Nedelja, 04.12.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Prave kolače i zarađuju pored penzije

„Superbake” pokrenule inicijativu da se u Beogradu uskoro otvori poslastičarnica u kojoj će povremeno raditi penzionerke
У тиму је засад седам супербака које нису професионални посластичари (Фо­тографије Мо­ни­ка Па­вло­вић)

Sit­ni ko­la­či, slat­ke po­sla­sti­ce, ali i ne­iz­be­žna žer­bo, bo­em i re­form tor­ta. To je ono što vo­li da za­me­si še­zde­se­to­smo­go­di­šnja pen­zi­o­ner­ka Sve­tla­na Čon­ka. Ova Be­o­gra­đan­ka osmi­šlja­va ra­zno­ra­zne ku­li­nar­ske đa­ko­ni­je ot­ka­ko se uda­la, uglav­nom za svo­ju po­ro­di­cu i unu­ke, a od­ne­dav­no se pri­klju­či­la i ti­mu kre­a­tiv­nih su­per­ba­ka. Reč je o udru­že­nju ko­je za­sad oku­plja se­dam pen­zi­o­ner­ki, na če­lu sa Ma­ri­om Mi­la­ko­vi­ćem. Po­vod za nji­ho­vo udru­ži­va­nje je po­kre­ta­nje ini­ci­ja­ti­ve za otva­ra­nje po­sla­sti­čar­ni­ce u ko­joj će, ako bu­de sve po pla­nu, od je­se­ni ra­di­ti upra­vo ove ba­ke. 

– Na „Fej­sbu­ku” sam ču­la za su­per­ba­ke. Po­ro­di­ca me po­dr­ža­va u ovoj ide­ji. Uklju­či­la sam zbog ra­zo­no­de, dru­že­nja i osna­ži­va­nja kre­a­tiv­no­sti, ali i da po­pra­vim fi­nan­sij­ski sta­tus – ka­že Sve­tla­na, ko­ja je rad­ni vek pro­ve­la u spolj­noj tr­go­vi­ni i fi­nan­sij­skoj slu­žbi.

Sve je po­če­lo od ide­ja da se kroz sa­mo­o­dr­ži­vi pro­je­kat so­ci­jal­nog pred­u­zet­ni­štva kre­i­ra mo­guć­nost i okru­že­nje u ko­jem bi vi­tal­ne pen­zi­o­ner­ke po­vre­me­no ra­di­le. Se­dam su­per­ba­ka ne­dav­no je oku­pio Ma­rio Mi­la­ko­vić iz Be­o­gra­da. Tri pen­zi­o­ner­ke je po­zna­vao, a osta­le su se sa­me ja­vi­le.

– U Be­ču po­sto­ji re­sto­ran u ko­jem ra­de ba­ke. Po­se­tio sam ga i ka­da sam se vra­tio po­že­leo sam da se spe­ci­ja­li­zu­jem za jed­nu oblast, pa sam se opre­de­lio za ko­la­če, uto­li­ko što na na­šem tr­ži­štu ne­do­sta­je pra­vih, auten­tič­nih do­ma­ćih ko­la­ča – ka­že Ma­rio. 

Da bi mo­gao da re­a­li­zu­je svo­ju za­mi­sao, a to je ra­di­o­ni­ca a po­tom i po­sla­sti­čar­ni­ca u ko­joj će ra­di­ti pen­zi­o­ner­ke, po­tre­ban mu je no­vac. Ar­mi­ju rad­ni­ca već ima. Ak­ci­ja pri­ku­plja­nja fi­nan­sij­skih sred­sta­va za otva­ra­nje ra­di­o­ni­ce po­če­la je pre­ko plat­for­me „In­di­go­go”.

– Čuo sam za kon­ven­ci­ju o grup­nom fi­nan­si­ra­nju, kon­ku­ri­sao i sa­da se pri­ku­plja no­vac kroz grup­nu kam­pa­nju, na po­me­nu­toj plat­for­mi. Ako sa­ku­pi­mo 5.000 do­la­ra ko­li­ko nam je po­treb­no za po­če­tak, otvo­ri­li bi­smo ra­di­o­ni­cu. Ne­do­sta­je nam ne­što ma­lo vi­še od hiljadu do­la­ra, a do­na­to­ri su naj­o­bič­ni­ji lju­di. Naj­vi­še po­se­ta na plat­for­mi ima iz Sr­bi­je, ali ni­je naj­vi­še nov­ca sti­glo iz na­še ze­mlje već iz evrop­skih dr­ža­va i Ame­ri­ke. Iz Sr­bi­je je za­sad upla­će­no oko 950 do­la­ra – ot­kri­va Ma­rio Mi­la­ko­vić. 

Ka­da do­đe vre­me za nji­ho­vo an­ga­žo­va­nje, su­per­ba­ke ne­će ra­di­ti pu­no rad­no vre­me, jer to ni ni­je ide­ja pro­jek­ta. 

– Nji­hov an­ga­žman je za­mi­šljen kao do­pun­ski, na pen­zi­ju ko­ju ina­če pri­ma­ju. Sve ba­ke ima­ju iz­me­đu 60 i 79 go­di­na, a ni­jed­na ni­je pro­fe­si­o­nal­na po­sla­sti­čar­ka – is­ti­če Ma­rio i do­da­je da su sve iz Be­o­gra­da. Ži­ve na Dor­ćo­lu, Zve­zda­ri, u Vr­bov­skom, na Le­ki­nom br­du, u Ze­mu­nu i na Ka­ra­bur­mi. U ti­mu ima eko­nom­skih struč­nja­ka, kro­ja­či­ca, far­ma­ce­ut­ki­nja, sto­ma­to­lo­ški­nja, a za­jed­nič­ka im je lju­bav pre­ma ku­hi­nji i spre­ma­nju ko­la­ča.

Komentari2
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zena
Sanitarni pregledi, higijenska kontrola i sve ostalo sto ide uz to.
Slobodan Milanovic
To danas vise nije vazno osoblje radi u farmericama patikama koje kakvim mindjusama brnjicama o frizurama da ne pricamo siguran sam da im i ne traze zdravstveni, sanitarni karton. Bar ovde gde ja zivim ne trazi niko nista. Ako gazda ne prijavljuje radnike uredno onda nema ni potrebe zdravstveni karton traziti.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.