Sreda, 28.09.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Begunac s više lica

Traže ga policije iz regiona, osuđivan je i sumnjičen za iznudu, otmicu i prevare, a nije isključeno da mu likvidacija Igora Mitrovića iz Bara nije prva
Место где је убијен Игор Мировић / Никола Јовановић (Фото МУП)

Ro­đen je kao Go­ran Aran­đe­lo­vić, ali je ime pro­me­nio u Želj­ko Ćo­sić. Po­sle bek­stva iz Ma­ke­do­ni­je 2005. go­di­ne, gde je osu­đen na vi­še­go­di­šnju ro­bi­ju zbog dvo­stru­kog ubi­stva pri­li­kom pljač­ke, po­stao je Kli­ment Isa­ko­vić. Na­kon to­ga pro­me­nio je sa­mo pre­zi­me i to u Jo­va­no­vić, a po­sled­nji iden­ti­tet mu je Ni­ko­la Jo­va­no­vić, če­sto ime i pre­zi­me u Sr­bi­ji. Dva od vi­še na­di­ma­ka su mu Će­la i Ko­pi­lan. Na­vod­no je ro­đen u Za­je­ča­ru ili oko­li­ni i ima iz­me­đu 50 i 55 go­di­na.

Za oso­bom o ko­joj je reč, srp­skim dr­ža­vlja­ni­nom Ni­ko­lom Jo­va­no­vi­ćem, ili već ka­kav po­sled­nji iden­ti­tet ima, ras­pi­sa­na je po­ter­ni­ca zbog sum­nje da je pre sko­ro pet me­se­ca ubio Igo­ra Mi­tro­vi­ća iz Ba­ra. Pre­ma po­sled­njim ope­ra­tiv­nim in­for­ma­ci­ja­ma po­li­ci­je na­la­zi se u Ne­mač­koj. A mo­žda vi­še i ne. U po­ter­ni­ci sto­ji da je opa­san, uvek na­o­ru­žan i spre­man da upo­tre­bi oruž­je.

Da se kri­je u Ne­mač­koj, po­tvr­đe­no je pod­go­rič­koj „Po­bje­di”, iz iz­vo­ra bli­skih is­tra­zi, ko­ji tvr­de da in­ten­ziv­no sa­ra­đu­ju sa ko­le­ga­ma iz Ne­mač­ke i dru­gih ze­ma­lja, i oče­ku­ju da će mu usko­ro bi­ti sta­vlje­ne li­si­ce. Za­je­ča­rac se te­re­ti da je 18. ju­la u bli­zi­ni žr­tvi­ne ku­će u re­gi­o­nu Ze­le­nog po­ja­sa, iz­me­đu Šu­ša­nja i Čr­va­nja, pri­šao vo­zi­lu „fi­jat“ i iz pi­što­lja ka­li­bra de­vet mi­li­me­ta­ra, za sa­da ne­po­zna­te mar­ke, is­pa­lio u Mi­tro­vi­ća vi­še pro­jek­ti­la.

Is­ko­ri­stio je pri­li­ku ka­da se Mi­tro­vić vo­zi­lom uklju­či­vao sa lo­kal­nog na ma­gi­stral­ni put u Šu­ša­nju i ka­da je nje­go­va su­pru­ga iza­šla iz vo­zi­la da ba­ci sme­će u kon­tej­ner. Usmr­tio ga je pred dvo­je ma­lo­let­ne de­ce, ko­ja su bi­la na zad­njem se­di­štu auto­mo­bi­la.

Jo­va­no­vić je iden­ti­fi­ko­van na osno­vu re­zul­ta­ta ve­šta­če­nja, iz­ja­va sve­do­ka, vi­deo-za­pi­sa, a ve­li­ki zna­čaj u is­tra­zi da­la je srp­ska po­li­ci­ja ka­da je ko­le­ga­ma iz Cr­ne Go­re do­sta­vi­la po­dat­ke o ovom vi­še­stru­kom po­vrat­ni­ku.

