sreda, 23.06.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista

Prave kolače i zarađuju pored penzije

„Superbake” pokrenule inicijativu da se u Beogradu uskoro otvori poslastičarnica u kojoj će povremeno raditi penzionerke
У тиму је засад седам супербака које нису професионални посластичари (Фо­тографије Мо­ни­ка Па­вло­вић)

Sit­ni ko­la­či, slat­ke po­sla­sti­ce, ali i ne­iz­be­žna žer­bo, bo­em i re­form tor­ta. To je ono što vo­li da za­me­si še­zde­se­to­smo­go­di­šnja pen­zi­o­ner­ka Sve­tla­na Čon­ka. Ova Be­o­gra­đan­ka osmi­šlja­va ra­zno­ra­zne ku­li­nar­ske đa­ko­ni­je ot­ka­ko se uda­la, uglav­nom za svo­ju po­ro­di­cu i unu­ke, a od­ne­dav­no se pri­klju­či­la i ti­mu kre­a­tiv­nih su­per­ba­ka. Reč je o udru­že­nju ko­je za­sad oku­plja se­dam pen­zi­o­ner­ki, na če­lu sa Ma­ri­om Mi­la­ko­vi­ćem. Po­vod za nji­ho­vo udru­ži­va­nje je po­kre­ta­nje ini­ci­ja­ti­ve za otva­ra­nje po­sla­sti­čar­ni­ce u ko­joj će, ako bu­de sve po pla­nu, od je­se­ni ra­di­ti upra­vo ove ba­ke. 

– Na „Fej­sbu­ku” sam ču­la za su­per­ba­ke. Po­ro­di­ca me po­dr­ža­va u ovoj ide­ji. Uklju­či­la sam zbog ra­zo­no­de, dru­že­nja i osna­ži­va­nja kre­a­tiv­no­sti, ali i da po­pra­vim fi­nan­sij­ski sta­tus – ka­že Sve­tla­na, ko­ja je rad­ni vek pro­ve­la u spolj­noj tr­go­vi­ni i fi­nan­sij­skoj slu­žbi.

Sve je po­če­lo od ide­ja da se kroz sa­mo­o­dr­ži­vi pro­je­kat so­ci­jal­nog pred­u­zet­ni­štva kre­i­ra mo­guć­nost i okru­že­nje u ko­jem bi vi­tal­ne pen­zi­o­ner­ke po­vre­me­no ra­di­le. Se­dam su­per­ba­ka ne­dav­no je oku­pio Ma­rio Mi­la­ko­vić iz Be­o­gra­da. Tri pen­zi­o­ner­ke je po­zna­vao, a osta­le su se sa­me ja­vi­le.

– U Be­ču po­sto­ji re­sto­ran u ko­jem ra­de ba­ke. Po­se­tio sam ga i ka­da sam se vra­tio po­že­leo sam da se spe­ci­ja­li­zu­jem za jed­nu oblast, pa sam se opre­de­lio za ko­la­če, uto­li­ko što na na­šem tr­ži­štu ne­do­sta­je pra­vih, auten­tič­nih do­ma­ćih ko­la­ča – ka­že Ma­rio. 

Da bi mo­gao da re­a­li­zu­je svo­ju za­mi­sao, a to je ra­di­o­ni­ca a po­tom i po­sla­sti­čar­ni­ca u ko­joj će ra­di­ti pen­zi­o­ner­ke, po­tre­ban mu je no­vac. Ar­mi­ju rad­ni­ca već ima. Ak­ci­ja pri­ku­plja­nja fi­nan­sij­skih sred­sta­va za otva­ra­nje ra­di­o­ni­ce po­če­la je pre­ko plat­for­me „In­di­go­go”.

– Čuo sam za kon­ven­ci­ju o grup­nom fi­nan­si­ra­nju, kon­ku­ri­sao i sa­da se pri­ku­plja no­vac kroz grup­nu kam­pa­nju, na po­me­nu­toj plat­for­mi. Ako sa­ku­pi­mo 5.000 do­la­ra ko­li­ko nam je po­treb­no za po­če­tak, otvo­ri­li bi­smo ra­di­o­ni­cu. Ne­do­sta­je nam ne­što ma­lo vi­še od hiljadu do­la­ra, a do­na­to­ri su naj­o­bič­ni­ji lju­di. Naj­vi­še po­se­ta na plat­for­mi ima iz Sr­bi­je, ali ni­je naj­vi­še nov­ca sti­glo iz na­še ze­mlje već iz evrop­skih dr­ža­va i Ame­ri­ke. Iz Sr­bi­je je za­sad upla­će­no oko 950 do­la­ra – ot­kri­va Ma­rio Mi­la­ko­vić. 

Ka­da do­đe vre­me za nji­ho­vo an­ga­žo­va­nje, su­per­ba­ke ne­će ra­di­ti pu­no rad­no vre­me, jer to ni ni­je ide­ja pro­jek­ta. 

– Nji­hov an­ga­žman je za­mi­šljen kao do­pun­ski, na pen­zi­ju ko­ju ina­če pri­ma­ju. Sve ba­ke ima­ju iz­me­đu 60 i 79 go­di­na, a ni­jed­na ni­je pro­fe­si­o­nal­na po­sla­sti­čar­ka – is­ti­če Ma­rio i do­da­je da su sve iz Be­o­gra­da. Ži­ve na Dor­ćo­lu, Zve­zda­ri, u Vr­bov­skom, na Le­ki­nom br­du, u Ze­mu­nu i na Ka­ra­bur­mi. U ti­mu ima eko­nom­skih struč­nja­ka, kro­ja­či­ca, far­ma­ce­ut­ki­nja, sto­ma­to­lo­ški­nja, a za­jed­nič­ka im je lju­bav pre­ma ku­hi­nji i spre­ma­nju ko­la­ča.

Komеntari2
9b88e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Zena
Sanitarni pregledi, higijenska kontrola i sve ostalo sto ide uz to.
Slobodan Milanovic
To danas vise nije vazno osoblje radi u farmericama patikama koje kakvim mindjusama brnjicama o frizurama da ne pricamo siguran sam da im i ne traze zdravstveni, sanitarni karton. Bar ovde gde ja zivim ne trazi niko nista. Ako gazda ne prijavljuje radnike uredno onda nema ni potrebe zdravstveni karton traziti.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.