Sreda, 01.12.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Bes i ljutnja vode do prevremene smrti

Сту­ди­ја по­ка­за­ла да они ко­ји не зна­ју да кон­тро­ли­шу не­га­тив­не емо­ци­је има­ју ве­ћу шан­су да умру ра­ни­је од оних вр­шња­ка ко­ји су сми­ре­ни­ји (Фото Пиксабеј)

Na­uč­ni­ci Uni­ver­zi­te­ta u Ajo­vi utvr­di­li su da lju­di ko­ji su uvek lju­ti i be­sni na dru­ge umi­ru ra­ni­je i vi­še obo­le­va­ju od ra­znih bo­le­sti u od­no­su na one ko­ji su smi­re­ni i po­zi­tiv­no gle­da­ju na ži­vot. Stu­di­ja je po­ka­za­la da mu­škar­ci iz­me­đu 20 i 40 go­di­na, ko­ji ne zna­ju da kon­tro­li­šu bes, ima­ju je­dan i po put ve­ću šan­su da umru 35 go­di­na ra­ni­je od onih vr­šnja­ka ko­ji su smi­re­ni­ji.

Na­uč­ni­ci ve­ru­ju da se to de­ša­va zbog po­ve­za­no­sti sa stre­som jer adre­na­lin ko­ji po­kre­će stres uni­šta­va DNK, što mo­že da pro­u­zro­ku­je na­sta­nak smr­to­no­snih bo­le­sti. Ose­ća­ji be­sa iza­zi­va­ju po­ja­ča­ni od­go­vor u amig­da­li, de­lu mo­zga ko­ji je po­ve­zan s in­stink­ti­ma pre­ži­vlja­va­nja. Bes i „lju­te” emo­ci­je pod­sti­ču amig­da­lu da sig­na­li­zi­ra po­ja­ča­no sta­nje te­sko­be pre­ma ostat­ku mo­zga i te­la, po­ve­ća­va­ju­ći pro­tok kr­vi u no­ga­ma i sr­cu, što one­mo­gu­ća­va opu­šta­nje. 

Pre­vi­še kor­ti­zo­la, hor­mo­na stre­sa, u or­ga­ni­zmu do­vo­di do po­re­me­ća­ja u rav­no­te­ži ni­voa še­će­ra u kr­vi, pri­ti­ska štit­nu žle­zdu i sma­nju­je gu­sti­nu ko­sti­ju, a is­tra­ži­va­nje po­ka­zu­je da lju­di ko­ji su uvek lju­ti i mal­tre­ti­ra­ju lju­de iz okru­že­nja ima­ju ve­ću šan­su da obo­le od sr­ča­nih obo­lje­nja, ima­ju pro­ble­me sa va­re­njem, vi­še bo­ra, te­go­be zbog de­pre­si­je i ank­si­o­zno­sti…

Ka­ko is­ti­če kar­di­o­log pro­fe­sor dr Vi­še­slav Ha­dži-Ta­no­vić, kod lju­di ko­ji su uvek lju­ti ja­vlja se po­vi­še­ni stres ko­ji če­sto uti­če i na po­ja­vu in­fark­ta sr­ca. 

– Be­sni lju­di če­sto po­ti­sku­ju ose­ća­nja, a ima­ju na­vi­ku da vi­ču na lju­de oko se­be i na taj na­čin se „pra­zne”. Obič­no is­ka­le ne­za­do­volj­stvo na naj­bli­ži­ma. Za po­ja­vu in­fark­ta je stres glav­ni fak­tor ri­zi­ka, pa tek on­da hi­per­ten­zi­ja – ka­že dr Ha­dži-Ta­no­vić.

In­te­re­sant­no je i da su na­uč­ni­ci iz Har­vard­ske ško­le za jav­no zdra­vlje ura­di­li jed­nu stu­di­ju u ko­joj su ana­li­zi­ra­li sta­nje plu­ća 2.000 mu­ška­ra­ca u ro­ku od osam go­di­na i utvr­di­li da su plu­ća oso­ba ko­ji se če­sto lju­te u mno­go go­rem sta­nju od onih ko­ji to ni­su ra­di­li. S dru­ge stra­ne, der­ma­to­lo­zi sa Uni­ver­zi­te­ta u Ro­če­ste­ru su utvr­di­li da kon­stant­na ljut­nja mo­že da po­re­me­ti funk­ci­ju ko­že, pa do­la­zi če­šće do po­ja­ve der­ma­ti­ti­sa ili pso­ri­ja­ze.

