Četvrtak, 09.02.2023. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Vučić: Zahvaljujući Putinu i Čurkinu srpski narod nije označen kao genocidan

Predsednik Srbije je započeo posetu Moskvi, gde je uručio Orden srpske zastave prvog stepena udovici Vitalija Čurkina, nekadašnjeg ambasadora Rusije u Ujedinjenim nacijama, i obišao park Zarjađe
Председник Србије у парку Зарјађе (Фотографије Бојан Билбија)
Максим Витаљевич Чуркин и Ирина Чуркина, син и удовица некадашњег амбасадора Русије у УН, примају орден од председника Србије

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je u Moskvi supruzi Vitalija Čurkina, Irini, Orden srpske zastave prvog stepena, kojim je nekadašnji ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama posthumno odlikovan. Vučić je, na svečanosti upriličenoj tim povodom u ambasadi Srbije u Moskvi, rekao da je Čurkin, između ostalog, zaslužan za to što danas srpski narod nije označen kao genocidan. Govoreći o britanskom nacrtu rezolucije kojim je trebalo da srpski narod, uz samo još jedno pleme u Africi, bude proglašen za genocidan, Vučić je rekao da je zahvaljujući hrabrim akcijama Čurkina u UN, a pre svega hrabroj odluci predsednika Vladimira Putina, to sprečeno i takav žig ne stoji na čelu srpskog naroda.

Zarjađe jedan od simbola Moskve
Zarjađe je otvoreno u septembru ove godine, nalazi u centru grada u blizini Crvenog trga i Kremlja na prostranstvu od 13 hektara. Prvi je gradski park izgrađen za poslednjih 50 godina, a povodom 870 godina Moskve otvorili su ga predsednik Rusije Vladimir Putin i gradonačelnik Sergej Sobjanjin. Podeljen je u četiri pejzažne zone, u njemu se nalazi najbogatija botanička kolekcija biljaka, interaktivni medija centar, interaktivni arheološki muzej. U izgradnji parka su korišćene savremene tehnologije, a prava atrakcija je pešački most 70 metara iznad reke Moskve.

Kako je kazao, Čurkin će ostati zapamćen i prepoznatljiv u ruskoj, ali i svetskoj diplomatiji, a u Srbiji po onome što je govorio i činio kada je reč o Kosovu i Metohiji i Bosni i Hercegovini (na primer o događajima na pijaci Markale). „Jedan je od retkih koji se suprotstavio propagandi protiv srpskog naroda, a ono što mu srpski narod nikad neće zaboraviti jeste sve što je učinio u julu 2015. godine”, poručio je Vučić, prenosi Tanjug.

Dan u kojem je Čurkin posthumno odlikovan, veliki je i važan za Srbiju, jer zahvaljuje velikom prijatelju „kojem smo za života ostali dužni”, naveo je predsednik. Kako je dodao, Čurkin se borio za interese Rusije, ali i za istinu. „U vremenima u kojima se borio za istinu malo je bilo onih koji su to želeli da vide. Zato smo mi Srbi osetili važnost njegove borbe za pravdu, pravičnost i istinu”, rekao je Vučić. „Još jednom veliko hvala”, kazao je Vučić Čurkinovoj supruzi, uručujući orden.

Irina Čurkin, koja je sa decom prisustvovala svečanosti, zahvalila je predsedniku Srbije, rekavši da će orden biti čuvan u njihovoj porodici i predavan narednim generacijama. „Vitalij je bio narodni diplomata, a prema srpskom narodu je gajio veliko saosećanje”, rekla je Irina Čurkin. Napominjući da dolaze praznici, koji za njenu porodicu nisu baš srećno vreme, dodala je da, ako bi sada trebalo da održi zdravicu, onda bi svakako rekla da podiže čašu za „časne ljude koji svoje obaveze i dužnosti ispunjavaju do kraja”. „U ime Vitalija vam zahvaljujem”, kazala je supruga Vitalija Čurkina.

Ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić takođe se obratio okupljenima rekavši da je Čurkin bio simbol srpsko-ruskog prijateljstva i da mu zbog zastupanja interesa srpskog naroda dugujemo večnu zahvalnost.

Pre svečanosti u ambasadi Srbije, na početku posete Moskvi, Aleksandar Vučić obišao je  naučno-tehnološki park Zarjađe, koji se nalazi tik uz Crveni trg i Kremlj. U čast predsednika Srbije prvo je upriličena prezentacija istorije Moskve od nastanka do današnjih dana u sali pod nazivom „Vremenska mašina”. Smenjivale su se slike od trenutka kada su uspostavljene prve naseobine na ovoj teritoriji i prve zidine Kremlja, a prezentacija je obuhvatila sve ključne momente u ruskoj istoriji: kada je Moskva zapaljena da bi Napoleon bio oteran, preko vojne parade 1941. godine koja je zbog zime i vejavice trajala samo 25 minuta ali uz snažnu poruku da se Moskva neće predati, do 1961. godine kada su Rusi na Crvenom trgu dočekali Jurija Gagarina posle prvog leta u kosmos, pa do današnjih dana.

