Ponedeljak, 06.02.2023. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Katalonski separatisti obećavaju da će biti dobri

Карлес Пућдемон (Фото АП)

Ne od­u­sta­je­mo od svo­jih uve­re­nja, ali ubu­du­će će­mo se za ne­za­vi­snost bo­ri­ti pre­go­vo­ri­ma i po­što­va­će­mo či­nje­ni­cu da je Špa­ni­ja uki­nu­la ka­ta­lon­sku auto­no­mi­ju, na­pi­sa­li su uhap­še­ni ka­ta­lon­ski mi­ni­stri u mol­bi da se bra­ne sa slo­bo­de. 

Zva­nič­ni­ci svrg­nu­te se­ce­si­o­ni­stič­ke vla­de za­tra­ži­li su od Vr­hov­nog su­da da ih pri­vre­me­no pu­sti iz za­tvo­ra da bi uče­stvo­va­li na pre­vre­me­nim po­kra­jin­skim iz­bo­ri­ma ko­je je Ma­drid ras­pi­sao za sle­de­ći me­sec.

Osmo­ro uhap­še­ni­ka je, ka­ko je ju­če pre­neo ABC, na­ve­lo da je kam­pa­nja naj­bo­lja ga­ran­ci­ja da ne­će po­be­ći iz ze­mlje jer je u nji­ho­vom naj­bo­ljem  in­te­re­su da se po­ja­ve pred bi­ra­či­ma. 

Sud je ra­ni­je od­ba­cio mo­guć­nost da op­tu­že­ni ka­ta­lon­ski se­ce­si­o­ni­sti iza­đu uz ka­u­ci­ju jer je sma­trao da bi mo­gli da na­pu­ste Špa­ni­ju ili uni­šte do­ka­ze. U obra­ća­nju vr­hov­nim su­di­ja­ma, uklo­nje­ni mi­ni­stri ob­ja­šnja­va­ju da ne bi mo­gli da uni­šte ni­je­dan do­kaz jer su is­te­ra­ni iz vla­de i jer je Ma­drid pre­u­zeo di­rekt­nu upra­vu nad re­gi­o­nom, zbog če­ga ni­je­dan član do­ne­dav­ne ad­mi­ni­stra­ci­je ne­ma pri­stup ka­ta­lon­skim usta­no­va­ma i do­ku­men­ti­ma. 

Za ma­drid­sku štam­pu, ovo je još je­dan po­raz ka­ta­lon­skih po­li­ti­ča­ra jer su pri­zna­li špan­ski su­ve­re­ni­tet i „od­u­sta­li od jed­no­stra­nog pro­gla­še­nja ne­za­vi­sno­sti”. Obe­ća­li su i da će, ako po­no­vo do­đu na vlast, in­si­sti­ra­ti na di­ja­lo­gu, što se tu­ma­či i kao nji­ho­vo obe­ća­nje da vi­še ne­će or­ga­ni­zo­va­ti re­fe­ren­du­me i pro­gla­ša­va­ti ot­ce­plje­nje bez sa­gla­sno­sti pre­sto­ni­ce. 

Zbog to­ga što su usvo­ji­li de­kla­ra­ci­ju o ne­za­vi­sno­sti, iza re­še­ta­ka su se na­šli do­ne­dav­ni pot­pred­sed­nik vla­de u Bar­se­lo­ni Ori­ol Žun­ke­ras i sed­mo­ro mi­ni­sta­ra. Osum­nji­če­ni su za di­za­nje po­bu­ne i fi­nan­sij­ske mal­ver­za­ci­je, što je op­tu­žni­ca sa ko­jom se su­o­ča­va­ju i do­sko­ra­šnji po­kra­jin­ski pre­mi­jer Kar­les Puđ­de­mon i če­tvo­ro osta­lih mi­ni­sta­ra ko­ji su sa njim pre­be­gli u Bel­gi­ju. 

Ono što Žun­ke­ras i osta­li zva­nič­ni­ci iza re­še­ta­ka po­ku­ša­va­ju da iz­dej­stvu­ju je ne­što na­lik ono­me što je do­bi­la pred­sed­ni­ca re­gi­o­nal­nog par­la­men­ta Kar­me For­ka­delj, ko­ja je pr­va pre­sto­nič­kim or­ga­ni­ma da­la reč da će bi­ti do­bra. Da bi je pu­sti­li da se bra­ni sa slo­bo­de, Kar­me For­ka­delj je mo­ra­la da iz­ja­vi da pri­zna­je špan­sku vlast i da je de­kla­ra­ci­ja o ne­za­vi­sno­sti bi­la sim­bo­lič­na, kao i da obe­ća da na iz­bo­ri­ma ne­će za­go­va­ra­ti osa­mo­sta­lje­nje Ka­ta­lo­ni­je. Po­sle to­ga je uz ka­u­ci­ju iza­šlo i če­tvo­ro nje­nih pot­pred­sed­ni­ka i se­kre­ta­ra.

Dok je za Žun­ke­ra­sa, li­de­ra Re­pu­bli­kan­ske le­vi­ce Ka­ta­lo­ni­je, ne­mo­gu­će da se na iz­bo­ri­ma bo­ri iz za­tvo­ra, Puđ­de­mon, pred­sed­nik Ka­ta­lon­ske evrop­ske de­mo­krat­ske stran­ke, ot­kri­va da je to ve­o­ma te­ško ra­di­ti i iz eg­zi­la. Sa par­tij­skim sa­bor­ci­ma kod ku­će su­ko­bio se već na po­čet­ku kam­pa­nje na­go­ve­šta­va­ju­ći da bi sle­de­ći re­fe­ren­dum mo­gao da bu­de onaj o iz­la­sku Ka­ta­lo­ni­je iz Evrop­ske uni­je. Iako je tvr­dio da će ne­za­vi­sna Bar­se­lo­na osta­ti u uni­ji ili da će tra­ži­ti da po­sta­ne čla­ni­ca, Puđ­de­mon je pre ne­ko­li­ko da­na is­ta­kao da će Ka­ta­lon­ci raz­mi­sli­ti da li že­le da osta­nu u or­ga­ni­za­ci­ji ko­ja ni­je po­dr­ža­la nji­ho­vu ne­za­vi­snost ni­ti je re­a­go­va­la ka­da ih je tu­kla špan­ska po­li­ci­ja. Ubr­zo po­sle to­ga njegova stran­ka pro­ba­la je da ube­di bi­ra­če u to da evrop­ska bu­duć­nost Ka­ta­lo­ni­je ni­je upit­na.

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sasa Trajkovic
Sila boga ne moli ali je narod voli... Kada je Srbija uradila isto u Prištini oni su ih nagradili sankcijama, bombardovanjem dvostruki standardi na delu . A političari pokazuju uvek svoje pavo lice da je sve samo interes a da za ideale u zatvoru leže samo .... e.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.