U do­si­jeu mu pi­še da je osu­đi­van i sum­nji­čen za iz­nu­du, ot­mi­cu i pre­va­ru, a ka­ko su ra­ni­je sa­op­šti­li iz cr­no­gor­ske po­li­ci­je, ni­je is­klju­če­no da mu li­kvi­da­ci­ja Mi­tro­vi­ća ni­je pr­va.

Is­tra­ži­te­lji su utvr­di­li da je Jo­va­no­vić pre ubi­stva Mi­tro­vi­ća bo­ra­vio u Ba­ru pet me­se­ci, od fe­bru­a­ra do 18. ju­la. Pre­ci­zno je iz­u­čio kre­ta­nje žr­tve i nje­go­ve na­vi­ke i če­kao po­go­dan tre­nu­tak za eg­ze­ku­ci­ju. Dan po­sle ubi­stva uze­ti su snim­ci sa vi­deo-nad­zo­ra i ve­šta­če­njem je utvr­đe­no da je oso­ba sa fo­to­gra­fi­je po­či­ni­lac ovog zlo­či­na. Ta­da je Jo­va­no­vić već bio van gra­ni­ca Cr­ne Go­re.

Cr­no­gor­ski is­tra­ži­te­lji su još na po­čet­ku is­tra­ge ko­le­ga­ma iz Sr­bi­je, a i još pet ze­ma­lja, pro­sle­di­li fo­to­gra­fi­ju Jo­va­no­vi­ća.

Utvr­đe­no je da je Jo­va­no­vić u Cr­nu Go­ru do­šao s ci­ljem da ubi­je Mi­tro­vi­ća, s pla­nom raz­ra­đe­nim do naj­sit­ni­jeg de­ta­lja. Mo­tiv li­kvi­da­ci­je, ka­ko je ne­zva­nič­no sa­op­šte­no, le­ži u raz­ra­ču­na­va­nji­ma zbog ile­gal­nih po­slo­va ve­za­nih za tr­go­vi­nu nar­ko­ti­ci­ma.

Pra­vo­sna­žnom pre­su­dom u Sr­bi­ji, Jo­va­no­vić je osu­đen na 13 i po go­di­na ko­je je od­le­žao do 1997. go­di­ne. Na­kon to­ga za kri­vič­no de­lo ot­mi­ca osu­đen je na osam go­di­na i 2015. go­di­ne je iza­šao iz za­tvo­ra. Na osno­vu in­for­ma­ci­ja ko­je ima po­li­ci­ja, srp­ske vla­sti po­tra­žu­ju Jo­va­no­vi­ća ka­ko bi pro­ve­ri­li da li je po­či­nio ne­ka ubi­stva na te­ri­to­ri­ji na­še ze­mlje.

Pre sko­ro de­set go­di­na hap­šen je po­sle ot­mi­ce de­voj­ke, a po­li­ci­ji je u is­tra­zi po­mo­gla nje­go­va go­vor­na ma­na, to što ne zna da iz­go­vo­ri slo­vo „r“. Jo­va­no­vić je zbog ot­mi­ce mla­de Bo­ran­ke osu­đen na osam go­di­na za­tvo­ra. Iz za­tvo­ra je iza­šao 2015. go­di­ne i pre­ma ope­ra­tiv­nim sa­zna­nji­ma po­li­ci­je, na­sta­vio je sa kri­mi­nal­nim ak­tiv­no­sti­ma, ko­ji­ma se ina­če ba­vio od pu­no­let­stva.

Po­sle su­đe­nja za ot­mi­cu Bo­ran­ke, me­di­ji su ob­ja­vi­li da je pre­ko bra­ni­o­ca za­pre­tio sut­ki­nji ko­ja je vo­di­la slu­čaj da će joj „una­ka­zi­ti li­ce i po­lo­mi­ti no­ge, uko­li­ko ga ne pu­sti iz pri­tvo­ra”.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.