Nakon toga, za predsednika Vučića u sali „Let” upriličena je prava atrakcija parka – simulacija leta iznad Moskve – od Kremlja i Crvenog trga, poznatih parkova i fontana, muzeja, stadiona Lužniki, do Moskva sitija – Moskva danju i atraktivna i moderna Moskva noću.

Simulacija je izazvala oduševljenje svih a predsednik Srbije to je opisao rečima: „Nestvarno!”. Delegaciji predvođenoj Vučićem predstavljen je i deo parka gde deca na praktičan način u različitim kabinetima mogu da se upoznaju sa raznim pojavama, od toga kako nastaju vulkani, šta su minerali i slično.

Takođe, predsednik Srbije imao je priliku da vidi i amfiteatar odakle puca vidik na zidine Kremlja i Crkve Svetog Vasilija Blaženog, prenosi Tanjug. Potom je čitava delegacija prešla preko pešačkog mosta iznad reke Moskve, u još jednom muzeju se upoznala sa istorijom grada, čime je poseta parku završena. 

Vučić: Sutra najduže sa Putinom do sada, počast Srbiji

MOSKVA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Moskvi da će njegov susret sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom biti najduži do sada i da će trajati više od dva i po sata, kao i da će nakon toga biti zajedničko obraćanje, ističući da je zbog toga veoma počastvovan.

Vučić iz Moskve čestitao Svetog Nikolu
MOSKVA - Predsednik Republike Aleksandar Vučić čestitao je danas svim građanima Srbije koji slave Svetog Nikolu srećnu krsnu slavu.Predsednik je čestitku poslao iz Moskve, gde ga sutra očekuje susret sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, a budući da i sam slavi, rekao je da će Svetoga Nikolu proslaviti skromno i u prijateljskom okruženju.„Želim svim građanima koji slave Svetog Nikolu srećnu krsnu slavu, a ja ću je proslaviti ovde u srpskoj crkvi Svetog Petra i Pavla u Moskvi, nas nekoliko slavi tu slavu i mi ćemo je skromno proslaviti, rekao bih, na dobrom mestu u prijateljskom okruženju, a obezbedili su u našoj crkvi i žito i kolač”, rekao je Vučić za RTS. (Tanjug)

Vučić je za RTS naglasio da su ruski domaćini pokazali izuzetno gostoprimstvo što pokazuje i odnos i poštovanje prema Srbiji.

„Ovo će biti naš najduži zvanični susret, biće dva i po sata, a zatim i pres konferencija”, precizirao je predsednik Srbije i naglasio da je ruska strana iskazala želju za zajedničkom izjavom, zbog čega je veoma počastvovan.

Kako je rekao, biće više tema o kojima će razgovarati sa predsednikom Ruske Federacije, a tu su razvoj ekonomskih odnosa, ističući da ima puno naših radnika koji u Rusiji rade, za naše i ruske firme, i da će se razgovarati i o njihovom statusu.

Predsednik Srbije je naveo da će se razgovarati o daljim međusobnim trgovinskim odnosima, o uvećanju robna razmena koja je dobra i koja se, kako kaže, u 2017. godini oporavila.

On je naveo i da će biti potpisani sporazumi vezani za gas, da će se razgovarati o vojno-tehničkoj saradnji, o Kosovu i Metohiji i odnosima u regionu, o Kataloniji i svemu što se zbiva u Evropi i svetu.

Predsednik Srbije je još jednom podvukao zahvalnost Rusiji na podršci koju imamo u očuvanju našeg suvereniteta i integriteta. (Tanjug)

Gas od presudnog značaja za reindustrijalizaciju i napredak

MOSKVA - Srbija će u Moskvi potpisati sporazum vezan za gas, jer naša zemlja iz godine u godinu povećava potrošnju gasa, potreban nam je i od presudnog je značaja za reindustrijalizaciju zemlje, za napredak privrede, radna mesta i za bolji životni standard građana, izjavio je predsednik Republike Aleksandar Vučić.

„Gledamo kako da rešimo problem, jer posle 2019. niko ne može da zna da li ćemo moći da preuzimamo gas na Beregovu kao što smo mogli do danas, a i sami znate šta je rekao predsednik Vladimir Putin o prolasku gasa kroz Ukrajinu. Dakle, ako mi to nismo u mogućnosti, šta ćemo da radimo - da ukinemo privredu, da ukinemo stotine hiljada domaćinstava? Prosto, mi taj problem moramo da rešimo”, rekao je predsednik za RTS.

