Utorak, 27.07.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Pregrupisavanje ili raspad opozicije u Pančevu

Odbornici jedne od dve novoformirane odborničke grupe tvrde da nastavljaju opozicionu borbu, dok vladajući naprednjaci proglašavaju da opozicije nema, samo mržnje prema SNS i Aleksandru Vučiću
Две нове одборничке групе у скупштини: центар Панчева (Фо­то О. Јан­ко­вић)

Pan­če­vo – Krvna sli­ka pan­če­vač­ke skup­šti­ne pro­me­ni­la se uto­li­ko što su for­mi­ra­ne dve no­ve od­bor­nič­ke gru­pe. Naj­pre su pe­to­ri­ca od­bor­ni­ka iza­bra­na s li­ste Li­ge so­ci­jal­de­mo­kra­ta Voj­vo­di­ne for­mi­ra­li no­vu od­bor­nič­ku gru­pu Za na­še Pan­če­vo, a na tek završenoj lo­kal­noj par­la­men­tar­noj se­si­ji če­tvo­ro od­bor­ni­ka sa li­ste Do­sta je bi­lo i de­mo­kra­ta na če­lu sa do­ju­če­ra­šnjim pred­sed­ni­kom grad­skog od­bo­ra stran­ke, kao i od­bor­ni­ca, čla­ni­ca Na­rod­ne par­ti­je Vu­ka Je­re­mi­ća, ob­ja­vi­li da su udru­že­ni u još jed­nu no­vu od­bor­nič­ku gru­pu pod na­zi­vom Slo­bod­no Pan­če­vo.

Ta­ko je, po­sle jed­nog pre­le­ta u re­do­ve SNS-a i dva sa­da ne­za­vi­sna, a biv­ša od­bor­ni­ka DS ne­ka­da vla­da­ju­će stran­ke, ko­ja je na­kon po­sled­njih iz­bo­ra u grad­ski par­la­ment ušla kao dru­ga po­li­tič­ka op­ci­ja po sna­zi sa se­dam osvo­je­nih man­da­ta, spa­la na jed­nog od­bor­ni­ka. 

U pr­vom obra­ća­nje jav­no­sti pred­stav­ni­ci gru­pe gra­đa­na Slo­bod­no Pan­če­vo su po­ru­či­li da na­sta­vlja­ju opo­zi­ci­o­nu bor­bu za Pan­če­vo bez stra­ha, ka­ko bi se osmeh vra­tio na li­ca Pan­če­va­ca, uz otvo­re­na vra­ta za sa­rad­nju sa svim opo­zi­ci­o­nim od­bor­ni­ci­ma, na­ja­vu da će u do­gled­no vre­me for­mi­ra­ti i udru­že­nje gra­đa­na i uz po­ziv Pan­čev­ci­ma, or­ga­ni­za­ci­ja­ma i van­par­la­men­tar­nim stran­ka­ma na sa­rad­nju.

Mu­nje­vi­to su re­a­go­va­li i lo­kal­ni na­pred­nja­ci. Šef od­bor­nič­ke gru­pe SNS-a  Želj­ko Su­šec oce­nio je da opo­zi­ci­ju, ko­ja u pan­če­vač­koj skup­šti­ni fak­tič­ki po­sto­ji ali po­li­tič­ki ne, ni­šta dru­go ne oku­plja do „pa­to­lo­ška mr­žnja pre­ma SNS-u”, a kao pri­mer na­veo opre­ma­nje i na­po­re vla­sti da upo­sli pan­če­vač­ku Se­ver­nu in­du­strij­sku zo­nu, uz oce­nu da oni ko­ji bez ika­kvih jav­nih ob­ja­šnje­nja na­pu­šta­ju stran­ke sa či­jih su li­sta iza­bra­ni, po­ku­ša­va­ju da u grad­ski par­la­ment pre­sli­ka­ju cir­kus ko­ju nji­ho­ve cen­tra­le pra­ve u re­pu­blič­kom par­la­men­tu, što im SNS, ka­ko je re­kao, ne­će do­zvo­li­ti, dok uzrok pre­gru­pi­sa­va­nja me­đu opo­zi­ci­o­nim od­bor­ni­ci­ma, SNS vi­di „kao bor­bu za oču­va­nje pri­vi­le­gi­ja i strah da će na sle­de­ćim iz­bo­ri­ma osta­ti bez man­da­ta”.

