kad je pocela da se pravi razlika izmedju gradjana. Sto neko lepo rece svi su bili jednaki ali neki su bili vise jednaki nego drugi! Ako je Pavle Vujicic pijan vozio auto, onda je trebao za to da odgovara!
Mihailo Bojovic
@Jovan...zemljace ne ispravljaj krive drine,odmori malo,dosta moralisanja.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.