„Srbija, kako se razvija i napreduje, napreduje i njena industrija i naša potrošnja gasa sve je veća”, naglasio je predsednik Srbije u Moskvi.

To konkretno znači, ističe Vučić, da će srpska strana „gledati kako i na koji način” da gas koji bude preko Turske dolazio u Bugarsku, ili na druge načine do Bugarske, pa iz Bugarske da ga Srbija preuzima.

„Mi smo o tome na različite načine razgovarali s Evropskom komisijom, oni su nam, i na tome sam im zahvalan, poklonili 49,5 miliona evra donacija za interkonektor sa Bugarskom, ali ovo je drugo pitanje”, rekao je Vučić.

Kako objašnjava, da bi ljudi razumeli zašto je gas toliko važan, navodi primer da mu turski investitori u Vladičinom Hanu, kao i u drugim mestima širom Srbije, traže da se dovede gas.

„Kada odete u Teklas u Vladičin Han, Turci kažu, Vučiću sve je super, obezbedićete autoput, sve je odlično i sjajno napravljeno, ali dajte dovedite nam gas u Vladičin Han. Dakle, ne možete više ljudima da govorite da nema gasa ni u Vladičinom Hanu, to nam traže sada i u Žitorađi, na mnogo mesta širom Srbije”, rekao je predsednik.

Srbija, ističe, troši sve više i više gasa, te da iz godine u godinu potrošnja se uvećava za 200-300 miliona kubnih metara, te da je našoj zemlji svakako potreban taj gas.

„Moramo sami da napravimo gasovod, da ga preuzimamo, ali ćemo ga mi transportovati i do Mađarske, ali rekao bih i do drugih teritorija bivše Jugoslavije. Idemo i u realizaciju uvećanja skladišta u Banatskom Dvoru, kako bismo mogli da obezbedimo sigurnost za naše građane, i za domaćinstva, ali i za naše fabrike, industriju”, istakao je Vučić.

Srbija troši sve više i više gasa, ponavlja predsednik i naglašava da je gas od presudnog značaja za reindustrijalizaciju Srbije, za napredak srpske privrede, za radna mesta i za bolji životni standard naših građana. (Tanjug)

Vučić čestitao Hanuku

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku rabinu Isaku Asielu i svim pripadnicima jevrejske zajednice, povodom jevrejskog dana svetlosti Hanuke.

U čestitki se kaže: „Srdačno Vam čestitam Praznik svetla Hanuku. Sećanje na hrabre Makaveje neka bude podsticaj i inspiracija svima nama da čuvamo svoju veru i tradiciju, volimo svoga bližnjega, kako bismo čuvajući svoje razumeli i poštovali i tuđe”.

„Hanuka lesimha! Neka je radosna Hanuka”, stoji na kraju čestitke, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima. (Tanjug)

Vučić: O Centru u Nišu odluku će doneti Vlada Srbije

MOSKVA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Moskvi da će odluku o Ruskom humanitarnom centru u Nišu doneti Vlada Srbije.

Vučić je za RTS iz Moskve pred sutrašnje razgovore sa predsednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom na pitanje hoće li biti reči o Ruskom humanitarnom centru u Nišu gde Rusija želi da osoblje tog centra dobije diplomatski status, a da se na Zapadu na to gleda sa podozrenjem, rekao da je to odgovarajući opis situacije i težine srpske pozicije.

„To nije laka tema za nas... verujem da niko ne bi bio u mojoj koži”, rekao je Vučić.

„Računam da će naši ruski prijatelji imati strpljenja da saslušaju naše argumente - a kakav će biti odgovor Srbije - taj odgovor će dati vlada Srbije u periodu koji je pred nama u skladu sa sopstvenom nezavisnošću i suverenošću koja se ogleda i u donošenju odluka”, rekao je predsednik Srbije.  (Tanjug)

Vučić: S Putinom i o vojnotehničkoj saradnji – i helikopterima

MOSKVA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da sutra sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom razgovarati i o vojnotehničkoj saradnji, ističući da je Srbija nezavisna i suverena zemlja i tako se i ponaša i želi da bude dovoljno jaka da se zaštiti, sačuva, i očuva vojnu neutralnost.

„Razgovaraćemo naravno i o vojno-tehničkoj saradnji...Mi se ponašamo kao suverena i nezavisna zemlja, očekujemo tu i savete - 'nismo pijani bogataš' koji se rasipa novcem. Onoliko koliko imamo, skromno, želimo da imamo dovoljno da našu zemlju zaštitimo, da je sačuvamo i da možemo da očuvamo vojnu neutralnost”, rekao je Vučić za RTS.