„Oni ko­ji su nam dr­ža­li lek­ci­je o etič­kom ko­dek­su po­ka­za­li su da ne­ma­ju „e od eti­ke” i da je sve to bi­la far­sa i jef­ti­ni po­li­tič­ki po­e­ni ko­ji su sve sve­li na na­pad na SNS i Alek­san­dra Vu­či­ća. Već ne­ko­li­ko me­se­ci se ne po­ja­vlju­ju na sed­ni­ca­ma Skup­šti­ne gra­da na ko­ji­ma se ra­di u in­te­re­su gra­đa­na i do­vo­đe­nju in­ve­sti­to­ra”, re­kao je Su­šec.

On je ka­zao da su li­ga­ši do­ka­za­li gra­đa­ni­ma ko­li­ko bri­nu o etič­kom ko­dek­su ta­ko što su na­pu­sti­li ovu par­ti­ju, ali za­dr­ža­li man­da­te, a da su lo­kal­ni čla­no­vi po­kre­ta mu­zi­ča­ra Sa­še Ra­du­lo­vi­ća Do­sta je bi­lo, na lo­kal­ni ni­vo pre­ne­li po­li­ti­ku ko­ju ovaj po­kret vo­di, a to je is­klju­či­vo ne­po­ti­zam, do­dav­ši da su do sa­da go­vo­ri­li o sve­mu i sva­če­mu, sa­mo naj­ma­nje o in­te­re­su gra­đa­na Pan­če­va.

„Na skup­šti­ni se raz­go­va­ra­lo o re­ba­lan­su bu­dže­ta i in­ve­sti­ci­ja­ma i ni­ko se ni­je uhva­tio tih te­ma ne­go su iz­no­si­li nji­ho­ve unu­tar­stra­nač­ke pro­ble­me i ras­pra­vlja­li, ko ko­me ko­li­ko hi­lja­da di­na­ra tre­ba da vra­ti. To je jed­na ve­li­ka bru­ka, kao i da za go­di­nu i po da­na ni­su na­u­či­li po­slov­nik i da se dr­že ta­ča­ka dnev­nog re­da. Žao mi je što ne­ma­mo opo­zi­ci­ju, ono što je do­bro što vas na­go­ni da ra­di­te, br­že ja­če – mi to ne­ma­mo”, re­kao Su­šec.

Jed­ni no­va de­ša­va­nja na po­li­tič­koj sce­ni Pan­če­va na­zi­va­ju pre­gru­pi­sa­va­njem po­li­tič­kih sna­ga, dok Re­gi­o­nal­na RTV Pan­če­vo bru­ji od kva­li­fi­ka­ci­ja da se „ne­sreć­ni DS ras­pao, kao i opo­zi­ci­ja ko­ja je na­sta­vi­la da vre­đa, oma­lo­va­ža­va i de­gra­di­ra sve što je ura­đe­no od pa­da vla­sti DS 2012. go­di­ne” i do­da­je „da se ne zna ko pi­je, a ko pla­ća, ali da si­gur­no  – po­li­ti­ke ne­ma, opo­zi­ci­je ne­ma, sa­mo mr­žnje pre­ma SNS-u i Alek­san­dru Vu­či­ću”, ci­ti­ra­ju­ći še­fa od­bor­nič­ke gru­pe ove par­ti­je Želj­ka Su­še­ca.

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

dr Slobodan Devic
Dva Srbina, tri misljenja, cetiri politicke partije; zato i jesmo tu gde smo ...

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.