Utorak, 07.02.2023. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Otkriveni švercovani papagaji na granici sa Mađarskom

(Фото Управа царина)

Na gra­nič­nom pre­la­zu Bač­ki Vi­no­gra­di ca­ri­ni­ci su u sa­rad­nji sa po­li­ci­jom spre­či­li po­ku­šaj kri­jum­ča­re­nja 11 pa­pa­ga­ja iz Ma­đar­ske u Sr­bi­ju. Pti­ce su od­mah zbri­nu­te u zo­o­lo­škom vr­tu na Pa­li­ću, a ot­kri­ve­ne su, ka­ko ka­žu u Upra­vi ca­ri­ne, pri­li­kom de­talj­ne kon­tro­le auto­mo­bi­la „opel astra”, su­bo­tič­kih re­gi­star­skih ozna­ka, ko­jim su pu­to­va­la dvo­ji­ca srp­skih dr­ža­vlja­na. 

– Pa­pa­ga­ji, umo­ta­ni u ple­te­ne dža­ko­ve za krom­pir, bi­li su sa­kri­ve­ni u tor­bi ko­ja se na­la­zi­la u pr­tlja­žni­ku, u re­zer­vnom toč­ku, na po­du is­pod su­vo­za­če­vih no­gu i u unu­tra­šnjem dže­pu jak­ne ko­ju je vo­zač imao na se­bi – ka­žu u Upra­vi.

Is­po­sta­vi­lo se da pet pri­me­ra­ka pri­pa­da vr­sta­ma za­šti­će­nim CI­TES kon­ven­ci­jom. Me­đu nji­ma su tri pri­mer­ka ta­ko­zva­nih ama­zon­skih pa­pa­ga­ja, ko­ji na tr­ži­štu do­sti­žu ce­nu od oko 800 evra. Gru­pa za spro­vo­đe­nje CI­TES kon­ven­ci­je Mi­ni­star­stva za­šti­te ži­vot­ne sre­di­ne po­tvr­di­la je da je ova vr­sta pa­pa­ga­ja stro­go za­šti­će­na i da je za njen pre­ko­gra­nič­ni pro­met po­treb­na ade­kvat­na do­zvo­la.

Sem ama­zo­na­ca, ot­kri­ve­ne su i još dve, ta­ko­đe za­šti­će­ne pti­ce bur­ke i šest ti­gri­ca, ko­je ne spa­da­ju u za­šti­će­ne. Ka­ko smo ne­zva­nič­no sa­zna­li, deo pti­ca je na srp­sku gra­ni­cu sti­gao iz Ma­đar­ske, a deo iz Slo­vač­ke.

Kri­sti­jan Ova­ri, bi­o­log u zo­o­lo­škom vr­tu na Pa­li­ću, ka­že da su pti­ce mla­de i da su pre­tr­pe­le ve­li­ki šok jer su bi­le umo­ta­ne u dža­ko­ve i pre­vo­že­ne u ne­hu­ma­nim uslo­vi­ma, glad­ne i žed­ne, ta­ko da su pod­lo­žne pa­du imu­ni­te­ta, što mo­že bi­ti do­dat­ni pro­blem za nji­ho­vo zbri­nja­va­nje i pre­ži­vlja­va­nje.

Zo­o­lo­ški vrt Pa­lić po­čeo je 2004. go­di­ne da pri­hva­ta i sme­šta ži­vo­ti­nje ko­je su bi­le pred­met ile­gal­ne tr­go­vi­ne, u skla­du sa CI­TES kon­ven­ci­jom i Za­ko­nom o za­šti­ti pri­ro­de, ali one ni­su vla­sni­štvo vr­ta i po­se­ti­o­ci ih ne mo­gu vi­de­ti.

Osim pri­hva­ta­nja za­ple­nje­nih ži­vo­ti­nja, pa­lić­ki zoo-vrt pri­ma na re­ha­bi­li­ta­ci­ju i opo­ra­vak i dru­ge po­vre­đe­ne ži­vo­ti­nje iz pri­ro­de, pa je ta­ko od  2004. go­di­ne, ka­da je pri­hva­ti­li­šte po­če­lo da ra­di, u nje­mu zbri­nu­to oko tri hi­lja­de raz­li­či­tih ži­vo­ti­nja. Po­put mla­de boe du­ge 183 cen­ti­me­tra (od­ra­sle bu­du du­ge i do de­vet me­ta­ra), sa upa­lom plu­ća, ko­ju je za­ple­ni­la Po­kra­jin­ska in­spek­ci­ja u cir­ku­su u Som­bo­ru. Ov­de je pro­šle go­di­ne sti­gao i me­ša­nac mr­kog i po­lar­nog me­dve­da te­žak 800 ki­lo­gra­ma, ko­ji je spa­sen iz me­tal­nog ka­ve­za u Sr­bo­bra­nu.

Šta će bi­ti sa pa­pa­ga­ji­ma zna­će se, kao i usta­lim slu­ča­je­vi­ma, tek po­sle okon­ča­nja sud­skog pro­ce­sa. 

– Tre­ći­na ži­vo­ti­nja uspe­šno se opo­ra­vi i vra­ti u pri­ro­du, što je naš cilj, tre­ći­na ugi­ne jer pre­ka­sno stig­ne do nas, dok pre­o­sta­le če­ka­ju bo­lje da­ne i raz­re­še­nje na­kon okon­ča­nja sud­ske od­lu­ke – ka­že bi­o­log vr­ta na Pa­li­ću.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.