On je na pitanja o eventualnoj kupovini šest vojno-transportnih helikoptera rekao da će to biti „Mi-17” ili neka od varijacija tog helikoptera, „M-171SS”, o čemu će odgovor dati naši stručnjaci.

Predsednik Srbije je napomenuo da će večeras imati sa našim vojnim ekspertima u Moskvi dodatni sastanak, koji su se, navodi, prethodno sastali sa svojim ruskim kolegama.

„Znate da naše Ratno vazduhoplovstvo do pre neku godinu gotovo da uopšte nije postojalo. Mi smo u međuvremenu nabavili šest Erbasova (helikoptera) za vojsku i tri za policiju koji treba da stignu...dva potpuno nova helikoptera „Mi-17” su kupljena i šest MiG-ova 29, a trebalo bi da nabavimo ove helikoptere tako da je naše ratno vazduhoplovstvo danas snažnije nego što je bilo s početka '90-ih godina, a biće još snažnije”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, ako je vojna neutralnost izbor našeg naroda, a smatra da jeste, moramo da budemo dovoljno jaki da tu vojnu neutralnost sačuvamo.

Predsednik Srbije nije želeo da govori o eventualnoj kupovini sistema PVO, jer kako je istakao, radi se o „suviše složenim i škakljivim pitanjima”.

On je naveo da je činjenica da svet gleda na to tako da kao da ne želi da vidi Srbiju iole jaku na bilo koji način, te da stoga ne želi da ugrozi političku poziciju Srbije na bilo koji način.

Predsednik Srbije je u tom smislu rekao da će sa Putinom imati dovoljno vremena za razgovor o svim važnim pitanjima i problemima.

„Razgovaraćemo i o KiM, o regionu, o Kataloniji, o svemu onome što se zbiva u Evropi i svetu, što je za nas veoma značajno. Izuzetno smo zahvalni ruskoj stani na podršci koju nam pruža za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta i to nije samo fraza, jer kao što sam govorio 2015. godine, da toga nema, naša pozicija bila bi gotovo neizdrživa”, ukazao je Vučić. (Tanjug)

Komentari26
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Muradin Rebronja
Ако сам добро разумео, цео свет сматра да је био геноцид а само Русија сматра де није него "само" злочин. И ко то може некоме да забрани да те злочине сматра геноцидним?
Боривоје Банковић
Свака част Русији и Чуркину, али зашто се човек који се представља као председник Србије није захвалио на одговарајући начин нашим протестантским пријатељима на тој резолуцији кад је било време за то?
Aleksandar
Curkin i Putin jesu prijatelji Srbije i hvala svim rusima na podrsci. Ali, nas narod ne zaboravlja da je upravo politika Vucica dovela do zigosanja srba u svetu. Nazovimo stvari pravim imenom. Zivela Srbija.. Zivela Rusija.
младен
Нажалост, то што су руси својим ветом нису дозволили да се ратни злочини који су Срби извршили назове геноцидом, не значи да није било геноцида. И поред неусвајања декларације ми смо проглашени као кривци за почетак рата, за највећи број злочина и највеће злочине, неки дан је и Путин споменуо Сребреницу кад је одговарао на питања новинара. Руси то не раде из убјеђења већ зато што очајнички траже савезника у Европи и не могу наћи никог до Србије и Републике Српске, тј. Додика. Руси то раде из свог интереса. А да ли је било геноцида одлучује надлежни суд, знамо да је било злочина, а како се они правно квалификују не знам и није ме брига.
драган лучић
Русија не тражи савезника на западу, поготово не очајнички. Руски савезници су економска, политичка и војна елита света. Шта ће им савезници који су или већ пропали или ће ускоро да пропадну? Напротив, западни свет ће да стоји у реду за заказивање састанака у Кремљу.
Jovan
Zasto nam Vucic govori da britanska rezolucija o Srebrenici nije prosla u savetu bezbednosti UN,navodno zbog angazovanosti Srbije,kad svi znamo da je tih dana Srbija cutala da ne bih uvredila nase,kako nas predsednik uverava"prijatelje" u E.U.Britaniji i SAD.Tada da nije bilo Repulike Srpske i Dodika i njegovog zalaganja kod Putina,mi bih vec bili stigmatizovani kao genocidan narod,to je istina.Zalosno je,ali i za pohvalu da jedan Srpski entitet i njegov predsednik,se vise zalozio u odbrani Srba i srpskih nacionalnih interesa od same drzave Srbije.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.