– Be­sni i lju­ti lju­di iz­ra­ža­va­ju svo­jim po­na­ša­njem ne­ko unu­tra­šnje ne­za­do­volj­stvo. Ta­kva auto­a­gre­si­ja se od­ra­ža­va na sta­bil­nost či­ta­vog or­ga­ni­zma. Za­to se ja­vlja­ju kar­di­o­lo­ške, ma­lig­ne i psi­hi­ja­trij­ske bo­le­sti. Ovi lju­di zbog stal­ne ner­vo­ze na ne­ki na­čin do­ve­du do po­ja­ve dis­ba­lan­sa u svom te­lu, pa se pro­blem is­po­lji na onom me­stu ko­je im je naj­sla­bi­ja tač­ka. To se po­seb­no od­no­si na sr­ča­ne bo­le­sni­ke, ali i na one ko­ji do­bi­ju di­jag­no­zu či­ra na že­lu­cu ili dva­na­e­sto­pa­lač­nom cre­vu – na­gla­ša­va pri­ma­ri­jus dr Ve­sna Ja­nju­še­vić, di­rek­tor­ka Do­ma zdra­vlja „Sta­ri grad”. 

Da se ne bi raz­bo­le­li, le­ka­ri sa­ve­tu­ju be­snim i uvek džan­gri­za­vim lju­di­ma da pro­me­ne svo­je po­na­ša­nje. Dr Ha­dži-Ta­no­vić ka­že da je za njih do­bar lek šet­nja ili od­la­zak na pli­va­nje i ve­žbe, kao i da tre­ba „pre­pi­sa­ti” is­ku­stvo iz za­pad­nih ze­ma­lja ka­da lju­di u pe­tak po­sle po­sla be­že iz gra­da na vi­kend u pri­ro­du ka­ko bi se od­mo­ri­li od oba­ve­za. 

– Pre ne­go što hi­ste­ri­šu i vre­đa­ju na pri­mer ko­le­gu, be­sni lju­di ka­da ima­ju po­tre­bu da vre­đa­ju dru­ge naj­pre iza­đu da pro­še­ta­ju ka­ko bi „ohla­di­li” gla­vu. Va­žno je da se­be ube­de da pro­blem ko­ji ima­ju ne tre­ba da pred­sta­vlja za njih kraj sve­ta i da za sve po­sto­ji re­še­nje, a to ni­je kon­stant­na ljut­nja i ne­ga­tiv­nost. Svi ima­mo pro­ble­me ali je va­žno da na­u­či­mo da se no­si­mo sa nji­ma i da bu­de­mo po­zi­tiv­ni. Do­bro je ići i na an­ti­stres pro­gra­me – za­klju­čio je dr Ha­dži-Ta­no­vić.

Za one ko­ji ne zna­ju da kon­tro­li­šu bes sa­ve­tu­ju se od­la­sci kod psi­ho­te­ra­pe­u­ta, ali i pi­sa­nje, jer kad na pa­pi­ru is­ka­žu svo­ja ose­ća­nja lju­di se ose­ća­ju ras­te­re­će­ni­je.

Komentari6
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

pedja
Dzaba im duzi zivot kad je bez emocija...
slavko
Prije umiru pa šta? Prije se spasili od muke!
srdjan
Vala, kakav mi je ovo zivot, i ne treba mi. Besan sam na i na vlast, i na budale koju su tu vlast izabrale, i prosto mi je bolje da crknem nego da zivim ovako bedno i ponizeno.
Petar
Znate Anabela, u mnogo čemu ste u pravu... Ali, kada čovek, pošten i željan života od svoga rada, ujutro, posle nesanice i prevrtanja po krevetu ustane ekonomski i socijalno apsolutno nesiguran, izložen "ciljanim" i licemernim obećanjima, teško da pomogne i molitva, i "samopomoć" i bilo šta drugo... Jedino mu ostaje ljubav (ali, nažalost) kao obaveza bitisanja - zbog voljenih...
Anabela
Shvati: ti si sef tvojih osecanja,a nisu osecanja tvoj sef. Nikada te nije iznervirala vlast ili drugi ljudi-naprotiv, nerviramo sami sebe. Svesna sam kako to zvuci neverovatno kada zavisimo od drugih ekonomski i politicki i preti siromastvo. Tvoj zadatak je da nadjes mir u svom srcu kroz ljubav prema sebi,prastanje (ali ne uvek i zaboravljanje i druzenje) onima koji su ti cinili nepravdu.Pronadji mir i srecu u srcu,ne treba ti razlog da budes srecan, pocni da verujes u sebe, svaki izazov resiti jedan po jedan,polako. Potrazi mir kroz molitvu cim se probudis.Sigurno ti ide bar na jednom planu u zivotu,tako moze da bude na svim planovima.Pogledaj bogate u svetu-cesto su nesrecni.Sreca se krije u srcu.Seti se tog osecanja,vrati ga.Pocni da to osecas i kada mislis o srvarima koje su te do juce nervirale.Oseti mir kada mislis na vlast.Posveti se malim stvarima koje ce ti podici samopouzdanje,onda pocni da mislis na stvari koje ti bez samopuzdanja izgledaju neresivo.
Prikaži još odgovora

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.