Ponedeljak, 16.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

I Branko Ćopić je deo pedagoške istorije

Бран­ко Ћо­пић (Фото „Службени гласнник”)

Ode­lje­nje za pe­da­go­gi­ju i an­dra­go­gi­ju Fi­lo­zof­skog fa­kul­te­ta Uni­ver­zi­te­ta u Be­o­gra­du  u če­tvr­tak će sve­ča­nom sed­ni­com obe­le­ži­ti 125 go­di­na od osni­va­nja Ka­te­dre za pe­da­go­gi­ju. Skup po­sve­ćen zna­čaj­nom ju­bi­le­ju po­či­nje u 12 ča­so­va u am­fi­te­a­tru „Gri­go­ri­je Ostro­gor­ski” na Fi­lo­zof­skom fa­kul­te­tu i mo­ći će da mu pri­su­stvu­ju svi za­in­te­re­so­va­ni. Osim pod­se­ća­nja na bo­ga­tu isto­ri­ju, bi­će re­či i o ak­tu­el­nom ra­du Ode­lje­nja u na­stav­noj i na­uč­no­i­stra­ži­vač­koj obla­sti. Pre­da­va­či ovog ode­lje­nja u pro­te­klih de­set go­di­na uče­stvo­va­li su u sto­ti­nak na­uč­nih i is­tra­ži­vač­kih pro­je­ka­ta, od ko­jih su vi­še od po­lo­vi­ne bi­li me­đu­na­rod­ni.

Sve­ča­nost će bi­ti upot­pu­nje­na za­ni­mlji­vom po­stav­kom u ho­lu Fi­lo­zof­skog fa­kul­te­ta, ko­ju či­ne zna­čaj­ni do­ku­men­ti, ru­ko­pi­si i fo­to­gra­fi­je iz ar­hi­va Ode­lje­nja za pe­da­go­gi­ju i an­dra­go­gi­ju. Pr­vi put bi­će iz­lo­žen stu­dent­ski do­si­je na­šeg knji­žev­nog ve­li­ka­na Bran­ka Ćo­pi­ća, ko­ji je od 1934. do 1940. stu­di­rao i di­plo­mi­rao na pe­da­go­škoj gru­pi Fi­lo­zof­skog fa­kul­te­ta.

Iz­u­ča­va­nje pe­da­go­gi­je u na­šoj ze­mlji ot­po­če­lo je još u Li­ce­ju Knja­žev­stva Srb­skog u Kra­gu­jev­cu, pr­voj vi­šoj ško­li u Sr­bi­ji, ko­ju je 1838. uka­zom osno­vao knjaz Mi­loš Obre­no­vić. Go­di­na 1892. sma­tra se ključ­nom za raz­voj pe­da­go­gi­je kao uni­ver­zi­tet­ske na­uč­ne di­sci­pli­ne. Ta­da je dr Vo­ji­slav Ba­kić (1847–1929) iza­bran za pro­fe­so­ra na Ka­te­dri gim­na­zij­ske pe­da­go­gi­ke s me­to­di­kom Fi­lo­zof­skog fa­kul­te­ta Ve­li­ke ško­le u Be­o­gra­du. Ovaj ve­li­kan srp­ske pe­da­go­gi­je, pro­fe­sor i di­rek­tor Uči­telj­ske ško­le u Kra­gu­jev­cu, re­dov­ni pro­fe­sor i dva pu­ta rek­tor Ve­li­ke ško­le u Be­o­gra­du osno­vao je Pe­da­go­ški se­mi­nar, ko­jeg je sva­ke go­di­ne po­ha­đa­lo po 80 stu­de­na­ta, a na­pi­sao je i udž­be­ni­ke iz op­šte pe­da­go­gi­je i sred­njo­škol­ske me­to­di­ke.

U okvi­ru Uni­ver­zi­te­ta u Be­o­gra­du, for­mi­ra­nog 1905. go­di­ne, pe­da­go­gi­ja od 1927. po­sto­ji kao sa­mo­stal­na na­uč­na gru­pa, a Ode­lje­nje za pe­da­go­gi­ju for­mi­ra­no je 1962. go­di­ne. Stu­di­je se pro­fi­li­šu u tri prav­ca: pred­škol­ska pe­da­go­gi­ja, me­to­di­ka osnov­no­škol­skih pred­me­ta i te­o­ri­ja i me­to­di­ka obra­zo­va­nja od­ra­slih. Da­na­šnje Ode­lje­nje za pe­da­go­gi­ju i an­dra­go­gi­ju usta­no­vlje­no je 1979. go­di­ne i ono ba­šti­ni tra­di­ci­ju du­gu 125 go­di­na, či­je te­me­lje je po­sta­vio dr Vo­ji­slav Ba­kić. 

Komentari2
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dr.Sreten Bozic -Wongar
Branko Copic je bio gorostas generacije Prvo sto sam naucio napamet u skoli je njegova pesma o Petogodisnjem planu. Biloje to u vreme kada se zemlja gradila iz posleratnih rusevina. Radilo se na 250g zute proje.Takve hrabrosti tragicno vise nema.
Драган
Бранко је био велики човек и велики писац, а кад му је свега било доста скочио је с моста. То баш није педагошки, али Бранку је све опроштено.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.